icon

Mám 50 a žijem sám

7. okt 2025

Sedím v tichu, ktoré má dnes zvláštnu váhu... Päťdesiatka. Keby mi to niekto povedal pred tridsiatimi rokmi, asi by som sa len pousmial. Päťdesiat rokov, polovica storočia, no pre mňa skôr zrkadlo, v ktorom konečne vidím všetko, čo som predtým nechcel. Narodil som sa ako jediný chlapec medzi sestrami a matkou, v dome plnom ženských hlasov, vôní, emócií. Otec tam nikdy nebol, fyzicky možno áno, ale duchom nie. A tak som sa naučil žiť vo svete, kde dominovala jemnosť, intuícia, cit... Naučil som sa čítať medzi riadkami, rozpoznávať, kedy žena hovorí ..nič mi nie je.. a kedy v skutočnosti kričí o pozornosť. Bol som dieťa, ktoré si osvojilo ženský jazyk, ženské ticho, ženské pohľady....Lenže som v tom nevidel dar, ale zbraň....Keď sme sa presťahovali, všetko okolo mňa bolo zase ženské, spolužiačky, kamarátky, susedy.... Chlapcov som nikdy nemal rád, nerozumel som im. Ich surovosť, súťaženie, snaha niečo dokázať, mne to nič nehovorilo. Zato dievčatá... tie som chápal. Príliš dobre. A keď som zistil, že im rozumiem viac, než ony samy sebe, niečo sa vo mne zlomilo. Tá schopnosť pochopiť sa zmenila na potrebu ovládať...Zistil som, že empatia je ako kľúč, otvára srdcia. A keď srdce otvoríš, môžeš s ním robiť, čo chceš. Nebol som zlý človek, len som sa bavil. Tak som si to hovoril. Chcel som len pozornosť, uznanie, tú sladkú silu, ktorú máš, keď vidíš, že žena pre teba dýcha, keď ťa čaká, keď ti verí. Bol som ako herec, ktorý hrá rovnakú rolu v desiatkach scén, zakaždým iná žena, iný príbeh, ale scenár ten istý..Bol som úprimný v neúprimnosti. Miloval som, áno, ale krátko. Intenzívne, no plytko. Vedel som presne, čo má ktorá rada, čo potrebuje počuť, kedy ju pohladkať, kedy nechať priestor. Bolo to ako hra, rafinovaná, niekedy až poetická. Každá z nich dostala presne to, po čom túžila. Myslela si, že som jej muž, že som ..ten... Ale vždy to bolo podľa mňa..A keď už som cítil, že príbeh sa končí, pripravil som rozchod ako divadlo. Tak, aby si myslela, že odchádza ona... Aby som bol ten zranený, nie ten, kto zranil.... A tak odchádzali, s pocitom dôstojnosti, s malou slzou a s vierou, že to tak malo byť. A ja? Ja som šiel ďalej. Vždy s novou ženou, novou hrou, novým začiatkom..Dnes sa mi to zdá ako dávny sen, no vtedy to bol život. Ženy prichádzali a odchádzali. Niektoré zanechali stopy, iné len vôňu. Viem, že mnohé na mňa ešte myslia. Možno ma majú v denníku, medzi tými pár, čo zmenili ich srdce. A ja? Hanbím sa priznať, že si na niektoré ani nespomeniem. Len matne tuším ich tváre, dotyky, slová...Prvá smutná fáza prišla, keď som začal dostávať svadobné známenia.. Bývalé lásky sa vydávali, zakladali rodiny. Na fotkách s inými mužmi sa usmievali rovnakým úsmevom, aký kedysi patríl mne.... A ja som pochopil, že svet ide ďalej, aj bez mojej hry...Druhá fáza bola tichšia. Keď som si uvedomil, že rodinu mať nebudem. Že som všetky svoje city rozdal po kúskoch, ako mince, ktoré už nikto nevráti. Že môžem mať všetky ženy sveta, ale žiadna so mnou nezostane. Lebo každá nakoniec pochopí, že to, čo dávam, nie je domov, ale ilúzia... A tá tretia faza... tá prišla nedávno. Keď som videl, ako moje bývalé partnerky majú vnúčatá.... Ako sa ich muži držia za ruky, ako sa smejú, ako žijú jednoduchý, obyčajný, no pravdivý život. A ja? Ja som zostal len pozorovateľ. Muž, ktorý mal všetko, okrem skutočnej blízkosti..
Dnes, keď sfúknem päťdesiat sviečok, neviem, či budem mať silu si niečo priať... Možno len to, aby mi bolo odpustené. Aby tie ženy, ktoré som niekedy držal v náručí a zároveň klamal, vedeli, že som ich mal rád.... Každú po svojom... Možno nesprávne, ale úprimne v tej chvíli, keď som bol s nimi...A hoci som žil život plný vášne, úsmevov a dotykov, zistil som, že vášeň bez hĺbky je len oheň bez tepla. Dnes by som dal všetky tie noci za jedno ráno, keď by som sa mohol zobudiť na bláznenie sa mojich detí, vnukov... ženy, ktorá ma miluje...
Možno preto píšem tieto riadky. Nie ako spoveď, ale ako tiché priznanie muža, ktorý konečne pochopil, že život nie je hra. Že skutočná sila nie je v tom, koľko sŕdc si dobyl, ale koľko si ich dokázal udržať....Tak teda, odpúšťam si... Nie preto, že si to zaslúžim, ale preto, že už nechcem niesť ten tieň.... A ak niektorá z vás číta tieto slová a spozná v nich kúsok seba, vedzte, že ste ma naučili všetko, čo som mal dávno pochopiť....

Ďakujem vám, za každú slzu, za každý úsmev, za každé „navždy“, ktoré som pokazil. Dnes už viem, že aj z manipulátora sa môže stať človek, ktorý túži po láske. A možno je práve toto moje pokánie, osamelé, tiché, no úprimné....A teraz sedím..., pozerám na sviečky, a v duchu sa pýtam „Žil som správne?“ Odpoveď zatiaľ nepoznám.... Ale po prvý raz v živote sa ju nesnažím ovplyvniť.... Len ju nechávam prísť.....

Strana
z3
nyusika
7. okt 2025

nie je to dobre...nebude z teba spisovatelka

sissy27
7. okt 2025

@anonym_autor

aurelia2000
7. okt 2025

AI

anonym_2096a4
7. okt 2025

Stacilo by napisat: "Mal som vas vsetky za hlupe husy, bol som hajzel, ktory dostal kazdu ktoru chcel. Teraz ma ziadna pekna nechce, lebo 50rocny osamely chlap je stotoznenim zufalstva. Skaredu nechcem, mladej nemam co ponuknut. Este skusam MK, ze hadam aspon niekto zareaguje".
Good luck v novom autentickom zivote!

anonym_02748a
7. okt 2025

Áno príbeh chlapa o ktorého sa nemá kto na staré kolena starať 🙂a až vtedy si uvadomi že čo...
Ajtak mu to za to stálo
Vypočítavosť

mk22
7. okt 2025

To je príbeh
Ty musíš vedieť ci si dnes spokojný,koľko vagin si pretiahol.
Bol si taky kure×vnicek
Dnes si sam, ale aspoň bohatý na zážitky

doki5625
7. okt 2025

odkial si? 🙂

anonym_2096a4
7. okt 2025

Toto pisal Pelle, akurat nahradil zeny muzmi. Sestra pozdravuje!

zuzanita1609
7. okt 2025

Tak ja už neviem,toto je nejaká spoveď, alebo nejaký splín,alebo manifest? Dnes je spln 😉,ľudí dokáže ovplyvniť veľa vecí,od pochmúrneho počasia,cez ľudí na okolo,po obyčajný, zároveň jedinečný náš 🌙😏.

la_dolce_vita
7. okt 2025

Mas este vela rokov pred sebou, aby si zmenil svoj zivot a neostal sam.

petronelag
7. okt 2025

Podľa mňa by si 50 ročný muž mal vedieť sám najlepšie zhodnotiť, či chce žiť tak ako doteraz a ak nie, nikdy nie je neskoro na zmenu.

anketkarka
7. okt 2025

Keď si ozaj muž, tak z tvojho príbehu mi pripadá, že nemáš poliečeného muža v sebe. Lebo otec bol fuč a ty si sa stal manipulativnou ženou. Skús si niečo nastudovať o Jungovom archetype Anima a Animi. Ak sa z Teba aspoň v 50 stene človek, ktorý to dá do rovnováhy, tak paráda. Niekto sa v tom patlá celý život. Možno potom príde žena, ktorá už ti nebude potrebovať zrkadliť. Však aj v tvojom veku môže ešte človek najsť šťastie a prijať deti a vnúčatá partnerky. Ešte aj ten štýl príspevku je ženský...tak možno naozaj nie si muž

anonym_70fed7
7. okt 2025

toto nepísal muž a súhlasím, že príliš patetické, trošku písať realistickejšie keď už

anonym_a9d4ab
7. okt 2025

@anonym_autor nuž, kto chce kam pomôžme mu tam!

lenkasarka
7. okt 2025

Podľa mna je autorka úplne jasná 😂Ja by som ju aj menovala,ale radšej si zahryznem do palca aj do jazyka. Podla mna je pološialena možno aj plnešialena a vážne potrebuje nejakú pomoc.

zuzanka.zuzu
7. okt 2025
@lenkasarka

Podľa mna je autorka úplne jasná 😂Ja by som ju aj menovala,ale radšej si zahryznem do palca aj do jazyka. Podla mna je pološialena možno aj plnešialena a vážne potrebuje nejakú pomoc.

@lenkasarka malajožka či ako sa volá? 😂

anonym_02748a
7. okt 2025

Hej paprdo co obhanal co sa pohlo a manipuloval citmi a životmi
teraz keď už mu nestojí a DSS ka klope na dvere ,tak zrazu je sebakriticky a lutostivy,no lutostivy len na seba
Taký príspevok ci pravda ci fake..o ničom

nyusika
7. okt 2025

naozaj si aspon jedna z vas mysli, ze toto pisal muz a je to pravda ? 😀 😀 😀

ked ano, mnohe to vysvetluje....

anonym_a9d4ab
7. okt 2025

@anonym_autor a to sa chváliš či sťažuješ???

lukbe
7. okt 2025

Ty si nerozdal svoje city, v skutočnosti to bolo len tvoje ego, tvoje sebectvo zabalené do pozlátka.

earlgrey
7. okt 2025

No ja som to ani nedočítala 🤷‍♀️ stačilo mi pár riadkov...

zuzanita1609
7. okt 2025

Toľko si chcel byť slobodný, lietať svetom ako bezstarostný 🐦 užívať si, neriešiť,až sa ti to nakoniec splnilo a ... vraví sa,dávaj si bacha čo si želáš,bo môžu nastať dve tragédie.
Keď sa ti želanie nesplní a potom,keď sa ti splní 😏.

anonym_10cf11
7. okt 2025

Toto nepisal muz, chybaju tomu gule.

domkakvet
7. okt 2025

@anonym_autor odpoved je ze si nezil spravne a spravne nezijes ani teraz stale si manipulator a aj nim budes.

anonym_6af5d2
7. okt 2025

@anonym_autor drísty

anonym_b36cdb
7. okt 2025

Uff to sa neda citat.

morpheuss
7. okt 2025

@anonym_autor Čo sú toto za drísty... 50ka je pre muža zlatý vek. Toľko úžasných žien behá po svete, čo si svoju toxicitu neventilujú na modrom koníku... len si vyberať.

anonym_e316d9
7. okt 2025
@morpheuss

@anonym_autor Čo sú toto za drísty... 50ka je pre muža zlatý vek. Toľko úžasných žien behá po svete, čo si svoju toxicitu neventilujú na modrom koníku... len si vyberať.

@morpheuss vyplakáva ako žena

slovakboy
7. okt 2025
@anketkarka

Keď si ozaj muž, tak z tvojho príbehu mi pripadá, že nemáš poliečeného muža v sebe. Lebo otec bol fuč a ty si sa stal manipulativnou ženou. Skús si niečo nastudovať o Jungovom archetype Anima a Animi. Ak sa z Teba aspoň v 50 stene človek, ktorý to dá do rovnováhy, tak paráda. Niekto sa v tom patlá celý život. Možno potom príde žena, ktorá už ti nebude potrebovať zrkadliť. Však aj v tvojom veku môže ešte človek najsť šťastie a prijať deti a vnúčatá partnerky. Ešte aj ten štýl príspevku je ženský...tak možno naozaj nie si muž

@anonym_autor je pekné, že hoci si donútený okolnosťami, tak si sa priznal. Či si využil AI neviem ale aj keď áno musel si ju nakŕmiť tým čo cítiš a ja ti verím. Uvedomuješ si že už nie je veľa času na budovanie vzťahu. Súhlasím s
@la_dolce_vita
@petronelag
@anketkarka. Nemôžeš teraz len chytiť ďalšiu ženu a robiť to čo doteraz. Musíš zmeniť sám seba. Nazval si sa manipulátor ale to by si néúštal ženy k vode takým akože elegantným spôsobom. Manipulátor si neubližuje. Ty si ubližoval sebe. Nevedel si dať srdce. Vedel si dať pocity, ale nie srdce. Možno ľútosť, úprimná ľútosť ti pomôže. Vieš teraz spätne povedať prečo si nejakej povedal zbohom? Lebo z tohto som to veľmi nepochopil. Hľadanie obdivu u iných? Dokazovanie si že vieš zbaliť aj iné? Teda pocit nového? Chuť dobíjať? Tvoj príspevok nepôsobí žensky. Skôr môže byť že pociťuješ pokles hormónov a v 50 tke sú muži odrazu jemnejší, citlivejší a nemusí to byt v tvojom prípade vôbec zlé. Toto mi náísala AI:
1. Biologické zmeny (hormóny a telo)
• Po 50. roku života u mužov klesá hladina testosterónu, čo je prirodzený proces (nazýva sa andropauza alebo mužský prechod).
• Nižší testosterón ovplyvňuje:
• nižšiu agresivitu a potrebu dominancie,
• zvýšenú citlivosť a emocionálnu otvorenosť,
• väčšiu potrebu blízkosti a dotyku,
• niekedy aj jemnejší prejav lásky a empatie.
• Okrem toho sa zvyšuje hladina oxytocínu (hormónu náklonnosti), čo posilňuje potrebu vzťahovej intimity — preto napríklad muži častejšie objímajú, túžia po blízkosti alebo používajú nežnejšie oslovenia (ako „mamka“).

🧠 2. Psychologické a životné faktory
• Muži po 50-tke často prehodnocujú život — deti sú dospelé, kariéra je stabilná alebo uzavretá, a prichádza čas na „duševné bilancovanie“.
• Mnohí vtedy objavia stránku seba, ktorú predtým potláčali: potrebu emocionálneho spojenia, nežnosti, vďačnosti, dojatia.
• Tiež sa naučia, že prejavy citov nie sú slabosťou, ale silou — niečo, čo si mladší muž často ešte „nedovolí“.

💬 3. Kultúrne a partnerské vplyvy
• Generačne boli starší muži vychovávaní k „tvrdosti“, no v zrelom veku často preberajú črty, ktoré kedysi vnímali ako ženské — nežnosť, empatiu, starostlivosť.
• Oslovenie „mamka“ (alebo „mami“) nie je neobvyklé – často vychádza z roly manželky ako hlavnej opory rodiny, ktorá sa starala o všetkých.
• Paradoxne to býva prejav lásky a dôvery, nie doslovné „zamieňanie rolí“.

Takže hoci si bol blbec, neznamená to že sa nemôžeš zmeniť.

Keď som si prečítal to čo mi náísala AI spomenul som si na môjho starého otca. Cely život silný tvrdý disciplinovaný chlap. Ale tvrdý k rodine k sebe aj k okoliu. Všetci sa ho báli aj keď nič nikomu neurobil. Šiel z neho rešpekt. Ku koncu keď mi bol starým otcom, tak bol na nás milý babku volal mamka bol k nej milý citlivý moji rodičia nechápali ako krásne sa zmenil. Súčasne mu ostala disciplína a mužnosť.

Pravý divý muž nie je mačo ale ani snílek čo hraje 50 rokov na gitare pri ohníku dievčatám. Pravý divý muž vie udrieť po stole aj šéfovi ale vie sa aj rozplakať. Vie byt tvrdý aj mäkký ako láskavý otec, v mojom prípade môj starý otec. Prajem ti aby si sa našiel a našiel potom aj partnerku ktorú budeš vedieť obdarovať láskou.

anonym_69803b
7. okt 2025
@anonym_2096a4

Stacilo by napisat: "Mal som vas vsetky za hlupe husy, bol som hajzel, ktory dostal kazdu ktoru chcel. Teraz ma ziadna pekna nechce, lebo 50rocny osamely chlap je stotoznenim zufalstva. Skaredu nechcem, mladej nemam co ponuknut. Este skusam MK, ze hadam aspon niekto zareaguje".
Good luck v novom autentickom zivote!

@anonym_2096a4 Alebo pretiahol som každú ktorá sa okolo mňa obtrela a na staré roky plačem aký som bol ch....🤔bohužiaľ tak dopadne každý kto si neváži čo má

Strana
z3