icon

Mám až príliš dobrú svokru

19. feb 2026

Mám dobrú svokru a vychádzame spolu fajn. Je starostlivá, láskavá, nemieša sa do výchovy, má ma rada a prijala ma bez výhrad. Aj ja mám rada ju. Nikdy sme nemali žiadny konflikt a je skvelá babka.

Ale... švagor sa pred dvoma rokmi oženil a čakajú s manželkou prvé bábo. (My máme tiež malé bábätko.) Švagriná je chronicky nezamestnaná a odmieta pracovať. Chce byť pani v domácnosti. Čo mi nevadí, jej vec.

Problém je, že švagor nie je na takej pozícií, aby si mohli dovoliť utiahnuť všetko z jedného platu. Zaskakuje teda vo všetkom svokra. Kúpila im celú výbavičku, zaplatila trisomy, dáva im peniaze na kočík, požičiava im svoje auto, platí za nich nájom, chodí im variť... Jednoducho, nechá sa poriadne zneužívať.
Švagor doluje na jej dobrote, vždy zahrá divadielko ako naša dcérka má a ich dcérka mať nebude...a svokra beží a dorovná "nespravodlivosť". Minulý týždeň akurát hovorila, ako im dala peniaze na kočík, lebo švagriná nechce hocijaký a sama si ho chce vybrať. Mrzí ma to, pretože sa cítim potrestaná za to, že sa snažím.

Naša dcérka má veci, pretože obidvaja pracujeme. Nikto sa nás nepýtal, či nechceme zaplatiť trisomy, alebo výbavičku, alebo krstiny. Ja sama som kúpila auto a sami aj platíme havarijné, servisy... Nikto nám nedáva na nájom.

Jasné, svokra sa sťažuje, aké je to vyčerpávajúce. Že švagriná vie byť aj panovačná a keď nedostane čo chce, je k nej protivná. Minule ju napr. zablokovala na Fb, lebo svokra jej odmietla darovať svoje auto, aby dorovnala nepravdu. Vraj načo jej treba auto, veď je už stará. A že nie je fér, aby sa moja dcérka vozila bez hanby a jej bábätko sedelo v starej kraksni. Lenže mne na moje auto nikto neprispel, ani mi ho nedaroval.

Švagor nemá síce podobné delúzie, ale zato závidí aj nos medzi očami. Napr. minule svokra kúpila našej dcérke hračky a kabátik. A už mal s tým problém, že načo míňa peniaze na decko, čo všetkého má. Nech odloží pre jeho dieťa. Veď vidí, že sú v núdzi. Tak som sa vytočila, že ma skoro trafil šľak. (Švagor a švagriná majú po 40tke. Čiže žiadna omladina.) Podotýkam, že všetka táto závisť je úplne nemiestna. Obaja s manželom robíme v zákazníckom servise, berieme aj nadčasy. A ani jeden z nás nemá ani približne 2500 eurový plat, ako je tu na koníku priemer.

Rozoberám môj pocit nespokojnosti už mesiace s chatgpt, ale ten mi vždy dá za pravdu. Je naprogramovaný súhlasiť...Ja viem, že nie som oprávnená na finančnú pomoc od svokry, ani ju nežiadam. Ale aj tak ma to s*rie...

Podobnú situáciu máme aj u nás doma. Môj dedo má tri deti a odkedy si pamätám, vždy sa všetko pchalo tomu istému strýkovi, lebo "chudáčik nemá"... Chudáčik by aj mal, ale je ľahšie vypýtať od tata. Teraz vidím ten istý vzor u svokrovcov a je mi to ľúto.

Strana
z2
sissy27
19. feb 2026

@anonym_autor toto by si mal vykomunikovať tvoj muž s mamou a bratom. Normálne pri rodinnom obede povedať, aby prestal mamu zneužívať, že ak chce byť jeho manželka ženou v domácnosti, tak na to musí zarobiť on ako jej manžel. Že ak chcú svoje dieťa a svoje zadky voziť v novom aute, tak si naňho majú zarobiť. Mama / svokra sa podľa mňa bojí ozvať, ale druhý syn by sa jej mal zastať. Pripomenúť, že to čo máte ste si zarobili, neukradli ani nevyžobrali a rovnakú možnosť majú aj oni. Ak uprednostňujú nepracovať, tak je to v poriadku, ale nech nežiadajú, aby ich dotovala žena na dôchodku.

ivik4
19. feb 2026

A ty si sa niekedy sama od seba ozvala svagrinnej ci jej hanba nie je oduvat sa na svoku skrz peniaze ? Napriklad za to auto ?
Skor by to mohol riesit tvoj muz ,no kazdopadne tvoja svokra moze robit s peniazmi co chce. Ale ak Ta to tak hneva, ozvi sa ak si este tak neurobila
Smutne ju takto zneuzivat

denithestrange1993
19. feb 2026

@anonym_autor ale prosim ta,co ta konkretne trapi? Vy ste sebestacni a viete si kupit co potrebujete, co sa neda povedat o svagrovcoch. Svokra nie je prilis dobra ale hlupa,ze ich takto podporuje,ale jej vec. 40rocnu nevestu dotovat lebo madam sa rozhodla byt stay at home mom ,aj ked na to nemaju,excelentne 😂

anonym_325d62
19. feb 2026

1. Je to vec svokry, nie je nesvojpravna
2. Ak do toho ma niekto co povedat, nech sa paci, nech povie Tvoj manzel, jej syn
3. Ak tam je faktor zavisti (ze oni dostanu, vy nie) s tym sa musis vyrovnat Ty v sebe

anonym_e95930
19. feb 2026

Chapem, ze ta to hneva ale bohuzial nespravis s tym nic. Mozes sa s tym bud zmierit alebo prerusit kontakt. Mozes dohovorit svokre alebo svagrovi ale nemyslim si, ze by to nejako zmenilo situaciu.
Ja mam brata, ktory tiez vacsne nema. Kupil si novy dom na obrovsku hypoteku a nezostavaju mu peniaze na dalsie veci. Moja mama ho neustale dotuje lebo on je stale v dlhoch. Paradox je, ze zarobi 4500€ (ja z toho nemam ani polovicu) ale ma vysoku hypoteku a dalsie dlhy a tak mu to nevychadza. A ja s mojim manzelom nedostavame nic lebo si zijeme tak, aby sme si to mohli dovolit. Ale zjavne vo viac rodinach sa podporuju len ti, ktori prehandrakaju a ti co sa zakryvaju takou perinou na ktoru maju, tych nikto neriesi.

slavomira236
19. feb 2026

@anonym_autor to ako vazne toto rozoberat s umelou inteligenciou? A co sa tyka teba ty s tym nemas nic komu svokra dava uz ked tak tvoj manzel. Neboj sa nieje to len vo vasej rodine vo vela rodinach sa tak deje ze sa dava viac jednej strane. Bud rada ze ste sebestacni

la_dolce_vita
19. feb 2026

Fiha, tak to je fakt sila, ja ta aj chapem, ALE nic s tym nenarobis. Skus sa povzniest, pretoze tieto veci sa deju, hoci nie je to spravodlive. Je to matka tvojho muza a jej rozhodnutia. V podstate moze financovat hocikoho za svoje peniaze. Mozno by som jej skusila otvorit oci, ze jej dobrota je zneuzivana. Ti dvaja by sa mali hanbit, ale taki ludia nevedia, co to znamena, este maju pocit, ze takto je to spravne. Ja ako nevesta by som sa do toho nestarala, aby som si zbytocne nevytvarala stresy.

alenka58
19. feb 2026

@anonym_autor že ťa to hnevá to verím ale to je všetko, jedine ak by sa svokra tebe sťažovala tak by som jej povedala, že aby toľko neprispievala, že sa ti zdá že ju zneužívajú, ale to je všetko, tvoj manžel jej tiež môže povedať až na to príde reč, ináč je to jej vôľa jej peniaze a ako s nimi naloží je jej vec

anonym_674756
19. feb 2026
@alenka58

@anonym_autor že ťa to hnevá to verím ale to je všetko, jedine ak by sa svokra tebe sťažovala tak by som jej povedala, že aby toľko neprispievala, že sa ti zdá že ju zneužívajú, ale to je všetko, tvoj manžel jej tiež môže povedať až na to príde reč, ináč je to jej vôľa jej peniaze a ako s nimi naloží je jej vec

@alenka58 no hej, lebo ak sa bude autorka aktivne do toho miesat, zacinat s tym, tak nakoniec sa na nu este svokra nastve a bude z autorky nakonic zla, zavistliva nevesta 🙄

anonym_5a7f33
19. feb 2026

@anonym_autor to je tá výchova žien, obetovať sa do posledného výdychu až cez limit. Ono to tak býva, že to najneschopnejšie decko rado prijíma a vie aj manipulovať. Čo s tým? Nič, nech si to rieši svokra so svojimi deťmi

muchotrafka298
19. feb 2026

Ja chapem, ze Ta toto proste stve. Ale nic s tym neurobis a nakoniec este ty budes ta zla. Problem nastane, ked svokra prestane vladat im davat ci uz financne alebo nebodaj pridu choroby a nebude im vediet posluhovat. Potom sa obavam toho, ze co nastane. Toto si ale ona musi vyriesit s detmi, nie ty. Budes zla, zla zavistliva svagrina, co im nedopraje.

autor
19. feb 2026

hmmm ☹

negymama
19. feb 2026
@alenka58

a to este svagrove dieta nie je na svete. to este len zacne tahanie penazi z babky,

ked sa ti svokra bude stazovat na nedostatok penazi ci unavu, vzdy jej len povedz , ze to je jej rozhodnutie . Ked si mysli, ze je dobre a spravodlive viac podporovat ludi, ktori su nevdacni a lenini pracovat, tak nech to robo nadalej.

este sa vam moze stat, ze svokru ozobracia a ta bude pytat prostriedky ci byvanie od vas.

drianaa
19. feb 2026

Mali sme situáciu, nie rovnakú, ale podobný štýl. Ale ja by som si to nastavila tak, že ok, veď ja sa starám o svoje dieťa tak ako viem a chcem a nepotrebujem pomoc. Keď chce svokra pomôcť, nech pomáha, ale nech sa ti nesťažuje na to. Je to jej voľba, ak to chce robiť môže úplne s kľudom a svojvoľne narábať so svojim majetkom a peniazmi, ale nech sa nesťažuje, že nevychádza, lebo je to jej voľba. Ak je dobrá babka pre vašu dcéru, bola by škoda o to prísť 🙂 peniaze potešia, ale toto je dôležitejšie

autor
19. feb 2026

Ani by som nepovedala, že závisť je problém. Skôr demotivácia. Svokra sa vždy vo veľkom sťažuje mne a potom sa vráti do starých koľají. Odo mňa sa očakáva, že zorganizujem (a zaplatím) rodinný obed, keď treba skladať skrine z Ikey, alebo niečo opraviť, vždy sa volá môj muž. Lebo "Kajko to nevie..." Proste, keď treba niečo vybaviť, sme na rade. Keď sa treba vyžalovať, máme počúvať... a za odmenu dostaneme vysvetlenie, že zato, že sa snažíme, pomoc pôjde švagrinej. Ktorá na ten zorganizovaný a zaplatený obed ani len koláč neprinesie.
Muž ten na to nič nepovie. Vraj Kajko bol vždy taký... Ale vidím, že ho to trápi.

(meno vymyslené, aj keď tajne dúfam, že si to niekto od nás prečíta a spozná sa v tom).

anonym_8e0343
19. feb 2026

@anonym_autor kašli na to….. dopraj jej…. Časom sa svokra uvedomí. Buď rada za to, čo si si sama zaobstarala, chráň si svoju rodinu, svoj majetok, váž si to. Najkrajší pocit je ten, ak si sama zaobstaras čo ty chceš. Nie to, čo si “vyžobre” niekto. Je trápne a prízemné, ak sa ľutujú a oberajú svokru o peniaze. Tak “nenapadne” by som to aj nahlas povedala (pred všetkými)🙈 nech sa spamätajú, zamyslia….

anonym_5a7f33
19. feb 2026
@anonym_autor

hmmm ☹

@anonym_autor okrem toho, títo využívační ľudia vedia človeka odpísať, keď netancuje tak ako oni pískajú. Svokra vie, že keď im stopne pomoc, vnúča neuvidí. A nedokáže byť rázna. A ty sa tiež uvedom, neorganizuj rodinné obedy, ani nepočúvaj svokrine výlevy. Keď začne, treba ju stopnúť s tým, že ty to počúvať nemôžeš, lebo vidíš manipuláciu a ona ju nevidí. Ale je to jej nepodarené decko a pozná ho. Tak jej aspoň poraď vhodné výhovorky prečo nemôže financovať to a ono, lebo ona svojho syna nepošle do prdele.

januska12323
19. feb 2026
@anonym_autor

Ani by som nepovedala, že závisť je problém. Skôr demotivácia. Svokra sa vždy vo veľkom sťažuje mne a potom sa vráti do starých koľají. Odo mňa sa očakáva, že zorganizujem (a zaplatím) rodinný obed, keď treba skladať skrine z Ikey, alebo niečo opraviť, vždy sa volá môj muž. Lebo "Kajko to nevie..." Proste, keď treba niečo vybaviť, sme na rade. Keď sa treba vyžalovať, máme počúvať... a za odmenu dostaneme vysvetlenie, že zato, že sa snažíme, pomoc pôjde švagrinej. Ktorá na ten zorganizovaný a zaplatený obed ani len koláč neprinesie.
Muž ten na to nič nepovie. Vraj Kajko bol vždy taký... Ale vidím, že ho to trápi.

(meno vymyslené, aj keď tajne dúfam, že si to niekto od nás prečíta a spozná sa v tom).

@anonym_autor namiesto žalovania sa chatgpt a na koňovi by ste sa mali s mužom dohodnúť aký zaujmete postoj a tak aj debatovať smerom k svokre a ostatním.

danica2711
19. feb 2026

@anonym_autor takýchto prípadov je žiaľ veľa, ale vieš, čomu nerozumiem? Vete "Rozoberám môj pocit nespokojnosti už mesiace s chatgpt..." Na kieho debatuješ s AI, však to preber s mužom!!! Je to jeho matka, tak nech sa on vloží do veci a urobí poriadok! A keď mu je to jedno, ty to nevyriešiš. Je mi tvojej svokry ľúto, ale je dospelá, jej rozhodnutie, jej (s prepáčením) hlúposť

anonym_8f804d
19. feb 2026

ty sa porozpravaj s manzelom, nech sa porozprava s mamou ze nie je v poriadku aby ich ona, stara zena, co ma smiesny dochodok aby na stare kolena davala peniaze dvom dospelym ludom v produktivnom veku. ano darceky ale nie ich zivit, starat sa o nich ako o maloletych. teraz este si aj dieta urobili, to aj o to dieta sa bude starat? a z coho bude ona zit? z odrobiniek, odpadkov? z coho zaplati vlastne vydavky? potom ju mate vy zivit aby ona prezila?
nenechavaj ju sa ti stazovat ale prave podporuj ju a utvrdzuj v tom, ze urobi dobre ak nastavi hranicu voci neveste, napr ze im to auto nedala- ved prave ona ho bude potrebovat najviac, ako sa dostane k lekarovi,a podobne. ze od svagriny je nemiestne aby sa k nej takto chovala, aby ju vydierala. stara laskava pani chce byt za dobre ale nech sa nenechava vyuzivat, zneuzivat, vydierat. prave oni by jej mali v starobe pomahat a nie ona im.
hlavne sa neporovnavaj so svagrinou pred svokrou. svokra musi bud padnut na dno a tak si uvedomi realitu, alebo sa sama rozhodne alebo sa necha nadalej zneuzivat. a ty s muzom sa musite tomu prisposobit, napr nastavte si hranice ( nebudete im skladat nabytok, lebo nie je cas, su ine povinnosti, pri zorganizovanom obede, vopred zahlasit na drzovku, nech aspon kolac donesu,
jednym znamym si svokra tiez nedala povedat a chudak svokor teraz v dochodku opat chodi na smeny do roboty, aby podporili rozvedenu dceru s 2detmi ktora nepracuje, lebo kto jej pomoze, chudatku, ked jej oni nepomozu. druhe dieta zaraba dobre, jemu pomahat netreba. to si musi pomoct samo alebo cez kamaratov/tky lebo rodicia mu nemaju ako pomoct. a tam je rovnaky pocit krivdy ale nema moc to zmenit, takto sa chovat, sa rozhodli rodicia

anonym_f9d89b
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mami, teraz nemôžem, požiadaj Kajka (desné meno), určite ti pomôže, keď ty mu pomáhaš stále.
Je mi ľúto svokra, teraz mám na nejaké organizácie veľa práce, požiadajte Blanku, určite sa vám chce za vašu pomoc nejako odvďačiť.

euka210
19. feb 2026

@anonym_autor nemas jej/im co zavidiet. Menila by si so svagrinou?...asi nie. Ak si stastna tak ako zijete, tak zbytocne jej zavidis. Vy ste sebestacny, deti dostanu dobry priklad do zivota. Tam je to uz od zaciatku zle a bude casom zrejme len horsie.
Samozrejme, ze svokra chce pre vnuca to najlepsie a necha sa vyuzivat. Kto by to mal cele riesit, je tvoj manzel...mame otvorit oci, svagrovi dohovorit a svagrine vycistit zaludok a branit mamu pred ich vyuzivanim.
Aj mamina sestra stale potrebovala pomoc od rodiny, zle sa vydala, nevedela hospodarit atd...zle dopadli, boli najmladsi z deti a zomreli prvi kvoli alkoholu...

anonym_e19ef8
19. feb 2026

No tiež si myslím, že ešte bude problém život mamu nakoniec. A ešte si treba dávať pozor na dedenie, aby všetko nezhrabli oni.

anonym_ed6ae6
19. feb 2026

@anonym_autor je to vec svokry, nech jej syn dohovorí, ty si "len" nevesta. Pokiaľ by moju svokru niekto oberal o peniaze a majetok apelovala by som na manžela nech ju upozorní čo sa deje

majlo1234
19. feb 2026

Ty si uvedom, ze robite pre seba, aby sa vasa rodina mala dobre. Potom ta nebude demotivovat vychcana svagrina. Mame to doma podibne z muzovej strany, tiez svagor mamu zneuziva. Je to hnus, ale mama je svojoravna. A na problemy potom ona vyuzije mojho muza a svet je v rovnovahe🤣 ja by som nemohla zit s vedomim, ze ako dospela zdrava osoba beriem prachy od dochodkyne

anonym_da3fa2
19. feb 2026

Podľa mňa sa nezmení nič,lebo babka bude chcieť aby dieťa žilo normálne aspoň trocha, podľa mňa si uvadomuje situáciu a nič s tým neurobí,iba bude dotovať a sťažovať sa
Na jednej strane ju chápem,lebo syna a švagrinu neprevychova a keďže nemajú peniaze ani na vlastné dieťa,tak babka tak či tak to nenechá aby jej vnúča žilo v biede
Švagor a švagriná sú si vedomí,ze ju využívajú ale nič s tým ty neurobíš
Iba priať aby to ich dieťa sa malo ako-tak dobre

anonym_da3fa2
19. feb 2026

Poviem ti aj osobný príbeh
Mala som podobne,rodicia finančne nezodpovední i keď zarábali veľa
Babka im pomáhala az priveľa a o mňa sa starala ako o vlastné
Druhému tak nepomáhala a najviac som si to odrpela ja lebo chcela na mňa napísať byt i keď som nesúhlasila
No strýko spravil to, že ju odsafaril preč len aby ten byt na mňa nenapisala a už nikdy som ju nevidela
Moju milovanú babku čo som jej vďačná za všetku pomoc a lásku
Asi ma mali za ,,pijavicu,, za rodičov
A mne puka srdce pri spomienke ako byt LEN snou aspoň ešte chvíľku
No už sa nedá, lebo nieje medzi nami a ani mi neposlali list, že už odišla na večný pokoj
Peniaze nie sú všetko

anonym_cdddc8
19. feb 2026
@anonym_da3fa2

Poviem ti aj osobný príbeh
Mala som podobne,rodicia finančne nezodpovední i keď zarábali veľa
Babka im pomáhala az priveľa a o mňa sa starala ako o vlastné
Druhému tak nepomáhala a najviac som si to odrpela ja lebo chcela na mňa napísať byt i keď som nesúhlasila
No strýko spravil to, že ju odsafaril preč len aby ten byt na mňa nenapisala a už nikdy som ju nevidela
Moju milovanú babku čo som jej vďačná za všetku pomoc a lásku
Asi ma mali za ,,pijavicu,, za rodičov
A mne puka srdce pri spomienke ako byt LEN snou aspoň ešte chvíľku
No už sa nedá, lebo nieje medzi nami a ani mi neposlali list, že už odišla na večný pokoj
Peniaze nie sú všetko

@anonym_da3fa2 co to znamena, ze ju odsafaril prec?

kiki68
19. feb 2026

Svokru musi prejst trpezlivost a tiez muza. Tam inak nepohnes.

anonym_da3fa2
19. feb 2026
@anonym_cdddc8

@anonym_da3fa2 co to znamena, ze ju odsafaril prec?

@anonym_cdddc8 niekde do domova, moji rodičia uz nežili,tak som nemala ani ako zistiť zatlačiť aby mi povedal kde..

Strana
z2