icon

Mám dať bratovi veci po synovi?

17. aug 2022

Ahojte, chcela som sa opýtať na váš názor. Môj brat má syna mladšieho o dva roky od môjho syna, mám doma kopec vecí. Dala som som im hojdačku, postieľku, matrac, strašne veľa vecí keď sa im syn narodil. Poďakovali a tým to haslo, neskôr som im dala za vrece oblečenia, znova od brata len poďakovanie a švagrina len cez zuby zamrmlala. Nečakala som naozaj žiadne peniaze ani nič, ale aspoň nejakú maličkosť pre môjho syna. Nedočkala som sa ničoho, ani len keksíka. S bratom máme dobré vzťahy, takže tomu nerozumiem. Rozmýšľala som či ďalšie veci zasa posunúť im, alebo ich predať, je tam aj kopec nových vecí ani len raz oblečených a za peniaze by som aspoň niečo synovi kúpila. Na druhej strane mám ale brata rada a viem, že by im tie veci pomohli. Čo by ste robili vy?

jaja23
17. aug 2022

Ja dávam veci po malom šéfovi, lebo majú o rok mladšieho. Šéf ma viac peňazí ako si viem predstaviť, ale nečakám za to nič. Niekedy ani ne poďakuje, mňa teší keď ukáže fotku malého, ako nosí od nás veci. Mne sa tým veľmi uľaví, pretože máme malý byt a nemám to kde dávať. Niektoré veci sú aj s vysackou, lebo krpec ma tety a starých rodičov, ktorí mu toho veľa nakúpia a nestíhame vynosiť. Predávať sa mi to nechce, ani nemám čas.

luccija
17. aug 2022

Nie, predaj ich.Aj, ked si ich darovala na revans by som ocakavala jednu cokoladu ci mini hracku.

ckocka
17. aug 2022

Tak buď za to niečo očakávaš alebo nie. Oboje je v poriadku, ujasni si čo teda vlastne chceš a podľa toho sa zariaď. Čo by sme urobili my je pre teba nepodstatné.

stanulienkat
17. aug 2022

@cocolino234 Veď práve preto, že im nepomohli jedenkrát, pomohli im opakovane, mohli mať trochu chochmesu a niečo tomu ich dieťaťu kúpiť a je jedno, či je to rodina, alebo cudzí človek.

negymama
17. aug 2022

fakt mohla podakovat, baby vsak ona necakala dakovny list na zlatom papieri ani adekvatnu sumu v peniazoch...len obycajnu ludsku vdacnost.
keby svagrina aj nepovedala dakujem...ale aspon pochvalila vecicky, jej ake pekne, pomohla si nam, usetrime...aj by brala ako ocenenie.
dnes uz clovek nemoze ocakavat ani zakladnu slusnost ci srdecnost aby nebol zhejtovany...

ano nic neocakavaj, nikto nic nemusi...susedove dieta nemusi pozdravit, stari rodicia nemusia mat radi vnucata, rodina nemusi podakovat... ano nic sa vlastne nemusi.
Ale potom preco to vlastne patri k dobrym spolocenskym vztahom, a preco to aj svoje deti ucime....podakovat, poprosit, rozdelit sa, uvolnit miesto atd.

spolocnost bez slusnosti degraduje a hrubne-

autor
17. aug 2022

Ale no ženy 😀 to snáď nie, pozrite ja sa nejdem hádať. Vypočula som si váš názor a ďakujem každej za radu aj za tú pre mňa nepochopiteľnú. Áno poviem úprimne, že som čakala že kúpia nejakú maličkosť malému, nebudem tvrdiť že nie, možno je moja vina že som to nepovedala ale ani ma to len nenapadlo. Ja som naučená tak, že keď mi niekto niečo dá tak poďakujem a revanžujem sa, aj keď len maličkosťou. Pre mňa ja to proste slušnosť. Nikdy, naozaj nikdy som nezobrala od nikoho nič zadarmo a ešte sa mi to v mojom okolí ani nestalo. Vždy som sa zavďačila aspoň čokoládou a úprimným ďakujem. Ale očividne asi preháňam a teda nakoniec som čakala asi veľa, keď som chcela poďakovanie a niečo malé pre syna. Npr. len príklad: nemám auto a keď manžel nebol doma a brat ma išiel zaviesť, dala som mu za cestu, poďakovala, malému niečo kúpila, tak samozrejme že som mala pocit, že sa to patrí. A áno som nahnevaná na švagrinu za to, že ani nevedela poďakovať. Proste pre mňa je to strašne drzé, bola som tak vychovaná a možno som tu teraz za harpiu a sviňu, čo čakala neviem čo všetko ale proste mi to príde hnusné ani nepoďakovať, ak tie veci nechcela nemala si ich brať, ja som ich nikomu nedávala na silu a ak ich chcela a zobrala ich, mohla aspoň poďakovať. Ja by som to určite urobila a kľudne si o mne myslíte čo len chcete.

pleja
17. aug 2022

Presne tak ako hovoríš, drobnosť na revanš presne tak ako keď idem k niekomu na návštevu alebo sme niekam pozvaní zoberieme aspoň maličkosť buď deťom, alebo ak je to obed/večera/grilovačka vínko hostiteĽovi a čokoládku/kávu/čaj hostiteľke.

lenka2710
17. aug 2022

Nové alebo párkrát oblecene veci by som predala, zvyšok by som jej teda ponúkla, nech si povybera a ten zvyšok by som hodila tiež napríklad aj tu na MK ako balík a zadarmo, ešte je veľa rodín, čo budú vďační aj za také oblecko, aspoň okolo domu! Ja to tiež tak robím, lepšie veci predám, ostatné si povyberaju kamošky co sa im hodi a zvyšok zabalím a za poštovné darujem tu na bazáre 🤷‍♀️ mam lepší pocit a viac miesta 😂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
galioska
17. aug 2022

no asi by nepomohli, zrejma ma iny vlus a caka aj nieco move, ina doba🤨😀

lenka2710
17. aug 2022

A vieš, ono máš ľudí a ľudí! Niektorí keď povieš ze nič tak nič a niektorí dajú aspoň kávu, coko, fľašu vína! Ja vždy pošlem alebo dám osobne taštičku so sladkosťami aspoň, lebo tiež veľa veci dostávam! Alebo si veci medzi sebou povymieňame a nikto nieje nikomu nič dlžny! Proste každý je nejaký! Rob ako to cítiš, keď chceš pomôcť daruj, alebo lepšie predaj a zvyšok daruj

nerya
17. aug 2022

Všetko čo sa dá a je pekne posielam segre do Holandska pre neter nech ich vynosí alebo vyhodí 🤷 ani raz ma nenapadlo to viac riešiť alebo riešiť ze ona nepošle nič... Keby som JA nechcela tak im tie veci nedám, robím to lebo ja chcem a tým to hasne, zbytočne to riešiš a keď ti to vadí tak im nič nedávaj

0silvia0
17. aug 2022

mozno svagrina chcela kupit nove veci a brat chce zdedene po synovcovi aby usetrili a teraz to svojej zene pripomina ked si beru od teba veci, ze vidis, kolko mame usetrene? Tak svagrina len rezignovane a nenadsene nieco zamrmle pod nosom...
Moze to byt vselijako. Niektori ludia nevedia co je vdacnost. Ale nevadi, vidis, ako to beru, tak sa zariad akon TEBE vyhovuje. Nove neci popredaj, a nosene im posun.

andreagartnerova
17. aug 2022

Ja s tebou súhlasím, osobne keby mi niekto niečo pozícia, kúpim pre ich dieťa aspoň nejakú drobnosť. A podakujem samozrejme, neviem, či si človek neuvedomuje koľko stojí výbava pre bábätko a oblečenie.

aceris
17. aug 2022

pisala si, ze brat podakoval. Tak kde je problem? Su par. Staci ze jeden povie "dakujeme". Naozaj potrebujes od kazdeho pomaly pisomne podakovanie? Na sviatky tiez bezne napise blahozelanie len jeden z paru a podpisu sa obaja.

xena0
17. aug 2022

Ak zato niečo očakávaš tak ich predaj. Neviem, však keď chcem pomôcť a dať tak dám a nečakam nič naspäť a keď mám očakávania tak žiadaj. Brat so ženou aj tie veci od teba pre ich syna pýtali? Ak nie, sama si sa ponúkla nevidím nič na Tom že len poďakovali....

kaktusik007
17. aug 2022

veci po deckach darujem rodine a ani ma nikdy nenapadlo za to ocakavat co len keks - som rada ze sa toho zbavim a neskonci to v kosi..... S predajom veci som sekla - toto fakt riesit dotahovacky s niekym nemienim...

ja to vidim tak ze oni ti vlastne spravili sluzbu - zbavila si sa nevyuzivanych veci, brat za to podakoval, svagrina zamumlala (cize evidentne podakovala aj ona), dieta veci nosi --- tak aky problem?

jaaaaj, pre Teba je samozrejme ze ked niekomu nieco darujem tak sa opyta ze co je dlzny a to neurobili.... a ty si nemohla povedat ze keksik pre toho tvojho..... a povedat sama od seba - dam vam to vymenou za keks? ci to uz by nebolo darovanie vlastne... chaaaapem!!!!

tesari
17. aug 2022

Vytried veci, zavolaj svagrinu nech ai vyberie co potrebuje a ostatne predaj alebo daruj. Ak nebude nic chciet, je to jej volba a ty si veci predaj alebo daruj komu chces.

nikpa
17. aug 2022

Keď niekomu niečo dám, tak za to nič nečakám. Keď čakáš tak daj na net a napíš, že ,,darujes za drobnosť,, popriapde uved niečo konkrétne čo chceš. Jedna vec je, či naozaj potrebujes za tie veci peniaze aby si mohla kúpiť zase ty niečo iné svojmu synovi alebo to nepotrebujes len si hamizna a automaticky niečo čakáš. Ja tiez posúvam všetky veci po deťoch a robím to tak, že všetko nosené dávam zadarmo a fakt som nikdy od nikoho za to nič nečakala. A keď mám veci ktoré sme nestihli vynosiť a boli napr. aj drahšie tak ich predám na nete.

zmrzlinka2021
17. aug 2022

@autorka

Dam ti jednu radu: nerob veci preto, ze nieco ocakavas.
Darovanie nie je biznis, niečo za niečo.
Ak niečo chcem dat, dam z lasky, zo srdca lebo chcem dat.
Ak niečo nechcem darovať, nedarujem, ale urcite nerobim veci preto, ze niečo očakávam.

negymama
17. aug 2022

a viete co baby, vymazme to slovo Dakujem zo slovnika...vsak je vlastne nadbytocne. dakujem sa pouziva na nieco co nam druhi ludia davaju len tak z lasky a dobrovolne...ale kedze naspat to netreba ocakavat, rovno to mozeme aj zrusit.

ja davam tiez z lasky a zadarmo detom obed, ci ine jedlo...a ano dobre padne slovo dakujem mamka za obed, nie nemusim to "ocakavat" v zmysle "platby" za obed...ale mrzelo by ma, ze dieta neprejavi slusnost a vdaku... a to sa tyka vsetkych. Vy nikdy nepodakujete, ked vam niekto trebars podrzi dvere, uvolni miesto, ponesie tazku vec, donesie nieco na navstevu atd. atd... naco dakoivat? ze? vsak to oni sami chceli, chceli uvolnit miesto, chceli doniest dezert, tak nech nic neocakavaju.

didi2102
17. aug 2022

Ja ti poviem za seba, z mužovej rodiny sme dostali drahé vajce s izofixom, teraz ďalšiu autosedačku,stoličku na kŕmenie a ešte takú hojdačku ,poďakovali sme,potešili sme sa ,vzali ... Ja som aj mala v hlave či zato aspoň niečo nedať,nekúpiť ale muž povedal že čo s tým budú robiť že nám to dali
Brat mi zase dal drahé odrážadlo,bicykel , kolobežku , tiež som mu nič nedala ale tiež som nato myslela nno nedala som ... Ja som im veľmi vďačná za veci ale dali nám to , snáď nič neočakávali , ja som sa aj spýtala raz švagrinej že čo zato a jasné že povedala že nič tak sme to nechali tak

negymama
17. aug 2022

@didi2102 ale predpokladam ze aspon jedno slusne dakujem sa ti z ust vydralo. vsak to nie je take narocne vyjadrit vdaku. a o to autorke islo.

xena0
17. aug 2022

@didi2102 autorka píše "poďakovali a tým to haslo" čiže poďakovali jej ale ona čakala viac

sidicek
17. aug 2022

Niektoré tu hrozne prehanate, nechcela za veci peniaze, ale hádam sa mohli normalne poďakovať. A doniesť sem tam jej dieťaťu nejakú hračku, sladkosť ci ovocie od tety a uja mi tiež príde také prirodzené. Ja len keď si požičiam 1 vec tak sa odvdacim malickostou. Ale niektorí dnešní mladí si myslia, že je každého povinnosť im pomáhať a berú aj láskavosť ako samozrejmosť.

autor
17. aug 2022

@xena0 brat poďakoval, ona si niečo zdutá zamrmlala. A ani na mňa nepozrela. Ja neviem ani čo povedala.

xena0
17. aug 2022

Tak minimálne poďakoval brat, áno ona teda mohla poďakovať aj normálne a nie len niečo "zamrmlať" nabudúce teda nedávaj nič a hotovo

xena0
17. aug 2022

@sidicek samozrejme že mohli, aj keď sa nato tak pozriem tak by sa určite patrilo Len proste očakávať to od niekoho nie všetci to považujú za dôležité... Ja by som tiež minimálne nejaký keks ako poďakovanie alebo čosi dala s tým súhlasím ale autorka sa nemôže čudovať ak nedali pretože to nie je samozrejmosť, niekto to asi za dôležité nepovažuje

autor
17. aug 2022

@xena0 ja som aj chcela niečo povedať ale radšej som nepovedala nič, lebo som nechcela aby bol brat smutný. Sestra sa už s bratom a švagrinou vôbec nestretáva, lebo oni dve sa nemusia a brat mi raz hovoril že ho hrozne mrzí že jeho ženu nikto v rodine neprijal. Tak som sa proste snažila nerobiť ďalší hriech a radšej som nič nepovedala.

kukuk29
17. aug 2022

ja s tebou uplne suhlasim 🙂 dostanem nieco zadarmo tak automaticky kupim malickost ako podakovanie 🙂 viac im nic nedavat a radsej dat inemu .