Mám pomôcť kamarátke v ťažkej finančnej situácii?
Ahojte, predstavte si, že máte 20 rokov veľmi dobrú kamošku. Ste ako sestry. Spoznali ste sa v detstve. Avšak každá z vás mala trochu inú cestu. Obe ste aktuálne single. Vám sa však finančne relatívne darí. Ona je na tom zle. Má zdravotné problémy, rozíde sa s partnerom, nasťahuje sa späť ku mame. Ostane dlhodobo na PN, potom vyhadzov z práce. Vy jej požičiate peniaze. Nie preto, že ich pýta, ale preto, že vidíte, že ich veľmi potrebuje. Potom jej náhle ochorie matka s ktorou žije a ona ostane doma a stará sa o mamu. Postupne vám peniažky vracia, po maličkej sume. . A teraz situácia.
Keď jej zomrie mama, ona bude absolútne bez príjmu. Stopnú jej vyplácanie toho opatrovateľského, ktorý berie. Bude jej treba platiť byt, všetky záväzky. Na pohreb jej mama asi peniaze má, neviem či a koľko má na účte. Má ešte dve sestry, ale tiež nie sú na tom extrémne finančne dobre. Ak bude chcieť ostať v tom byte, bude musieť vyplatiť sestry. Otázka - ak by vás kamoška poprosila - alebo aj nepoprosila, ale videli by ste, že potrebuje peniaze, požičali by ste jej? Myslím tým sumu napr. 500, 1000 alebo 1500 eur. S tým však, že by ste vedeli, že vám ich asi nevráti... Ako by ste sa k tej situácii postavili?
Veď má dve sestry, rodinu...
@alguno ale sestry nepomáhajú vôbec. Myslíš, že ak by pomáhali tak to riešim ja? Oni majú rodiny, deti, žijú ďaleko. Prídu raz za rok na Vianoce max. Akú inú rodinu? Otca nemá, deti nemá, manžela nemá.
@anonym_autor tak nech si vybaví id a sestry by si mali navzájom pomôcť a podporovať
@anonym_autor nemoze mama prepisat byt na nu?
Ved sa stara tak nech ma co jej patri
A duplom ked maju zle vztahy
@stellarstar mali by ale zial realita je daleko ina, tiez som si myslela ze mam dobru, normalnu rodinu
Zial nemam
Mna moja sestra este aj nahlasila na urad ze sa nestaram o mamu, dobre ze zeny na urade maju viac rozumu ako ona
@maminkadeticiek je to zena, ktora pri mne stala v najtazsich casoch. Vytiahla ma z obdobia, ked som nechcela zit. Zomrel mi partner. Vacsina ludi sa vtedy nejako odmlcala. Ona pri mne stala, chodila za mmou do nemocncie, na cintorin neskor, starala sa o mna, ked som chcela zomriet, tak ma davala dokopy, ked som plakala a nevedela dalej zit, bola pri mne .... vzdy na mna mala cas, vzdy na mna mala energiu. Dostala ma z toho obdobia. Vtedy mi pomalala nakupmi - ked ja som nemohla chodit, vybavovanim veci, chodila so mnou po lekaroch apd. Aj vdaka nej a hlavne vdaka nej a mojim rodicom som sa z toho dostala. A teraz ma ona problem. A ja tu pri nej budem stat. Ako ona pri mne, cele tie roky.
@anonym_autor ja som tak mala kamarátku, celý život som ju ťahala, ešte od školy, nemala peniaze, koľko mi dlžila som prestala počítať.
Dnes sa jej darí dobre, má už iné kamarátky(manželky úspešných podnikateľov) a dnes mi pohŕdavo povie, že moj život je vlastne nahovno, že treba cestovať a nesedieť doma🤣 pritom na x výletov a tripov po svete som ju zobrala ja.
Pointa je, že nič neľutujem, bolo to pekné obdobie, mali sme jedna druhú a plány aj na dochodok.
čokoľvek sa stane budem tu pre ňu zasa, len preto že ju mám rada a že mi na nej záleží, absolútne nič na oplátku čakať nebudem.
Pekné že jej pomáhaš, má ťažkú situáciu, tiež by som sa neotočila chrbtom, spolu to zvládnete💗
Takže za mňa áno, zbytočne sa pýtať cudzích ľudí či by pomohli oni, doležité ako to máš ty.
Nie nepomohla by som jej finančne. Nech sa obráti na úrady zistí na co má nárok bude nieco aj dedit treba jej pomôcť pobehat úrady a podobne nie dávať peniaze.
Ak je pravda vsetko to co pises, hlavne to ze ona pomohla tebe v minulosti, dokonca tak ze ti mozno zachranila zivot, tak mne to pride jednoznacne. Nemozes sa jej teraz otocit chrbtom. Navyse ked hovoris ze pre teba to nebude az taky problem. Ak sa na nu vykasles, tak ta bude zrat svedmie do konca zivota. A svedomie vie byt pekna svina, Tiez ako tu pisu ostatni, pomoc nemusi byt len "dam ti peniaze", ale snazit sa najst nejake dlhodobe riesenie.
Ak je pravda vsetko to co pises, hlavne to ze ona pomohla tebe v minulosti, dokonca tak ze ti mozno zachranila zivot, tak mne to pride jednoznacne. Nemozes sa jej teraz otocit chrbtom. Navyse ked hovoris ze pre teba to nebude az taky problem. Ak sa na nu vykasles, tak ta bude zrat svedmie do konca zivota. A svedomie vie byt pekna svina, Tiez ako tu pisu ostatni, pomoc nemusi byt len "dam ti peniaze", ale snazit sa najst nejake dlhodobe riesenie.
@jardojardo samozrejme, že sa na ňu nevykašlem a pomoc nebude iba finančná. Ako som písala, je mi ako sestra, čiže ak bude potrebné, bude bývať u mňa. A spolu to dáme 🙂
Tiež by som to riešila spoločným bývaním na určitú dobu. Predajú byt, rozdelia si peniaze, z tých nech ti prispieva na byvanie určitou sumou na náklady ako nájomné. Z 50000 vie človek prežiť určitú dobu, kým sa dá zdravotne do poriadku alebo porieši, čo ďalej. Nemusí si hneď brať hypotéku, môže riešiť sociálny byt, vlastný podnájom. Koľko máte rokov? Nevie základy office a podobne, predpokladam, že ste už staršie ako nejaké 20tničky a odrobených má aspoň vyše 10 rokov, takže má určite pracovné návyky, skúsila by som prácu v call centre. Na to nepotrebuje extrémne počítačové znalosti, pripadne by som sa ju to snažila naučiť, môže to robiť z domu
@lienka.7 a kto iný sa postará o mamu ak nie ona? Stará sa o mamu. Ak sa z nej stane ležiak a bude ju treba fyzicky dvíhať, to už nezvládne.
@anonym_autor cize vlastne ona potrebuje OP, aby mala z čoho žiť. A ked matka umrie, tak potom co? Ty ju budeš zivit? Koľko? 30 - 40 rokov kým bude žiť? Ono je pekne, ze ti pomohla. Aj ja by som jej pomohla. Ale jej nepomoze 500-1000-1500. A neviem ci si tak bohatá, ze budeš ťahať v podstate 2 domácnosti
Ešte jednu veľmi dôležitú vec, ona mi pomohla, veľmi v čase, keď sa mne všetci otočili chrbtom. Stála pri mne a pomáhala mi. Bez nej by som to nedala. Bije sa to vo mne. Cítim morálny záväzok voči nej, a mám ju rada. Ale potom cítim, že kto kedy mne pomohol? Dokedy sa budem starať o ňu? Ale čo sa stane, ak jej nepomôžem? Budem ok s tým, ak neskončí dobre? A mohla som jej pomôcť? A neurobím to? Neviem...
@anonym_autor neviem,či ide o nejaký výskum,či téma na rozprudenie. Každopádne pokiaľ by mi nechýbali peniaze,bez rečí by som jej pomohla a nie raz,pokiaľ by sa dalo a neohrozovalo by to nijako môj život,existenciu. Priateľstva a silné zväzky,sú veľa niekedy viac ako rodina. A žiaľ v dnešnej dobe je ich už pomenej. Takze mne by bolo jedno,či by nám tiekla spoločná krv, alebo čo, ak by som mala možnosť,pomohla by som.
@anonym_autor Nie, nepozicala. Vzdy sa mi to vypomstilo. Uz nepoziacivam nikomu a do doslova. Ak to beries, ze si s tym ok a vlastne jej ich das, to je tvoja vec. Nie som charita, mam vlastne deti, co musim financovat.
@anonym_autor ja som tak mala kamarátku, celý život som ju ťahala, ešte od školy, nemala peniaze, koľko mi dlžila som prestala počítať.
Dnes sa jej darí dobre, má už iné kamarátky(manželky úspešných podnikateľov) a dnes mi pohŕdavo povie, že moj život je vlastne nahovno, že treba cestovať a nesedieť doma🤣 pritom na x výletov a tripov po svete som ju zobrala ja.
Pointa je, že nič neľutujem, bolo to pekné obdobie, mali sme jedna druhú a plány aj na dochodok.
čokoľvek sa stane budem tu pre ňu zasa, len preto že ju mám rada a že mi na nej záleží, absolútne nič na oplátku čakať nebudem.
Pekné že jej pomáhaš, má ťažkú situáciu, tiež by som sa neotočila chrbtom, spolu to zvládnete💗
Takže za mňa áno, zbytočne sa pýtať cudzích ľudí či by pomohli oni, doležité ako to máš ty.
@anonym_1f891c 👍,tak nejako som to myslela....pomoc je dnes také niečo ako pravý safran
Ak by to bola moja, ako píšeš kamarátka z detstva. Bola by mi bola ako sestra a ja by som sa mala finančne veľmi dobre, áno pomohla!
Bez toho, aby som sa to tu vôbec pýtala. A reči bude ťa zneužívať, bude sa na tebe prižovovat by som nepočúvala. Na čo sú nám blízky priatelia a načo sa mi tvárime,ako blízky priatelia, keď sa im v ťažkej situácii otočíme. Ty počúvaj svoje srdce a ak ťa začne využívať uvidíš to. Sú to prachy a ak je na tom zle a mám z čoho dať dám. To nie je , že ju budeš živiť celý život. Len jej pomôžeš prežiť na začiatok. A je úplne jedno o akú sumu sa jedná. Ale dôležité je, že to chceš urobiť. Ak je naozaj dobrý človek bude vďačná aj za 100 eur.
@anonym_autor Nie, nepozicala. Vzdy sa mi to vypomstilo. Uz nepoziacivam nikomu a do doslova. Ak to beries, ze si s tym ok a vlastne jej ich das, to je tvoja vec. Nie som charita, mam vlastne deti, co musim financovat.
@mircalla vieš....ono môže nastať niekedy v budúcnosti situácia(a +nie,zbytočne je tvrdiť,že nemôže),že jedno z tvojich detí bude potrebovať pomoc a nemusí to byť iba finančná. Kebyže sa každý na to pozerá takto.... Ver tomu,že život vie ukázať rôzne karty a niekedy take,že človek neverí.
@mircalla vieš....ono môže nastať niekedy v budúcnosti situácia(a +nie,zbytočne je tvrdiť,že nemôže),že jedno z tvojich detí bude potrebovať pomoc a nemusí to byť iba finančná. Kebyže sa každý na to pozerá takto.... Ver tomu,že život vie ukázať rôzne karty a niekedy take,že človek neverí.
@maciatkolulu Mna osklbala vlastna sestra a teda ze dost, takze nie, na take reci som imunna....Proste peniaze investujem len do deti a pozicky nedavam. Bodka. A ani neziadam pomoc od druhych, vzdy som si poradila sama.
Zakladatelka je v inej situacii, je slobodna a nema zavazky
@jardojardo samozrejme, že sa na ňu nevykašlem a pomoc nebude iba finančná. Ako som písala, je mi ako sestra, čiže ak bude potrebné, bude bývať u mňa. A spolu to dáme 🙂
@anonym_autor cize obe ste slobodne? Ako pomôcť ano, ale toto uz je potom až využívanie, prepáč.
@maciatkolulu A teda myslim, ze mam dost velke socialne citenie, vzdy davam 2% dane chorym detom, so synom sme dobrovolnici pre vozikarov a chodime pomahat 2x mesacne, s dcerou chodime vencit psov do utulku, ale peniaze nepoziciavam a mam na to dovody
@anonym_autor cize obe ste slobodne? Ako pomôcť ano, ale toto uz je potom až využívanie, prepáč.
@lienka.7 písala som tu, čo sa mi stalo v živote.. ako mi pomohla. Ale áno de facto sme obe slobodné. Ona rozvedená, ja som vdova.
@mircalla ona pravdepodobne nikoho nema. Pomôcť, to zase ano, ale nasťahovať si k sebe niekoho a zivit ho do konca života? Píše tu, ze v podstate nevie nič robiť a to co by manuálne mohla zase teda (udajne) nemôže. Mne by bolo proti srsti, aby som takto niekoho využívala, z rodiny, nie ešte cudziu osobu. Ale pokiaľ autorka nema kam pchať peniaze, môže sa o ňu v podstate starať. Bude ju doma čakať kým ona príde z prace.
@lienka.7 písala som tu, čo sa mi stalo v živote.. ako mi pomohla. Ale áno de facto sme obe slobodné. Ona rozvedená, ja som vdova.
@anonym_autor mohla ti pomôcť jednorazovo, ty jej mas ale v podstate pomáhať do konca života. A to je rozdiel. Rob ako myslíš. Len mysli aj na to, či ta trosku nevyuziva/nezneuziva.
A koľko mate rokov?
Byt sa da predsa predat a peniaze rozdelit....z penazi ist do podnajmu a najst si pracu, ktoru vykonavat moze. Co je dovod, ze nemoze pracovat? Nejako mi to nesedi. Tak bude nemoze pracovat a teda invalidny alebo pracovat moze, ked sa o mamu uz starat nebude.
Takto myslím, že ešte dnes nevie nikto povedať, ako sa zachovajú sestry. Ona bude musieť len preklenúť určité obdobie. Buď tam ostane bývať, alebo sa byt predá a ona si požiada o sociálny byt a bude mať nejaké peniaze na život. Predaj bytu v tej lokalite vie byť veľmi rýchly. sama som bola svedkom, že ľudia tu platia cash a do 2t vie byť byt predaný. Verím, že do toho času bude na tom trochu zdravotne lepšie. A bude si hľadať nejaký polovičný úväzok, nie fyzicky náročnú prácu, ale medzi ľuďmi, pomôže jej to, v tom rozpoložení v akom bude určite. Čiže de facto treba preklenúť čas do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia v dedičskom konaní. To vie byť u nás aj pol roka. Ten pol rok jej viem pomáhať ako budem môcť. Ak to bude potrebné, tých 150 - 200 eur mesačne jej pomôžem. Prípadne príde ku mne, tam znížime platby na minimum. Aktuálne platia asi 270 nájom, 45 elektriku a 5 eur plyn a plus TV+internet = 30 eur a tel. paušály dva. Takže toto zredukujeme maximálne na nejaké udržiavacie platby, odpojíme signál, internet apd. Ja mám celkový príjem nad 3k v čistom, plus neplatím žiadne záväzky, čiže tá suma ma nezabije. Tak si nekúpim parfém, alebo drahý krém a make up.
Nikdy nezabudni kto pri tebe stal v ťažkej chvíli.
@maciatkolulu A teda myslim, ze mam dost velke socialne citenie, vzdy davam 2% dane chorym detom, so synom sme dobrovolnici pre vozikarov a chodime pomahat 2x mesacne, s dcerou chodime vencit psov do utulku, ale peniaze nepoziciavam a mam na to dovody
@mircalla mne nemusíš písať kde a ako pomáhate....je to fajn, ja len,že ten život vie fakt rozdať divne karty a nie vždy sú to esá. A niekedy príde pomoc od úplne zvláštneho a nečakaného zdroja. A áno,presne ako som písala,krv je voda. Žiaľ. Takže za mňa nie je rozdiel,či pomáham rodine,či blízkemu priateľovi. Pomoc nemusí byť iba finančná. Ak som pochopila jedná sa o veľmi mladé dievčatá. Za mňa to nie je reálna téma,ale to nieje podstatne. Stačí pomoc na rozbeh. A samozrejme je dôležité,či na to má. Ak nie aj morálna podpora urobí veľa.
@mircalla mne nemusíš písať kde a ako pomáhate....je to fajn, ja len,že ten život vie fakt rozdať divne karty a nie vždy sú to esá. A niekedy príde pomoc od úplne zvláštneho a nečakaného zdroja. A áno,presne ako som písala,krv je voda. Žiaľ. Takže za mňa nie je rozdiel,či pomáham rodine,či blízkemu priateľovi. Pomoc nemusí byť iba finančná. Ak som pochopila jedná sa o veľmi mladé dievčatá. Za mňa to nie je reálna téma,ale to nieje podstatne. Stačí pomoc na rozbeh. A samozrejme je dôležité,či na to má. Ak nie aj morálna podpora urobí veľa.
@maciatkolulu Vsak suhlasim, nemusi byt len financna. Podla mna jej situacia nie je taka zla, staci nasledne predat byt a zamestnat sa, neviem vsak PN uz asi nema, tak bude praca alebo invalidny. Ale zakladatelka pise, ze nevie nic robit. No kazdy vie robit aspon nieco
@maciatkolulu Vsak suhlasim, nemusi byt len financna. Podla mna jej situacia nie je taka zla, staci nasledne predat byt a zamestnat sa, neviem vsak PN uz asi nema, tak bude praca alebo invalidny. Ale zakladatelka pise, ze nevie nic robit. No kazdy vie robit aspon nieco
@mircalla veď má ID, v sume 250 eur. Ale z toho nevyžije. Aká PN? Veď je na OP momentálne a stará sa o mamu.
@mircalla veď má ID, v sume 250 eur. Ale z toho nevyžije. Aká PN? Veď je na OP momentálne a stará sa o mamu.
@anonym_autor Ale ja som pochopila ze je na OP.
Ty tu riesis, co bude, ked sa mama pominie
Pre tvoju info minimalna vyska ID je 324 eur, opakujem minimalna. Takze tiez si myslim, ze vymyslena tema
Na jednej strane udajne nejaku pracu robit moze, ale nie manualnu si sama pisala. Tak sa rozhodni ako to je
@anonym_autor Ale ja som pochopila ze je na OP.
Ty tu riesis, co bude, ked sa mama pominie
Pre tvoju info minimalna vyska ID je 324 eur, opakujem minimalna. Takze tiez si myslim, ze vymyslena tema
Na jednej strane udajne nejaku pracu robit moze, ale nie manualnu si sama pisala. Tak sa rozhodni ako to je
@mircalla ale jej kamarátka ma polovičný ID. Cely jej neschválili . Minimálna výška polovičného invalidného dôchodku je 155,60 € mesačne od 1. januára 2025.

Veď má dve sestry, rodinu...