icon

Mám dať bratovi veci po synovi?

17. aug 2022

Ahojte, chcela som sa opýtať na váš názor. Môj brat má syna mladšieho o dva roky od môjho syna, mám doma kopec vecí. Dala som som im hojdačku, postieľku, matrac, strašne veľa vecí keď sa im syn narodil. Poďakovali a tým to haslo, neskôr som im dala za vrece oblečenia, znova od brata len poďakovanie a švagrina len cez zuby zamrmlala. Nečakala som naozaj žiadne peniaze ani nič, ale aspoň nejakú maličkosť pre môjho syna. Nedočkala som sa ničoho, ani len keksíka. S bratom máme dobré vzťahy, takže tomu nerozumiem. Rozmýšľala som či ďalšie veci zasa posunúť im, alebo ich predať, je tam aj kopec nových vecí ani len raz oblečených a za peniaze by som aspoň niečo synovi kúpila. Na druhej strane mám ale brata rada a viem, že by im tie veci pomohli. Čo by ste robili vy?

babalenka
17. aug 2022

Ja by som.predala aspoň tie novšie veci

zdenkastanka
17. aug 2022

Pozri, alfa omega je , darujes a cakas za to nieco- nedali nic, dalej uz nedaruj.ak darujes nezištne a neriesis ci nieco za to dali/ nedali, daruj aj nadalej...

veronicka88
17. aug 2022

A raz som čítala taký nejaký čítať,že Slováci sa chcú stále odvdacovat,fľašou,lekárom,čokoládou ale stále len odvdacovat. Že nevieme vec prijať iba tak za ďakujem ak dotyčný nepovedal že danú vec chce predať ale tinkubdaruje samozrejme....neznášam podarunky z vďaky. A to doslova. Všetko sa vráti v budúcnosti.necakaj nič a uvidíš. Ona chudá švagriná možno ani nevie aký máš k tomu ty postoj.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mariejenka
17. aug 2022

Celkovo asi je uplne inej povahy ako vy. Myslim teba a tvoji sestru. Píšeš,ze sestra s nou vôbec nekomunikuje,ty mas snahu,ale ona je skrátka iná,mozno introvert,mozno z rodiny,kde sa nepestovali vrúcne vzťahy, určitá slušnosť,"nepatrí sa prísť s prázdnymi rukami" na návštevu....atd.
Píšeš,ze nikdy nič nedoniesli vášmu malému, to ani na sviatok? Tak ked ona je teliatko, tvoj brat by mal vedieť co sa patrí,nie. Ked to máte tak v rodine.
Pisala si jej o oblečie, či bratovi? Možno ona nechcela,len on,ze vezmeme niečo nech sa sestra neurazí... všeličo ma napadá. Chcelo by to úprimne sa s ňou,len vy dve porozprávať.

evaachesa
17. aug 2022

Myslím si, že sa s tvojim bratom na tomto zjavne pohádali, lebo on chce veci od vás nech ušetria, no švagriná si asi chcela kúpiť nové veci. Pre dobro v rodine teda so zaťatými zubami zobrala nejaké veci a takto to dopadlo, mrmlanie popod nos, nepoďakovanie a vnútorne to v nej určite vrelo od nervov na muža. 🤔Porozprávaj sa o tom v súkromí s bratom, že nemáš pocit že by ona tie veci chcela a že sa ti nepáči ako otrávene sa tvári a ani nepoďakuje (bratovi to hádam povedať môžeš). Ja by som tie veci tentokrát predala a už im ich neponúkala. Povieš že potrebujete nakúpiť nové veci a peniaze z predaja sa vám tentokrát zídu. 😏

ivangeline
17. aug 2022

Ale ty si hrozna. :D Darujes a este aj rodine a skrie ta to???? Tak nedaruj!

kaca222
17. aug 2022

Tak ja tiež nechápem čo viac chceš, veď brat poďakoval hádam za rodinu, nemusí každý osobitne ďakovať 😄 my máme tiež od muzovej sestry oblečenie, neprosili sme sa o to, ale ponúkla sa že to už nevyužije, tak sme poďakovali a nakoniec skoro nič nedokupovali. A možno za nás oboch tiež len manžel poďakoval. Veď sme rodina. Hračky dostávajú deti na narodeniny/meniny, majú toho doma kopec, tak by mi ani nenapadlo im kupovať ďalšie haraburdy domov.
Čo bolo hodnotnejšie, to predala. Keď sa ti nepáči ich prístup tak to tiež popredávaj

jaroe
17. aug 2022

S tým darovaním a prijímaním to má každý inak. My sme si vecicky po deťoch posúvali medzi sebou len za "ďakujem" , brali sme to tak, že ja dostanem a darujem niekedy niečo iné niekomu inému. Aby bola karma vyrovnaná😁 Ja to mám teda takto. Aspoň teda čo sa týka takých veci nižšej hodnoty.....A teraz rozmýšľam, že som raz prijala vecičky od kamošky, ktorá to má zrejme nastavené inak a možno nieco očakávala na revanš🤦. Ja som tie veci ale prijala s tým, že jej pomôžem zbaviť sa ich, potom ich tiež niekomu posuniem, atd. Brala som to tak, že keby mi aj tie veci nedala, dostanem sa k nim za lacný peniaz alebo aj zadarmo inde - čo dnes nie je problém /bazare, swapy,zóny bez peňazí/.
A k tomu svagrininmu ďakujem/nedakujem- tu už niekto spomínal, že niektorí ľudia majú problém prijať veci, je im to trápne, tak sa hanbia aj to ďakujem povedať. Alebo to môže byť aj tak, že veci chcel hlavne brat a jeho žena tým veľmi nadšená nebola.

janickacrazy
17. aug 2022

Možno jej bolo trapné, že sú odkázaní na tvoje veci, preto sa tak tvárila, možno majú finančné problémy, možno by chcela aj ona kupovať nové veci, ale nemože si to dovoliť. Preto síce tie veci prijala, ale cítila sa možno menejcenne. Preto namiesto poďakovania len dačo zamrmlala. Ktovie. Ja darujem veci a nič zato neočakávam, som rada, že sa toho zbavím a urobím si trocha miesta v skrini.

euka210
17. aug 2022

Tak take veci ja neriesim v ramci rodiny...ze cokolada detom....my sme dali bratovi na babo, mali dievca, my ch.a potom pre tretieho on nam daval po synovi. Aj s druhou svagrinou sme si posuvali veci, ked niecoho dostanem vela, tak ponuknem a naopak. Suseda mi dava po synovi, tak jej stale dam cokoladu, ale ani nechce...ludia su radi, ze sa toho zbavia. Ja po tretom nemam v rodine komu posunut, tak som nasla jednu z dediny co maju chlapceka, ze sa im zide. Ale stale sa opytam, ci chce.
Hadam komunikujes s bratom...ci chce veci, ci mu netreba. Vela robi myslenie a fin.situacia rodiny.

euka210
17. aug 2022

@kaca222 tak rodine by som nepredavala, to mi pride uplne mimo.

negymama
17. aug 2022

vy asi celkove so svagrinou nemate nejake vrele vztahy ze? ked s nou jedna sestra nekomunikuje a ty si chcela byt asi nasilu priatelska aby brat "nebol smutny" ako si niekde v prispevku spominala.
smutny nesmutny,... do buducna komunikuj hlavne s bratom, nemusis nasilu so svagrinou kamaratit, ak nie ste z jedneho cesta a ona je taka dajme tomu uzavreta.

ja mam podobnu svagrinu, po rokoch s nou takmer nekomunikujem, ona je taky "´žimni gris" jak sa u nas hovori,... neprivita, nerozluci sa, nepozve, zo zasady nikdy prva nepozravi ci pridu oni k nam ci naopak. Prve roky som sa snazila, ona inak podakovala ak sme daco priniesli, to aby som jej nekrivdila. nicim mi extra neublizila ale nevyda zo seba ani molekulu zaujmu ci vrelosti navyse...

euka210
17. aug 2022

No a inak sa bezne rozpravate so svagrinou? Lebo nakoniec vidno, ze problem nie je podakovanie ci keksik, ale spravanie svagrinej...je taka stale, ci len vtedy taka bola? Aky mas s nou vzhat...

kaca222
17. aug 2022

@euka210 tak ak ide o hodnotnejšiu vec, napr. posteľ, kočík, húpatko atď, tak nevidím problém v predaji, aj vlastnej rodine.
Akože môj názor je taký, že ak za tie veci niečo očakávam naspäť, a to už je jedno či z princípu alebo finančnej situácie, tak rovno poviem - napr. chcem to predať za toľko, chcete vy alebo to hodím niekde na bazár? A ak to darujem nezištne, tak potom sa nečudujem, že som nič nedostal.
Inak aj podľa mňa tu je problém vo vzťahu so švagrinou všeobecne a nejde o túto situáciu. Možno je tichšia, hanblivá, možno nedokáže nahlas povedať že nosené veci nechce, že by vyzerala rozmaznane... a možno je naozaj arogantná. Ale tie vzťahy tam asi budú naštrbené

silvike
17. aug 2022

No sak dobre, svagrina je zrejme nejaka cudna povaha, ked ju rodina velmi neprijala a ani ostatni ju nemaju v laske, tak co cakate. Ake zrazu vrucne spravanie od nej. Proste je aka je. Vy s tym nic neurobite, akurat vas to mozno zamrzi ze je jak "zimny gris". Tak co teraz. Mame tu na nu kydat ci ako ? Ano, je slusne udrziavat ocny kontakt s kym komunikujem, je slusne podakovat nahlas, zretelne, ano, to vsetky vieme. Svagrina ma zrejme nejaky problem (blba povaha, tazkosti v zivote, zdravie, praca, psychika...) a my na MK o nom netusime a mozno ani Vy.

hanaxxx
17. aug 2022

Uplne ta chapem. Ja som tiez tak naucena a vychovana, ze ked mi niekto nieco len tak da/pomoze/ tak sa chcem odvdacit, aj ked len malickostoi, to je podla mna slusnost. Tiez som dala bratovi vsetko oblecenie po mojom dietati, aj kopec inych veci a oni zas takmer stale daju nieco nasmu malemu,..malu knizku, teplaky, hracku, za par euro, ale tak davaju najavo,ze si vazia, co vsetko sme im dali, usetrili stovky eur...Uz im vravim, aby mu uz nic nekupovali, ale moja svagrina ta zboznuje deti a velmi rada nakupuje 🙂). Oblecenie by som na tvojom mieste davala im nadalej, resp ak mas niekoho ineho,kto by to ocenil, tak daj tam.mne by sa to nechcelo predavat,posielat postou (co som videla na bazaroch tak sa to predava dost lacno).ak mas nieco drahsie, napr fusak za 200e a vies jo predat za 50, tak to by som predala a nieco kupila vlastnemu dietatu

irusa
17. aug 2022

No úprimne..v dnešnej dobe sa ľudia za handrami vôbec nehrnú... problém je predať oblečenie.. pokiaľ ti to stojí za to skús dať na bazár,no stojí to kopec nervov a času

cariad
17. aug 2022

A nezištnosti syna neučíš? Teba tiež nenaučili,že?
Keď hovoríš dávaš zadarmo, tak zadarmo, (posúvanie,venovanie atď). nič za to nechceš, …, iba, ale, …!!!
A v pripspevku si povedala že NIČ za to nechceš, kľudne si to aj oni mohli tak vydedukovať keď, záleží ako si im to ponúkla.
Za ďalšie brat ti poďakoval, to ti nestačí, ho orol za domácnosť, že tvoja švagriná, to nedala prezidentskou pečiatkou opečiatkovanú pohľadnicu Ďakujem, tak jej “zašomranie” si ako poďakovanie nezaregistrovala.
Tak si ho predaj, keď sa nevieš cez vlastné činy preniesť.
A už nikdy nikomu nič za darmo nedávaj, lebo celá dedina,mesto,kraj budú vedieť. 🤦🏻‍♀️

pesmaxipes
17. aug 2022

Môj názor je, že by si mala urobiť to, po čom sa budeš najlepšie cítiť Ty. Než sa rozčuľovať, lepšie je veci popredať a neriešiť. Ak sa ti nechce babrať s predávaním, tak by som darovala. Alebo vôbec nerieš, počkaj, či sa sama švagriná ozve, že by niečo potrebovala. Ak áno, sama bude nútená slušne poprosiť. Ak nie, tak veci nepotrebuje a v kľude ich predaj….

0kristina0
17. aug 2022

Mozno je pes zakopany prave v tom co si napisala. Nikto z vasej rodiny ju nemusi, ak si je ona toho vedoma, tak sa jej spravaniu ani necudujem. Naco jej to nukas ked ju nemusis ani ty? Zrejme z teba tu falos citi a preto sa tak sprava.

jaja23
17. aug 2022

Najhoršie je, že ľudia čakajú od ostatných to, čo robia oni.... Prečo? Tiež po ďakujem, tiež sa revansujem, ale prečo to čakať od druhého? Mohol byť inak vychovaný, môže mať milión dôvodov na čokoľvek. Ja viem, že ľudia by mali byť slušní, ale nepatrí k tomu aj to, že nebudem porovnávať seba s ostatnými? Neviem keby som ja stále myslela na to, že sa snažím byť milá a ostatní nie sú, ved by som sa zbláznila. Čokoľvek môže byť za tým, že sa švagriná takto zachovala... Možno nie je zvyknutá dostávať veci, možno hocičo... Nechápem toto porovnávanie. Akože nič v zlom ale snažme sa chápať druhých, alebo robiť dobré Skutky nezištne. Ja akože riešim v sebe veľa veci ale nie posudzovanie druhých, to nie je predsa na mne. Treba sa trochu uvoľniť a mat dobrý pocit z dobrých vecí a nie stále riešenie prečo niekto urobil alebo neurobil toto, ved ja som to "očakávala" lebo ja som taka... To je cudne nie?

veronicka88
17. aug 2022

@jaja23 hore vyššie som písala ako som segre dalamveci a kočiar....inak sme vychovávane,inak sme fungovali v rodine ako môj manžel. Ten sa na mňa pozrel že: kočiar si chcela predať,nie?a to z toho nič nebudeme mať? Si mala vidieť môj pohľad a následne jeho....akože kde sme?áno je to presne o Tom,že u nich sa doma za každú chu*ovinu kupuje čokoláda,fľaša,...za všetko sa odvdacuju....mne už je to niekedy strašne trápne....aj prijať....nikdy nič nečakáme za to že sa pomôže....ale bol v Tom vychovávaný....ja mu ale nedovolím kaziť to v čom mňa vychovali moji rodičia...a on to dobre vie...

pipistrel13
17. aug 2022

darovanie by malo byt nezistne,nic za to neocokavaj a ak to tak nevies (to nie je vycitka aj ja s tym niekedy bojujem),nedaruj radsej

lienka.7
17. aug 2022

Predaj... a kup malemu keksik

asocial
17. aug 2022

Ja s tebou suhlasim. Aspon ja som taka, ze by som sa snazila nejakou kompenzovat dar, aspon nejakou blbostou pre syna, alebo pre vas. Hocicim, co mozno aj zozeniem - med, vajcia, hocico. Len brat a nedavat je sebecke
Casto darujem veci na inzerat, aj hodnotne, a niekedy ma fascinuje, aki ludia si pre to pridu. Skusenost je taka, ze clivek, co veci ozaj potrebuje, sa snazi aspon priniest cokoladu, clovek na Suv bmw sa len usmeje a povie dik.

takajedna
17. aug 2022

Tiež mám dojem, že o tie veci nestoja a že si myslia, že sú pre Teba skládka... Ja by som to tak brala. Osobne nemám rada, keď nám niekto navláči veci bez toho, aby sa vôbec spýtal, a že za to ešte očakávaš vďačnosť, to je vtip? Ja by som to brala tak, že to vlastne my robíme službu Tebe, keď sa k nám prídeš zbaviť svojich haraburd... Či sú nové alebo nie ma nezaujíma, asi každý pár, ktorý si to môže dovoliť, chce svojmu dieťaťu kúpiť veci podľa svojho gusta, nie aby mi švagriná na nosila všetko možné, čo sa mi možno ani nepáči a ešte chcela moju vďaku...

takajedna
17. aug 2022

@lenka2710 ja mám napríklad radšej úprimnosť. Poviem nič nám nenoste, myslím tým nič nám nenoste. A takí ti kvázi slušní aj tak nanosia a ja ešte aby som za to bola vďačná... No nie som.

veronicka88
17. aug 2022

@takajedna ty si ako ja🙈🙈🙈najhoršie je že ja som v pozícii tej švagrinej....takže s ňou chuderkou úplne sucitim...

jaroe
18. aug 2022

@asocial tak za seba ti poviem, že mne je maximálne nepríjemné, keď sa mi niekto odvďačí za niečo, čo som mu chcela darovať. Raz som tak darovala v rodine, naozaj som im to chcela len tak dať, keď potom prišiel od nich darček ako vďaka, hneď sa môj dobrý pocit z darovania rozplynul, navyše mi bolo trápne, že oni si vlastne museli robiť starosti, čím sa mi odvdacia🤦 A pritom som im jasne povedala, že ja danú vec nepotrebujem, dala by som ju preč tak či tak a budem rada ak si ju vezmú, keď sa im hodí.