Mám platiť študentovi medicíny štúdium alebo brigádu?
Ahojte. Ak ste tu nahodou mamicky studentov mediciny, ako to mate s platenim vydavkov za studium? Platite im internat aj stravu + dalsie nevyhnutne vydavky spojene so studiom? Da sa pocas tohto studia brigadovat tak, aby si dokazal student zarobit tych aspon 200-300€ povedzme kazdy mesiac a zaroven sa aj poriadne venovat studiu?
Je podla vas blbe dat urcitu sumu, napr. 150€ a zvysok nech si zarobi, aj ked peniaze mam a mohla by som mu dat aj raz tolko?
@subartic autorka by sa mala skor vyjadrit ze preco chce aby dcera brigadovala, ci preto ze je samozivitelka a nema peniaze nazvys alebo len preto ze si mysli ze je to tak lepsie aby brigadovala. Ja pokial budem moct prispejem tolko kolko sa bude dat aby deti nemuseli brigadovat, resp brigadovat len v lete a pre svoje zaluby. Ale ak by sa stalo ze nemam peniazr nazvys, tak by si museli privyrobit
@katulienkax v poslednej casti uvodneho prispevku jasne pise, ze peniaze ma a mohla by dat aj raz tolko- co v dnesnej dobe 300€ - ak chce any z toho dieta platilo aj intrak - mi este stale pripada zalostne malo
@zazka666 presne ako tu už bolo spomenuté,rodič má vyživovaciu povinnosť, dieťa samo si môže dať návrh na súd o výživné a od oboch rodičov ak mu rodičia odmietajú dávať peniaze na štúdium,alebo to je ako v tomto prípade 150€maximalne 300,čo je naozaj málo ak ,to je celková suma na výživu a matka má peniaze
@lavender94 predstav si,že chápem! Ja som iba skonštatovala,že sú rodiny,kde to nejde ani pri najlepšej vôli.
@dusankomoj jedna vec je ked sa neda druha je ked mas vidis, ze dieta sa snazi a aj tak ho priskrtis - ked studuje naozaj tazku skolu. Kebyze studuje nejaky marketing/socialne praca tak tu nikto nepovie ani pol slova a vsetci jej pritakaju
@zuzinabila vôbec som neštudovala veľa rokov dozadu, nie je to pravda. Zdá sa, že je veľa študentov práva, pretože nie sú prijímačky. Reálne ale vyletia veľmi rýchlo, absolventov je málo. Z absolventov sú len tí najlepší a potom tí, ktorí to mali od začiatku “vybavené”. Ale to rozhodne nie sú dokopy také počty, aby sa dalo povedať že sa každoročne produkuje XY nepoužiteľných právnikov. Je veľká núdza o kvalitných koncipientov.
@annelise17 no neviem ja poznam strasne vela takych co vystudovali pravo - ako nic proti tebe a viem, ze ten co sa tomu chce venovat a berie to velmi seriozne sa nadrie a ptom je nieco ine teoria a prax, ale bohuzial je omnoho lahsie v dnesnej dobe skoncit pravo ako medicinu. A ako hovorim - teraz sa zacinaju viac hodnoti tych absolventov co koncia doble grado - coze za 5 rokov skonci pravo+nieco naviac ekonomika/empresariale(nieco ako manazment)/medzinarodne vztahy. Pravo sa zacinaju ucit aj ludia co v 30-40 chcu zmenit alebo rozsirit svoje obzory a tak sa daju na pravo a v pohode zmaknu - mozno nie za 4 roky ale kludne idu svojim tempom a popri robote este zmaknu aj pravo. Co s medicinou urobit nemozes v 40tke sa proste na medicinu nedas a nevystudujes ju
@dusankomoj ale o tom nie je táto diskusia a nemyslím si, že by sa deti zo strednej alebo bohatej vrstvy mali zodrať popri ťažkom štúdiu len pre to, že nejakí ini rodičia na to nemajú
@prasiatko30 ja viem. Moja mladá na VŠ ledva pomohla doma vyniesť smeti,lebo toho mala dosť😉 zaplatila som všetko,čo sa týkalo skoly,ale nedala som žiadne neobmedzené vreckové na veci typu: žurky, chaty a pod.dokonca aj módne výstrelky som zbrzdila. Jednoducho som iba napísala,že keď to niekde nejde,tak to nejde. Asi má dôvod prečo chce dať iba toľko,nie?
@dusankomoj je mi jasne, ze clovek chce aby sa tie deti naucili, ze im nic do ruk bez namahy nepadne ale ked vidim, aku skolu si vybralo dieta tak bohuzial musim sa postarat o to aby nemalo strosti aspon tohto razu. V podstate na brigady by malo akurat tak letne prazdniny
@lavender94 ale ano,táto diskusia je o tom,či sa má rodina uskromniť,aby mali doma doktora,alebo či je reálne,aby sa nejakým spôsobom podieľal aj on. Nič viac. Pretože keby dala autorka aj dvojnásobok(300€) aj tak je to stále málo.
Podľa mňa nejde o odbor, ktorý študuje ale o možnosti vás - rodičov. Nie som z bohatej rodiny, no rodičia trvali na tom, že počas štúdia žiadne brigády. Jednu som predsalen mala, no to bolo písanie článkov a korektúra textov, no to brali ako peniaze, za ktoré si mám urobiť radosť a výdavky spojené so štúdiom chceli platiť oni. Som im zato neskutočne vďačná a pokiaľ to bude v mojich silách a možnostiach, chcem rovnaký "luxus" raz poskytnúť aj mojej dcére.
@prasiatko30 máš pravdu,ale keď tie peniaze nemáš a máš doma napr. ďalšie deti tak ako sa postaráš? Vykradneš banku?
Ja som popri štúdiu pracovala na plný úväzok, takže sa to dá. Ale svojmu dieťaťu by som to nikdy neurobila.
@mima172 ty jediná si to napísala presne: pokiaľ to je v silách a možnostiach rodičov,tak zaplatiť. V opačnom prípade treba hľadať iné možnosti: štipendium a áno,aj tú diskutovanú brigádu😚
Medicína je strašne náročná škola. Ale je rozdiel student a student. Pokiaľ by som videla, že je moje dieťa nonstop vystresované zo skúšok, tak by som ho vôbec nezaťažovala financiami. Moja sestra je zubárka a keby musela počas štúdia riešiť brigády tak to zabalí. Učila sa stále, skončila s červeným diplomom. Bolo to pre ňu veľmi veľmi stresujúce celé obdobie.
Neviem, koľko dávaš dieťaťu studujucemu medicínu mimo domu, ale cca 700-800€ mesačne je čiastka na normálne vyžitie bez brigád,ktoré si neviem predstaviť realizovať.
@dusankomoj ale veď hej, 300€ je malo. Ale každá rodina sa uskromní, keď príde dieťa. Niekto viac a niekto menej. Keď ma možnosť poslat len 150, je to iné, ked ma možnosť 300, nech pošle toľko. Ale príde mi hnusne poslat 150€ keď mám na viac. Veď čo je to v dnešnej dobe taky peniaz? Keď žil s ňou a chodil na strednú tiež stal viac peňazí
@lavender94 no,autorka k téme nenapísala viac ani čiarku,takže fakt nieje jasné prečo chce financovať týmto spôsobom. Väčšina,čo sem prispela,tak písali z pozície JA BY SOM(v budúcnosti,hypoteticky) ale ja SOM financovala VŠ a v realite je to skoro mesačný plat. A niekedy to bolo naozaj na úkor zvyšku rodiny.
Ak na to máš, zaplať dieťaťu ubytovanie, stravu, cestu aj pomôcky. Ak na to nemáš, nech si vyberie menej náročný obor, pri ktorom zvládne brigádovať. Vôbec nechápem nad čím dumáš.
tak asi na to treba mysliet dopredu, ja seterim od narodenia dietata, prave na taketo veci., pre mna je vzdelanie to naj, co mozem dat a kebyze nemam, tak si vezmem aj pozicku. ale da sa v lete privyrobit aj studentovi mediciny. takze trocha prispiet moze, mimo semestrov.
mame v rodine medikov, uz v poslednom rocniku. Brigadovat zacali az od 3.rocnika, dovtedy sa nedalo, studium je narocne.
Dakujem vsetkym za prispevky.
Tuto diskusiu som zalozila z dovodu, ze som bola vysmiata a oznacnena za protektivnu a rozmaznavaciu, ked (zatial len prvy semester) platime vsetky vydavky, ze tak si nikdy nebude nic vazit, lebo vsetko dostane. Mame takeho znameho, maju dieta v rovnakom veku, tiez teraz prvacka, akurat ze iny odbor - ucitelstvo a oni doma funguju takto, aj napriek tomu, ze teda by mohli dat ovela viac. Daju 150€ a ostatne nech si zarobi…. Tak ma to len donutilo sa na chvilku zamysliet, ze ci nerobim naozaj chybu a chcela som vidiet nazory inych, ale vidim, ze som sa len nechala zblbnut recami niekoho, kto nema ani maturitu a nevie, co take studium obnasa… Mate pravdu, ze by to islo aj na ukor zdravia a to je nepripustne, dakujem za vase nazory.
Autorka, ja som na výške bola plne živená rodičmi a po promócii som sa normálne zamestnala, tak ako skoro kazdy. Popri učiteľstve nie je taky problém brigádovať. Nepočúvaj iných, nežijú vaše životy
tak ale tomu znamemu povedz ze nemoze porovnavat studenta ucitelstva so studentom mediciny to ako keby porovnaval trabant a mercedes
a ty nie si mu povinna nic vysvetlovat je to nejaky hlupak ze toto vobec riesi
Autorka ja som medicínu nezvládla a učiteľstvo som skončila s červeným diplomom , so stipkom, a ešte som samozrejme popri tom zarábala. To sa nedá porovnať. Na medine niektorí studenti neboli ani na intraku ale mali v prenájme garzonky, aby mali čas na učenie a pokoj.
zavisi od tvojich financnych moznosti. Medicina je tazke studium, nie je to Paneuropska VS alebo VS sv. Alzbety... Ak ti to financie dovoluju, financuj ho. Ja som pocas VS (nie medicina) zila s nasimi doma, kedze skola je v nasom meste, mala som zabezpecenu stravu, este aj vreckove som dostavala. ALe zas uprimne poviem, ze som aj celu VS, pokial sa dalo, aj brigadovala, aby som nebola pijavica. Syn, ak bude mat skusky hotove v riadnych terminoch, moze brigadovat cez leto.
Suseda posli do prdele- porovnava neporovnatelne
@mamina7070 volá a to aj vyživovacia povinnosť. Teda má ju živiť.Nemusí jej platiť drahé štúdiá.

@zazka666 rodič pokiaľ ma vyživovaciu povinnost sa nemôže rozhodnúť. Musí vyživovať podľa svojich schopností a potrieb dieťaťa.