Mám sa vzdať podielu v dome pre pokoj v rodine?
Ahojte, idem si po nazor lebo uz tyzden nespim a stale to v sebe premielam. Sme traja surodenci, ja a dvaja bratia. Mama ma 76 rokov, byva sama v rodicovskom dome na dedine. Pred tromi rokmi sa k nej nastahoval najmladsi brat (42r) po rozvode. Povodne ze na par mesiacov kym sa otrka, ale odvtedy tam trci. Mama ma nizky dochodok, on sice robi, ale vsetko preje a prefajci, dom chradne, strecha tecie, okna su povodne drevene a prefukuje cez ne. Ja s druhym bratom zijeme v meste, mame svoje hypoteky a rodiny. Teraz prisiel ten mladsy s tym, ze mama mu chce dom darovat uz teraz, lebo ze on sa o nu "stara" (v skutocnosti mu ona vari a perie a on jej akurat tak drevo donesie ked mu trikrat povie) a ze my sa mame vzdat naroku na vyplatenie aby mal on "istotu". Mama je pod tlakom, place mi do telefonu ze mu to chce podpisat aby bol pokoj v dome lebo on vie byt hnusny a agresivny ked nema po svojom. Druhy brat povedal ze v ziadnom pripade, ze dom ma hodnotu aspon 120 tisic a ze on chce svoj podiel po maminej smrti, lebo tiez nema peniaze nazvys. Ja som medzi dvoma ohnami. Na jednej strane mi je luto mamy a nechcem aby tam mala pod stare kolena peklo a hadky, na druhej strane sa mi nepaci, ze ten najmladsi nas chce takto obehnut a ten dom v jeho rukach aj tak len schatra, lebo do neho nevrazil ani euro za tri roky. Brat sa so mnou uz tyzden nerozprava, lebo som mu hned nepovedala ano a mama mi vcera volala, ze jej sice nic nerobi, ale ze je doma "ticha domacnost" a ona to psychicky nedava. Mam sa vzdat svojho podielu len aby bol v rodine klud, aj ked viem ze je to nefer a ze ten brat vlastne len vyuziva situaciu? Alebo mam stat za druhym bratom a riskovat, ze mama bude zit v napati a on ju nakoniec necha samu alebo ju bude psychicky tyrat? Co by ste robili na mojom mieste?
@anonym_autor určite nie! To by si spravila poriadnu hlúposť! Možno by ste mohli dom predať, keďže mama sa už nevládze o všetko starať a nemá ani financie na opravu domu. Nech si mama kúpi byt. Zvyšné peniaze buď nech si nechá na účte, alebo nech to prerozdeli medzi Vás troch.
Syna príživnika sa musí čím skôr zbaviť. Je dospelý, zdravý, nech sa stará o seba sám, ona mu už dosť pomahala.
Určite nepristupte na hru drzeho brata. A že je agresivny? Už včera bolo neskoro vyhodiť ho z domu!
@kikaalex sú typy ľudí, ktorých sa nejde zbaviť, sú nesamostatní, leniví, často chlastajú, neudržia si zamestnanie a neustále "začínajú znova", alebo tomu aspoň veria🙄 A bohužiaľ, veľmi často im matky nechtiac ubližujú tým, že ich zakaždým zachránia, nechajú pod strechou... Len dočasne. Vraj🙄 Ale roky bežia a "len dočasne" sa opakuje stále dokola... Nič s tým nenarobia súrodenci ani nikto iný. Tak to je, máme to v rodine. Má skoro 60 a smrdí u rodičov "len dočasne"😖🙄
@tiezjedna Mozno este chyti druhy dych a odstahuje sa 😃(irony on).
Ano, taketo stratene existencie poznam aj ja. V byte matka, 2 synovia (24 a 28), jeden studuje uz 8 rokov, nikto nevie co a kedy skonci, druhy nestuduje a nepracuje. A cakaju na mamu, kym pride z prace a urobi im jest🤦♀️
Obidvaja spia radi do 12 a tak.
Dalsia rodina, to iste, len pre istotu su takito synovia traja. Hehm...
Ano, taketo stratene existencie poznam aj ja. V byte matka, 2 synovia (24 a 28), jeden studuje uz 8 rokov, nikto nevie co a kedy skonci, druhy nestuduje a nepracuje. A cakaju na mamu, kym pride z prace a urobi im jest🤦♀️
@anonym_adf588 strašné...
@kikaalex sú typy ľudí, ktorých sa nejde zbaviť, sú nesamostatní, leniví, často chlastajú, neudržia si zamestnanie a neustále "začínajú znova", alebo tomu aspoň veria🙄 A bohužiaľ, veľmi často im matky nechtiac ubližujú tým, že ich zakaždým zachránia, nechajú pod strechou... Len dočasne. Vraj🙄 Ale roky bežia a "len dočasne" sa opakuje stále dokola... Nič s tým nenarobia súrodenci ani nikto iný. Tak to je, máme to v rodine. Má skoro 60 a smrdí u rodičov "len dočasne"😖🙄
@tiezjedna ja viem, že sú aj takéto prípady.
Ja neviem či som to pochopila. A ten dom vlastní iba mama? Pretoze ak ano, tak čo žiada brat podpisať? Nečítala som celu debatu.
@anonym_autor Áno dom sa napíše na brata a potom mama príde bývať ku vám, lebo sa bude brata báť.. alebo budete jej platiť s ďalším bratom dom dôchodcov, lebo z mamineho dôchodku to nebude stačiť
@anonym_autor nie,nemáš sa ho vzdať,ak keď sa ty vzdas, ďalší brať nie,narovinu mu povedz že sa ho nevzdáva,a on nech sa postará o seba,a ty pomôž máme ako môžeš,vezmú ju k sebe ak môžeš,ak nie,aspoň jej pomôž čo to porobiť,nákup lieky ktoré potrebuje,a to že sa s ňou brať nebaví nieje tvoj problém,ak má hodnotu 120 000 tak myslím že ak ho po smrti predáte,tebe sa tie peniaze zídu....40000 nenájdeš na ulici,a pozeraj na seba,a svoju rodinu
@anonym_autor fuj. že mu nieje hanba.
Dohodnite sa s bratom a s mamou. Pripravte si darovaciu zmluvu a každému nech za života daruje 1/3 domu s doživotným právom užívania. Rýchlo k notárovi a príživníček už nebude môcť na mamu tlačiť. Už bude po všetkom.
A opraviť okná a náklady si deliť troma. Bude to už váš dom na tretiny a maminka len réžiu si bude platiť.
Manžel to takto spravil. Jednalo sa o byt. Švagor skoro zamdlel, mesiac sa s mamou nerozprával. Potom niečo od nej potreboval a bolo po zdúvaní. Ako sa môže niekto zdúvať za to čo sa rozdelí rovným podielom?
@anonym_autor určite nie! To by si spravila poriadnu hlúposť! Možno by ste mohli dom predať, keďže mama sa už nevládze o všetko starať a nemá ani financie na opravu domu. Nech si mama kúpi byt. Zvyšné peniaze buď nech si nechá na účte, alebo nech to prerozdeli medzi Vás troch.
Syna príživnika sa musí čím skôr zbaviť. Je dospelý, zdravý, nech sa stará o seba sám, ona mu už dosť pomahala.
Určite nepristupte na hru drzeho brata. A že je agresivny? Už včera bolo neskoro vyhodiť ho z domu!
@ankare Starší človek nechce meniť svoj "domov" aj ak by to bolo výhodnejšie. Ja som nikdy nechápala, prečo starí dvaja ľudia žijú vo veľkom dome niekde na dedine a nevládzu to celé obriadiť. Pritom by im stačil byt s balkónom. Ako som staršia, začínam chápať.
@ankare Starší človek nechce meniť svoj "domov" aj ak by to bolo výhodnejšie. Ja som nikdy nechápala, prečo starí dvaja ľudia žijú vo veľkom dome niekde na dedine a nevládzu to celé obriadiť. Pritom by im stačil byt s balkónom. Ako som staršia, začínam chápať.
@mysicka36 Veď ja som len navrhla 1 z riešení. Riešenia sú aj iné. 🙂
@mysicka36 kolegyňa pochádza z veľkého domu z východu, je jedináčik. Teraz býva odtiaľ cez 300 km. Zomrel jej minulý rok otec. Predali ten veľký dom, mame kúpili byt v meste, kde kolegyňa momentálne žije a všetci su spokojní. Aj jej mama, ktorá na východe nezostala sama.
@mysicka36 kolegyňa pochádza z veľkého domu z východu, je jedináčik. Teraz býva odtiaľ cez 300 km. Zomrel jej minulý rok otec. Predali ten veľký dom, mame kúpili byt v meste, kde kolegyňa momentálne žije a všetci su spokojní. Aj jej mama, ktorá na východe nezostala sama.
@anonym_1752f9 to obdivujem, my sme babku vobec nevedeli presvedcit aby odisla blizsie k rodine..
Dom predat, matka nech si kupi maly bytik, kde na nu nebude fucat a bude tam mat teplucko a pohodlie a ak sa este citi, tak k tomu malu zahradnu chatku. Brachovi vyplatit podiel z domu (pokial nejaky ma) alebo zaplatit na 6 mesiacov najomne v nejakom byte a nech sa laskavo postavi na nohy, mozno bude mat lepsiu motivaciu, ked bude vediet, ze musi... A Vy dvaja ,,dobri" surodenci sa o mamu viac starat, podelit si parny neparny tyzden a v ten svoj tyzden sa za nou aspon 2-krat zastavit a pomoct jej s nakupom, upratovanim, navstevou lekara...
Dom predat, matka nech si kupi maly bytik, kde na nu nebude fucat a bude tam mat teplucko a pohodlie a ak sa este citi, tak k tomu malu zahradnu chatku. Brachovi vyplatit podiel z domu (pokial nejaky ma) alebo zaplatit na 6 mesiacov najomne v nejakom byte a nech sa laskavo postavi na nohy, mozno bude mat lepsiu motivaciu, ked bude vediet, ze musi... A Vy dvaja ,,dobri" surodenci sa o mamu viac starat, podelit si parny neparny tyzden a v ten svoj tyzden sa za nou aspon 2-krat zastavit a pomoct jej s nakupom, upratovanim, navstevou lekara...
@strelkyna1 až na to, že dom je matky, takže o (ne)predaji, (ne)darovaní atď. môže rozhodnúť len ona...
Sadnite si s mamou a oboma bratmi a preberte to osobne. Uvidíš, že keď budete s bratom dvaja na jedného proti tomu mladšiemu, umravní sa a pochopí, že vás tak ľahko nemôže okradnúť o dom.
@strelkyna1 stačí ubytovňa
@anonym_adf588 úplne si to vystihla. Len tu si ženy predstavujú, že len tak prídu k mamke, dohovoria bratovi, vypracú ho z domu a situácia vyriešené. Realitou mnohých rodín je však čisté zúfalstvo, kliešť pricucnutý na mamke a jej domácnosti a dôchodku. Mamička ešte ochotne ťahá ožratého a aj posrarého syna z potoka. Neľutujem ani jednu. Môžu si za to samé. A ty autorka nemáš čo riešiť, ako matka naloží so svojim majetkom počas svojho života ty nezmeníš. Po maminej smrti uvidíš. Ak by ste mali každý svoj podiel, tak potom môžte uvažovať, čo s tým.
@strelkyna1 až na to, že dom je matky, takže o (ne)predaji, (ne)darovaní atď. môže rozhodnúť len ona...
@tiezjedna Nikde som nepovedala, kto to ma spravit. Len co by bolo podla mna naidealnejsie riesenie.
@anonym_autor NIE !!! NICOHO SA NEVZDÁVAJ NA ÚKOR NIKOHO!!! = Oberies jedine seba
@anonym_autor Akú má mamka istotu, že keď podaruje dom, nepríde on? Myslím, že práve to,ze predpokladám, máte v dome svoj dedičský podiel po otcovi,vie zabrániť tomu,aby brat vyšachoval mamku z domu.Mimochodom,tu smrdí špekulácia brata,lebo má strechu nad hlavou,za co by mal byť mamke vďačný a pomáhal jej.Dedicstvo by mal nechať na potom
Dom predať mamičke kúpiť byt a opilec nech sa postará sám o seba ( ak by mu dom darovala hrozí riziko, že ju vyženie )
@anonym_autor NIE❗️❗️❗️ Mas svoj podiel po otcovi. Ked chce, nech mama daruje svoj podiel bratovi, ale uz z principu by som to neurobila.

Prečo nevyzeniete brata nech ide do podnájmu nech si ide platiť svoje, variť za svoje upratovať. V takomto prípade by som nesúhlasila a ešte sa bude aj zduvat a terorizovať celú rodinu. Mama nech nič nepodpisuje nech ho vyhodí z domu a konecne bude mať aj mama pokoj. Je niečo úplne iné keby sa brat stará keby investuje keby vydite, že je mame napomocny ale takto zničí aj vás aj mamu. Najlepšia rada poslať brata nech sa postaví konečne na svoje nohy už dosť trúchlil po rozvode…..brat je ešte mladý človek a nech neničí a nezoziera celú rodinu.