Mám obavy, že čo nás čaká
Týmto nechcem rozpútavať ani šíriť strach, len chcem vyjadriť moje pocity ktoré má čím ďalej tým viac vnútri ťažia ( možno som jediná možno je nás viac)
A verte že mám aj iné problémy ak by niekto namietal že asi nemám problémy ak toto riešim ☝🏻
Mám pocit že do covidu než prišiel bolo dobre ( v rámci možností samozrejme)
Od kedy prišiel covid neustále sa deje niečo zlé, samé negatívne správy, energetická kríza, zvyšovanie cien potravín, teplo, za chvíľu nám nepôjde voda z kohútika? Svokra pracovala pre firmu balili lieky do lekární. Teraz pride o prácu pretože už je tak málo objednávok z lekární že nie je už toľko práce. Stačia aj menej zamestnancov na balenie. V dnešnej dobe nie sú lieky...ako je to možné?
V dnešnej dobe nebude teplo? Čo všetko nás ešte čaká?
Že sa bude zvyšovať nezamestnanosť...vojna na Ukrajine... čo ešte?
Ako každá matka bojím sa, čo nás čaká ako rodinu, nášho synčeka. Nemám dobre pocity z toho všetkého 😞
Že dobre už bolo a bude horšie.
Správy podotýkam nepozeráme od covidu ale neda sa tym informáciam úplne vyhnúť či už na Facebooku či už známy začnú o tom rozprávať..
Akoby niekto vládol tomuto svetu a hral s nami hru, a vyhrajú len tí najsilnejší a najmocnejší.
Ale čo s tým? Veď na to sa nedá ani pripraviť
Napíšte mi čo si o Tom myslíte že nie som jediná, ktorá sa bojí budúcnosti 😩
Beriem veci tak ako prídu. Nezamyslam sa moc nad teória co hude ak, alebo co nebude.
Tým ze mam za sebou aj ťažké roky. Ešte stále sa mame dosť dobré. A ak zas prídu ťažké časy tak obmedzíme kino, platené výlety rovnako aj reštaurácie či krúžky. A budeme v nevyhnutnom režime na prežitie.
@valeria_h Neviem aké média čítaš. V médiách, ktoré čítam ja sa normálne pragmaticky písalo o tom, aké problémy môže mať priemysel, ako sa očakával rast cien, ako vlády viacerých európskych krajín vyzývajú občanov, aby skúsili šetriť. Zato diskusné príspevky rôznych trollov na facebooku sú plné predstáv, ako všetci umrzneme. Ešte aj gazprom natočil dojímavé video, pod ktorým sú milióny príspevkov o tom, ako prichádza apokalypsa.
Kym mam hlavu na krku a rodina je zdrava a komplet.... tak je vsetko okej.
Mať do určitej miery obavy je OK. To čo nie je OK je to, aby ta strach paralizoval a obmedzoval.
Vzdy moze prist aj horsie, ale taky je zivot. NIkdy neexistovali a ani neexistuju ziadne istoty na tomto svete. Dnes je zivot gombička, o 3 tyzdne mozes mat diagnostikovanu rakovinu - zial vsetko sa deje.
Co je podstatne podla mna, je vedieť, na čom más postavený vlastný zivot a aké hodnoty sú pre teba podstatné. Odporučam nestaviať svoj vnútorný pokoj na tom, čo je pominutelne, co moze odist, mozes stratiť.
Ja verím, ze aj napriek negatívnym veciam, ktoré zazívame máme neskutočne vela toho dobrého a obohacujúceho, napr.
- nepíšem tento prispevok z bunkru, lebo vonka padaju bomby
- nie som na smrtelnej posteli, netrpim vaznou chorobou
- dnesnu noc som sa mohla vyspat vo vlastnej posteli
- mozem teraz varit obed - mam z čoho...
vedz, ze vacsina sveta hladuje a je zabijana...
od niektorych veci si drzim odstup, neriesim, nevnimam ich lebo viem, ze mi na psychiku nerobia dobre. Su veci, ktore moze ovplyvnit a take ktore nie, tie ktore viem tymi sa zaoberam a robim ako co najlepsie viem.
@valeria_h Ako vravím, čítam normálne seriózne média (BBC, Al-Jazeera, The Washington Post, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Denník N, Postoj) - žiadne články o tom, ako pomrzneme som tam nezaregistrovala. Že schudobnieme, sa tam píše, ale nie v kontexte ako sa dostaneme na úroveň krajín tretieho sveta, len že budeme musieť zabudnúť na všetok ten konzumný luxus.
@zmrzlinka2021 Áno, presne tieto médiá som myslela.
Myslím, že zvládneme energeticku krízu dobre, aj infláciu a kadečo, čo vnímam však ako hrozbu je možnosť jadrového výbuchu, ktorý žiaľ, už nevylučuje nikto..:/
@zmrzlinka2021 presne uz iba titulky obsahuju vzdy :" desive , slovaci placu.., caka nas apokalypsa.., sokujuci.., totalne.., zimomriavky., "
Ja som na to musela zapnut specialnu slepotu titulkovu a tie ich clanky ani neotvarat 🙃
velke ZIAL - tieto media prezivaju len vdaka ludom, ktori ich citaju, vacsinou su to jednoduchi, lahko manipulovatelni ludia, ktorym aj ked vymyslis hoax, tak uveria kazdej sprostosti
Pre mna najsokujuce bolo zistenie, ze ludia v mojom okoli, co sa napr. nedali ockovat proti covidu, tak mali najvacsi strach z covidu...
ja sa bojim o dalsi vyvoj v Europe, o demokraciu, o ludske prava, o prava zien rozhodovat o sebe...
plyn bude, aj elektrina, aj co do ust bude. a ani ta atomovka podla mna neprdne. ale vyvoj v Europe, okliestnie zak..prav a slobod, tmarstvo a spiatocnictvo-toto hrozi, nevravim, ze hned teraz, mozno tu ani nebudem, ale ten vyvpoj, kde ludia chcu vzhliadat k autokratovi a a ni s atym netaj ma dost desi.
a keby som mala dceru, bojim sa o nu este viac...
v zivote sa stale striedaju dobre a zle obdobia ovplyvnene dianim vo svete, vzdy to tak bolo. v staroveku, stredoveku, v modernej dobe - ved len v minulom storoci prva aj druha svetova vojna, v 90tych rokoch Juhoslavia atd. V inych castiach sveta zas v inych rokoch vojny, prirodne katastrofy... aj pandemie a epidemie tu boli, aj zabili tretinu Europy v minulosti (mor) - to sa stale mame ako prasce v zite - ano, ideme do horsich cias, ale vnimame to tak, lebo doteraz nam bolo naozaj dobre, ked sa berieme ako kolektiv (nestatsne ludske osudy tu vzdy budu, aj za najlepsich cias). V takom Kosove deti maju presne stanovene cesty, overene, ako chodit do skoly, a nemozu len tak po hocijakom poli behat, lebo furt to tam maju zaminovane aj po tolkych rokoch. Predstav si takto vyrastat a mat v hlave, ze ako dieta naozaj nemozes behat kade-tade. Ano, uplne chapem tvoju starost o deti a ich buducnost, ze to bude tazke ekonomicky - vela s tym vsak nespravis, iba vychovat dobrych ludi mozes...
ak by som čo len nachvíľu mala podobné myšlienky ako ty, tak si spomeniem, že moji starí rodičia prežili dve svetové vojny a priamo sa ich to týkalo, ich rovesníci skončili v koncentrákoch a mnohí to prežili... oni zažili, čo je to naozajstná kríza, chudoba, drahota, vojna... A zvládli to, vyštudovali, vychovali deti, postarali sa o bývanie, neskôr kúpili auto, cestovali... v porovnaní s nimi my nemáme právo fňukať, že zdraželi energie, potraviny atď. Pretože len zdraželi, stále k nim máme prístup a stále si myslím, že väčšina z nás by sa mala čoho vzdať aby ostalo viac peňazí na tie naozaj podstatné veci.
@tinka_1807 a viete preco je tu situacia taka aka je a v politike si kazdy dovoli hrabat iba pre seba a pre narod urobit tak velky prd posypany praskovym cukrom co kazdemu zalepi oci a usta??? Lebo 99,99% naroda sklopi hlavu a veri tomu ze mohlo by to byt aj horsie vlastne sa mame super lebo je nam dovokene dychat a drzat huby 👏👏👏👏👏👏
@kulumulu123 Že slovenskí voliči dávajú prednosť populistom je jedna vec. Iná, že či naozaj máš dovolené len dýchať a držať hubu - okrem toho, že más právo voliť, máš právo dokonca aj kandidovať. Takže nič ti nebráni pustiť sa do toho, aby si všetkým ukázala, ako sa má vládnuť.
@kulumulu123 tak ja som si spravila popcorn a zobrala z chladničky colu a mám dosť času aby som si prečítala, aké konštruktívne riešenia na riešenie všetkých svetových problémov máš v rukáve. A keď nám ich tu odprezentuješ, tak sa ťa spýtam, prečo si sa ich doteraz ani len nepokúsila zrealizovať.
Ja ako volič môžem vyberať len z toho, čo sa ponúka - a to teda fakt nie je nič moc. Už je to naozaj len o tom, skúsiť si vo voľbách vybrať menšie zlo. Ale ak poznáš kadidáta, za ktorého sa zaručíš vlastnou hlavou, že si nezoberie ani cent pre seba, že vždy bude konať len a len pre ľudí a nikdy ho nikto nezlomí ani úplatkami, ani vyhrážkami ani ničím iným, tak sem s jeho menom.
A mimochodom, nemám pocit, že by som mohla len dýchať a držať hubu - ja sa naozaj cítim slobodne. Môžem chodiť do práce (alebo aj nemusím) akú si vyberiem (v rámci svojich schopností samozrejme), môžem študovať ja aj ktokoľvek iný, môžem si kúpiť čo chcem, môžem ísť kam chcem... A dokonca môžem aj kedykoľvek zo Slovenska odísť, nikto a nič ma tu nedrží. A som si celkom istá, že všetci ostatní majú úplne rovnaké možnosti. Alebo máš nejaké iné skúsenosti?
@kulumulu123 nemáš začo pekný deň
Ohladom liekov - su rozne ine s rovnakym ucinkom. Prípadne vieš zohnat cokolvek v ČR.
Tiež mám obavy z toho čo nás čaká, ale keď si uvedomím čo všetko si vytrpeli naši predkovia nejako to predycham a žijem zo dňa na deň
@mamula20 "hlavna vec,ze nam treba urobit chodniky pre ciklistov,tam ide 800milionov,a pre obcanov sa najde ledva 15" :D
Hlavna vec je ze pises somariny. Na cyklochodniky ide 800 milionov €? A pre obcanov 15? To su co za sumy? Odkial?
Co som nasiel:
"podpory na nemotorovú dopravu a cyklodopravu šiel v programovom období 2014 – 2020 zo štyroch výziev regionálneho programu IROP v celkovej výške 165 miliónov eur." Mozes si to vydelit kolko to je za tych 6 rokov za jeden rok.
A pre obcanov? Ludom idu naviac stovky (alebo skorej miliardy) €. Tak tych 15 ma byt co? 15 milionov? To by vyslo asi tak 3€ na obcana. Ani neviem ci existuje nejaka podpora obcanov ktora sa vyplacala v takej vyske.

@kvetinka75 Ľudia v strednej Európe sú zvyknutí strašne prekurovať. V južnej Európe pritom bežne nemajú kúrenie a to aj na miestach, kde býva pomerne studená zima. V GB a Beneluxe zas majú mizernú izoláciu a bežne mávajú v zime 15-16 stupňov. Ja som raz bývala nad susedom, keď som celú zimu musela mať otvorené okno - NONSTOP! Pretože vďaka susedovi o poschodie nižšie som mala v byte 26 stupňov.