Mám nevlastnú sestru

7. apr 2023

Ahojte,
zaujíma ma váš názor. Včera som zistila, že mám nevlastnú sestru. Ja mam 42 rokov, ona ma okolo 30. Rodičia nám to nikdy nepovedali. Mam ešte 3 súrodencov. Dozvedela som sa to sms od mojej švagriny, ktorá o tom odniekiaľ vedela a chcela mi tým ublížiť. Tak mi to tak splechla. Zavolala som staršej sestre... ona to vie od stredoškolských čias, keď si náhodné vypočula telefonát. Nikomu o tom nepovedala. V nedeľu ideme k našim na obed a ja neviem, či ich mam s tým komfrontovat... A aký postoj zastávať... Je mi našich ľúto- asi nás chceli chrániť. Ktovie ako to prežíval otec, keď vedel, že ma ešte jednu dcéru a mlčí o nej. Pravdepodobne jej peniaze posielal... a zároveň je mi ľúto aj tej sestry.

slavomira236
7. apr 2023

Tak ked sa otec s nou nestykal tak asi nepovazovali za potrebne ta o tom informovat

mikitilik29
7. apr 2023

Mne to vychádza že podviedol tvoju mamuy

cyberk
7. apr 2023

Tiez mi to pride ako nevera… ja by som sa normalne spytala, ale len jeho, medzi 4mi ocami, mozno to je bolestiva cast zivota pre tvoju mamku..

tiezjedna
7. apr 2023

Mňa by to asi zaujímalo. A nie v zlom zmysle slova, určite si vaši kvôli tomu prešli horúcimi chvíľami, ak neboli zrovna v tej dobe odlúčení alebo niečo podobné...

kvietok2012
7. apr 2023

Tak jak sa ja poznam, ticho by som urcite nebola...to by bolo prve,co by som sa ho opytala...

nique
7. apr 2023

Máš právo sa pýtať, ale oni majú právo neodpovedať.

sejbipi
7. apr 2023

Určite sa pýtaj, máš nato právo. Ale prv stým choď iba za otcom.

liusa82
7. apr 2023

No tak toto by som ja otcovi nikdy neodpustila.Pekne. Klesol by u mňa parádne

aams
7. apr 2023

Tiež som sa v neskoršom veku dozvedela o sestre.nevadilo mi to, sme občas v kontakte

tiezjedna
7. apr 2023

@nique no nepovedala by som. Majú nielen právo, ale aj povinnosť o tom svoje "legitímne" deti informovať. Keď pre nič iné, tak po právnej stránke je tu ďalší oprávnený dedič. Bolo by fér o tom vedieť.

libertine
7. apr 2023

spytaj sa, ale nevycitaj. pravdepodobne to nebola lahka situacia ani pre tvojich rodicov. ak o tom tvoja mama vie, tak si museli prejst tazkymi chvilami. preslo vela casu a nejako sa vsetci rozhodli a s tym rozhodnutim ziju. treba to respektovat, nech to neboli znova tych, ktorych to bolelo a rozhodli sa uniest to. ale uvidis, aku odpoved dostanes, ked sa spytas.

reanda
7. apr 2023

nechapem, preco ti je vsetkych luto.. otec asi vedel, co robi, ked splodil dieta mimo manzelstva.. v com ti ho je luto? a o tej sestre nevies vobec nic a tiez ti jej je luto? .. mne by bolo luto hlavne toho, aky to mam vztah s rodicmi, ked mi toto cely zivot tajili.. a ak by som bola v tom, ze mame dobre vztahy, tak by som isto nevedela dalej len tak mlcat, akoby sa nechumelilo.. ale asi je to u vas v rodine tak zvykom, ked aj starsia sestra sa to dozvedela nahodou a tiez mlcala ako hrob.. asi sa v rodine velmi uprimne a otvorene nezvyknete bavit.. nuz, ked ti stacia take vztahy, tak mlc aj ty.. rodicia budu asi radi.. vsak keby mali zaujem o tom hovorit, tak to mohli urobit uz davno..

maxalla
7. apr 2023

Uf.. tiez by som sa s nim porozpravala. Mozno sa mu nakoniec aj ulavi, ked sa to "prevali". Tahat si so sebou tolke roky take tajomstvo musi byt fakt naprd. Osobne by som sa snazila byt pri rozhovore vludna a neodsudzovat. Vycitkami sa nedocieli v tomto stadiu uz nic.

bluka2
7. apr 2023

Tak môžeš to vziať aj z tej pozitívnej stránky, že máš sestru a možno je to fajn človek. Skúsila by som ju spoznať. rodičom sa nechcelo povedať ti o takej závažnej veci, osobne by som teda tiež nemala potrebu sa s nimi o tom baviť. Vybrali si túto cestu, čo už.

svokrinjazykmonika
8. apr 2023

Veď ste všetci dospelý, to sa neviete o tak dôležitej veci porozprávať? Hlavne ako to bude s dedičstvom. Môj muž má nevlastného brata a po smrti otca mu museli vyplatiť jeho čiastku z bytu. A to nehovorím o tom že ako to zistil tak otec u neho totálne klesol. Podvádzal jeho mamu keď bola tehotná s ním. A tebe je otca ľúto? Je mi to divné, ja by som sa hnevala a chcela by som vysvetlenie

kittykat22
8. apr 2023

je ti luto vasich? asi vas chceli chranit? A co to dievca ktore nikdy otca nepoznalo a mozno vie, ze si zil pekny zivot a vychoval tri deti a o nu sa nezaujimal? 😳 Tvoj otec je totalny sebec.
To, ze mas nevlastnu sestru pre teba nic neznamena. Ak chces, mozes s tou informaciou konfrontovat otca aj otvorene pri stole kde budu vsetci. Oni to aj tak vsetci vedia, Uz to vies ty, sestra, otec, matka - preco z toho robit macku vo vreci. Ale asi by som otcovi najskor napisala spravu, ze chces aby sa toto preberalo. Je mozne, ze ked na neho nabehnes rovno, tak nebude vediet co s tym a odbije ta. Napis sms spravu, ze prides a chces vediet, co sa dialo. Ale vnimaj aj tu stranu, ze tvoj otec nie je povinny sa ti spovedat zo svojho zivota. Aj to, ze nechce, nebude toto s tebou riesit je mozna odpoved, a ty ju musis respektovat.

dkethe
8. apr 2023

Spytaj sa. Beztak ju raz stretnes - na dedicskom konani. Tak uz aspon tam na stare kolena nezazijes sok

maciatkolulu
8. apr 2023

@tiezjedna neviem o tom, že by rodičia mali povinnosť co kolvek oznamovať svojim deťom. So svojím majetkom môžu robiť čo chcú, aj ho darovať niekomu cudziemu. Keď sa rozhodne rodič cusat o počte potomkov, nijaký zákon mu neprikaze vyvalit pravdu na stol😉

eeffka
8. apr 2023

Nebola si az taka mala (12r) pospominaj co sa u vas doma dialo. Neviem co tam chces lutovat, pre mna by taky otec klesol pod zem. Surodenci su v akom veku? Mama preco drzala? Sama so 4mi detmi? "Perfektna" pozicia pre nu .

jana_eyre_2
8. apr 2023

Chceli vás chrániť konkrétne pred čím? Že ti to taký dlhý čas nepovedali a všetci si tú informáciu nechávali pre seba aj keď od nej vedeli a švagriná ju použila ako dôvod na ublíženie?

Trocha ma zaráža že rozmýšľas nad tým ako to "prežíval otec" ale ako to prežívala.mama neriešis.. ale asi je to tým, že lepší vzťah máš s ním? Samozrejme by som nebola ticho, toto sú veci kde majú všetci zúčastnení právo vedieť o čo ide a prečo sa to riešilo 30rokov mlčaním..

lejllamt
8. apr 2023

Švagriná ti tým chcela ublížiť, a ak budeš konfrontovať rodičov možno sa jej to aj podarí.... na tvojom mieste by som počkala. Vieš to ešte iba chvíľu, nechaj si čas na premyslenie a ,,na rozdýchanie'' takej situácie. Sestra o tom vedela roky a mlčala. Ja mám napr. takto sestry 2. Tiež som sa to dozvedela iba náhodou ešte ako dieťa ale radšej sa nepýtam. Ničomu by to nepomohlo.

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivanka33
8. apr 2023

Ja by som to v nedeľu nevyťahovala, riskuješ pokazené sviatky pre celú rodinu... Možno by som si tú sestru najprv omrkla, ak ju teda nepoznáš, možno bude milá a rozhodneš sa, či sa s ňou chceš stretávať, potom by som to prebrala s rodičmi.

moncek88
8. apr 2023

Ahoj, tiež mam nevlastnú sestru... Keď som mala 12 sa narodila...teraz mam 35 a nevymenila by som ju za nič na svete. Je skvelá, perfektná, dokonalá, šikovná...

Môj otec apropo ten pan co ma splodil, má viac detí...
Viem že mám ešte ďalších 3 nevlastných súrodencov mimo mojej sestry a ktovie koľko ešte...

S nikým nie som v kontakte iba s ňou...ju mam ako vlastnú....je pre mňa výnimočná...
Ešte mam aj vlastného brata....

Aj moja mamina ma moju nevlastnú sestru rada aj s jej maminou sa stretávala...

zuza265
8. apr 2023

Takto: s rodicmi by som sa o tom porozpravala, ale nerobila by som sudy nad otcom ani by u mna neklesol. Vieme my co sa dialo a co sa preco stalo? Nie. Nejdem konspirovat. Toto sa netykalo deti, toto sa tyka ich vztahu mama a otec. Zaujimala by som sa len kvoli dalsiemu surodencovi, co sa dialo atd. Ale s kludom. Vobec nie s vycitkou, hnevom. Oni su ti, co si presli tazkym obdobim, ktore museli spolu zvladnut. Vobec by som necitila hnev, ani vycitku, ani nejake zle negativne myslienky… ked bude prilezitost a zaujima ta to - opytaj sa. S kludom 🤗

maciatkolulu
8. apr 2023

@8aslan147 a prečo konkrétne? Keď sa niekto dohodol s matkou dieťaťa, so svojou manželkou, že to proste zamlcia tak to zamlcia. Môže byť, že to dieta vyrastalo s druhým otcom, žili si všetci kľudný život. Tak ako, čomu nerozumies? Rodičia nemusia o dedičstve svojim deťom nič hovoriť a ani informovať

aandrea9
8. apr 2023

Nerýpala by som do toho určite. Je to dávna minulosť a ak by to chceli rodicia riešiť s vami, urobili by tak už dávno. Otca ti je ľúto, sestry ti je ľúto....a co mama? Nič už nezmeníš nedeľnym pohovorom.

tiezjedna
8. apr 2023

@maciatkolulu ak funguješ v takýchto vzťahoch, tak je mi ťa ľúto... Viac k tomu nemám

maciatkolulu
8. apr 2023

@tiezjedna skúsiš mi vysvetliť prečo? Každý má právo si riešiť svoj dospelý život. Ak uznali dvaja, alebo traja dospelí ľudia, že to nechcú riešiť s potomstvo, tak to tak urobili a nie je dôvod na lutovanie. Rovnako opakujem rodičia môžu s majetkom robiť ako uznajú, ak sa rozhodne zrazu darovať všetok svoj majetok nemanželské mu dieťaťu z dôvodu, ktorý pozná on, tak tak proste urobí. Mne je skôr komické, že ty dedukujes, že hneď človek žije vo vzťahoch, kde by si ho chcela ľutovať. Co bolo, vedia rodičia. Opakujem, to dieťa mohlo vyrastať v šťastnej rodine so svojím nevlastný otcom, načo zaťažovať rodinu, teda deti? Vieš či nie sú vysporiadany, či dieťa nie je afoptovane novym rodičom? Autorka sa dozvedela nejakú informáciu od škodoradosť nej svagrinej.... No dobre, ty vieš všetko anlutujes druhych🤣

kittykat22
8. apr 2023

Inak moja mama minule prisla s tym, kdo kde ma uliate deti z nasich znamych. Styria muzi maju uliate deti po vedlajsich dedinach - samozrejme uz ked boli deti v tych vztahoch kde su teraz na svete. Vsetci ziju desiatky rokov akoby sa nic nestalo. Hrat sa, ze dieta neexistuje a vsetko je v poriadku.
Mne to teda pride sialene.