icon

Mám na Vianoce zostať s násilným bratom?

nela22323
3. dec 2023

Ahojte
V septembri pred troma mesiacmi som tu písala že ma napadol 14rocny brat. Rozbil mi ústa. Žijem sama v inom meste ďaleko nich. Odvtedy ako sa to stalo som za nimi nebola.... bližšia sa Vianoce. Bývam sama v jednoizbovom byte. Mám byť na Vianoce s nimi?
Brat, ktorý ma zbil sa mi odvtedy neozval. Viem, že keď sa stretneme neospravedlní sa.
Je ovplyvnený mamou a tá mi ešte minulý týždeň v telefóne povedala, že ,,ma mal zbit aj z druhej strany". Nerozumieme si....strasne sa trápim. Okrem brata a mamy nemám inú rodinu. Mám strach čo mám urobiť
Napíšte prosím

hope87
4. dec 2023

URCITE by som tam nesla! To co ma byt za spravanie??? To akoze z akeho dovodu ta 14rocny fagan zbil? Neskutocne. Radsej chod ku kolegyni a jej rodicom ako k niekomu, kto ta vlastne ani nema rad...prepac, ze som to tak hnusne napisala ale ako ta mozu mat radi, ked jeden ta zbije a neospravedlni sa a neolutuje (aj ked sa to ani nemalo stat) a mama (ak sa tak da nazvat) ti povie, ze mal viac??! Nie nie, tu by som skoncila a ty vyhladaj odbornu pomoc, ked mas depresie a problemy.

lenkalienka321
4. dec 2023

@nela22323 tak máš naozaj veľku smolu na rodinu, avšak ľutovať ta nebudem, to ti nepomôže. Na Vianoce by som k nim na tvojom mieste nešla. Lenže predpokladám, že si zrejme tiež poznačená tým, že si vyrastala v danom rodinnom prostredí. Takže mas svoje boľačky a zážitky, plus samozrejme, ide o tvoju rodinu, nie je to úplne tak, že krv je voda ako tu niektori pisu. Ja som veriaca a myslím si, že stretávať sa s nimi nie je dobrý nápad, ale môžeš sa za nich modliť. Stačí krátka modlitba, stačí zaslať im trošku pozitívnej energie, mysliet na nich v dobrom a poslať im malý darček. Ide totiž aj o tvoj pokoj na dusi. Ak sú druhí zlí, to ešte neznamená, že my musíme byť tiež. Ale zas nikto od nás nemôže chcieť, aby sme s nimi trávili aj svoj čas. Najmä keď sme dospeli, máme vlastné bývanie a ich spoločnosť nám nerobí dobre.

miska1997
4. dec 2023

@nela22323 vytrieskala by som ich oboch ako hada a viac sa s nimi nekontaktovala .. A tú ženskú by som veru mamou nenazvala 🙄

savasava
4. dec 2023

@nela22323 viac krát som za slobodna bola na Vianoce sama a ver mi, bolo mi nádherne. Napiekla som si, navarila, pozerala rozprávky, púšťala koledy a spokojne som mala štedrú večeru sama. Teraz už mám svoju rodinu, ale tá samota na Vianoce bola niečím výnimočná. Ten pokoj, ticho, neskutočne som si psychicky oddýchla. Skús a uvidíš😉

lindus_esterka
4. dec 2023

Urcite chod k tej kamoske co ta zavolala 🙂 u mamy by bola napata atmoska v ktorej by som sa ja isto citila zle a cely vecer by som len pretrpela. U kamosky bude lepsie

nela22323
autor
5. dec 2023

@limoncino padám do depresií, nahováram si, že keď sa s nimi nezmierim nikdy sa duševne nevyliecim

sofia1979
5. dec 2023

@nela22323 určite nie

sofia1979
5. dec 2023

@nela22323 vzchop sa a začni si vážiť samu seba neraz sa chce to možno porozprávať sa s odborníkom

heln
5. dec 2023

@nela22323 ahoj, radsej by som bola sama v prazdnom byte, ako s takouto rodinou. ak sa potrebujes nechat tryznit a ublizovat tak k nim chod. ak mas rada sama seba, ak mas k sebe nejaku uctu, tak zostan doma. ja viem, ze samemu cloveku je smutno, ale treba zmenit postoj v hlave k samote. zi pre seba, naplnaj svoje potreby, sprav si dobru veceru, sadni k telke, vyrabaj vianocne ozdoby, poposiela znamym vianocne blahozelania.... hlavne bud stastna a pochop, ze rodina ktora ti ublizuje ta stastnou neurobi, to urobis len ty sama, ked pochopis svoju vlastnu hodnotu pre seba. zelam ti krasne prezitie vianoc.

domak2
5. dec 2023

@nela22323 ak si to myslíš, tak to sprav. Zmier sa s nimi, VO SVOJOM VNUTRI. Nie v realite. Kľudne im odpusti, napíš list ktorý neposles/spalis, pomodli sa za nich, proste hocičo co ti pomôže sa s tým vyrovnať a potom sa zacni mat konečne rada aspoň ty, zabudni na nich a začni žiť. Alebo aj nie, chod si dat na vianoce hodit kapra do hlavy, rozhodnutia sú tvoje.

jumama
5. dec 2023

Autorka - najtazsi je vzdy ten prvy krok. Ale ak uz si na ceste, do ciela sa kraca lahko. U teba je potrebny ten prvy krok, neist domov... oddelit sa od toxickej mamy a brata. Hoci v case rodinnych sviatkov.

lalu_sk111
5. dec 2023

@nela22323 urcite nechod k mame ale radsej ku kamaratke.. nie si jedina, viac ludi muselo odseknut rodinum.Casom budes mat vlastnu rodinu, len vydrz

lalu_sk111
5. dec 2023

@nela22323 to, ze sa snimi musis zmierit je len klam. Bola si zjavne rodinou aj psychicky tyrana. To je len velky sebeklam. Potrebujes psychoterapiu - z vlastnej siusenosti ti ju doporucujem lebo rodina nas hlboko vie ovplyvnit. Musis vydrzat a odolat

nela22323
autor
5. dec 2023

@lalu_sk111 terapiu som skúšala. Chodila som. Nepomáha mi...stresuje ma to, že tam idem preto že mám menej financií.
Mama mi finančne pomáha, mám zdravotné problémy. Pomáha mi a potom sa mi vyhráža

nela22323
autor
5. dec 2023

@lubkavargova1 ahoj keď ja nedokážem žiť v takomto napätí". Keď je to medzi nami zlé. Mám ich stále rada. Neviem sa odstrihnúť. Možno preto, že nemám nikoho iného ..keď to, že k nim na vianoce nepôjdem ich asi "nevytrestam"... rozumieš . No ak by ma mal znova udrieť..tak to uz nezbladnem , psychicky

katkami123
5. dec 2023

@nela22323
Chodíš do prace?

ema22270
5. dec 2023

Nehnevaj sa na mna, uz minule som prispela do tvojej temy. To vazne sa pytas, ci mas s nimi stravit Vianoce? A chces teda od brata dostat druhy X? Nechapem toto zmyslanie. Aj ta vlastne mama zavolala? Nie, nechod ku nim. Nezaslúzia si to... a ty si zasluzis nieco lepsie na Vianoce. Chod ku kamaratke ak ta pozvala. Uvidis, bude tam lepsie.

ema22270
5. dec 2023

@nela22323 to, co si napísala, ze sa nikdy dusevne nevyliecis, ak sa s nimi nezmieris,,, no to je blbost uplna, lebo to oni by museli chciet sa zmierit a nie, ze ty sa snazis a robis im len fackovacieho panaka. Ocividne im to obom takto vyhovuje, tak s kym sa chceš zmierovat. Ja ako aj chapem, co tym chces povedat. Ale rodini si nevyberies. Neboj, viem o com hovorim (s otcom a so sestrou sa vobec nerozpravame)...ci ma to serie? Ano serie, ale ozyvat sa im a pchat sa im do zadku uz nebudem, lebo som pochopila, ze ak ma prist naprava vo vztahoch, musia to chciet obe strany, nie len jedna. 🤷‍♀️

lubkavargova1
6. dec 2023

Ja len jednu vec nechapem...ale pises, ze robis, byvas v podnajme a matka ti niecim prispieva a vypomaha...konretizuj ako ta financne dotuje, lebo aj ak ty prides a natrcis ruku, ze mama daj mi lebo mi to nevychadza, tak sa ani necudujem ze si ku tebe dovoluju co si dovoluju...
Tebe sa zase divim, ze ak viem ako ma zneuziva rodina, tak sa uskromnim minimalne, hoci aj na rozku budem cely den, len aby som od takej rodiny nepytala peniaze...inak drzat hubu a suchat nohami...prekonam seba hociaj na ukor dvoch prac len aby som nepytala viac od takej rodiny...
V tamtej teme si pisala ze mas geroja s kym si uzivas oralny sex a tak famozne ta vylizal, ze nevies ci to je normalne. To bud klames, alebo si si narazila toxicku osobu ktora ta ma totalne v predely a len si suchne a viac od teba ani nechce lebo vie, ze tak labilnu zenu nechce na viac...lebo skutocny priatel by ti rozhodne ukazal kde je sever a aj tvojej rodine a takemu pubertakovi vytal taku, ze stena mu da druhu a nedovoli, aby niekto zmlatil jeho frajerku...takze kde je pravda?? Lebo niekto tu velmi si obracia pravdu tak aby mu sedela co najviac...

cukricek_1
6. dec 2023

@nela22323 určite tam nechoď kúp si nejaký vianocný štedrovečerny pobyt a buť tam. Niekde v Tatrách. V Tatranskej lomnici to je krásne na vianoce. Je tam aj priamo lyžiarské stredisko pekné hotely. Odporúčam.

lalu_sk111
12. dec 2023

@nela22323 ja ti rozumiem..je to tazke, byt sam a ani to neberiem ako trest, ze tam nepojdes. Je to ochrana samej seba.. Taketo vztahy je extremne narocne prerusit. Nie je to len rodina ale moze to byt aj partner. Zena bude radsej tolerovat tyrana muza ako byt sama.. Casom sa to tak vyhroti, ze aj tak to koncieva. To, ze budes chranit samu seba neznamena, ze rodinu nemas rada, ze ich nikdy neuvidis alebo, ze s nimo nemozes mat ziadny kontakt. Znamena to len ochranu, mat zdrave hranice. Ked budes odvazna a naucis sa byt sama, po odozneni toho strachu a bolesti pride stastie a sloboda, vnutorny pokoj a hlavne sila, ktoru clovek ziska len tym, ze to dokaze podstupit

nela22323
autor
19. dec 2023

@veronikaszabova nepôjdem nie ..povedala som si, že nie. Poslala som im poštou darčeky. Už asi ani to som nemala robiť..ale nedalo mi to. Stále čakám, či ma aspon zavolajú, aby som prišla. Nepôjdem ale čakám, že ma zavolajú.asi zbytočne

nela22323
autor
19. dec 2023

@limoncino budem s kamarátkou.ano už som sa rozhodla. Už sú to tri mesiace odkedy ma brat napadol. Odvtedy som s nimi nebola.
No poslala som im poštou na Vianoce darčeky.,..že ich mám rada. Nemala som im posielať nič že .,keď ja s taká ľútostivá

aliziana
19. dec 2023

@nela22323 zvládneš to, nechoď za nimi, ani keby Ťa volali...

nela22323
autor
21. dec 2023

@lenkalienka321 áno.., máš pravdu. Vianočné darčeky som im poslala. Bratovi našu fotku s nápisom, že ho mám rada. Mame tiež. Domov nepôjdem, ale s matkou som cez sms v kontakte. Stále čakám, že ma pozve domov. Že sa ma opýta, či k nim prídem. A nič...asi ma naozaj nemajú radi.,však . Čo si myslíš? inak by ma aspoň zavolala nie

simka17161
21. dec 2023

Už si urobila dosť keď si im poslala darčeky. Snaž sa zamerať na ludí ktorí to ocenia. Kamarátka nemá ďaľšie kamarátky? A snaž sa byť finančne nezávislá.

lenkalienka321
21. dec 2023

@nela22323 Môžem ti poradiť to, čo robím ja, aby vzťahy v mojej rodine boli vrele a aby sme sa na seba na sviatky tesili. V živote sa dejú často veci, ktoré sú na prvý pohľad mimo našej kontroly. Jednou z nich je, keď nám blízki ubližujú. Želala by som si, aby si mala mamku, ktorá sa za teba modlí tak, ako ja za svoje deti. Ale ak aj nemáš, môžeš sa ty stáat tou osobou, ktorá sa pokúsi vzťahy uzdraviť trošku netradične. ( Samozrejme, činom a komunikaciou je vždy prvá volba, ibaže tá vo vašej rodine momentálne zrejme zlyháva). Posielam preto text, ktorý ja často čítam spolu s manželom, keď myslíme na naše deti. Ale funguje určite aj opačne, keď podobné myšlienky budeš aplikovať na mamku a brata.

ivik4
21. dec 2023

Jezisi ty si bratovi poslala foto a ze ho mas rada ? Pre boha, ja by som mu tak hovno poslala. Ty si ozaj mäkka
Bud s tymi ktory Ta maju radi , dobre ze ides ku kamoske

nela22323
autor
21. dec 2023

@lenkalienka321 Ďakujem pekne. Tak to by si mala prečítať aj moja mama...No ako by reagovala keby jej to pošlem neviem

nela22323
autor
21. dec 2023

@ivik4 kamoška mi napísala, že je chorá..takže budem nakoniec asi sama. ale prežijem to. Domov nepôjdem. Ja každý deň čakám, že ma zavolaju. Že mi aspoň navrhnú, či neprídem. Kuriér im ma dnes doručiť darčeky. Ešte aj tomu som volala, či by ich nemohol doručiť až zajtra. Aby som o deň dlhšie "dúfajúc čakala" či ma nepozvu domov...Nešla by som. Ale to, že by ma chceli vidieť zavolali by ma potesilo..Och.