Mám problémy s mladšou sestrou
Dobrý deň, mám problémy s mladšou sestrou už mi strašne ide na nervy 😑😑...
Neviem čo s ňou mám robiť, rodičia sú vždy na jej strane ja som doma vždy ta najhoršia ona je ich miláčik.. nežiarim na ňu, ale ja ju už od narodenia neznášam 😒😒 všetko mi na nej vadí..
Je strašne rozmaznaná a nedá sa to s ňou vydržať :/ ...vôbec neposlúcha myslí si, že je princezná a že môže všetko 😒😑..😑😑😑😑
@karpina nechcem aby ste sa tu začali kvôli môjmu príspevku hádať :(
@kvetinka134 Netráp sa, ja sa hádať s nikým nemienim. A tebe môžem napísať tolko... Dnes možno vnímaš svoju sestru, ako votrelca,, ale ked budete staršie, je možné, že v sebe nájdete najlepšie kamarátky, budete si vzájomnou oporou a hlavne rodinou. Ked budeš staršia, zistíš, že rodina je najviac. Držím palce, aby ste čím skôr našli k sebe cestu.
@karpina ďakujem 😊
@karpina tak ty mi napises, ze si este necitala vacsie bludy ako tie moje a ze ak tomu nerozumiem, mam byt ticho a potom, v dalsom prispevku, ma poucujes, ze vsetci maju pravo na svoj nazor a ako si ja dovolujem ludi za nazor kritizovat a hodnotit ci ma niekto pravdu..
Prepac, ale pobavila si.. Ale mozno tu ide len absenciu citania s porozumenim.. 😉
@kvetinka134 Ahoj. Ja mam 4 mladsich surodencov, som najstarsia. S najstarsimi to tak byva... Vzdy som za vsetko bola zodpovedna ja, na mna sa slo prisne, ostatnym vela veci preslo, lebo uz bola rodina zvyknuta odo mna, ze to nie je taka katastrofa. Ja som si vela veci musela zlozito vyprosit, aby mi dovolili, surodenci uz len "zali", co som ja zasiala a mohli mnohe taketo veci robit automaticky 😀 . Samozrejme, akonahle sa narodi mladsi surodenec, ten starsi, donedavna rozmaznavany, ma byt zrazu rozumny, dospely, hocico sa stane, je to jeho chyba, lebo "si starsi, mal si dat na mladsich pozor". A to rodicia k nam pristupovali rozumne, u mna bol skor problem s ostatnymi clenmi rodiny, ako babky, tety... Ma to ale aj svoje vyhody, posilni ta to. Tvoju sestru zial asi rozmaznavaju. Vlastne ju mozes lutovat, lebo je zvyknuta, ze je vsetko podla nej a ked zacne zit realny zivot, nebude vediet sa v nom orientovat a riesit problemy. Rodicia jej tym ublizuju, aj ked nevedome, to je dost bezne.
Plus ste vo veku, ked sa sestry vseobecne neznasaju 😀 . Obe puberta, ona zacinajuca, ty uprostred najcitlivejsieho obdobia... Mam dve sestry, co si tym uz presli, taze mam s tym skusenosti 😀 . Pamatam aj susedy, v dome oproti... Denno denne sme poculi, ako po sebe vrieskaju ako sialene v tom veku. Casom sa to utrasie a musite si tym prejst. Pamatam aky bol moj ocko nestastny, ked sme prave s jednou sestrou mali konfliky a napaty vztah, presne pocas puberty. Trvalo to roky a ocko to nakoniec vzdal s tym, ze dobre, tak sa nebudeme mat rady, co uz. Ale velmi tazko to prezival. Teraz sme samozrejme najlepsie kamosky a pomahame si vo vsetkom.
A provokacie sestry ignoruj. Nereaguj, nerob si z toho tazku hlavu. Provokuje aj preto, lebo si uziva tvoje reakcie a bezmocnost. Momentalne mame piatu sestru, 5-rocnu, my sme ostatni uz dospeli, ale aj tak nas provokuje, vymysla, je drza, ze niekedy az stratime slov a nevieme ako reagovat. A ona si uziva, ako konecne vie dostat do uzkych aj ona nas, nielen my ju, kedze ako najmladsia musi vacsinu casu viac posluchat ona nas, vela veci co my mozme, ona este nemoze a vzdy sme ti "mudrejsi a skusenejsi", co ju vzdy len poucame a rozkazujeme a podobne. Nema sancu inak si vydobyt miest v rodine, len trochou provokacie. Vztahy sa formuju vacsinou divoko, to je normalne.
Tiež si myslim, že urobili chybu niekde tvoji rodičia, že k Vám rovnako nepristupovali a neodkomunikovali s tebou príchod surodenca. Tvoje pocity voči sestre sú prirodzene, niekedy v tvojom veku som si povedala to iste o svojej, že radšej by som nemala ziadnu sestru ako tu svoju. Ľudia sa časom menia a okolo 30tky nastala velka zmena a dnes je mi sestra veľmi blízka a volame spolu každý deň, čo sme sa celu pubertu len mlátili, nadavali si a “nenávideli sa”. Ako starsia sestra mozes spravit par krokov k náprave vášho vztahu a to tak, že sestru zapojis do svojho života. Teraz je lockdown, tak tie možnosti sú obmedzene, ale môžete si spravit spoločný filmový vecer pri popcorne, pyzamovu party, kde budete rozoberat šminky, chlapcov, nalakujete si nechty, pripadne sa spolu pohrabete v tvojej skrini, bizuterii, niečo jej mozes podarovat, čo už neplanujes nosiť, spolocne môžete prekvapit rodicov, že upravené, navarit im veceru, pôjdete spolu nakupit. A s rodicmi tiež si niektoré veci vykomunikuj. Zavolaj maminu napr na prechadzku, zver sa jej, čo tá trápi a pripadne povedz, čo navrhujes. Verim, že jej to nebude jedno a bude chcieť s tým niečo spravit. Držím palce, raz sa tie vzťahy napravia, len musíte do toho štádia vsetci dozriet😊
@lula313 súper veľmi pekne napísane ďakujem ❤️❤️❤️
@viestta vás komentár si nebudem všímať
@kvetinka134 mam o 8 rokov mladšiu sestru....ver mi ze viem o com hovoríš...navyse bola vždy krajšia spoločenskej sia...
Co ti poviem. Rozumieť (v zmysle naozaj rozumieť) sme si začali až keď už ona bola na vysokej a teda obe sme boli preč z domu. 😉
Konfliktmi a neznasanim si život neulahcis...ani teraz ani neskôr v živote. Ešte narazíš na mnoho otravných ľudí, ktorí ti niektorí budú chcieť zle aj naschvál...Nauč sa s tým žiť a pracovať. 12rocna je už dosť stará na to, aby si si ju posadila a vysvetlila si s nou veci. Narovinu. Štýlom napríklad ze "neznasam ta toto a toto mi vadí a nepáči sa mi to chcem to zmeniť. Máš nejaký nápad ako by sme my dve tu mohli spolu vydržať kým tu bývame? Tiež chcem byť k tebe fér a atď atď..."
Je fakt ze v tom.veku my sme sa.obcas ešte aj pobili 🤦♀️😂😂
@ckatka aj ja sa s ňou občas pobijem :D ale skúsim sa s ňou normálne porozprávať aj s rodičmi
@kvetinka134 ja keď som mala 16 moja segra mala 10 a v tej dobe sme sa obidve naozaj úprimne nenávideli, provokovali a robili si zle.
Jasne ze mladší vždy žaluje, ty máš zas mentálnu prevahu a dokážeš ju vyprovokovať ci uraziť jedinou vetou. My sme mali ešte aj spoločnú izbu, čisté utrpenie.
To prejde, uvidíš keď bude mať mladšia 14 bude to už oveľa lepšie a keď budete dospelé budú z vás kamošky. Je medzi vami veľký vekový rozdiel a ten je v tomto období obzvlášť cítiť.
My keď sme sa zo segrou rozprávali o detstve tak som bola prekvapená co všetko ten mladší súrodenec zažíva, tiež to nemá vždy ľahké. Áno starší si musí všetko vydobit sám mladšiemu to dovolia, ale zas napríklad mladší zažíva neustále porovnávanie (XY už v tvojom veku vedela to a to) a to je len príklad, takých veci je veľa.
Ono to tak je... Mám 19, moja sestra 16... Nikdy nebudeme "kamarátky", nemáme na seba dobrého slova... Hoci som ju ja mala rada, odkedy začala rozprávať, tak to bol úhlavný nepriateľ... Ale sme rodina a učíme sa vzájomne rešpektovať aj keď by som ju najradšej 90% času roztrhla jak žabu... Vždy dostala čo chcela, aj tak bola nespokojná, keď som niečo chcela ja, ona to musela mať skôr len aby mi robila napriek... Ale zopakujem ešte raz - je to rodina a tu si nevyberieš... Časom sa vaše cesty rozdelia a možno sa veci ukľudia...a možno nie...

@mimkao ďakujem 😊❤️