icon

Mám vydržať u svokrovcov, alebo ísť do podnájmu?

20. okt 2022

ahojte, idem si k vám po radu. Chcem sa ospravedlniť ak bude dlhší text ale rada by som počula nejaký nezaujatý názor. S manželom staviame dom a zatiaľ bývame u svokrovcov, dom staviame bez hypotéky a radi by sme ho bez nej aj dokončili, lenže ja som zostala tehotná a o pár mesiacov nam zavreli firmu a zostala som doma na úrade práce, takže sme zostali bez jedného príjmu, chvíľu na to sa mi pokazilo auto kde išlo veľa peňazí, mali sme aj iné nutné výdavky takže stavba sa nám trochu pozastavila lebo peňazí je pomenej a určite to do pôrodu nestíhame dostávať do takého štádia aby sme tam mohli bývať. U svokrovcov bolo doteraz všetko v poriadku, ja mám svokru rada vždy sme sa vedeli pekne porozprávať aj sme chodili na "babske jazdy" ale je to taká povaha, že ona vie všetko najlepšie, správa sa k nám ako k deťom, je hakliva na peniaze a na všetko sa sťažuje, takáto bola vždy ale nejako sa to časom stupňuje a je to horšie a horšie. Odkedy nechodím do roboty a som s ňou celý deň doma cítim, že musí byť všetko podľa nej, keď povie že sa ide upratovať tak sa ide v ten moment, keď povie že sa ide von teraz tak sa ide. Najviac mi vadí, že upratovať a variť vie najlepšie len ona nikto iný nemá takú hygienu..podľa nej začnem umývať dlážky a hneď ma zastaví nechaj to ja spravím ty to tak neumyješ ako ja, nedám nejaký riad do umývačky ale umyjem ho v rukách ona ho aj tak dá do umývačky lebo ja som ho určite dobre neumyla. Všetko mi opakuje ako malej, čo mám ako kedy urobiť napríklad pred dvomi týždňami boli na víkend preč, nebolo to prvý krát čo odišli a mali sme sa postarať o zvieratá čo chovajú. Bežné to s mužom robíme aj keď sú doma ale svokra mi volala x krát za víkend či už jedli zvieratá či majú vodu nech im v izbe otvorím okno nech ho zavrem keby odchádzame nech zamknem dvere, cítila som sa ako nesvojpravna. Samozrejme problém je aj tehotenstvo lebo to, že mi býva zle je výmysel to si len tehotné namyslaju..som smutna z toho ako sa zmenila. Mala som taku jemnú nádchu a ona sa so mnou rozprávala štýlom no čo soploško sopliček máš? Noo ale strašné moc fúkaš soploško mala si sa lepšie obliekať a nemala si ísť vtedy večer von...no úplne jak s deckom. Keď varím tak sa ma pýta tiež 100x a mäso si umyla? a zeleninu si umyla? a dala si tam korenie? a dala si tam olej? a nakoniec to aj tak neje lebo to nevarila sama to čo si ona nenavari to nezje lebo ostatní nemajú podľa nej takú hygienu ako ona. Včera sme riešili niečo, že sa mi hromadia veci pre malú tak som len tak spomenula že asi o dva týždne si to dám oprať a budem žehliť, hneď na mňa vyletela, že ona má k práčke a žehličke nepustí a spraví to ona aby som nezničila tie veci. A posledná vec ktorá mi vadí je aká je na peniaze hakliva stále chce aby sme na všetko prispievali, chodíme na nákupy kúpili sme aj kávovar po ktorom túžila aj robotický vysávač ale ona chce aby sme prispeli na fasádu a na maľovanie celého domu....ak chceme dom dostávať čím skôr nechceme prispievať na fasádu atď. Takto isto sa správa aj k mužovi a občas aj k svokrovi. Čo by ste robili na mojom mieste? išli by ste do podnájmu? Podľa mňa by sme zbytočne platili nájom a to čo by išlo na nájom by mohlo ísť do domu. Ale neviem si predstaviť ako tu vydržíme ešte minimálne rok a pol a ešte aj s dieťaťom, keď už teraz čo spravím je zle. Ja mám svokru rada ale, keď sme takto spolu celý deň doma je to na nevydržanie...ako by ste to riešili? ďakujem za každú normálnu odpoveď.

katka700
20. okt 2022

Neviem koľko ešte potrebujete na dokončenie domu. Radšej zoberte úver, nech máte v dome čím skôr funkčnú kuchyňu, kúpeľňu a jednu izbu a môžete sa presťahovať . Ostatné zariadite postupne 😊 A na pár mesiacov odidte do podnájmu do garsónky nech je v rodine kľud.

barborachors
20. okt 2022

podnajom, zivot je prilis kratky na to, aby si ho nicila zbytocnymi problemami typu svokrovci, radsej dat viac penazi ako pocuchane nervy a problemy v manzelstve kvoli jeho rodine!

mamusa123456789
20. okt 2022

Viem ze doba je zla, ale vzala by som hypo na dokončenie, podnájom je zbytočné platiť rok a pol, nervy máš len jedny

missdiva
20. okt 2022

Urcite by som sla do podnajmu pripadne na dom vzala hypo ak je v stave, ze by ho firma dokazala dokoncit za 2 mesiace.
Nevidim ziadny zmysel v tom nemat hypo a byvat s dietatom u svokrovcov, vsetci si budete liezt na nervy, hadat sa, navyse dieta si tam zvykne... ani zadarmo.

maruska_maru
20. okt 2022

@1ryba nie ze jej robit napriek. Len mozno by si svokra uvedomila ,ze nie vsetko musi urobit ona.

oblecenie99
20. okt 2022

No podmienky na hypo sú už teraz také aké sú, ale pozri...
Buď to budeš ešte znášať, zatneš zuby a vydržíš, ale tak to si píš, že po narodení dieťaťa scvokneš pri nej, ale povedzme vydržíš
Alebo choďte zistiť podmienky hypo - na jednej strane by ste dokončili dom, na druhej splácali svoje. Tipujem, že zase tá suma nebude nejaká horibilná. V nájme by ste platili a platili a platili, nebolo by to vaše a o to ťažšie by ste si vedeli odkladať na dokončenie domu.

maruska_maru
20. okt 2022

@sasa1310 byvala som 10 rokov so svokrovcami,viem o com hovorim. Nie naprieky,len aby si uvedomila ze nie vsetko musi robit ona.

janette2021
20. okt 2022

Rýchlo preč, lebo ochories. Preč, kdekoľvek. Hlavne keď aj muž súhlasí. Do prenájmu zatiaľ, a hypotéku na dokončenie domu určite. Na hypotéke nie je nič zle predsa.

myela
20. okt 2022

ak tam este nejaku dobu budete byvat, mala by si to so svokrou prebrat, to jej spravanie. treba sa naucit hovorit aj neprijemne veci a hajit sa, slusne samozrejme, nacvic si to 🙂. urcite by som im fasadu nefinancovala, to uz je cez.. samozrejme prispievanie na bezne naklady ak tam byvate a aj pomahanie, to ano. A urcite by som odtial vypadla co najskor napr do podnajmu, radsej maly bytik a par vyhodenych penazi, ale sukromie a pokoj. ak tam ostanes a pride aj dieta, budes mat peklo a este aj rozvod aby nebol. preber to dobre s muzom, aby mal predstavu ako to funguje ked tam nie je, nech vie a drzi stranu tebe a utekajte prec.

lujza123
20. okt 2022

Vzhľadom na infláciu a rastúce ceny stavebných materiálov keby tu hypotéku vezmete pred par rokmi už by ste dávno bývali a možno by vás to aj vyšlo lacnejsie

marca12
20. okt 2022

Do podnajmu nechod,zbytocne vyhodene penize,ktore potrebujete na dom. Bud vezmite mensiu hypo alebo sa zatni a vydrz. Rok uz vydrzis. Ked sa narodi dieta,bude to horsie,ale aj to rychlejsie ubehne.

autor
21. okt 2022

@lujza123 dom staviame cca 15 mesiacov takže pred pár rokmi sme ani len nerozmýšľali nad nejakou hypotekou

aiwa27
21. okt 2022

Milá autorka. Súhlasím s tým, čo ti radia prítomné ženy. Hypotéka a bleskový odchod! Nedokážeš si ani len predstaviť, ako sa toto všetko, čo prežívate, podpisuje na zdraví vašom a vášho bábätka. Hypotéka je perfektná vec. A ten božský kľud potom...Držím palce (aj na nohách).

sfet
22. okt 2022

Podla mna až také zle to nie, inak by ste boli prec aj bez našich rad. A preco nie hypotéka? Nedali by vám ju v banke? Máte este nejake ine dlhy niekde? Netajis nieco?

autor
22. okt 2022

@sfet nemáme dlhý, ani nič netajím ako som už viac krát písala, keď sme dom bez hypotéky vedeli postaviť do takého štádia v akom je teraz tak už sme to chceli dokončiť bez nej...

kiki234
22. okt 2022

Vziat uver alebo pozicku a dostavat dom. Este to stihnete. Radsej zaplatte nejake percento banke a budte sami vo svojom. Ja si nedokazem ani len predstavit ako sa bude soravat ked sa narodi dieta, ani ta k nemu nepusti a na vyber nebude staci ze povie ze u nich byvate.

selwadza22
22. okt 2022

Mne toto spolunažívanie so svokrou zničilo manželstvo. Ako píšeš s počiatku som si s ňou rozumela ale čím viac času som s ňou trávila tým to bolo horšie. Mňa sa ale exmanžel nikdy nezastal. Jej požiadavky a nároky sa stupňovali. Po narodení dieťatka mi nepomáhala. Naopak, vraj ona mala tri deti a mala to horšie a dnešné ženy to majú ľahšie a bla bla... Hlavne, že mala medzi deťmi dosť veľké rozostupy a najstaršia sa starala o mladších. Varil jej manžel, ona riešila len prácu. Nerespektovala ani naše súkromie a ráno nám pravidelne vbehla do spálne... Viac krát som si dupla a povedala svoje, už som mala vybavený aj nájom ale exmanžel nakoniec vycúval lebo mamička povedala... No des. A presne mi to pripomínalo film "tchýne a uzený". Za všetko som mohla ja a keď niečo tak som si vymyslala. Keď som sama skopala jeden záhon zemiakov (podotýkam, že malý mal 6 mesiacov). Niežeby poďakovala ale ešte mi povedala, no ale treba ešte pokopat druhý záhon. Tak som jej povedala, nech si ho pokopu aj so synčekom. To čumela... Čím skôr preč, bývať so svokrou nerobí dobro...

selwadza22
22. okt 2022

A určite by som neplatila svokre žiadnu fasádu ani prerábku. Nie je to tvoj dom. Povedz, že potrebuješ peniaze pre dieťa. Na plienky, prípadne mlieko ( to sú dosť vysoké položky). A samozrejme na dostavanie vlastného domu. To musí pochopiť.

jonnie
22. okt 2022

V akom štádiu stavby ste? Vzala by som hypo...zaplatila firmy, nech dokončia a hajde. Do 2 mes. byvam...a splatiť hypo môžeš aj za kratšie ako 30 rokov...tak dáš na budúci rok 20% mimoriadnu splátku. VER...ze to bude menej stat, ako kávovar, nákupy a pod. S komentmi.

netti87
22. okt 2022

Ahoj, podla mna nie si povina s nou komunikovat. Si tehotna potrebujes pokoj. Ked ona vie vsetko najlepsie nech to robi ona, vykasli sa na nu. Ja mam podobnu svokru, no vykaslem sa na nu, ripala do vsetkeho a casom prestala ma to bavit. Naco je dobre vsetko vsimnut, vsetko pocut, vsetko vidiet. Neboj sa onedlho sa vsetko zmeni. 😊

frzeiovn
22. okt 2022

Ahoj. Momentálne nie, len sa nejak snažiť aby mi nepreplo.

autor
22. okt 2022

@jonnie čakáme na okná a potom by sa mali začať riešiť rozvody takže zatiaľ neobyvateľne

pbra40
22. okt 2022

Tak to vam drzim palce. Ked len teraz cakate na okna, tak to este min 80-100tis na dokoncenie. To je asi tak na 10 rokov bez hypoteky, teda ak tvoj muz nezarobi 10tis mesacne.
V ramci zachovania zdravia a dobrych vztahov by som teda do tej hypoteky isla. Ked sa babo narodi, bude to masaker a skuska vztahov. Nielen tvoj a svokrin, ale hlavne medzi tebou a manzelom

autor
22. okt 2022

@pbra40 80-100 tisíc to nebude určite okná sú napríklad vyplatené dlhšie len na ne čakáme...veľa veci ide cez kamarátov za menšie ceny atď atď. Rozvody napríklad robí môj bratranec takže cena je tiež iná. Takže 10 rokov ani z ďaleka.

sfet
22. okt 2022

Chápem. Ale Ked Vam už nevychadza ta vizia, že do maja, tak je to už jedno. Viem, že hypotéka je závazok a velký, ale Vy už nieco nastavane máte, no tak to asi nejaka vysoká byt nemusí, to co by ste sypali do podnájmu ti budete sypat do svojho a to sa sype ovela lepsie. Hlavne odist. Moja mama mi pomáhala s malým a úplnevsa stylizovala do role matky, já som tam v pozicii nejakeho nesvojpravneho poskoka, že už aj pediatricka sa hnevala. Ale ona chcela iba pomáhat, bola som po akutnej sekcii, ale toto nedomyslela. Takže bacha na to. Spravit to svokra ale zas tak moja taká nie je.

selwadza22
22. okt 2022

Naši prerábali dom, predali byt a do mesiaca sa museli vysťahovať. V dome boli len vymenené okná. Za mesiac museli zoskrabať všade starú farbu až na tehlu. Trebalo komplet nové elektrické rozvody spraviť, vysekať, vodu natiahnuť. Robilo sa podlahové kúrenie. Vyrovnávali steny, robili stierky. Všetko otec s bratom. Elektriku mu pomáhali kolegovia z práce robiť. Ešte aj schodisko trebalo vysšalovat a vyliať betónom. Spraviť podlahy, uložiť dlažbu. Namontovať kuchyňu. Stihli kuchyňu s obývačkou, spálňu a kúpeľňu dokončiť na obytné. Zvyšok chcel ešte vymaľovať a spraviť podlahy, dlažbu. Za mesiac to dali. Pomohli občas aj ujo s bratrancom keď mali cez víkend voľno. Čerpali aj dovolenku aj do práce chodili popri tom.

lujza123
23. okt 2022

Pozri život je otázkou priorít. Ak vám to šetrenie peňazí a "dom bez hypotéky" stoja za to tak treba zaťať zuby a vydrzat.
Pre mňa je duševný kľud na nezaplatenie, takže aj keď sme prerabali dom radšej sme si požičali nech to je co najrýchlejšie a platili podnájom na nutnú dobu. Ku koncu dokonca bývali posledných par mesiacov na stavenisku.
Tiež sme sa mohli nasťahovať k našim ci svokrovcom ale nespravili sme to. Niesom otrokom peňazí a odmietam koli nim trpieť, či už v zlej praci alebo bývaní.
My sa našťastie v tomto zhodneme, horšie by to bolo keby som s niekym kto chce šetriť aj na úkor vlastného pohodlia

Ak nám byť úprimná, mam pocit ze u vás to je tvoj manžel kto sníva o dome bez dlhov. Lebo jemu sa dobre žije. Býva doma u rodičov (čiže na správanie svojej mami je zvyknuty), cele dni je v práci alebo na stavbe. Pohoda.
Ty budeš teraz zavretá s cudzou ženou v jej domácnosti. S malým bábätkom bude tvoj jediný možný únik vychádzka s kocarom. Z bývalej kamarátky (svokry) sa stane tvoj nepriateľ. Všetko sa s príchodom dieťaťa len a len zhorsi. Na dlho. Čím dlhšie budete u svokrovcov tým ťažšie presvedčis muža na iné bývanie.

Montujú vám okná, idú robiť rozvody. Aj s bohatým rozpočtom by to trvalo pol roka do obyvatelneho stavu.
Takto postupne to môže byť pár rokov.

leskovael
23. okt 2022

Situácia sa Vám zmenila, tak by som upustila od toho že nechcete hypotéku.. Ved sa treba prispôsobiť. Jeden plat vypadol, ty si tehotná... Tak dom treba dokončiť s hypotékou keď sa inak nedá..

sasa1310
23. okt 2022

aj rok je dlhý na bývanie u cudzích, len kvôli tomu, že nechcete sa zadĺžiť. Ja toto v živote nepochopím. Vy sa nechcete zadĺžiť, ale cudziemu brať zo súkromia, to vám nevadí

jaskolka
23. okt 2022

Presne o to ide že predtým ste chceli dom bez hypotéky. Ale tetaz sa nakopilo toho, vypadne vám príjem, pokazilo auto a ešte nevieš, čo sa všetko môže stať. Všetko ide hore, materiál, energie.
Snívať, že nebude hypotéka, je krásne, ale nie vždy aj realizovateľné. Podľa toho, čo píšeš, tak to nevyzerá na skoré dokončenie, nemáte prakticky ani holodom ešte dokončený, iba hrubú stavbu a co ešte vnútorné úpravy?
Muz je v pohode, veď čo on je doma, na mamu zvyknutý a ani tam nie je, keď pracuje a ide na stavbu. Ty si v cudzom dome, svokra je tam pani a vždy bude a teba berie ako ďalšie dieťa. Keď sa ti dieťa narodí priprav sa na ďalšie upozornenia, typu je dobre oblečené, dobre papa, kojis, koľko kojis, nekojis, dávaš mu dosť mlieka, idete vonku, boli ste vonku, ideš ho kúpať, a podobne... Súkromie? Priprav sa kľudne, že ti vojde do izby, keď sa budeš dajme tomu prezliekat a podobne.
Chces tak fungovať? Ok, potom ostante.
Nechceš? Tak dokopať muža k hypotéke a dom mate za pár týždňov hotový a odchod