icon

Mám 19 rokov, som v 4. mesiaci a neviem ako ďalej

kejsinka
11. máj 2016

ahojte chcem sa s vami podeliť o moje trápenie a zároven sa spýtať o váš názor ... som vo 4 mesiaci tehotenstva mam 19 rokov viem že je to málo len že na bábätko sa veľmi teším aj moji blízky a som pripravená mu dať vššetko čo potrebuje ...len že problem je inde .. bývam u priateľa 3 mesiace a keď mu poviem nech ma odvezie k rodičom len tak na navštevu začne sa somnou hadať a hovorí že mi tam zakáže chodiť ..ja už neviem čo ďalej :( možno to vyzera že to pisalo decko ktore musi byť stale pri rodičoch ale...nechcem prisť o rodičoch kvôli nemu :/

comamrobit
11. máj 2016

Aj môjmu manželovi vadilo že často navštevujem svoju rodinu. On so mnou nechcel ísť, ale ja som musela každý týžden ísť k jeho rodine. Rozhovorí nepomohli... Tak som si vzala veci a odišla ( pomohlo to ) Kompromis musí byt na oboch stranach! Ty ustupiš v niečom jemu a on by mal tebe... Ak je to len jednostranne tak ťa to skôr, alebo neskôr prinúti jednať a pokial žijete spolu len 3 mesiace, tak konaj a urči hranice .. Inak ti to prerastie cez hlavu.

zvedavabuduca
11. máj 2016

@cecilka123456 Ja som to pochopila, len som ťa chcela doplniť, lebo som mala pocit, že niekto začne rýpať. :D No a ja mám svoje vlastné ojazdené auto na ktoré som si zarobila, bývanie máme vyriešené, roky spolu odžité a v robote odpracované. Takisto poznám tie prípady a hlavne ked ženy nevedia otehotnieť potom všelijaké ochorenia a ked otehotnejú tak sa strachujú čo ak bude choré. Ja mám tento pohľad a vnímam ho ako za správny, nikoho nepresviedčam, každý si určuje svôj smer života, len nemám rada niektoré komentáre, ničím nepodložené prečo nemať. 🙂 No nech hlavne všetky deti sú zdravé a mamičky spôsobilé 🙂

guinevre
11. máj 2016

@cecilka123456 Zistit, ze sa nedari? 🙂 A co ked sa dari? Vies, ja som v 20 studovala, cestovala po svete, videla ine kontinenty, osamostatnila sa, a co je najdolezitejsie - dospela. Zopar skolskych kamaratiek co sa vydali v 20 a ani nedostudovali, tak dnes silou mocou chcu nejaku sebarealizaciu, ale vies o zistili? Ze sa moc nedari. Takze, ziadna skola, ziadna pracovna skusenost, ziadne skills, nevie nic robit, muz je na tom inak, ten sa ma dobre, deti su uz vacsie, ale ona sedi doma. Ziadna moja kolegyna nerodila po 30, tie ktore rodili po 30 maju zdrave pekne deti. Na rozdiel od tych co rodili ked mali 20, vedia si uzivat, matersku maju vacsiu ako priemerny plat, mozu si dovolit vylety, skolky, kruzky, maju vlastne byvanie, nebyvaju s rodicmi a nestazuju sa na svokrovcov. Nebola som pripravena na dieta v 20, mala som zopar vztahov, ale ziadny sa mi nezdal byt ten pravy. Teraz ale som pripravena, mame vlastne byvanie, mam nadstandardne dobru robotu, viem sa postarat o seba! A tym padom sa budem vediet lepsie postarat aj o dieta.

cecilka123456
11. máj 2016

@guinevre Bývame samy, máme vlastné auto, manžel je zamestnaný, ja mám tiež prácu kde sa môžem po materskej vrátiť. Sme absolútne nezávislí, nepomáhajú nám rodičia ani nikto iný. Chodíme na dovolenky a výlety a naše dieťa má absolútne všetko čo chce a potrebuje. Z manželom sme spolu 6 rokov s toho 2 a pol roka sme zobratí. Všetko čo máme sme si vybudovali sami a spolu a nemám pocit že som videla alebo zažila málo.

guinevre
11. máj 2016

@cecilka123456 Je to predsa individualna vec, nemyslis si?

cecilka123456
11. máj 2016

@guinevre samozrejme ze ano. Len ma hneva ak niekto sudi ci je 20 rocny clovek pripraveny mat dieta.

svetluska82
11. máj 2016

@cecilka123456 povacsne tym 20 rocnym vztahy nevyjdu, lebo su nezreli, detski, zodpovednost ziadna..Sice najdeme aj 30 rocnych co su nezodpovedni, ale u 20 tnikov je to velmi caste. Ale samozrejme je to individualne

cecilka123456
11. máj 2016

@svetluska82 je to veeeelmi individualne. My sa z muzom pozname cez 10 rokov a ako som pisala 6 rokov sme spolu. Vsetko klape ako ma. Len ma hneva ze v minulosti nase babky a mamky mavali deti v 18 - 19 - 20 a bolo to normalne. Teta mala bratranca ako 32 rocna a uz bola stara dievka. Teraz ked je 19 rocna tehotna tak koniec sveta.

guinevre
11. máj 2016

@cecilka123456 Jaj, a este nieco, ono je super ked mas muza, ale polovica manzelstiev sa dnes rozvadza, o tych nemanzelskych partnerstvach nemusim ani hovorit, tam sa rozchadzaju este viac. Vedela by si sa o seba postarat - financie, byvanie, zivit seba, podielat sa na vyzive deti? Tak lahko zrejme nie. Urcite v pripade rozvodu zena ktora ma dobre pracovne a financne zazemie je na tom lepsie ako ta co v dvadsiaticho bola 5-6 rokov na rodicovskej. Je to kazdeho sukromna vec kedy sa citi na to aby si zakladal rodinu, ale osobne by som aj svoju dceru viedla k tomu, ze najprv skola, praca, osamostatnenie, nie najprv deti.

cecilka123456
11. máj 2016

@guinevre kazdy bude svoje deti viest k tomu co je podla neho spravne. Ja so nemyslim ze je spravne rodicovstvo odkladat. Inak pracu mam , dobru pracu, a vyzizla by som aj sama.

katarinamarkova
11. máj 2016

@kejsinka ......že ti tam zakáže chodiť......
otázaka:
- ako často ho o to prosíš? ako často ťa vozí k rodičom?
- aký vzťah má k tvojim rodičom a oni k nemu?
- prečo nejdeš k rodičom sama?

ak chceš aby ťa k rodičom odviezol tak normálne raz za čas a sú normálni 🙂 tak je jeho reakcia viac ako divná a divný je aj on.
ak je to ale presne opačne a otravuješ ho tým možno viac ako často a možno v nevhodnej chvíli, keď on akurát letí do práce a vie, že by si tam mohla zájsť aj sama, tak tu v tomto prípade by som sa nečudovala, keby takáto veta nechtiac padla.

mala_hobitka
11. máj 2016

@kejsinka Ja by som ti odporúčala vrátiť sa k rodičom pokiaľ by bol obojstranný záujem (tvoj aj ich). To neznamená rozchod, ide o zváženie tvojich možností. Myslím, že si potrebuješ premyslieť čo ďalej so svojím životom a ten tvoj priateľ mi nepríde ako partner do nepohody (a že jej s príchodom bábätka istú dobu bude viac než dosť).
A veľmi dúfam, že nie si z tých, ktoré si myslia "že dieťa všetko zmení k lepšiemu"....lebo to by bol potom pre teba veľmi tvrdý dopad na ústa.
Dieťa treba mať s mužom, ktorý je starostlivý a láskavý...alebo aspoň zabezpečiť pre dieťa starostlivé a láskavé prostredie všeobecne.

timea7
12. máj 2016

@cecilka123456 v minulosti bolo podstatne menej rozvodov, takže žena až tak často neostávala s dieťaťom sama, keď si partner rovnako mladý uvedomil, že si chce ešte užívať, mala možnosť získať podnikový byt zdarma, čo teraz nehrozí, babky išli do dôchodku v podstatne mladšom veku, tak pomáhali so strážením, ak sa žena zamestnala, malý byt utiahla a nehrozila jej výpoveď a následne problémy sa opätovne zamestnať, lebo o osamelú matku s malým dieťaťom s zamestnávatelia nebijú....mohla by som vyrátavať ďalej....porovnávaš neporovnateľné. Ja som tiež mala dieťa pá rokov po dvadsiatke, dostali sme grátis dvojizbový podnikový byt, ktorý sa pri skromnosti dal celý zariadiť 50000 - vou mladomanželskou pôžičkou, s úrokom myslím 2,5%, z ktorej ti pri prvom dieťati 2000 odrátali,pri druhom 6000, keď malo šesť rokov, mali sme postavený rodinný dom - bez úveru, bez hypo, lebo sme využili finančnú podporu štátu, nebol problém dieťa umiestniť v jasliach, alebo v škôlke, teraz môžu mladí o takom väčšinou len snívať...Ja som išla do školy skôr a nešla som do deviatej triedy, takže som už mala ukončené vzdelanie, aj pár rokov praxe, dnes je žena v dvadsiatke väčšinou čerstvo vylezená zo školy, bez pracovných skúseností, bez našetrených peňazí, skutočne nepovažujem materstvo v dvadsiatke v dnešnej dobe až za takú výhru...nehľadiac na možnosti, ktoré dnes mladým svet ponúka.

timea7
12. máj 2016

@cecilka123456 ešte som zabudla na podstatnú vec, 20 ročná žena a 22 ročný muž pred 30 rokmi a dnes sú dve takmer neporovnateľné veci. Najmä u mužov, nech sa na mňa nehnevajú, mama hotely vtedy až tak nefungovali, lebo bol dostatok bytov cenovo dostupných pre všetkých, ale najmä boli mladí vtedy vedení k úcte, zodpovednosti, takmer sa neriešili problémy s drogami, gamblerstvom.....mamky neobskakovali okolo dospelých detí v takej miere, ako dnes. Skutočne mať dieťa v dvadsiatke vtedy a dnes sa nedá porovnávať, vôbec som tým nechcela napísať, že aj dnes nemôže byť vynikajúca matka v dvadsiatich a vtedy boli všetky dvadsiatky úžasné matky, ale rozhodne to žiadnou výhrou nie je. Ani nie so za odkladanie materstva až k štyridsiatke, ale prečo nie v 25-28?

timea7
12. máj 2016

@kejsinka sorry, ale si z jednou z tých, ktoré sa napriek problémom s partnerom a jeho rodičmi silou mocou hrnuli do materstva. No podarilo sa....aj dieťatko, aj problémy,pred ktorými sme ťa tu varovali....

cecilka123456
12. máj 2016

@timea7 ja nevravim ze nie su zeny dievcataka ktore do toho skocia hrrr ze ved niekto pomoze. Ale ja som chodila od 16 brigdovat do jednej firmy kde ma skole zamestnali. Externe si dorabam VD, rok som pracovala a tak som otehotnela. Z manzelom sa pozname 10 rokov , 6 rokov sme spolu a 2 a pol roka sme manzelia. Myslim ze ho poznam dostatocne dlho. Byvane spolu sami, vsetko co mame sme si nadobudli sami. Nevravim ze nemame pozicku, mame, ale ukaz mi mladych samostatnych ludi ktory nemaju. Vsetkych mladych jadzete do jedneho vreca a to nie je pekne.

ewisam
12. máj 2016

Moj nazor je, ze ak sa hadate koli tomuto /co je podla mna vobec nepodstatna vec, staci sa na nej dohodnut/ mali by ste sa rozist...Zachvilu Ti zacne vycitat, ze mas kamaratky? Alebo ze sa "naschval" vozis vo vytahu prave vtedy, ked ide aj svalnaty vysportovany sused odvedla? Ved to je chore...takze ak sa neviete dohodnut a rozumne porozpravat, tak dovi dopo... Nebudes ani prva ani posledna ktora bude slobodna mamicka, ale vzdy lepsie, ako si na krk zavesit takto zmyslajuceho chlapa. A preco vlastne nema rad tvojich rodicov?

sardinka335
12. máj 2016

@cecilka123456 tu nie je problém ze ma dieta, ale ze ma blbeho chlapa snad nie? My sme sa brali ako 24 ročný a do roka sme mali syna. Ale išli sme na to postupne. Najprv škola - študentský zivot, vylety, opekačky a potom práca a byvanie - pomohli nám velmi rodičia. A potom prišlo dieta a takto to ma byt nech si myslí kto chce čo chce. A nie ze mam chlapa, ktoremu neverím, ktorý ma opusti po kazdej hadke, byvanie tu piše ze má on tak ok, sobáš nič...A do tohoto má prísť dieta? V 19 tich ? Pýtam sa a načo??? Naozaj to bolo unahlene rozhodnutie 2 nezrelých ludí. Dieťa za to nemoze a bla bla...ale takto rodina nemoze fungovat ak je jeden z partnerov takyto, ze nechá ,,na holičkách,, a zakazuje....

cecilka123456
12. máj 2016

@sardinka335 ja netvrim ze autorka prispevku urobila dobre. Nepoznam jej zazemie, dôvody, ci dieta chceli alebo sa len pritafilo. Mna len nahnevalo ako sa do nej navazaju za to ze ma 19 a je tehotna. Chcela som len poukazat na to ze sa da mat zorganizovany a zariadeny zivot aj v 20 rokoch a byt pripraveny na prichod dietata. Ano, necestivala som po svete .... ale ! to neznamena ze este nebudem. Az na to si tam vezmem uz aj svoje dieta a krasy nasej zeme budem objavivat spolu s nim ☺

mauzi
12. máj 2016

Ahoj, bola som v podobnej sicutácií, ale len z časti ... v 19tich som otehotnela, avšak my sme bývali u mojich rodičov... 🙂 nemyslím si, že si ako decko, je prirodzené, že v tak dôležitej časti života chceš mať nablízku rodičov... ja som bola veľmi vďačná zato, že sme boli prvý rok u nich, preto by som sa určite porozprávala s priateľom, predsa rodičia veľmi pomáhajú, keď majú možnosť 🙂 a v určitej fáze života to ocení potom aj priateľ 🙂 avšak je potrebná tolerancia na oboch stranách.... Budem držať palce, ak chceš napíš, môžeme podebatiť 🙂

sardinka335
12. máj 2016

@cecilka123456 zakladatelka tu mala viac tem z ktorých je jasne a aj z mojho 1 prispevku, ze mali dost problémov a do toho planovali dieta....takze neviem či tieto fakty ako ignoruješ, nevnimaš alebo nečítaš...kazdopadne tato dotyčna osoba ten zivot zorganizovany nema ani nikdy nemala...v 19 tich je v dnešnej dobe malo ktora baba na dieta pripravena - jedine ze sa stretnu 2ja, ktorí obaja idu tým istým rodinným smerom ak sa to da to suhlasim. No howk ideme von...

kuukii
12. máj 2016

Porozprávajte sa! Pokiaľ to nepomôže zbal veci a vráť sa domov. Rodičia Ti určite s láskou pomožú. A inak keď sa miminko narodí čo Ti bude zakazovať chodiť s ním von? Nedaj si! Si mladá treba sa dohodnúť a určiť si čo a ako;)

katarinapekna
12. máj 2016

Riadny dilino😀

yoda_
12. máj 2016

Ach vy mudrlantky co sa hadate kedy je lepsie mat dieta.. Pred dvoma mesiacmi som porodila a mam 36, prve dieta som mala pred 30. Som spokojna a stastna. Poznam zenu, ktora rodila v 16tich prve dieta. Teraz ma cez 35, je spokojna a stastna a ma fest dobru karieru. Preco robite zavery, ked iny ako svoj pohlad nepoznate? Vsetko je individualne a zalezi od vela faktorov ako sa zena so zivotom popasuje. Tak tu prosim nesudte 19 rocnu a zaroven neurazajte zeny nad 35.

merynka3
12. máj 2016

@guinevre skoro v 19? a co ma cakat do 40? je to uplne normalny vek

guinevre
12. máj 2016

@merynka3 A preco musis hned povedat 40, preco hned musis prehanat, ina dekada neexistuje? Medzi tym mas este cisla ako co su 25, 30, 35, preco ti hned na rozum prisiel vek 40?

guinevre
12. máj 2016

@merynka3 A, ano, 19 rokov v dnesnej dobe je skoro, je to stale dieta.

merynka3
12. máj 2016

@guinevre :D tak lebo vela zien tehotenstvo odklada.. stale je skoro... preto som to napisala 🙂 mohla som dat aj 50... ano, v podstate je este dieta, ale kazda zena ma v sebe materinsky pud a o dieta sa urcite bude vediet postarat... takze ja v tom nevidim problem, aby som ju za to pucovala, ked uz je v druhom stave...

janka95
12. máj 2016

aj ja som mala 19keď sme čakali krpca dnes má už 4,5mesiaca. 🙂 a problém stake taký istý, ja to mám o to horšie že mám rodinu cca 150kilometrov odtiaľto a nemám tam ako ísť bez priateľa, na veľkú noc sme boli a asi ešte dlho nepôjdeme. :(

janka95
12. máj 2016

A držím ti palce určite to zvládnete. a dupni si s tou rodinou nech to nezajde tak ďaleko ako u mňa. 🙂