icon

Mám platiť študentovi medicíny štúdium alebo brigádu?

6. feb 2024

Ahojte. Ak ste tu nahodou mamicky studentov mediciny, ako to mate s platenim vydavkov za studium? Platite im internat aj stravu + dalsie nevyhnutne vydavky spojene so studiom? Da sa pocas tohto studia brigadovat tak, aby si dokazal student zarobit tych aspon 200-300€ povedzme kazdy mesiac a zaroven sa aj poriadne venovat studiu?
Je podla vas blbe dat urcitu sumu, napr. 150€ a zvysok nech si zarobi, aj ked peniaze mam a mohla by som mu dat aj raz tolko?

Strana
z4
zazka666
7. feb 2024

Ale nerobíš žiadnu chybu, ani kebyže jej zaplatíš všetko, ani že jej zaplatíš len chleba. Nechápem, že neičo také riešiš tu. Kým niekto nechodí v tvojch topánkach, nemá právo ťa súdiť. Ale ani ty ich. ja som napr. happy, že môj syn zatiaľ nechce študovať. Dotiahnem ho na strednú a čau a pá... 🙂 Ja viem, už veľmi provokujem 🙂)))))

mamina7070
7. feb 2024

@zazka666 nie preco by si provokovala
je mozne ze tvoj syn nema mentalnu kapacitu aby vystudoval VS medicinu alebo iny odbor
alebo proste sama nemas vyssie vzdelanie a neprikladas mu vyznam

a ini to mozu mat inak 😉 pre nas je napr vzdelanie a podpora dietata top priorita
takze ano my platime a dvojnasobok ako autorka temy (600€ mesacne)

subartic
7. feb 2024

@mamina7070 presne tak , je to aj od nastavenia rodiny. Ak aj dieťa je mentálne dobre vybavené ale nemá vedenie a podporu rodine a je kŕmené rečami načo , netreba , zabité roky no tak buď vôbec nejde študovať alebo študuje za minimálnej alebo žiadnej podpory rodiny.
Aj pre nás je vzdelanie vysokou prioritou v rodine , jednu dcéru už mám vyštudovanú a druhý syn končí teraz VŠ. Obidvaja ťažké školy. Plne som ich podporovala a aj budem svoje ďalšie deti .

mamina7070
7. feb 2024

@subartic ja som vyrastala v rodine kde som z 30 sesternic a bratrancov len dve mali VS co sme sli hned po gympli otec mal len zs a mama vyucena predavacka
ja som nemohla ist na skolu kam som sa dostala lebo naklady aj napriek stipe diu by sme neuplatili (robila som po brigadach od 11 rokov na mamin obciansky) aj pocas roka

tak som vystudovala ine kde som dostala stipendium a dochadzal som denne a dalo sa popri pracovat

muz tiez to mal natocne musel robit popri skole on ma FEI

pre svoje dieta proste sme to chceli inak

doteraz muz spomina z ked on siel na vs este nabryzgane dostal doma ze oni ho zivit nebudu a promocny obed mali tresku s rozkom na stojaka

nerko
7. feb 2024

Našim deťom budeme platiť VŠ a výdavky s tým spojené. A je úplne jedno, či to bude medicína. Prvoradá bude škola. Ak nebudú stíhať brigádu počas roka, tak si budú môcť v lete privyrobiť. Vreckové na kino a záľuby…

animus
7. feb 2024

Študovala som medicínu a nie, nedá sa popritom brigádovať a venovať sa naplno štúdiu. Mala som spolužiakov, ktorí brigádovali a odzrkadlilo sa to na ich výsledkoch a opakovali ročník. Neviem si predstaviť popritom všetkom strese riešiť ešte "existenčné" problémy v zmysle, že musím pracovať aby som prežila. Počas štúdia som musela absolvovať aj prax a robila som aj nočné pričom na ďalší deň som musela normálne fungovať na prednáškach a cvičeniach. Neviem si predstaviť do toho vtesnať ešte brigádu. (Študovala som veterinu ale verím že humanna medicína je rovnako náročná)

pralinka25
7. feb 2024

ten vas znamy musi byt pekne vymeteny. 🙈

lalu_sk111
7. feb 2024

hm..studovala som medicinu a pracovala som vselika 2.-5. rocnik. Nieco mi rodicia davali. A vysledok? Zaciatok zimneho semestra 6. rocniku prve znamky Burn out syndromu, kvoli ktoremu som po zazracnom absolvovani (prvych 5 rokov mi ucenie islo hladko potom sek..) som musela odist z klinickej mediciny na nejaky cas

lalu_sk111
7. feb 2024

a celkovo nerozumiem k comu to ma sluzit? akoze vychovna priucka alebo tak?? mala som spolubyvajucich 2 studentov prava, ti pracovali uplne vpohode nakolko povinne chodili do skoly raz tyzdenne na nejake seminare (zbytok asi nepovinne prednasky). Clovek, ked chce byt doktor tak to nejak so zatnutim zubov, slzami a tak dalej zvladne.. ale bol velky rozdiel medzi nami studentami podla toho ako ich podporovala rodina. My, uzkostlivci, co sme sa starali viac menej o seba a potom ti bezne vystresovani medici, ktori neboli ani nejak extra mudri ani hlupi ale mali za sebou to bezpecie rodiny..ci uz zaplatenie aspon zakladnych vydavkov alebo pohodu na ucenie doma. Kazdopadne, po skole to nebude o nic lepsi ked lyzat ako na skole takze by som sa nebala, ze mu nejaka praca ujde. Zdravotny system, hlavne na Slovensku je chory a prezit v nom ma svoje uskalia.

lalu_sk111
7. feb 2024

chodila som ale na menej ,priatelsku, fakultu u nasich susedov odkial vela studentov, ktori to nedali, odisli do Kosic, do Plzne a tam presli studiom bez vacsich problemov takze neviem ci sa to da zovseobecnit.

cindy22
7. feb 2024

Sama študujem medicínu a za mňa sa to s brigádami veľmi skĺbiť nedá, pokiaľ nie je génius. V okruhu známych viem len o jednej babe čo brigáduje, ale to je na 2-3 hodky denne, možno 2 dni do týždňa.

zazka666
8. feb 2024

@mamina7070 Akože mám VŠ . A celá naša rodina má VŠ.aA momochodom robím na Univerzite.
1. škola je zadarmo, ak je študent šikovný získa aj štipendiá (písala som to, ale baby odignorovali), ak pochádza z horšíh pomerov môže získať sociálne štipendiá. Sú to celkom pekné prachy.
2. VŠ je zadarmo, žiadne poplatky ani školné sa u nás neplatí. Podmeinka je, aby študoval v dennej forme, a aby doštudoval v štandardnom čase. Teda medik 6 rokov. Skriptá sa dajú požičať v knižnici, alebo prefotiť. Intrák stojí od 55 € mesačne v 3ke, 58 v dvojke. Až na stravu, ktorú má každý inak, ale bezva jedáleň aj pre študentov aj zamestancov sú k dispozícii na všetkcýh fakultách. Majú ISIC karty na dopravu a rôzne zľavy. 150 - 200 € mesačne je v pohode.
3. VŠ sa u nás strašne preceňujú. Dávala som si prerábať byt a šikovní remeselníci si zarobia , ak sa prepočíta strávený čas trirkát toľko aj bez škôl. A napr. syn mojej známej robí ITčkára od SŠ a zarába 4x toľko ako jeho matka s VŠ.

subartic
8. feb 2024

@zazka666 skriptá sa dajú požičať v knižnici ? V akom svete žiješ ? Zrejme ako si písala v tom univerzitnom . Už ja keď som ja študovala a to boli 90 te roky nebol dostatok skrípt , dnes už vôbec na kvalitné odbory.
Aj VŠ u doktorov , právnikov , auditorov , geodetov , statikov , veterinárov, klinických fyzikov , biomedicínskych inžinierov, klinických psychológov , učiteľov atď sa preceňuje ?

mamina7070
8. feb 2024

@zazka666 to ze robis v univerzitnom svete a syna nepodporujes vo vzdelavani vypoveda o stave nasich univerzit
preto sa vela mladych rozhidne skor studovat napr v cechach a kvalita vyucby pristupu na skole je neporovnatelna

ale ak u nas pracuju ludia tvojho typu tak sa niet comu cudovat

knieza_pribina
8. feb 2024

@zazka666 totálna blbosť. V knižnici je toho minimum, 95% literatúry si musí študent kúpiť. Len na anatómiu teba Čiháka 3 zväzky, anatomický atlas, napríklad Nettera alebo Yokoshiho, prípadne Memorix anatómie. To sa pohybujeme cca 300 eur a vyššie dokopy za tieto všetky knihy. Cenník internátov si dala ešte asi z roku 2006.

subartic
8. feb 2024

@mamina7070 ja si nemylsím že stav našich univerzít je zlý , je to skôr dobou , kedy by chcel každý vidí že IT nemusí mať vysokú školu , a že remeselníci ťažia z ich nedostatku .

lavender94
8. feb 2024

@zazka666 neviem, či o tých štipendiách vieš len z počutia, ale sociálne mi nevyslo ani keď bola mama bez prace a to otec nezarobí neviem čo. Prospechové štipendium je par eur, možno 500 a to teda nepovažujem za dostačujúce na celý rok. A nie je istý ten prospech, to tiež nie je len tak na medicíne si udržať priemer. Internát za 55€ neviem, kde taky je, ale príde mi to ako nezmysel keďže ja som pred pred piatimi rokmi platila 150€ a teraz čo počúvam od ľudí, tak 250-300€ je bežná cena. Skriptá bol problém kúpiť nie to ešte požičať v knižnici. A to, že remeselníci dokážu zarobiť viac, je akože k čomu dobre spomenúť? Nie každý chce robiť rukami, nie každý to vie. Keď chce niekto robiť veci, na ktoré treba vysokú školu, tak sa nebude predsa tlačiť do povolaní, ktoré robiť nechce aj keby neviem ako boli platené. Keby každý rozmýšľal len cez peniaze, mohli by sme sa rozlúčiť so zdravotnými sestrami, učiteľmi… ale ak su to pre teba nepotrebné preceňovane povolania, tak dúfam, ze ich “služby” ani nevyužívaš. Su vysoké školy, ktorý su tak trochu zbytočne, to s tebou súhlasím, ale povedať to všeobecne na každú, je trošku zvláštne, keď ešte aj pracuješ na univerzite. A že niekto môže vyžiť z menej? No asi môže, ale prečo by to mal robiť, keď nemusí? To nepomôže ani väčšej samostatnosti, ani váženiu si peňazí, ničomu. Akurát väčšiemu stresu

subartic
8. feb 2024

@lavender94 Žilinská univerzita má za nejakých 60 eur / mes, ale čo sa pýtam tak sa pod 150 Eur nejde .

jana_zr
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
jana_zr
8. feb 2024

Studovala som medicinu a z mojich osobnych skusenosti - prve 2-3 semestre medik nema cas na brigady (skusala som, slo to na ukor spanku a zdravia). V nasom rocniku som nepoznala ziadneho medika 1. rocnika, ktory by brigadoval, vsetci sedeli nad knihami, aj cez vikendy. Od letneho semestra 2. roc. sa to trosku uvolni, to sa uz da, ak je student sikovny a vie si zorganizovat cas.

jana_zr
8. feb 2024

@prasiatko30 ano, dakujem za upozornenie

momka
10. feb 2024

Môj syn študoval medicínu v Brne, prvé 4 roky nebrigádoval, potom však sám od seba si našiel brigádu /rozvoz pizze/ a v 5.,6. ročníku mal brigádu z oblasti medicíny, vyhodnocoval 24 hodinové EKG holtery v kardiologickej ambulancii / cez počítač z domu/

anastazia12345
10. feb 2024

Ahoj, autorka. Mám vyštudovanú medicínu. Rodičia mi platili intrák, stravu, cestovné, vlastne všetko okrem mojich kávičiek, výletov, záľub, drahšieho oblečenia atď. Dostala som aj prospechové štipendium, ale na to by som sa nespoliehala, nebola to závratná suma na vyžitie a navyše známkovanie stále nie je úplne objektívne a nezáleží len od toho, ako sa daný študent snaží a čo vie. Brigádovať sa dá cez leto, ale vo vyšších ročníkoch je povinná letná neplatená prax aj mesiac. Istý čas som brigádovala počas školy každý pracovný deň, občas aj víkendy 4-6h/denne a bol to masaker, podpísalo sa mi to na zdraví a nervoch. Ak máš z čoho, určite syna podpor, to štúdium je veľmi náročné aj bez toho, aby musel predčasne čeliť problémom, ako má vyžiť.

enmery
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4