Mám skúškové a nestíham variť
Môj priateľ robí strašne haló z toho, že počas skuskoveho nestíham variť. On chodí do roboty a tiež nestíha, a má pocit že ja keď som doma tak sa asi sparam v nose. Mám skúškové, učenia desať prdeli, aby som všetko stihla učím sa 10-14 hodín denne a on mi práve vyčítal, že nevarím a objednala som si jedlo. Lebo je to vraj drahé. Jasné že domáce je lacnejšie, ale ja radšej dám tých pár eur navyše a budem mať tento mesiac pokoj. Tak sme sa zhadali a povedala som mu, že keď je lakomý, nech si kúpi polotovar alebo uvarí pre zmenu aj on. Veď v práci je kratšie ako ja strávim učením. Ach som vytočena už sa mi ani učiť nedá, tak som to sem prišla vypustiť. Ďakujem za pozornosť 😂
Ukameňujte ma: bežne pracujem z domu a je to náročná práca, a sú dni, kedy skutočne nemám čas a chuť čokoľvek variť, ani tie kuracie prsia na panvici, a objednám si jedlo. Môj muž to absolútne nerieši, denne obeduje mimo domu a neočakáva domácu váru nabalenú so sebou. Večer zvyknem variť, ale niekedy varí muž, niekedy zjeme len tak niečo z chladničky. Ja si myslím, že toto by nemala byť vo vzťahu téma v žiadnom prípade, a už vôbec nie počas nejakého konkrétneho študijného alebo pracovného náporu.
@borabalazova mna sa chlap spyta, preco si neobjednam.. preto tiez nerozumiem tie prsia na panvici..
@borabalazova suhlasim, tiez som na HO a niekedy je pre mna strop gastronomie hodit do rury mrazenu pizzu, pretoze kuracie prsia ma stoja cas, ktory potrebujem k rieseniu akutnych problemov v praci. Ked je moznost objednat si, preco to niekedy nevyuzit
No takto.... ľúbiš ho, žiješ s ním, chápeš ho... lenže vy ste 2 totálne rôzne svety už teraz a keď doštuduješ a budeš lekárka, tak sa to len viac prehĺb. A keď on je už teraz takto nastavený, do toho ti už kecá aj budúca svokra, tak šípim problémy v budúcnosti..
@jasminet nemusí to byť výhovorka. Ja napr. neznášam variť a je to pre mŇa najväčšia strata času. Varím, lebo musím, keďže máme malé dieťa a bola som najšťastnejšia, keď malý išiel do jasličiek, a ja som mohla pracovať a odpadla mi viac ako polovica roboty v kuchyni. Pritom nevarím zle, na sviatky napečiem aj 6 druhov koláčov. Keď na to mám čas a priestor a chuť. Vždy sa spomínajú tie kuracie prsia, čo ja nepochopím, keďže pri príprave hydiny sa najviac džabe s hygienou, treba umývať, osušiť, nakrájať, poumývať a dezinfikovať dosky, nože, pracovnú dosku, umývadlo, jasné, že sa to už pripraví rýchlo, keď sa to hodí na panvicu. Plus dať variť nejakú prílohu a predpokladám nie každý deň sa robí dookola hydinové mäso. Samotné varenie s prípravou a upratovaním a umývaním riadu, ak niekto nemá umývačku, určite zaberie viac času, ako pol hodinu. Ona musí od tých kníh vstať, nastaviť sa ináč, a potom si opäť sadnúť a tiež trvá nejaký čas, kým sa opäť prepne a nastaví si hlavu na učenie. Z tých polhodinových kuracích pŕs sú razom 2 hodinky ak nie viac. A keďže chlap už teraz má nejakú predstavu v hlave o svojej partnerke, tak predpokladám mu bude stačiť dennodenne kol dokola kura, ryža, špagety, grenadír a pod. Odpoviem vopred, nie, nebude, poznám takých a nebude.
Autorka, mám kamošku, bývali neďaleko nás, doktorka práv, boli sme spolužiačky a kolegyne, jej manžel mal maturitu - stredná stavebná. Ona šikovná právnička, on robil manuálne na stavbách. Nič proti nikomu, môj muž tiež nemá VŠ (nie je taký extrém, ale ver mi, JE to problém, nerobí to dobrotu vo vzťahu, ak je chlap menej ambiciózny, za to ješitný, teraz by som prehodnotila vo vzťahu aj tento aspekt ), a vyšlo to tak, že sme boli spolu na materskej a niekedy som bola u nej s malým. Ona mala stále tip top navarené, aj keď tiež varila viac rýchlovky, ale určite viac, ako ja, ale on jej aj predo mnou bežne vyčítal, že ZASE zemiaky, ZASE grenadír, čo si celý deň robila? Sadol si pred telku a zdžubal ju, prečo mu nedala pivo vychladiť do chladničky, prečo ešte nie sú montérky v práčke...? A ja som sa nestačila diviť, ako sa ona ospravedlňovala jemu a mne vysvetlila, že oni to takto majú nastavené, a pre pokoj v rodine mu nič nehovorí... nepáčilo sa jej to, ale tak mala ho rada, je unavený a spol. a klasika: nebol taký predtým. Ja viem, mohol to robiť hocikto, ale nemôžem za to, ja som si musela v duchu povedať: tak to sme dopadli, aby ten roboš takto vyskakoval do právničky.
Naozaj si to veľmi veľmi dobre rozmysli.
@tyrkysova_kobyla Tí, ktorí doma nepracovali a nepracujú, tak nie celkom rozumejú tomu, že doma sa musím sústrediť na prácu tak, ako keby som sedela niekde v robote a nemôžem v pracovnom čase vyvárať, nakupovať, kadečo vybavovať a podobne... Niekedy sú predstavy ľudí o HO veľmi skreslené. Ja si napríklad rada prefúkam hlavu tým, že idem pre dcéru do škôlky pešo (cca 35 min.), a aj autorka písala, že si radšej ide zabehať, to je oveľa zmysluplnejšie pri koncentrovanom výkone.
Autorka, dam ti jednu radu, drz sa svojho rozumu a pocitov a nenasaj tuto nechutnu message, ze musis byt ako nejaky robot. To tu na mk bezi, hlavne, ze niektore, co tu vypisuju, maju oproti nam miliardu casu a nechapu, o com to je. Mam tri deti, tiez skuskove a ako pises: uzkosti, bolest tela apod. su na dennom poriadku. Chvala Bohu za obedy pre deti v skolke a skole. Odbehnut od spiaceho dietata a od skript je sakra rozdiel. Kym clovek nabehne do uciaceho rezimu da to zabrat, hlavne ta potom nesmu rusit ine zalezitosti, lebo je to v haji. Ja si vzdy rano najprv upracem a potom drtim. Tym, ze mam velku domacnost, prve tri dni ked sa akoze zacinam ucit, v skutocnosti upracem cely dom, vsetko pradlo musim byt poprate, vsetko musi byt tip top, aby sa to uplne nerozpadlo pred skuskami 😂. Aj pani na upratovanie si zaplatim, ale ona zdaleka nespravi vsetko. Suma sumarum peniaze, co das za obedy, su nic oproti tomu, ze spravis skusky a budes mat naslapnute na dobru karieru. Mimochodom, som v manzelstve s muzom, ktory je asi tak empaticky ako tvoj priatel. Mame sa radi, vela sa urovnalo, ale tebe radim, ozaj zvaz, v ako vztahu si. Moze ta stat az prilis vela bolesti.
@jasminet ved ok, tebe by bolo jednoduchsie cosi uvarit, jej je jednoduchsie objednat, napr. ja som pomerne casto pocas skuskoveho varene obedy ani nemala a tiez mi to tak vyhovovalo..
Kazdy Ako mu je libo..
Tu vsak ide primarne o to, ze mlady pan nechape/ nechce pochopit, co to znamena pripravovat sa na skusky, zacyklil sa v nejakom pomylenom stereotype, ktory ma od/ v ktorom ho podporuje jeho matka (vid. prispevok, aky pomyleny nazor ma ta osoba) a namiesto podpory ju buzeruje..
Zerezem zachodovu kefu ked sa ucis 14 hodin bez prestavky. Nie je to nahodou tak, ze polovicu casu stravis na mobile a preto nic nestihas? Niektore matky studuju popri materskej a ty nezvladnes navarit nejake jednoduche jedlo ktore mas hotove aj zjedene za 30 minut?
@0kristina0 aj keby sa vŕtala pol dňa v nose - kvôli čomu má variť, keď si môže a CHCE objednať jedlo?
@tiezjedna tak keby mne partner naznacil ze som hnila a sedim cely den doma tak mnou by to teda pohlo.
@0kristina0 a ešte spomenula, že si ani neumyva vlasy, lebo sa neoplati, keďže z domu nevychádza. Chlap musí mať radosť z takej ženy. Hlavne, že bude pani doktorka. My obyčajní sme príliš jednoduchí na to, aby sme toto pochopili. Co my ostatní chceme, keď sme nestudovali medicínu. . .
@0kristina0 ,,Vieš, so skuskovym a statnicami (je to v podstate tá istá záťaž) je to tak, že som rada že ráno vstanem a umyjem si zuby. Vlasy mastné, veď načo by som umývala keď aj tak nikam nejdem, bolesti chrbta a hlavy nonstop kvôli nedostatku pohybu..."
Pritom sa vyhovárala, že vo volnom čase si radšej ide zabehať.
Ja sa ešte 101x zopakujem, že mne jebto jedno, ale myslím, že postoj chlapa sa dá pochopiť. Toto zrejme môže rešpektovať len ten, kto má rovnaký postoj k životu, rovnaké priority.
@simona20201309, bolo by fajn, keby ste pochopili, ze pozicia kucharky a upratovacky nie je pre kazdu zenu intelektualna meta, ktoru musi dosiahnut, aby mala pravo chovat domace zviera vo forme chlapa. A ze dokonca - uplna Sodoma a Gomora - dokonca su aj chlapi, ktori chcu doma partnerku a nie sluzku. Zial, autorkin k nim evidentne nepatri.
@raja95 Toto je good point: ked muz nechce, aby si autorka objednavala obed, moze jej na dalsi den vecer navarit.
@simona20201309
To nie je o medicíne a ani o tom, že by bol niekto príliš "jednoduchý". Myslím, že keby sme sa na to pozreli z pohľadu autorkinej mamy, asi je radšej, že jej dcéra pracuje na svojej budúcnosti ako keby mala robiť nejakému chlapovi kuchárku.
Lebo keby bola partnerka, tak by varil on, keďže má ona aktuálne menej času vzhľadom na skúškové.
A vlasy si určite umýva, len ho asi nečaká s dokonalým účesom každý večer...ale tu sme opäť pri tých prioritách. Keď si mladý muž predstavuje po svojom boku žienku domácu, v medicke ju nenájde.
Ale ved on tiez nevari, pre seba a pre nu.
Ale v podtate si to pekne vystihla. On potrebuju taku jednoduchsiu, čo mu bude behat okolo riti, a nie sikovnu, mudru a ambicioznu zenu. On tomu nerozumie, preco ona studuje, kolko casu to vezme, kolko usilia, nervov, aka je to narocnost studia a v podsatte cely zivot ju asi bude tahat dole. Preto je dobre vzdy hladat partnera, ktory je mentalne na tom aspon o minimum lepsie ako dotycna. A casom ju urcite nepodpori, llebo s velkou pravdepodobnostou bude mat on komplexy menejcennosti.
@simona20201309 v com rozmysla ekonomicky? Nie su ani manzelia ani to nie su jeho peniaze, za ktore si autorka objednava donasky pocas skuskoveho.
Autorka vobec to neries. Chapavy muz navari aj ked dieta spi a vidi, ze manzelka si radsej trochu oddychne ako stat pri hrncoch.
@zmrzlinka2021
Absolútne dokonale vystihnute. Časom sa budú obaja len trápiť, komplex menejcennosti je len otázkou času. A to je asi aj to, čo vadí jeho mame- v tomto vzťahu nebude jej syn ten, čo to doma ťahá, vždy bude ten menej vzdelaný. A keďže mladý rieši takéto banality, asi to nebude jeden z tých prirodzene inteligentných jedincov, ktorí urobia závratnú kariéru aj bez vzdelania.
@sss777 Ono sa to nezda, ale aj preto si fakt treba hladat rovnoceho partnera. Tie rozdiely tam vzdy boli a aj su a budu sa len prehlbovat.
@vroni o akej kucharke a upratovacke to pises? Pre niektore z vas je naozaj zatazko 2-3 x do tyzdna navarit obed a raz do tyzdna upratat? To vazne ste niektore take lenive. Podla mna tam bude toho viac ako autorka pise.
@vroni ja to naozaj chápem, ale chápem aj pohľad toho chlapa. Ja mam od kuchárky a upratovačky veľmi ďaleko. Toto beriem len ako psiu povinnosť- jest sa musí a nechcem žiť v špine. Podľa mňa sú toto činnosti, ktoré k životu proste patria. Áno, niekto si objednáva a upratovačky si platí. Aj tak sa dá žiť.
Tíško závidím. Hneď by som to brala 😀 ale.... nepustím si do domu cudziu osobu a nechuti mi kupované jedlo.
Je to diskusia, preto si dovolím povedať môj názor a nech si každý mysli o mne čo chce. Podľa mňa je autorka rozmaznané dievcatko bohatých rodičov. Býva s frajerom zadarmo. Tzn., rodicia jej prispievajú na byt, na stravu. Jediná jej povinnosť ,,ucit sa" by bola vtedy, keby pekne ostala bývať doma s rodičmi. Ale rozhodla sa tváriť sa ako dospelá a žije s frajerom, tzn. Ma svoju domácnosť. Zrejme si to predstavovala veľmi ružovo. Rovnako ako ona nie je povinná variť a starať sa o frajera, ani on nie je povinný starať sa o studentku.
Ja radím rozchod a nech sa slečna vráti domov, kde sa o ňu bude naďalej starať mamka, kým dostuduje.

By ma fakt zajímalo, či by tu na to panovali rovnaké názory aj keby bola situácia opačná - že by bol on ten, kto driluje medicínu a objednáva si pritom obedy. A ona na to držkuje... To asi nie, že? To by sa tu zleteli supy na ňu, že mu má predsa uvariť, lebo raz bude pán doktor a živiteľ rodiny 🙄