icon

Mám pomôcť kamarátke v ťažkej finančnej situácii?

13. nov 2025

Ahojte, predstavte si, že máte 20 rokov veľmi dobrú kamošku. Ste ako sestry. Spoznali ste sa v detstve. Avšak každá z vás mala trochu inú cestu. Obe ste aktuálne single. Vám sa však finančne relatívne darí. Ona je na tom zle. Má zdravotné problémy, rozíde sa s partnerom, nasťahuje sa späť ku mame. Ostane dlhodobo na PN, potom vyhadzov z práce. Vy jej požičiate peniaze. Nie preto, že ich pýta, ale preto, že vidíte, že ich veľmi potrebuje. Potom jej náhle ochorie matka s ktorou žije a ona ostane doma a stará sa o mamu. Postupne vám peniažky vracia, po maličkej sume. . A teraz situácia.

Keď jej zomrie mama, ona bude absolútne bez príjmu. Stopnú jej vyplácanie toho opatrovateľského, ktorý berie. Bude jej treba platiť byt, všetky záväzky. Na pohreb jej mama asi peniaze má, neviem či a koľko má na účte. Má ešte dve sestry, ale tiež nie sú na tom extrémne finančne dobre. Ak bude chcieť ostať v tom byte, bude musieť vyplatiť sestry. Otázka - ak by vás kamoška poprosila - alebo aj nepoprosila, ale videli by ste, že potrebuje peniaze, požičali by ste jej? Myslím tým sumu napr. 500, 1000 alebo 1500 eur. S tým však, že by ste vedeli, že vám ich asi nevráti... Ako by ste sa k tej situácii postavili?

Strana
z6
anonym_eb8c35
16. nov 2025

Neviem ake su socialne systemy inych krajin, ale asi by som skusila z 50 000, co dostane za predaj si prenajat byt vo Viedni, skusit si tam cestne najst pracu a par mesiacov zit. Ak by sa podarilo najst pracu super a ked nie, tak asi tam maju lepsi socialny system nez u nas, nenechaju clovek uplne na dno padnut. Ale nech si najskor poriadne nastuduje podmienky, co a ako.

anonym_cef402
16. nov 2025
@anonym_eb8c35

Neviem ake su socialne systemy inych krajin, ale asi by som skusila z 50 000, co dostane za predaj si prenajat byt vo Viedni, skusit si tam cestne najst pracu a par mesiacov zit. Ak by sa podarilo najst pracu super a ked nie, tak asi tam maju lepsi socialny system nez u nas, nenechaju clovek uplne na dno padnut. Ale nech si najskor poriadne nastuduje podmienky, co a ako.

@anonym_eb8c35 Ona nechce pracovat

anonym_ff9642
Autor odpoveď zmazal
anonym_ff9642
Autor odpoveď zmazal
anonym_ff9642
16. nov 2025

@anonym_autor Ty mas prijem 3k a premyslas, ci pomozes kamaratke, ktora Ti "zachranila zivot" a ma prijem 250 eur mesacne? Ze si teda nekupis parfem a drahy krem..? No ehm, ... Ty musis byt nakreslena. Ci uz v tom, alebo onom vyzname.

slecnazkosic
16. nov 2025

@anonym_autor podľa mňa 1500€ jej nevyrieši problém. Treba jej nájsť socialny byt

anonym_b3ebae
16. nov 2025

Som za tvoju kamarátku za Teba vďačná. Je úžasné, ak vieš, že existuje niekto, o koho sa môžeš oprieť v takýchto ťažkých chvíľach. Ak jej požičiaš, resp. daruješ peniaze, nerob to s tým, že jej v podstate vraciaš to, ako sa ona k Tebe krásne zachovala v tvojich ťažkých časoch. Sprav to preto, lebo je pre Teba už naozaj ako rodina. Ja mám tiež takú kamarátku, ktorej by som darovala peniaze hocikedy, ak by to potrebovala. Je mi ako sestra.

To, ako sa tu ventilovali niektoré ženy.. Až ma mrazí. Za všetkým vidia negativitu.. Ty však vieš, aká je situácia Vás oboch, riaď sa svojim srdcom a rozumom.

Držím Vám palce, až Vám toto krásne priateľstvo vydrží navždy. Obom prajem veľa šťastia v živote ❤️

anonym_52f419
16. nov 2025
@anonym_autor

Ešte jednu veľmi dôležitú vec, ona mi pomohla, veľmi v čase, keď sa mne všetci otočili chrbtom. Stála pri mne a pomáhala mi. Bez nej by som to nedala. Bije sa to vo mne. Cítim morálny záväzok voči nej, a mám ju rada. Ale potom cítim, že kto kedy mne pomohol? Dokedy sa budem starať o ňu? Ale čo sa stane, ak jej nepomôžem? Budem ok s tým, ak neskončí dobre? A mohla som jej pomôcť? A neurobím to? Neviem...

@anonym_autor vie si nájsť prácu v chranenej dielní niekde…neviem ohľadom čoho ma zdr problémy ale keby ti napr pozehli/navari/poprata a ty jej za to zaplatíš?prip ju odporučiť takto nejakej rodine/znamym?

Strana
z6