Mám sa rozviesť kvôli manželovej nezodpovednosti?
Pred nedávnom som sem pridávala diskusiu - https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-sa-rozviest-alebo-zostat-kvoli-detom/
Ovtedy sa toho veľa udialo, tak by ma zaujímal aj nestranný názor. Začala som chodiť k psychologičke, manžel sám vytiahol tému nespokojnosti vo vzťahu a sľuboval veľkú nápravu. Vedome sa snažil zmeniť troošku správanie, ale nič zásadné. Minulý pondelok prišiel stým, že sa nedohodol v práci. Mali mu dať pozíciu CEO, ale od novembera sa 2+ hodiny hádal denne s majiteľom firmy (súčasným CEO). Od novembra mu hovorím, nech si hľadá inú prácu, ale bol podla seba "nenahraditeľný". No, tak mu minulý týždeň oznámili, že CEO nebude a môže sa vrátiť na pozíciu CTO (ale to si myslíme, že je dočasné) za dosť nižší plat. Robí na seba, neplatí si ani nemocenskú ani podporu v nezamestnanosti, na tom sa hádame uz 5 rokov, že čo keby dačo sa stalo.. Nič by sa nedialo nakoniec, máme v Prahe 3% nezamestnanosť, nie som v nervoch, že si nenájde inú prácu. Ale on očividne žije z výplaty do výplaty, navyše z neho vypadlo, že je každý mesiac tak 2 tisíc eur do mínusu na kreditke. Prečo? Nechlastá, nehazarduje.. proste je nezodpovedný. Kupovali sme byt minulý rok a mali sme dohodu, že položíme nové podlahy a kuchyňu vymeníme (oboje malo 15 rokov), ale on do toho musel vysekať kúpelku, zárubne, kúpiť nové dvere, nové schodisko (byt ma 2 poschodia).. kupelka a dvere mali 2 roky, ale jemu sa to nepáčilo a vraj to dáme finančne. Vianoce v Belgicku ho stále 4 tisíc eur, kúpil letenky na island (kam chce zobrať svoju a moju mamku v lete).. Nemáme spoločné financie a doteraz to vždy nejak ukočíroval, takže toto bol pre mňa celkom šok - vždy sa tvári, že na všetko peniaze sú. Na jar má doplatiť auto, 2 tisíc eur a nemá ani na to. Ja som šporivý typ, takže ja vždy šporím.. ale všetko odo mňa zobral na ten byt a rok predtým sme kupovali iný byt, takže od septembra som veľmi šporila, aby som zase mala rezervu. Našťastie sa mi podarila nejaká vytvoriť, takže v strese nie som.
Každopádne, viem, že je nervózny z tejto situácie, do ktorej sa ale zase dostal sám (oni mu povedali, že s nim na CEO pozíciu počítali do polovice decembra, ale jeho správanie je zlé). Ja som už 3 týždne chorá, syn tiež chorý. V pondelok doobeda sa o neho staral, lebo som musela ísť k doktorke. Diagnóza zápal plúc. Vravím mu, že musím ísť po atb do lekárne, mám zápal plúc. VOBEC NEREAGOVAL. Išli sme električkou spolu (on išiel do práce) a rozprával celý čas o práci. Mladšieho syna sme zapísali do prípravky na plávanie, kam sa musel dostaviť, lebo 3 ročné deti neberú štandartne, tak musel prejsť "talentovkami" v ten deň. Manžela nič nezaujímalo. Musela som sa so zápalom plúc zdvihnúť a aj s chorým starším a mladšieho zobrať na plávanie. Večer nás čakal doma, nechal si odo mňa navariť večeru a furt rozprával o práci. Na druhý deň ráno nás všetkých vyvrieskal, mladší s ním odmietol ísť do školky a hysterčil, tak ne neho kričal, že ho ani rodina nechce, takže som s nim musela ísť do školky, potom starší so mnou musel k doktorke na odbery krvi a potom sme išli na dve hodiny sedieť do čakárne k detskej doktorke. Manžel zavolal až o 13, že či sme ok. To bolo prvýkrat čo sa ma opýtal jak mi je. Chápem, že je nervózny zo situácie v práci, ale prácu má zatiaľ, plat bude mať aj tak dobrý, len musí samozrejme časom meniť prácu. Ale nevyhadzujú ho.
Večer som mu to povedala, tak včera sa snažil, ráno odviezol deti do školky, doniesol mi obed. Večer už zase v starých koľajách, mladší syn deň predtým po celom byte rozniesol quinou čo som im navarila na večeru a 24 hodín sľuboval, že to povysáva a nič - tak na mňa včera čumel z gauča od počítača jak 20 minút vysávam. Upratovačku zrušil kvôli šetreniu, ale povedal, že pomáhať upratovať nebude (máme 135m2 byt a v živote tu nepohol prstom).
Ja už fakt neviem, čo mám robiť. Už aj moja mamka povedala, že ten človek ma fyzicky a psychicky odrovná. Ale on zase tvrdí, jak sa to zlepší, jak on chápe, že všetko posral... to isté čo minulý mesiac, ale ja už fakt neviem. Ja ani neverím, že ma tak hrozne miluje ako tvrdí, keď mu je úplne jedno, že mám zápal pľúc.
@janickacrazy no mne bolo lepsie ho zaviest do skolky jak tu mat cely den 2 deti. Uznavam ze na plavanie ist nemusel, na druhej strane by potom nechodil, kedze to boli talentovky, tak mi to prislo luto, ked on hrozne chce plavat a ma na to talent. Nemam pocit ze ma to zabilo, iba ma stve, ze manzel na to serie. Ale uz lezim 🙂
Citala som aj tento aj predosly prispevok, a mam otazku: mysli ten clovek vobec aj na nieco ine ako na seba? Lebo cely vas rodinny zivot mi pride tak, ze on chce, on urobi po svojom, a ty s detmi musite suchat nohami tak ako si pan povedal. Ma fakt prastene napady, s dvoma malymi detmi sa furt stahovat, prerabat aj ked netreba, chodit na dlhe vylety aj ked je detom v aute zle alebo nevladzu? Vsak to je zivot o hubu. A este k tomu tie financie... naozaj si spravila chybu, ze si ho nestopla hned na zaciatku ako sa k vam zacal takto spravat. Tiez sa obavam, ze to lepsie uz nebude. Ty sa zoderes, deti budu vynervovane, a mlady pan vecne nespokojny...
Mne toto rozpytvavanie vasho sukromia pride nechutne a primitivne. Ked ti bude lepsie tak sa rozved, ked horsie tak ne. Nikto iny tvoj zivot zit nebude. A snad sa v takychto otazkach nebudes riadit tym co povedala kvetka456.
Zvycajne nachadzam pochopenie skor k zenam. Ale tu myslim, ze mas aj ty co zlepsovat. Ma stres zo situacie v prace, to je celkom velky stresor. Zazila si nieco take? Podla prispevku hadam, ze nie, ale ktori to pozname, vieme. Ocividne mu na tej praci zalezi, na tom nie je nic zle. Lepsie nez taki, co su 8h ako bez duse v praci. V porovnani s tym je vysypane quinoa a kurz plavania pre 3 rocneho strasna prkotina. Take veci by som na cloveka v strese vobec nevytahovala. Teraz je cas, kedy potrebuje skor podporu ako poucenie. Myslim, ze by sa vam vsetkym vratane deti lepsie viedlo, keby si pockala na to, kym sa so situaciou vysporiada, ak to samozrejme nejde trvat do nekonecna. Isty cas ukaz pochopenie a mal by potom aj on teba lepsie pocuvat a pochopit. Ak nie, tak potom asi nejaku externu pomoc kym to bude uplne zle
Tvoj manžel je pod veľkým tlakom (ktorý si sám vytvára) a prenáša to aj domov. Ak mu niečo povieš a on nereaguje, tak je to pravdepodobne kvôli tomuto: https://www.facebook.com/reel/6695155440588710.On to síce počuje, ale nevníma. Musíš mu to povedať tak, aby bol prinútený vnímať. Pozeraj sa mu hlboko do očí a hovor mu to úprimne a milo a požiadaj ho o pomoc. Vysvetli mu, že sa cítiš zle a daj mu konkrétne veci, čo má robiť. Rob to kľudne aj každý deň.
Len tak teraz uvažujem, čo tým rozvodom dosiahneš, lebo potom nebudeš mať nikoho zaručeného. Jedine ty vieš, či ho miluješ a či sa chceš rozviesť.
Taktiež ak máš zápal pľúc, tak si ľahni a oznám mu, že sa nevládzeš postaviť z postele a povedz mu, čo má robiť a padla. Koniec, proste sa teraz liečiš. Neboj sa, on sa rýchlo preberie. Hlavne počúvaj svoje srdce 🙂
Takže zhrnuté: on je nenahraditeľný, najlepsi z najlepších, a keď to tak v praxi nefunguje, tak zrazu chytá depku.. celé ho to paralyzuje, do ničoho sa nezapaja, rieši len kol dokola seba, seba a seba, rozhadzuje na to, na čo evidentne nemá. Ty sa zatiaľ ideš pretrhnúť, lebo máte dve malé deti a musíš, so zápalom pľúc riešiš všetko potrebné okolo nich, myslíš na zadné vráta a ukladáš bokom peniaze (teda zrejme máš nejakú zárobkovú činnosť, čo tiež vyžaduje plus energiu, čas, pozornosť a zodpovednosť), do toho domácnosť a kuchynu. Teba sa niekto pýta, či vladzes? Či ťa to baví? Či máš energiu? Ty musíš, on má na výber a veru si vyberá. No pýtaš sa, ale ty odpoveď vieš.. on je predovšetkým tvojim partnerom. Chcela by si s takým človekom podnikať, byť jeho spoločníčkou, zakladať firmu, zveriť mu nebodaj samostatné konanie? Skôr nie, či? Rodina je pritom väčší záväzok, väčšia ťarcha a máš pochybnosti. Ja viem, že ho máš rada. Práve preto to riešiš a aj sa pýtaš, čo by si mohla pre tu záchranu, pre neho, pre vás urobiť navyše? On si tú otázku kladie tiež?
Čítam pritom ale, čo píšu iné zeny... Nemám čas riešiť predchádzajúcu diskusiu, tak veľmi do toho nevidím, ale OK, pripusťme, že sa zrútil z tej situácie teraz, teda v novembri či kedy, a ťažko to znáša... Utrpelo ego, potrebuje tvoju podporu. Mozno predtým taký nebol, to len teraz ho to vykoľajilo. Tak v poriadku, chápem... Ale vieme si predstaviť situáciu, že by ste boli na Tom momentálne finančne tak, že ty by si nemohla nič ukladať bokom, alebo mali úplne malinké bábätko, či ty by si bola dlhodobo PN pre vážny úraz či chorobu? Alebo vysoké náklady, ktoré by sa neutiahli z tvojho príjmu? Vtedy by sa vzchopil skôr, alebo by riešil tiež len seba...? Ja nepíšem, že teda utekaj, lebo ja vám do súkromia nevidím. Tak daj mu ešte šancu a čas, možno sa to utrasie nejak.. nech sa so situáciou vysporiada. Mužská ješitnosť je fakt nekonečná no. . asi potrebuje viac času. Hlavne, že už robí. Tiež si myslí, že momentálnym rozvodom nič nevyriešiš.
OK, prave som si precitala v predchadzajucej teme, ze ta sleduje (?). Tak mi iluzia o jeho moznej normalnosti padla
@bluka2 Nestíham čítať tu predchádzajúcu, tak preto som na pochybách, ako poradiť 🙈
@oblecenie99 Tu si asi fakt treba precitat obe temy. Lebo v tej prvej pise, ze sa citi lepsie bez neho, ze ho nemiluje, presla jej chut na sex a to su celkom take zasadne veci, ktore tu nie su spomenute
Ale tak jedno je iste, tymto stylom sa za istu dobu ustve. "Mame male deti (skolkarov), deti maju vela kruzkov, "
Precitala som si aj staru diskusiu a toto este nie je na rozvod, skor na velke riesenie. Mate vela penazi, tak ich vyuzite aj na spolocneho dobreho terapeuta.
co konkretne cakas od tejto diskusie?
my o tebe vieme az nechutne vela veci, tiez mi je to extremne nesympaticke, ale co my mame teraz urobit?
ja ti vravim, rozved sa, mas doma chlapa, ktory je sebastredny magor, ale ked si tie roky s nim bola a mas s nim dve deti napriek tomu, aky je psycho - vid starsia diskusia - tak potom kde je chyba?
Ja mat zapal pluc, nepohnem sa z domu. Zo skolky nech ho trebars cajti dovezu, ked je tatko kkt a ziadne plavanie. Oni ho velmi radi zapoja, ked opadne nadsenie talentovkarov. Toto si robis zle celkom sama. S peniazmi taky inteligent uz mohol zbadat, ze to nevie a zverit ich tebe. Nech si nechava aj 40% a zvysok nech prevadza tebe a bude aj na upratovacku, aj na Island, aj na antidepresiva pre neho. Strasne natlakovany clovek. Tam mu kup chatu niekde v prdeli 🐻🐻🐻 nech si tam lieci nervy.
nebyvali ste v januari v dvojposchodovom dome? o mesiac na to uz ste v 135 m2 byte?
hmmm?
@magic08 ten byt bol dvojposchodovy
Takže si to zhrňme, tvoj muž je sebec a ty aj napriek všetkému s ním ostávaš, všetko "musíš" robiť a čakáš na zázrak? O mesiac napíšeš ďalšie situácie kde si budeme klepať na čelo a ty s ním aj tak ostaneš, zbytočne niečo písať.
@miko_matata nie, hovorila ,ze sa stahuju do noveho domu. o tom dvojposchodovom byte som ppochopila ako o investicnom, prerabali ho, ale neplanovali byvat. ci len som to nepochopila?
@miko_matata jaaaaj ano, mas pravdu, uz som to nasla 🙂
sa nudim trochu 🙂
ziju v Prahe, ona je v nemeckej firme, ma nadpriemerny plat, muz CTO/ CEO vo firme riadi 70 ludi, manzel modrooky blondiak, ateista, cerstvo 30nik, minuly rok v maji boli v USA dva tyzdne, cez Vianoce v dakej exoticke, maju 140 m dvojposchodovy byt, predtym byvali na 8 poschodi, chcel odtial vyskocit, muz ma rodicov v Bratislave, maju spolu dva byty v BSM, mladsi syn cerstvo skolkar, zacal chodit na plavanie, starsi ide o rok do skoly, jej babka je maliarka, mala v BA vystavu, jej otec je tiez v BA
sice anonymny prispevok, ale... v dnesnej dobe odvaha, alebo zeby to druhe?
@miko_matata to všetko napísala? lebo priznám sa,nemám nervy čítať tie traktáty,aj keď som minulú tému komentovala
@rozculena ano, jasne, a to som len tak námätkovo kukla do jej príspevkov, je tam toho o dosť viac
Pisem ti ako zdravotnik a myslim to uplne vazne..ak sa chces dozit ako povedies svoje deti do 1.triedy tak okamzite uber.zaľahni a lieč sa poctivo.Na zapal pluc a jeho komplikacie sa aj zomiera aj dnes.Na plavanie.pranie.uptatovanie sa vykasli.jedlo sebe a detom z donasky.na muza neber ohlad.nech zje co si zabezpeci..Daj mu velmi jasne pocitit.ze sa sprava ako egoisticky debil.K financiam len tolko
Cele zle.on pomiňa.lebo vie.ze ty vzdy maš a daš.
@miko_matata dobré zhrnutie 🙂 veľmi anonymne 🙂
@miko_matata hlavne ze nevieme jej nick. To je najvacsie tajomstvo
nejako mi nesedí, že muž zarába nadštandardne a neplatí si sociálku? to ale musí pri určitom príjme... nevymýšľaš si tak trošku?
jaj, to si ty? 95% odpovedí tam bolo, že sa maš rozisť, ty že ho máš rada, a teraz odznova ten kolotoč? to musiš sama posúdiť, čo druhemu vadi, ty ešte znesieš, tak sa zariad podla seba
ja by som nesuhlasila s tym, že on robi dlhy a plati ich z toho, čo ty nasporiš a ani sa ta nespyta na nazor..pišeš, že mate oddelene financie..on ti niečo dava, či len rozhadzuje a ty zo sporenia platiš? a že si on neplati zdravotku a poistenie, to tiež nechapem, chlap na vysokom poste si robi dlhy na poisteni? a ked pride pokuta, hadaj, kto ju bude platiť? no ty z toho, čo si nasporila
neviem, ako mate podelene platby, ale toto ma vždy zaujimalo, že manželstva, kde ma každy svoje, ako funguje, ked jeden minie všetko, druhy spori a od huby si odtrha a pokazi sa pračka znenazdanie, vybuchne kotol, auto do šrotu, kto akože plati tie škody a straty? ten čo si nasporil? a ten druhy žije ruka hore? a može mat aj trojnasobny plat? to je trosku chore,,,
s tym by som nikdy nesuhlasila

Rozved sa, lepšie to nebude. Ale robíš si to aj sama. Máš zápal pľúc a chodíš si hore dole, si normálna? 3-rocne dieťa nemusí chodiť na plávanie, to nie je situácia, že ty chorá musíš niekde ísť. Ani do škôlky si nemala ísť, tak by ostal jeden deň doma. Svet sa nezrúti. Variť večeru a vysávať tiež nie so zápalom pľúc. Ty máš ležať! Chces niekde odpadnúť a budeš ležať v nemocnici? Potom čo? Tvoj muž sa postará o deti? Chcela by som to vidieť!