icon

Genetika a predispozície: Prečo ja a nie moje sestry?

3. júl 2026

Ahojte, idem dnes od lekára a normálne som už frustrovaná.
Uvediem vás do problematiky. Sme štyri sestry - 59, 56, 54, 40. Ja som tá najmladšia. Naši rodičia tu už nie sú. Keď sa narodili moje sestry, rodičia boli mladí, ani nie 30r. Keď som sa narodila ja, mama mala 39 a otec mal 43r. Do mojich cca. 20tich bolo všetko v poriadku, s výnimkou toho, že som bola silný alergik, a mala som astmu. Moja mama bola alergička, otec bol alergik, a u mňa sa to nejako nakopilo a alergia vyústila do astmy. S tým som žila niekoľko rokov. A potom začali prichádzať problémy - všetky u mňa a mojich rodičov, nikdy nie u sestier. Krátko po 20tke mi diagnostikovali autoimunitný zápal štítnej žľazy. Trpím ním iba ja a a moja mama, nikto z mojich sestier. O tri roky neskôr som dostala hlbokú žilovú trombózu - nebrala som antiku. Robili mi testy - genetická mutácia - vrodený trombofílny stav. Všetci sme išli na testy. Mala to mama a ja. Ani jedna moja sestra. Neskôr problém s krčovými žilami, po otcovi, ani jedna moja sestra. Potom problém so zápchou - mala to mamina - mám to ja. Moja mama mala myóm, dnes ho mám ja, ani jedna moja sestra myóm nemala ani nemá. Vrodený vyšší cholesterol po mame - mám iba ja, od mojej 30tky, ani jedna zo sestier. A idem do skorej menopauzy, presne tak, ako moja mama. Moje sestry menštruovali dlho, do 55r, jedna má ešte riadny cyklus. U kardiológa mi zistili problém s chlopňou, zatiaľ bez potreby zásahu. Dokelu, toto mal otec. Prečo práve ja ani jeden súrodenec? Hematologička aj gynekológ mi vysvetľovali, že keď sa narodili moje sestry, telo mojich rodičov bolo mladé a ešte tam neboli vyvinuté mnohé veci. Keď som sa narodila ja, už na pozadí prebiehali rôzne zmeny a teda som ich vychytala a prenos ochorení stúpa s vekom rodičky. Ale aj otca.

Zaujíma ma, či to tiež takto niekto má?
Moji rodičia sa smiali, že ma mali tak radi, že mi odovzdali zo seba všetko.
Ale asi chápete, že mne do smiechu teda vôbec nie je.

Ďakujem za prečítanie v mojom zúfalstve.

anonym_987c61
3. júl 2026

@anonym_autor genetická lotéria no.. neviem. Ja som najstaršia a podedila som skôr všetky estetické vady - skrátené palce, nemám založené zuby dvojky, čiže som sa 5 rokov trápila so strojčekom, teraz ma čakajú drahé implantáty, akože viem že toto sa nedá porovnať s tvojimi problémami ale moji bratia nemajú nič sú úplne bez chyby a tiež dosť žiarlim, že načo sú im pekné palce, ja si ani nemôžem dať spraviť manikuru lebo to nikto nevie na moje palce a ak hej, vyzera to otrasne. Neviem čo ti poradiť. Hlavne sa drž a prajem ti veľa zdravia

anonym_fab6b7
3. júl 2026

Neviem
Tvojej mami mama asi nebola staršia,ked ju mala
A ajtak ma všelijaké choroby,tak isto aj tvoj otec ma problémy a tiež zrejme nemal starších rodičov
Takže to nikto ti nepovie, že ci je to určite kvôli tomu

anjelicek26
3. júl 2026

To mas uplnu loteriu, ja som najstarsia a teda geneticke mutacie co sa tyka tromboz som zdedila dve, sestry nemaju ani jednu... najmladsia sestra ma kadejake pelove alergie, prostredna nema nic. najmladsia mala sede vlasy pred 30kou, ja nemam jediny sedy dodnes... kazdy raz nanovo genetika uraduje, nie je to poctom deti a ani ich poradim...

anonym_fab6b7
3. júl 2026

A ja síce mam 39 a tiež som alergik a bohvie čo všetko
Ale veľa veci ovplyvnil aj Černobyl
Mi mama rozprávala ako bola tehotná cele tehu na rizikovom a ako deti mreli a všelijaké problémy a neverim tomu, že vela z tých problémov neostalo v tele

anonym_e9d1db
3. júl 2026

Myslim, ze je zbytočne sa tým zaoberať a hlavne porovnávať.

anonym_dca25b
3. júl 2026

Preco sa tym zaujimas? Zmeni sa tym nieco?
Neviem co pride po 40 tke ale napr uz teraz viem ze napr moji rodicia v tomto veku uz mali "statne zuby". My vsetci surodenci mame svoje. Krásne. Zachovale.
Obaja rodicia maju dlhodobo problem s tlakom. My deti ani jeden.
Rodicia nemaju alergie. Jeden surodenec ano.

anonym_6945ac
3. júl 2026

@anonym_autor to ti fakt takto vysvetľoval hematolog a gynekológ? To sa mi nechce veriť. Lebo vieš, genetické predispozície sú v genoch, preto sú genetické. A máš tieto predispozície genetické už pri narodení, vlastne už počas vnútromaternicového vývinu. A keď raz máš už v tých génoch trombofilny stav, tak ho dostaneš, teda, neviem, či to nie je jedno či v 35, alebo 45. To, že sestry nemajú, nesúvisí s vekom matky, ale.s tým, či tieto genetické mutácie po nej zdedili, alebo nie.

autor
3. júl 2026
@anonym_6945ac

@anonym_autor to ti fakt takto vysvetľoval hematolog a gynekológ? To sa mi nechce veriť. Lebo vieš, genetické predispozície sú v genoch, preto sú genetické. A máš tieto predispozície genetické už pri narodení, vlastne už počas vnútromaternicového vývinu. A keď raz máš už v tých génoch trombofilny stav, tak ho dostaneš, teda, neviem, či to nie je jedno či v 35, alebo 45. To, že sestry nemajú, nesúvisí s vekom matky, ale.s tým, či tieto genetické mutácie po nej zdedili, alebo nie.

@anonym_6945ac lekár mi vysvetlil, že súvisia s vekom matky. Že s pribúdajucím vekom je ririko prenosu chorôb oveľa vyššie.

autor
3. júl 2026

Vyšší vek matky aj otca zvyšuje pravdepodobnosť nových mutácií (hlavne u otca , nakoľko spermie sa tvoria celý život). Rovnako epigenetických zmien to je to tzv. zapínanie resp. vypínanie génov a hormonálneho a imunitného nastavenia počas tehotenstva. Toto zvyšuje riziko autoimunitných ochorení, metabolických problémov aj niektorých genetických predispozícií.

anonym_6945ac
3. júl 2026

@anonym_autor tak, moja mama ma 78 rokov je najstaršia z 8 deti a teda žijú už len dokopy 3. A 5 už zomrelo a čuduj sa svete, najmladší dvaja ako prvý v rovnaký rok na infarkt. Tak ja už neviem, tá genetika je nejaká čudesná.

autor
3. júl 2026
@anonym_6945ac

@anonym_autor tak, moja mama ma 78 rokov je najstaršia z 8 deti a teda žijú už len dokopy 3. A 5 už zomrelo a čuduj sa svete, najmladší dvaja ako prvý v rovnaký rok na infarkt. Tak ja už neviem, tá genetika je nejaká čudesná.

@anonym_6945ac moja mama tiež prežila svojich mladších súrodencov. Čiže mladší išli ako prví. Onko, infarkt.

zuzana76
3. júl 2026

@anonym_autor ja som najstarsia, mama mala 23 a otec 26 ked som sa narodila a vsetko mam ja, nebudem vypisovat, ale 4 autoimunitne ochorenia a moji mladsi surodenci nic. Cize bohuzial negativna loteria.

anonym_6e8d22
3. júl 2026
@anonym_autor

Vyšší vek matky aj otca zvyšuje pravdepodobnosť nových mutácií (hlavne u otca , nakoľko spermie sa tvoria celý život). Rovnako epigenetických zmien to je to tzv. zapínanie resp. vypínanie génov a hormonálneho a imunitného nastavenia počas tehotenstva. Toto zvyšuje riziko autoimunitných ochorení, metabolických problémov aj niektorých genetických predispozícií.

@anonym_autor Pri genetickych mutaciach ano – napriklad Downov syndrom, niektore vyvojove chyby a pod. Ale to, ci zdedis predispoziciu ku krcovym zilam alebo autoimunitnemu ochoreniu, je do velkej miery loteria. To, aku kombinaciu genov ti rodicia odovzdaju, vek rodicov prakticky neovplyvnuje, ale nahoda pri dedeni ano. A ci sa tato geneticka predispozicia vobec prejavi, zavisi od mnozstva dalsich faktorov – prostredia, v ktorom zijes, zivotneho stylu, prekonanych chorob a podobne – ovela viac ako od veku rodica. Chapem ale, ze psychicky moze byt jednoduchsie, ked ma clovek pocit, ze nasiel konkretneho vinnika. To vsak este neznamena, ze nim skutocne je.

anonym_0a2e94
3. júl 2026

A čo ten Černobyl? Buchol 26.4.1986...ty si sa narodila v tomto roku, neviem či to súvisí, ale treba brať všetko do úvahy

ankare
3. júl 2026

@anonym_autor zmeň zmyslanie. Nemôže za to nikto. Vymenovala si len samé negatívne záležitosti. Zameraj sa na tie pozitívne a na tých stavaj. Držím palce!

anonym_3380e5
3. júl 2026
@anonym_fab6b7

A ja síce mam 39 a tiež som alergik a bohvie čo všetko
Ale veľa veci ovplyvnil aj Černobyl
Mi mama rozprávala ako bola tehotná cele tehu na rizikovom a ako deti mreli a všelijaké problémy a neverim tomu, že vela z tých problémov neostalo v tele

@anonym_fab6b7 to oste u nas sestra mala ražtep podnebia a baby co boli na izbe kazde babatko nieco tiez obdobie černobilu

anonym_fab6b7
3. júl 2026
@ankare

@anonym_autor zmeň zmyslanie. Nemôže za to nikto. Vymenovala si len samé negatívne záležitosti. Zameraj sa na tie pozitívne a na tých stavaj. Držím palce!

@ankare no veď to😮‍💨
A autorke a všetkým držím palce🍀🍀🍀🌹

anonym_999f70
3. júl 2026

@anonym_autor nie za všetko môže genetika, zdravie najviac ovplyvňuje životný štýl strava, pohyb, stres, spánok... ale je ľahšie vyhovárať sa na genetiku.

anonym_8ac2c0
Včera o 09:51
@anonym_987c61

@anonym_autor genetická lotéria no.. neviem. Ja som najstaršia a podedila som skôr všetky estetické vady - skrátené palce, nemám založené zuby dvojky, čiže som sa 5 rokov trápila so strojčekom, teraz ma čakajú drahé implantáty, akože viem že toto sa nedá porovnať s tvojimi problémami ale moji bratia nemajú nič sú úplne bez chyby a tiež dosť žiarlim, že načo sú im pekné palce, ja si ani nemôžem dať spraviť manikuru lebo to nikto nevie na moje palce a ak hej, vyzera to otrasne. Neviem čo ti poradiť. Hlavne sa drž a prajem ti veľa zdravia

@anonym_987c61 ja tie palce mám tiež , ide mi na nervy ako sa máš tým ľudia čudujú... A chodila som pred dieťaťom na umelé nechty k azijcanom a hranatý tvar mi na ne krásne sadol

anonym_987c61
Včera o 11:12
@anonym_8ac2c0

@anonym_987c61 ja tie palce mám tiež , ide mi na nervy ako sa máš tým ľudia čudujú... A chodila som pred dieťaťom na umelé nechty k azijcanom a hranatý tvar mi na ne krásne sadol

@anonym_8ac2c0 ja som sa naučila robiť si nechty sama. Najviac mi sedí Almond, keď si dám square tvar, tak ten necht vyzerá ako lopatka 😀😀

anonym_99bb7b
Včera o 19:11

Ja som sa narodila, ked mala mama 28, otec 30. Mam zdedene nieco po otcovi, nieco po mame a nieco asi po postarovi. Aj moj brat rakovinu po postarovi 😭. A tvoje sestry este asi nevedia, co maju, lebo nechodia po lekaroch. Kto chodi, tomu vzdy nieco najdu. Hlavne vo veku tvojich sestier. Viem, o com pisem, som este starsia.