icon

Mám rodičom priznať požičanie peňazí kamarátovi?

28. feb 2026

Neviem ani ako začať ale požičial som kamarátovi peniaze, mal mi ich vrátiť včera a ešte mi ich nevrátil. Je to dosť vysoká suma. Vravel som mu že kedy mi ich vráti tak povedal že sa mu niečo skomplikovalo a že to bude dlhšie trvať. Poznáme sa len pár mesiacov a keď som mu dneska povedal že by som tie peniaze potreboval tak sa prestal ozývať.

autor
28. feb 2026
@tykat

@lucimichi ja sa riadim.pravidlom, poziciam len tolko kolko by som danemu cloveku aj darovala. Nech ma to potom nestve.

@tykat chcel som mu pomôcť keďže mi ho prišlo ľúto.

autor
28. feb 2026
@ljmmm

coze 600€ toteda je dramaticke. To uz mrzi aj mna za teba

@ljmmm ak by sa vrátil čas tak by som mu ich nepožičial. Len keď mi ho prišlo ľúto...

autor
28. feb 2026
@anonym_c37cfb

Nikdy ti ich nevráti a ten človek si ťa vytipoval ako ľahkú obeť, preto na sebe zapracuj lebo sa ti to určite ešte stane...

PS: Keď je niekto v sračkách a nemá (vraj) na jedlo tak čo si si myslel, že sa stane zázrak a vyhrá v lotérií aby ti to mal z čoho vrátiť? :D

@anonym_c37cfb tiež pravda. Som naivný

sova7
28. feb 2026

Zase ty? Mám pocit že tému Ako mám povedat rodicom že som prišiel o peniaze sme tu už riešili.

kvoli
28. feb 2026

Ak nema na jedlo tak mu jedlo kupim a nedam peniaze-moje pravidlo. Akpotrebuje v servise doplatit 70€ lebo mu nevyslo a do vyplaty daleko, idem do servisu a doplatim. Ale vskutočnosti k tomu nikdy ani nedoslo lebo ked prisli s takou rozprávkou, tak som navrhla, ze pojdeme spolu a tam to vyplatim tak zrazu uz netrebalo. Nerob si z toho nič v pozicavani pdnazi sa kazdy uci na vlastných chybách a ano aj ja som sa popalila a odvtedy peniaze nepoziciavam. Ak mas s rodicmi blizky vztah asi by som im to povedala. Ja by som sama ocenila keby ma moje deti vyhladalo v ťažkostiach. A ak mas napr. spravu od neho na messengeri otom, ze si mu pozical tak je to dôkaz.

sova7
Autor odpoveď zmazal
autor
28. feb 2026
@sova7

Zase ty? Mám pocit že tému Ako mám povedat rodicom že som prišiel o peniaze sme tu už riešili.

@sova7 nezakladal som diskusiu ohľadom peňazí ani raz. Táto je moja prvá diskusia

autor
28. feb 2026
@kvoli

Ak nema na jedlo tak mu jedlo kupim a nedam peniaze-moje pravidlo. Akpotrebuje v servise doplatit 70€ lebo mu nevyslo a do vyplaty daleko, idem do servisu a doplatim. Ale vskutočnosti k tomu nikdy ani nedoslo lebo ked prisli s takou rozprávkou, tak som navrhla, ze pojdeme spolu a tam to vyplatim tak zrazu uz netrebalo. Nerob si z toho nič v pozicavani pdnazi sa kazdy uci na vlastných chybách a ano aj ja som sa popalila a odvtedy peniaze nepoziciavam. Ak mas s rodicmi blizky vztah asi by som im to povedala. Ja by som sama ocenila keby ma moje deti vyhladalo v ťažkostiach. A ak mas napr. spravu od neho na messengeri otom, ze si mu pozical tak je to dôkaz.

@kvoli správy mám. Ako ja ich nechcem zaťažovať kvôli tým peniazom ale sa ma pýtali prečo chodím stále k tomu kamarátovi a mne je blbo že ich klamem a nepoviem že to kvôli tým peniazom

watermelon
28. feb 2026

Rodicov (zatial) tymto nezatazuj. Mas spravu, ze si mu pozical €, co je dobre. Na tvojom mieste mu napisem ( sprava, whatsapp a pod.), aby si mal dokaz, ze dokedy mi ma vratit peniaze, inac sa obratim na policiu. Kamarat robi? Ak ano, daj mu termin k vyplate.

alickapusinka
28. feb 2026

A aka suma to bola máš papier.Alebo aspoň že si mu poslal z účtu ak nie a nemáš žiadne dôkazi neobstoji to na súde.Ja by som sa ani radšej nepriznavala na tvojom mieste len budeš potrebovať TY tak sa budeš musieť príznať rodičom. A keby to bol dobrý kamarát tak ti vráti požičane aj na 2 krát ak by chcel bol by feroví ale tu zrejme nechce a už ich neuvidiš. Ja som požičala tak peniaze a až potom mi vratila jej dcéra ked som dala na súd a súd dal exekučný príkaz vratila mi jej dcéra dotyčna počas splatok náhle zomrela.

veroneecka
28. feb 2026

Mne sa to tiež stalo🙈, nie si tu jediný. Varovným signálom zvyčajne je, ak dotyčný/á má "problém", ktorý ideálne vyriešia tvoje peniaze 💸. Ak by mu/jej nepožičiala banka ani iná finančná inštitúcia, nepožičiavaj ani ty. No si mladý, neviem ako dlho si sporil tú sumu, ale ak máš nejaký prijem a z neho si v priebehu roka odloziš bokom po 50 eur naviac, za rok máš novú rezervu a na "kamaráta" môžeš zabudnúť. Beztak ti viac energie odčerpáva tá komunikácia a živenie nádeje, že možno o týždeň, dva, mesiac, atď

alickapusinka
28. feb 2026

600 eur nejako oplačeš a máš ponaučenie že nikdy nikomu nič ani keby prosil na kolenách.Toto je skusenosť mne išla dotyčna takmer 10 tisic ja som mala aj od notára.Dohodu že môžem vymahať.

autor
28. feb 2026
@watermelon

Rodicov (zatial) tymto nezatazuj. Mas spravu, ze si mu pozical €, co je dobre. Na tvojom mieste mu napisem ( sprava, whatsapp a pod.), aby si mal dokaz, ze dokedy mi ma vratit peniaze, inac sa obratim na policiu. Kamarat robi? Ak ano, daj mu termin k vyplate.

@watermelon kamarát je na maródke, robiť sa mu nechce. Má nemecký dôchodok

autor
28. feb 2026
@alickapusinka

A aka suma to bola máš papier.Alebo aspoň že si mu poslal z účtu ak nie a nemáš žiadne dôkazi neobstoji to na súde.Ja by som sa ani radšej nepriznavala na tvojom mieste len budeš potrebovať TY tak sa budeš musieť príznať rodičom. A keby to bol dobrý kamarát tak ti vráti požičane aj na 2 krát ak by chcel bol by feroví ale tu zrejme nechce a už ich neuvidiš. Ja som požičala tak peniaze a až potom mi vratila jej dcéra ked som dala na súd a súd dal exekučný príkaz vratila mi jej dcéra dotyčna počas splatok náhle zomrela.

@alickapusinka peniaze som posielal z účtu a mám aj jeho správy jak mi písal či mi nepožičia peniaze. Dúfam že mi ich požičia. Vravel že 2-3 týždne to potrvá

autor
28. feb 2026
@alickapusinka

600 eur nejako oplačeš a máš ponaučenie že nikdy nikomu nič ani keby prosil na kolenách.Toto je skusenosť mne išla dotyčna takmer 10 tisic ja som mala aj od notára.Dohodu že môžem vymahať.

@alickapusinka to bolo poslednýkrát čo som požičial kamarátovi peniaze, už nikdy viac

autor
28. feb 2026
@veroneecka

Mne sa to tiež stalo🙈, nie si tu jediný. Varovným signálom zvyčajne je, ak dotyčný/á má "problém", ktorý ideálne vyriešia tvoje peniaze 💸. Ak by mu/jej nepožičiala banka ani iná finančná inštitúcia, nepožičiavaj ani ty. No si mladý, neviem ako dlho si sporil tú sumu, ale ak máš nejaký prijem a z neho si v priebehu roka odloziš bokom po 50 eur naviac, za rok máš novú rezervu a na "kamaráta" môžeš zabudnúť. Beztak ti viac energie odčerpáva tá komunikácia a živenie nádeje, že možno o týždeň, dva, mesiac, atď

@veroneecka šetril som dosť tu sumu dokonca ten kamarát míňa na somariny a požičial aj od jeho sestry 800€

anonym_7c27e8
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c37cfb tiež pravda. Som naivný

@anonym_autor Ani by som nepovedala že naivný, ale ešte si dôverčivý a empaticky voči druhým. Bohužiaľ takéto situácie formujú človeka. Každý z nás sa na takých kamaratoch popálil… Najhoršie keď druhý klame a zneužíva ľútosť a súcit..
Bohužiaľ ten kamarát ti tie peniaze podľa toho čo píšeš už nikdy nevráti… Je mi to ľúto :/ Nabuduce už naozaj nikomu nepoziciavaj, ty si si tie peniaze poctivo zarobil, nech sa o seba postará rovnako ako ty…

autor
28. feb 2026
@anonym_7c27e8

@anonym_autor Ani by som nepovedala že naivný, ale ešte si dôverčivý a empaticky voči druhým. Bohužiaľ takéto situácie formujú človeka. Každý z nás sa na takých kamaratoch popálil… Najhoršie keď druhý klame a zneužíva ľútosť a súcit..
Bohužiaľ ten kamarát ti tie peniaze podľa toho čo píšeš už nikdy nevráti… Je mi to ľúto :/ Nabuduce už naozaj nikomu nepoziciavaj, ty si si tie peniaze poctivo zarobil, nech sa o seba postará rovnako ako ty…

@anonym_7c27e8 keď mne príde divné že od rodiny nepožičiava peniaze a odomna si tie peniaze požičia. Už nikdy nepožičiam peniaze. Hlavne že na cigarety peniaze má a na somariny, po meste sa vozí taxíkom a na to peniaze má.

victory7897
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_7c27e8 keď mne príde divné že od rodiny nepožičiava peniaze a odomna si tie peniaze požičia. Už nikdy nepožičiam peniaze. Hlavne že na cigarety peniaze má a na somariny, po meste sa vozí taxíkom a na to peniaze má.

@anonym_autor pekne že si chcel kamošovi pomôcť,asi ta bude naťahovať a peniaze už asi neuvidiš , ťaží ta to chápem , nevieme aku povahu majú tvoji rodičia ,či ti to budú vyčítať alebo oco vezme bejzbalku a ku kamarátovi pôjdete spolu ,nevieme ...nechaj to tak teraz už neurobíš nič ,peniaze už šli, ...ale sám vieš ako sa ťažko sa niekedy na peniaze robí tak už nikdy nepožičiavaj nikomu kto je v sračkach,nemá to z čoho vrátiť a keď bude mať na teba si nespomenie

anonym_42e17f
28. feb 2026

Keď si poslal z účtu aspoň máš dôkaz že si mu požičal.
Ak nebude splácať môžeš to riešiť cez súd aby vydal platobný rozkaz, doložíš všetky dôkazy o pôžičke.
Ak ani po súde nevráti pôjdeš s platobným rozkazom za exekútorom.

autor
28. feb 2026
@victory7897

@anonym_autor pekne že si chcel kamošovi pomôcť,asi ta bude naťahovať a peniaze už asi neuvidiš , ťaží ta to chápem , nevieme aku povahu majú tvoji rodičia ,či ti to budú vyčítať alebo oco vezme bejzbalku a ku kamarátovi pôjdete spolu ,nevieme ...nechaj to tak teraz už neurobíš nič ,peniaze už šli, ...ale sám vieš ako sa ťažko sa niekedy na peniaze robí tak už nikdy nepožičiavaj nikomu kto je v sračkach,nemá to z čoho vrátiť a keď bude mať na teba si nespomenie

@victory7897 áno ale tak aspoň ponaučenie do budúcna. Stále tvrdí že mi tie peniaze vráti a zatiaľ nič. Vyhovára sa na nejakú realitku ...

autor
28. feb 2026
@anonym_42e17f

Keď si poslal z účtu aspoň máš dôkaz že si mu požičal.
Ak nebude splácať môžeš to riešiť cez súd aby vydal platobný rozkaz, doložíš všetky dôkazy o pôžičke.
Ak ani po súde nevráti pôjdeš s platobným rozkazom za exekútorom.

@anonym_42e17f dúfam že vráti, písal do 3 týždňoch že budem mať peniaze.

alickapusinka
28. feb 2026
@anonym_autor

@alickapusinka to bolo poslednýkrát čo som požičial kamarátovi peniaze, už nikdy viac

@anonym_autor veru máš drahe ponaučenie

autor
28. feb 2026
@alickapusinka

@anonym_autor veru máš drahe ponaučenie

petronelag
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor S takou osobou sa ani nekamaráť, ani s nim nikde nechoď, lebo takto sa nežije, ešte ťa zatiahne do nejakých problémov. Rodičom nemusíš nič hovoriť, lebo by mali pocit, že ťa slabo poučovali v tomto smere.

anonym_0ad27d
28. feb 2026

@anonym_autor

Napíš mu poslednú správu.
Ahoj, 600e, ktoré som ti poslal (dátum), žiadam vrátiť do (dátum) na moj účet, z ktorého ti boli peniaze odoslané . Ak danú sumu nebudem mať v určený den na účte, obrátim sa na políciu. Prosím ťa, nekontaktuj ma ohľadom iných termínov splatenia alebo tvojimi ťažkosťami.
urcite by som nedávala lehotu na vrátenie viac ako 3-4 dni, kedže sľuboval a slubuje ďalej. ruky od neho preč, žiadne stretávanie
Je ešte možnosť, aby si ho navštívil aj s 2 kamarátmi, ako psychicka podpora a znenie správy mu aj zopakoval z očí do očí 🙂
Alebo to povieš vašim.
Jasne, že si vypočuješ prednášku, no kedže si jedináčik, bude to aj signál pre tvojich rodičov, že ti musia ešte veľa vecí dovysvetliť, ako dnešný svet funguje. Ja dúfam a verím, že tvoj oco by dotyčnému okamžite vysvetlil, ako sa veci majú.
Nabudúce sa pred finančnou pomocou inému, skus s niekým poradit 🙂
Len žiadna panika a neobvinovať sa! Každý z nás sa už na kadečom popálil.
Ale aj tie negatívne skusenosti, nás posilňuju.
Ako sa hovorí, učíme sa na vlastných chybách. 🙂

autor
28. feb 2026
@petronelag

@anonym_autor S takou osobou sa ani nekamaráť, ani s nim nikde nechoď, lebo takto sa nežije, ešte ťa zatiahne do nejakých problémov. Rodičom nemusíš nič hovoriť, lebo by mali pocit, že ťa slabo poučovali v tomto smere.

@petronelag tak ma dosť využil. Ešte som vlastne k nemu chodil na aute 74km tam a 74km späť + platil diaľničné. Neprispel ani euro

hellwant
28. feb 2026

Najprv som myslel klasika, ze si dobrak. V 19 normalne, ze pozicias. No prepač, ale budem trochu tvrdsi po info co si tu dal- ma nemecky dôchodok( PN, nechce sa mu robit), minal na somariny, cigy, chodil si.74 km tam a späť a neprispel, svojej segre dlzi 800 eur- si hrozne naivny, ak si to vedel pred pozicanim a pozical si mu🤦

cacianka
28. feb 2026
@anonym_0ad27d

@anonym_autor

Napíš mu poslednú správu.
Ahoj, 600e, ktoré som ti poslal (dátum), žiadam vrátiť do (dátum) na moj účet, z ktorého ti boli peniaze odoslané . Ak danú sumu nebudem mať v určený den na účte, obrátim sa na políciu. Prosím ťa, nekontaktuj ma ohľadom iných termínov splatenia alebo tvojimi ťažkosťami.
urcite by som nedávala lehotu na vrátenie viac ako 3-4 dni, kedže sľuboval a slubuje ďalej. ruky od neho preč, žiadne stretávanie
Je ešte možnosť, aby si ho navštívil aj s 2 kamarátmi, ako psychicka podpora a znenie správy mu aj zopakoval z očí do očí 🙂
Alebo to povieš vašim.
Jasne, že si vypočuješ prednášku, no kedže si jedináčik, bude to aj signál pre tvojich rodičov, že ti musia ešte veľa vecí dovysvetliť, ako dnešný svet funguje. Ja dúfam a verím, že tvoj oco by dotyčnému okamžite vysvetlil, ako sa veci majú.
Nabudúce sa pred finančnou pomocou inému, skus s niekým poradit 🙂
Len žiadna panika a neobvinovať sa! Každý z nás sa už na kadečom popálil.
Ale aj tie negatívne skusenosti, nás posilňuju.
Ako sa hovorí, učíme sa na vlastných chybách. 🙂

@anonym_42e17f
@anonym_0ad27d
Využi rady ako ti písali tieto 2 baby, napíš mu výzvu o vrátenie pôžičky a potom naozaj rieši cez súd a exekútora. Ak má nejaký príjem, exekútor mu ho zablokuje a bude tebe vracať podľa tabuliek, tak aby mu zostalo iba životné minimum.
Môžeš si na nete pozrieť vzory podaní, vyznievas dosť inteligentne, aj keď trochu naivne, takže by si mohol zvládnuť aj napisat podanie.

victory7897
28. feb 2026
@anonym_autor

@victory7897 áno ale tak aspoň ponaučenie do budúcna. Stále tvrdí že mi tie peniaze vráti a zatiaľ nič. Vyhovára sa na nejakú realitku ...

@anonym_autor chodíte von len dvaja alebo viacerí? možno by som to spomenula pred partiou keď uvidíš že zas asi peniaze má ,že kedy ti vráti tých 600, daj to de éteru,nie že len medzi Vami lebo tak sa nepohneš nikam,možno trošku hanba zapracuje aj keď neviem či nejakú majú taký ľudia