Mám pomôcť bratrancovi s peniazmi?
Ahojte, mam obrovsku dilemu. Mam bratranca,ktory so mnou nie je v kontakte, vidime sa asi raz za rok,aj to vacsinou na niekoho pohrebe.Nikdy sa nezaujimal o mna,ani moju rodinu,je dlhodobo nezamestnany, vieme o sebe,ze zijeme.
Nie je ale zly,len je taky odveci,nema o nikoho z rodiny zaujem,na rodinne akcie nechodi.Moja mama a jeho mama su sestry,su si velmi blizke. Bratranec teraz nestastnou nahodou (pevne verim) prisiel o jediny zdroj svojho )nacierno prijmu. A mna prosi moja mama,ci by sme sa mu v tejto jeho zivotnej smole,neposkladali ako rodina na nejaku financny dar, aby mohol zacat odznova. Apeluje sa na mna,ze sme rodina, a pomahame si.
Ja som bez prijmu,zijeme len z manzelovho prijmu, sice netrieme biedu,ale nemam peniaze na nic navyse.A nejak sa neviem vyznat vo svojich pocitoch. Pretoze, ked som ja mala autonehodu,ani mi nezavolal a uz vobec sa mi tato rodina nezbierala na druhe auto, Zaroven,nechcem byt taka,ze ako ty ku mne,tak ja k tebe, ale zas,rozmyslam aj nad tym,ze len preto ,ze sme akoze rodina, tak mam nieco robit pre neho,ked nie som o tom presvedcena? moja mama nevie moj nazor,bolo by peklo, ze aka zase som....lebo ona si na svoju sestru velmi potrpi....ale mam pocit,ze povysila svoj vztah so sestrou nad to,ze moj bratranec ani nevie,ze zijem.Akoby to robila viac z ucty k sestre. Podotykam, ze bratranec ma cez 40 a zivot si teda nepoistil nejak tym, ze by nieco budoval...
Co by ste robili na mojom mieste?
@vilma7 to je ten problem, ze rodina vifi lennto, ze sa mu stala takato tragedia...ake to, co doteraz robil/ nerobil, uz nevnima nikto.Preto by ma ukamenovali za nazor. Uz je to u vsetkych len v rovine: zhorela mu praca,nemoze za to, nema nic...
Takže sa mu idu skladat na novu dielňu, prenajom, vybavenie. Opat načierno a ked vyhori tak co? Ono mat vlastny nazor sa nenosi.. To su tie cierne ovce rodiny 🙂).
myslim, ze zbytocne filozofujes a stracas svoj cas a energiu. Nechces, neprispej. Niekedy je lepsie nepovedat pravdu.
@irusa Ani som netušila, že u nás si môže sám chlap osvojiť tri cudzie deti...
Ahoj. Svoj nazor by som nehovorila, ked opisujes ake to je u vas, je to podobne obcas aj u nas a nema zmysel vyjadrovat svoj nazor a vyvolavat zbytocne hadky, co aj tak nic nevyiesia. Nemate peniaze nazvys, nemozte si to dovolit, to je fakt, nie vymysel. Ja ked som v takej situacii, vzdy si poviem, ze nebudem predsa ukracovat vlastnu rodinu (cize muza a deti) a davat cudzim. Nepoviem, keby nemal co jest alebo take cosi.
ty skutočne nemáš ani tak problém s tým, že nepracuješ a dávala by si to z toho, čo zarobí manžel, ale s tým, že nie si asertívna. Nie si povinná nič vysvetľovať, dokonca ani tvojej mame, zbytku rodiny už vôbec nie. Mama predsa vie, že teraz nemáš žiadny príjem, nie? Bolo by mi srdečne jedno, akú by som mala nálepku v rodine. Je niečo úplne iné pomôcť človeku, ktorý sa borí s chorobou, alebo má choré dieťa, nemôže ísť od neho do práce a nemá si ako zvýšiť príjem. Ale muž, ktorý je v 40 bez rodiny, celé roky pracoval načierno si hádam je vedomý toho, čo to obnáša v takomto prípade, nie? A čo keď mu vyhorela dielňa? Bráni mu to zamestnať sa? Môže chodiť do práce a postupne našetriť na inú, veď nemá rodinu, záväzky. Tvoja mama to vidí veľmi jednostranne, nechápem, prečo by si sa mala skladať niekomu z rodiny, ktorý o teba roky nezavadil. Ty v podstate potrebuješ len utešiť, uistiť sa, že máme taký názor ako ty, ale nie si schopná povedať nie, nebudem sa skladať.
@mandarinka555 no to neviem ,či sa mu to podarí..8 rokov sa o nich staral..žil s ich matkou, neviem ako to mali papierovo poriesene...je to čerstvé,takže fakt netuším
Ty si bez prijmu a tvoja mama ta ziada, aby si sa skladala na dar pre bratranca?
'Mami, sama vies, ze momentalne nemam vlastny prijem - z coho predpokladas, ze by som mala prispiet bratrancovi? Momentalne nie som v situacii, ze si to mozem dovolit, odo mna zial financnu pomoc neziadaj.'
A pan bratranec musi mat len pracu v dielni lebo inak co? Pan bratranec sa pozrie po inej praci a zacne v styridsiatke odznova, nie je prvy ani posledny... Vobec to neries, mame povedz, ze nezarabas a nebudes posuvat po rodine peniaze zarobene tvojim manzelom, lebo by to nebolo fer voci tvojmu muzovi. On ma zivit svoju rodinu a nie je povinny prispievat sirokej rodine svojej manzelky.
Vies co, povedz na rovinu ze nedas. Aspon ta uz viac nebudu otravovat. Proste nemas prijem tak sa snazite vyzit ako sa da a ak by si mala naviac tak odlozis na horsie casy, ste rodina, mate deti tak musite mysliet na nich. A aby si nemusela pytat od inych. A nech si hovori kto chce co chce.
Nie nedala by som mu peniaze len z princípu že vas ma na haku a mame by som tp na rovinu povedala... nech sa hnevá ako chce..
Keby potreboval na operáciu, ano pomohla by som. Ale za takýchto podmienok, by som povedala, ze prepáčte ale ani ja nemám žiaden príjem.
ja by som prispela v ramci moznosti ktore mam...prispievam aj cudzim ludom, ktorym sa stalo nestastie, tak urcite by som pomohla bratrancovi. Ak by to bol lajdak, povalac bez roboty, gambler alebo tak, tak to nie, ake vyzera ze ked mal dielnu, tak asi v nej pracoval. Moj nazor 🙂
V tvojej situácii by som nad tým ani neuvažovala... Keby si mala každý mesiac navyše 200 eur nehovorím ale takto... URČITE NIE (plus o jeho dôveryhodnosti sa dá trošku pochybovať keďže nemá ani normálnu prácu...). Tvoj manžel by bol s tým v pohode, že on jediný zarába a teraz idete podporovať niekoho, kto prinajhoršom tie peniaze prehajdaka...
Ani cent. Doteraz pracoval nacierno,ako pises. Neodvadzal z toho do socialnej ani zdravotnej poistovne. Nicim neprispel spolocnosti. Este my sme sa mu skladali. To si ani neodlozil bokom? Najlepsie mu pomozes tak,ze mu na Profesii postahujes inzeraty na pracu. Mlady chlap. Ze sa nehanbi.
Ťažko takto poradiť, keď ho človek nepozná a nevidí tak povediac nejakú tú snahu si svoju situáciu zlepšiť. Ak by si našiel normálnu prácu a potreboval by do výplaty na rozbeh, tak by to bolo podľa mňa iné a tam by som nejak osobne problém prispieť nemala
@elizabet173 ano,mas pravda,aj ty,aj ostatne zienky....ze potrebujem asi taku podporu,ze dobre rozmyslam....
Najhorsie je,ze my asi navonok posobime,ze mame dost penazi, viete,aki su ludia....domyslia si,aj to,co neexistuje.....nedavno sme dokoncili novy dom,ale ! prave preto,ze sme ho dokoncili,uz nemame na rozhadzovanie, zijeme z muzovej vyplaty a ja som sa musela pripomenut,ze nemam prave pracu...inak nechapem,ci to nikto nevidi....
@taga no prave,rataju,ze od muza,ktory zarobi....ale na to,aby sme my mali z coho zit ! preto,u mna upadla aj asertivita,ktora mi bezne nechyba, v rodine proste ma vzdy odsudia a patricne mi to oplieskaju o hlavu,kedze su vacsina,je to neprijemne....Nech ziju cierne ovce rodiny :D
A muz co na to hovori? Ako to vidi on?
musim povedat,ze on nikoho o nic neziadal,nakoniec mu to bude mozno naozaj blbe presne z tych dovodov,co tu opisujeme,...to len maminka so sestrami su velmi akcne,nech su za dobrunke....Ved ani o mojej mame, svojej tete nevie,ze zije, nikdy jej nijako nepomohol....
Moju mamu stve aj to,ze ja ,kym som mala matersku,som prispievala tym detickam so SMA na liek, ale to je z mojho pohladu ine. Uplne ine. Teraz navyse nemam uz ani matersku,ani rodicak.
@tykat moj muz je zasadne proti, povedal, ze keby sa to stalo niekomu inemu z rodiny, s kym sme v kontakte, kto vie,ze sme rodina, ze by nad tym rozmyslal inak....
okrem toho,velmi si s bratrancom nesadli, moj muz intelektual, co ti poviem....taketo typy len toleruje
Pozri sa, sama nemas prijem. Tak povedz mamine, ze keby si mala prijem tak pomozes, ale ze momentlane nemas prijem tak skratka nemozes.
Ved keby si teraz dala peniaze tak su to vlastne peniaze tvojho muza (ktory predpokladam ma prijem) a on nema povinnost takto nepriamo podporovat tvojho bratranca.
@number19 presne tak,len nechapem,preco toto nedojde mame,bez toho,aby osm to vobec povedala.... vobec nevnima moj zivot nejako komplexne
dost ma inak stve,ze v rodine mame nalepku " bohacov", lebo mame lepsie auto,novy dom...ale moj muz maka,neutracame,nefajcime,nepijeme, proste zsi nasetrime a kupime,co treba...ale ludia nevidia hypoteku,len dom ...
Chapem, ale mame jednoznacne povedz, ze za inych okolnosti by si rada pomohla ale momentalne sama nezarabas (ze by sa vlastne aj tebe momentalne zisla fin pomoc).
Prijem tvojho muza nema tvoju mamu v tomto kontexte co zaujimat.
Boze, ako fakt milujem taketo "tetky" (s prepacenim), si nieco zoberu do hlavy a koniec. 🙄
nie nie a este raz nie ani cent

Neprispela by som. Ty si bez prijmu, preco mas davat z manzelovych penazi.