icon

Mám skúškové a nestíham variť

18. jan 2023

Môj priateľ robí strašne haló z toho, že počas skuskoveho nestíham variť. On chodí do roboty a tiež nestíha, a má pocit že ja keď som doma tak sa asi sparam v nose. Mám skúškové, učenia desať prdeli, aby som všetko stihla učím sa 10-14 hodín denne a on mi práve vyčítal, že nevarím a objednala som si jedlo. Lebo je to vraj drahé. Jasné že domáce je lacnejšie, ale ja radšej dám tých pár eur navyše a budem mať tento mesiac pokoj. Tak sme sa zhadali a povedala som mu, že keď je lakomý, nech si kúpi polotovar alebo uvarí pre zmenu aj on. Veď v práci je kratšie ako ja strávim učením. Ach som vytočena už sa mi ani učiť nedá, tak som to sem prišla vypustiť. Ďakujem za pozornosť 😂

sss777
18. jan 2023

@simona20201309
Ale ona asi variť vie, len má aktuálne iné priority, čo ale on asi nevie pochopiť.
A ostatné dámy síce radia trochu drsne, ale majú pravdu.
Ja som to so štúdiom brala poctivo a teraz by som mohla denne objednať obed celému paneláku bez toho, aby ma to nejako finančne ohrozilo.
Tiež som cez skúškové nevarila a neľutujem to ani trochu. Viem variť a aj sa postarať o domácnosť, ale mám chlapa, ktorý tiež študoval a teraz so mnou prežíva všetky služby, je na mňa maximálne hrdý a keď nestíham, zapojí sa, lebo mu na mne záleží. A keby som sa živila objednaným jedlom aj celoročne, nepovedal by ani pol slova, určite by to aj zaplatil. (Čo ja ale neočakávam a ani nepotrebujem, lebo som sa počas štúdia nehrala na žienku domácu).
Ja by som takého lakomeho trula ako autorkin hrdý maturant dávno vyslala hľadať si gazdinku podobného inteligencneho a emocionálneho spektra.

tiezjedna
18. jan 2023

@simona20201309 jasné, ty píšeš o tom, že jediná ambícia ženy má byť hrniec a posrané plienky, lebo inak si o ňu žiaden šuhaj ani bicykel neoprie😉 Tak good luck👍 bežkaj variť, aby ťa nevymenil 😘

tiezjedna
18. jan 2023

@sss777 @sss777 niektorým gazdinám nevysvetlíš😉 zaujímavé, aký je svet niektorých dám obmedzený, a sú v ňom spokojné... Ale tak proti gustu...😉

simona20201309
18. jan 2023

@sss777 ja súhlasím, ale musia byť na to takto nastavení obaja rovnako. Jemu sa to očividne nepáči. Podľa mňa je nefer ho takto zhovadit a urobiť z neho úplne chudaka. Malo kto je takto vychovany, a 9bzvkast v dnešnej dobe, keď išlo všetko hore. Chlap rozmýšľa ekonomicky, nepáči sa mu to. Tak nech sa rozidu, lebo toto určite nebude ich jediný problém.

sss777
18. jan 2023

@tiezjedna
Ono to je asi aj o tom, v akom svete a s akými muzmi žijú. Môj chlap chce mať lekárku, ktorú vezme do divadla, na rôzne spoločenské akcie, ale má ju aj doma v teplákoch, keď spolu varíme a preberáme všetko možné.
Navzájom akceptujeme a podporujeme sa v karierach a je nám tak dobre.
Asi nemame 3x denne teplé jedlo, ale ja som jeho partnerka, nie komorná a on s tym nemá ani najmenší problém. No proste najlepší chlap na svete;)

bluka2
18. jan 2023

@simona20201309 skôr ona rozmýšľa ekonomicky. Teraz sa jej oplatí investovať čas do učenia, nie varenia. Ona rozmýšľa logicky a dlhodobo, chlapova mentálna kapacita vyzerá byt o niečo nizsia

sss777
18. jan 2023

@simona20201309
Súhlasím, že v takomto vzťahu sa problémy môžu len prehlbovať. Neviem úplne ako si to myslela s tým, že málokto je tak vychovaný - my sme boli vychovaní tak, že na sebe máme maximálne pracovať a budeme sa mať dobre, aj keď budú zdražovať.

simona20201309
18. jan 2023

@tiezjedna ty si taká sprostá aj v súkromnom živote, alebo len tu? Lebo vypočítať mi IQ tak rýchlo nedokážu ani tie najlepšie psychologicke testy a posúdiť moj život, vzdelanie a postavenie napriek tomu, že ma absolútne nepoznáš, to je tiež také konikovske. Verím tomu ze sa len nudis a vyskakujes tu ako hrdinka lebo nevidím tvoj ksicht a nepozeráš sa mi do očí. Tak si svoje posudky strc niekam hlboko, nechaj si ich pre seba. Musíš byť strašne nešťastná a zúfalá žena keď máš potrebu vyťahovať svoje ego tak, ze tu urážaš a zosmiesnujes diskutujúce.
Chceš byť vtipná a mat veľa likov? Lebo naozaj nechápem čo si tu teraz dokazujes???
A posledná vec co by som teraz robila, je obhajovať sa pred nejakou zatrpknutou zenskou.
Ja som písala svoj názor autorke, lebo chcela vedieť co si o tom myslíme. Teba sa nikto na môj názor nepýtal.
Chod radšej spať

simona20201309
18. jan 2023

@sss777 myslela som to tak, ze väčšina slovenských domácností funguje na domácej strave (ak nerátame stravovanie v jedalnach) . Väčšina priemerných rodín nezvykne bežné večerať v reštauráciách a neobjednavaju si obedy. Len tak, bežne. Preto sa na to možno aj chalan pozerá tak, ze je to luxus, nadstandard. Kto vie aký ma príjem s maturitou. Možno ho to vytáča, keď priateľka za mesiac preje polovicu jeho výplaty. Viem ze to nejde z jeho vrecka, ale možno to prepočítava

sss777
18. jan 2023

@simona20201309
A myslím, že ho nikto nechcel zhovadit a urobiť z neho chudáka. Ale ja by som naozaj nechcela žiť s niekým, kto mi vyčíta plus 2 eura za obed, pričom ho neplatil. A tu nejde o to, či má maturitu, alebo základnú školu alebo 3 doktoráty. Ona teraz potrebuje zamakať a učiť sa. A on sa môže správať ako trulo a po návrate z roboty jej nadávať za obed, alebo ju podporiť, lebo to je to, čo ona teraz najviac potrebuje a to je zároveň to, čo by z neho robilo dobrého partnera.

simona20201309
18. jan 2023

@sss777 tak asi to nie je vhodný partner pre ňu. Možno je fajn, že zistili zavcasu, že sa k sebe nehodia.

simona20201309
18. jan 2023

@bluka2 toto sa v tejto téme preháňa. Ved on jej nezakazuje študovať. Ani ju nenúti nájsť si brigádu. Mala ostať bývať s rodičmi. Nemusela riešiť také prkotiny.

sss777
18. jan 2023

@simona20201309
Už rozumiem a áno, určite máš pravdu v tom, že tak bežné domácnosti nefungujú a je možné, že to prepočítava. Ale ten rozdiel tam bude vždy. Ak buduca pani doktorka ovláda jazyky, tak môže po atestacii zarobiť fakt dosť peňazí a nebude sa musieť obmedzovať.
A ano, mohla zostať bývat s rodičmi, ale asi je zaľúbená. A možno ešte trochu naivná (to si dovolím povedať len preto, lebo som prešla niečím podobným, keď sa ma po x hodinách prednášok a po navrate z práce o pol 10 večer ex spýtal, čo bude na veceru. Mala som pred sebou ešte tak 6 hodín učenia a doteraz si spomínam na ten pocit nepochopenia.)
Ale nakoniec všetko dobre dopadlo, ex je už ex, ja mám skvelého chlapa, super prácu, bábo na ceste a od šťastia by som až kričala.
Koniec polnocneho vylevu;)

autor
18. jan 2023

@simona20201309 naša domácnosť funguje na domácej strave tak isto ako väčšina slovenských domácností. Tak mám toho teraz veľa a nemam čas variť. Keď mu tak vadí donáška, nech mi to odhlahci a chytí varechu do ruky. Nechápem čo má s týmto spoločne výchova dieťaťa, na to sú tiež dvaja, pokiaľ viem. A odbehnúť na chvíľu od dieťaťa a navariť kým spí, alebo dať si ho na ten čas do nosítka je jednoduchšie, ako zavrieť skriptá nastaviť mozog na niečo úplne iné a potom s tým znovu začať. Keby má môj chlap pocit, že nie som vhodná na výchovu jeho deti, nemyslím si že by so mnou už bol. Vieš, so skuskovym a statnicami (je to v podstate tá istá záťaž) je to tak, že som rada že ráno vstanem a umyjem si zuby. Vlasy mastné, veď načo by som umývala keď aj tak nikam nejdem, bolesti chrbta a hlavy nonstop kvôli nedostatku pohybu, stavy úzkosti, búšenie srdca, beznádej aj keď to má väčšinou šťastný koniec, toto prežíva väčšina študentov medicínskych odborov (aj iní určite) a do tohto mi varenie teda vôbec nezapadá. Keď niekomu áno a ešte pri tom stiha aj kopu iných veci, gratulujem, v tichosti závidím a momentálne je pre mňa toto moje maximum. Ako písem, veľmi by som ocenila keby navarí. Ale keď sa mu nechce, nespravím nič. Mohla by som mu to vyčítať presne tak ako on mne tú donášku

bluka2
18. jan 2023

Myslím, že odbehnúť od skript a od dieťaťa je podobne narocne, ale chápem, že ako bezdetna to ešte zrejme budeš musieť zistiť. Možno to u teba bude fakt ako si myslíš (držím palce), ale ja som si s podobným uvažovaním na materskú nakúpila kopec kníh, z ktorých som prečítala nula 😀

sss777
18. jan 2023

Ako by si písala o mne. Učíš sa stále a máš pocit, že to nie je dosť. Zatvorená doma alebo na dvore, poznamkujes do posledného dychu.
A nikto ti nevie pomôcť, lebo naučiť sa to musíš sama. Pomohlo by objatie a možno fakt tá uvarená večera.
ALE aj keď som počas štúdia neverila, že to niekedy príde, ono to skončí a keď sa trochu otukas v robote, zachranis svoj prvý život. Jedného celého človeka -manzela/otca/syna. A potom už budeš stratená, lebo aj keď bolo štúdium ťažké, nič na svete sa nevyrovná tomu, keď zachranis život.

autor
18. jan 2023

@bluka2 ja nemám prehnane očakávanie od materskej. Naopak, uvedomujem si, že to bude zahul. Ale zahul je celý môj život. Daj na pár minút dieťa do nosítka aby som mohla navarit či upratať mi nepríde zas až také scifi, ale oprav ma ak sa mýlim.

bluka2
18. jan 2023

Tak ako ty uvažuješ o dieťati, uvažuje tvoj priateľ o učení. Čo ja viem, dieťa stojí dosť psychickej sily, hlavne keď človek v noci menej spí… takže počas obedneho spánku niekedy tiež lahsie si pospať než variť

beronsche
18. jan 2023

@simona20201309 a on nema ruky? Alebo z akeho dovodu nemoze navarit on, ked sa mu obed ziada a ona nestiha? Zabludi v kuchyni?
Nebude sa vediet postarat o deti? Co je to za zenu? Pekne dristy..
Obhajujes neobhajitelne...

Tak si to zhrnme podla tvojej logiky:
Studentka mediciny si pocas narocnych dni dovoli taku nehoraznu drzost a nielen, ze nenavari panovi tvorstva, ale este si aj objedna donasku za vlastne (!) peniaze! Bude fakt hrozna matka. Jojoj ale ma pravdu ta jeho mamicka, nic nerobi zenska leniva, len si doma sunky vala.. robit by mala a najlepsie niekde na linku, aby si moc nenamyslala. A po sichte muzikovi obed a veceru pripravit. Toto je idealna zena. 🤪

autor
18. jan 2023

@bluka2 to áno, to všetko chápem a rešpektujem. Ale dať bdělé dieťa na 20 minut do nosítka kým sa pripraví obed mi príde realistické riesenie. Nehovorím, že deti nevyžadujú úsilie a nebude to drina, to vôbec. Ale ten obed sa tiež nevarí denne aby som to nevedela nejak zorganizovať. A určite s poobednym spánkom bude mať často poobedny spánok aj mamka, to už sa poznám 😂

mm87245
18. jan 2023

Asi ho štve ze nemá on co jest, nie, ze ty si si objednala, ci? Ak ješ, tak sa pritom učíš? Keď ješ to jedlo, tak asi máš tiež chvíľu voľno.. Čiže či uz ješ 10-15minut pridať 15 minút na nejaké jedlo nie je moc. Ale ak sa ti nechce varit tak je to v poriadku. Alebo uvar iba dva-trikrat za týždeň a striedajte sa. Ja sa učím tiež, síce nie medicínu, ale mám skúškové plus dve deti a manžela doma. On varit nevie. Objednané jedlo nechce a ani ho neobjednávam. Takže ostáva mi varenie. Ale nie každá to máme rovnako tak sa nemusíš cítit preto zle. 🙂
Čo sa týka nosítka, nie je to také jednoduché ako si myslíš. Kopec deti nechce byť ani v nosítku ani na rukách ani v postieľke a v kuse plačú. Bodaj by si mala kľudne dieťatko 🙂

simona20201309
18. jan 2023

@beronsche ale ona nikde nepíše, že on sa sťažuje, že nemá navarene. Jemu vadí princíp , že si objednava ona ze nenavari ani sama ore seba - hlavne kvôli peniazom.
Sak ok kľud. Ja sa tu pre nejakého cudzieho chlapa nejdem teraz bit 😄

beronsche
18. jan 2023

@simona20201309 jemu vadi, ze ona mina svoje vlastne peniaze (a nie bezhlavo) a v podstate v docasnej situacii.
Fakt dobry zaklad pre dlhodoby partnersky vztah..

dankanka
19. jan 2023

Jedine ze by si mala dieta, ktore nenavidi nosic a spinka iba v kociku :D. aj take su 🙂. Ale myslim, ze vystudovat medicinu je stale narocnejsie ako mat babo. Sudim podla toho, ze medicinu by som nedala :D

autor
19. jan 2023

@dankanka uprimne si nemyslím že je to náročnejšie, ja sa viac bojím toho bábätka. Na medicínu nemá vlohy každý, ale na výchovu dieťaťa sme biologicky prispôsobene skoro všetky.

jasminet
19. jan 2023

No neviem, tiež som študovala a učila sa na skúšky (nie medicínu),tiež mám v rodine kopec lekárov aj mladšie ročníky s deťmi, aj staršie ročníky a všetci sme nejak zvládali variť aj popri učení, staniciach, atestaciach. Hlavne tie staršie ročníky študovali v časoch keď donáška neexistovala, restiky drahé pre studenta, takže asi variť niečo museli.... Ráno vstať a hodiť piecť kura/krkovicku do rúry trvá 10-15 min, potom si to žije svojím životom. Zeleninu to isté. Večer nakrájať zeleninu a ráno hodiť do tlakaca s mäsom a na obed je sviečková... Ale chápem, že donáška je pohodlnejšia

tiezjedna
19. jan 2023

@simona20201309 prosím ťa, neskáč ako čert z krabičky. Všetko sa odpichlo od tvojho pritrúbleho komentára. Si po sebe prečítaj aký arogantný príspevok si tu zakladateľke nakydala...

Zakladateľka, vôbec by som jeho pripomienky nebrala do úvahy. On ťa nefinancuje, mal by ťa podporovať a nie podvrtávať. Keby to bol chlap čo k čomu, tak ti po príchode z práce uvarí, alebo cestou domov zavolá, či si nie si hladná a obstará jedlo pre vás oboch. Je to len dočasná situácia, kedy sa ty potrebuješ sústrediť a všetku svoju energiu koncentrovať do skúšky. Ak toto nedokáže pochopiť, tak to nie je chlap pre život...

dankanka
19. jan 2023

@jasminet lenze to je aj o nakupe, priprave a celkovo premyslani o tom co varit. Starsie rocniky boli na intraku a isli normalne na obed, alebo zili s rodicmi..

jasminet
19. jan 2023

@dankanka a na intraku sa nevarilo??
pozri, kto hlada sposob ako uvarit, ten si ho najde. napriklad napise priatelovi zoznam na nakup, cez vikend spolu s priatelom uvari na viac dni, pripadne da zamrazit uvarene do doziciek a vytahuje podla potreby. nikto sa neuci 24/7. a objednavat si 3 jedla (ona obed+vecera a priatel vecera) denne je ozaj neekonomicke. a este cakat na kuriera - ten by ma veru vyrusil viac od ucenia nez rano pred ucenim navarit rychle jedlo

dankanka
19. jan 2023

@jasminet preco tri jedla? Tak snad ranajky a vecere zvladne suche. Pred ucenim objednas a na obed uz iba vyzdvihnes..plus, on sa jej do toho nema co starat ked si to plati sama. Nie su manzelia, nemaju spolocny rozpocet, chlapec chce gazdinku, co ona nikdy nebude. On sa naje v praci tak nerozumiem co mu prekaza.