Mám zastaviť finančnú podporu sestre s deťmi?
Ahojte baby, potrebujem počuť nestranné názory. Moja sestra má už dve deti, starsí má 5r, mladší 3 aj pár mesiacov takže začal chodiť do škôlky a ja som sa konečne tešila, že si sestra nájde prácu, ibaže mi oznámila, že je znova tehotná. Aby ste chápali, ide o moju staršiu sestru, s manželom na tom neboli finančne dobre, takže posledné dva roky som im pomáhala. Robila som im nákupy, platila škôlku a oblečko pre deti a podobne. Nie som na tom finančne zle, žijem sama a mohla som si to dovoliť. Ibaže keď som sa dozvedela, že čakajú tretie dieťa. Nebudem vám klamať, prišlo mi zle. Tehotnú ju nikto nezamestná. Na materskú odchádzala s výpoveďou, takže do starej práce nemôže ani na pár mesiacov. Jej manžel nemá lepšie vzdelanie, živí sa ako SBSkár. Takže peniaze nič moc, nájom je drahý... som zúfalá. Ľutujem ich deti, ale neviem... mám dojem, že kým ja makám a pomáham im, tak ona... no. Majú samozrejme aj nejaké dlhy, tie som im nikdy neplatila. myslíte, že bude kruté ak im stopnem moju finančú podporu? Ja tie deti ľúbim, ale...
@anonym_autor už dávno si mala stopnúť
@anonym_autor ty im nemusíš prispievať, môžeš pomôcť s deťmi, ale len deťom a u teba, žiadne nákupy a platenie škôlky a oblečka. Ak to vieš odhadnúť, koľko cca si im mesačne finančne pomohla? 200? 500? 1000?
@anonym_autor je mi ľúto tých detí tiež. Asi by som to stopla ale lebo takto sa nikdy nespamätaju. Ale monitorovala situáciu a prípadne si deti zobrala k sebe a dala im jesť atd
Blbe, neblbe, ty nie si povinna im prispievat. Nakupy a platenie skolky by som stopla urcite. Oblecko alebo nieco by som priniesla kebyze idem pozriet deti.
@anonym_autor wow obdivujem ťa, že si im tak dlho a pravidelne pomáhala. Akože fakt klobúk dole! Podľa mňa (a kľudne sa do mňa pustite) sa oni nesprávajú zodpovedne, ak by sa nedokázali o deti riadne postarať a veselo si spravia ešte ďalšie. Zjavne sa na teba spoliehajú, čo nie je správne a nedávajú správny príklad ani svojim deťom.
Môj názor je, že to od teba vôbec nebude kruté ale naopak, je to krok k tomu, aby sa oni uvedomili a naučili sa byť viac zodpovední. Oni sa musia snažiť viac. Deťom samozrejme môžeš dopriať darček na narodeniny, alebo iný sviatok a tým ich potešiť, prípadne ich zobrať občas na výlet, ak by im ho oni inak nedokázali dopriať a to už bude pomoc až-až. Držím ti palce!
Ja toto nepochopim prisaham tento zvyk, byt roky na RD. Toto su same vyhovorky a lenivost, ze nepracuje ja som od roka chodila do prace na 1/2uvazok, dieta na pol dna do Jasli - tie "platil" rodicak. Do roka uz pocas sestonedelia HO aspon hodinu-2 denne podla toho ako sa podarilo a mala som strazenie.
Ja toto nepochopim prisaham tento zvyk, byt roky na RD. Toto su same vyhovorky a lenivost, ze nepracuje ja som od roka chodila do prace na 1/2uvazok, dieta na pol dna do Jasli - tie "platil" rodicak. Do roka uz pocas sestonedelia HO aspon hodinu-2 denne podla toho ako sa podarilo a mala som strazenie.
@anonym_52d20e presne tak, ja som pracovala od malej narodenia (mohla som z domu) a od roka šla na plno do jaslí. netešilo ma to, ale proste som musela. A verím, že aj vďaka tomu jej teraz viem dopriať omnoho viac (lebo som sa rokmi vypracovala).
No mesačne to vyšlo asi okolo 300-400e, niekedy menej, deti mi samé na výlety nedajú, pretože povedia, že mi natoľko neveria, keďže nemám sama vlastné deti. Takže ak sme niekam šli, platila som vstup aj sestre automaticky, svagrovi nie, to som stopla hneď na začiatku.
@anonym_autor nie je to tvoja povinost su to jej decká nech sa o ne starajú … najest im snad daju… a hračiek nech maju tolko kolko su im rodicia schopní kupit mala som to u sestry rovnako ja deti nemám ona dve a myslela si že ja tam budem chodiť s plnými taškami, rychlo som s tym prestala malý darcek na narodeniny kazdemu a tym koncim lebo to prestavala byt sranda ja som si tie deti nespravila tak to nie je ani moja povinost sa im venovat venujem sa um ked mam cas a chut ja a živiť ich tiez nemam povinost… spravím si tolko deti na kolko mam…
Klobuk dole ze si pomahala, no a teraz to stopni. Uz by si mali uvedomit ze nie si bezodna studna, aj ty mas právo zadelit si vlastne peniaze a zaroven pni maju pravo zistit ci je toto fakt dobry napad takto existovat
No mesačne to vyšlo asi okolo 300-400e, niekedy menej, deti mi samé na výlety nedajú, pretože povedia, že mi natoľko neveria, keďže nemám sama vlastné deti. Takže ak sme niekam šli, platila som vstup aj sestre automaticky, svagrovi nie, to som stopla hneď na začiatku.
@anonym_autor to je milé, oni ti neveria zveriť deti, ale tvoje prachy prijmú. Raz za mesiac by som s nimi išla na výlet, aj sestre zaplatila vstup, keď už je taká chudinka na materskej, ale tým by to haslo. Zneužívať by si sa nemala dať.
@anonym_autor Deti máš rada,a .tak im ako správna teta, občas darujes nejakú hračku, inokedy oblečenie, občas nejaký pekný zážitok/návštevu cukrárne, malý výlet/.Deti maju rodičov a tí im majú zabezpečiť jedlo, oblečenie, obuv,vzdelanie.To znamená, že nie je tvojou povinnosťou finančne prispievať na chod domácnosti a potreby detí tvojej sestry.Pomoc by som stopla a možno,keby som videla, že moja sestra sa snaží aj popri deťoch niečo zarobiť brigádou,obcasnou prácou, možno by som jej občas pomohla postrazenim detí,malou pôžičkou peňazí
@anonym_autor Nuž, keď ti neveria, nemusia.Na výlety môžu brať deti ich rodičia
No ono problém bol, že tam niekedy nebolo aj na to jedlo, bohužiaľ. Párkrát sa stalo, že mi sestra volala, že deti sú hladné. Takže až tak zle na tom bývali, kým som začala robiť nákupy.
No ono problém bol, že tam niekedy nebolo aj na to jedlo, bohužiaľ. Párkrát sa stalo, že mi sestra volala, že deti sú hladné. Takže až tak zle na tom bývali, kým som začala robiť nákupy.
@anonym_autor zavolala by som na nich sociálku
@anonym_autor máš veľmi nezodpovednú sestru a tých detí mi je ľúto. Čo by robili keby si im ty nedala, nekúpila ?
@anonym_autor tak im pomáhaj len ak o to požiadajú, vo vážnych prípadoch, nie iniciatívne.
@anonym_autor keď robia deti jak také králiky, tak nech si pán otec nájde aj druhú prácu, alebo nech ide ona na potrat. Bohužiaľ, keď si nedávajú pozor, nech pocítia dôsledky.
@anonym_autor tak im pomáhaj len ak o to požiadajú, vo vážnych prípadoch, nie iniciatívne.
@anonym_c2cc69
To znamena kazdy den
@anonym_autor Ja by som podporu stopla. Ak maju dlhy a pri dvoch detoch nevychadzaju, tretie dieta nie je problem autorky, ale dosledok ich rozhodnuti. Dva roky pomoci je viac nez dost. Autorka ma pravo budovat si vlastny zivot, nie financovat cudziu rodinu. A cim viac sa zapoji do starostlivosti o deti, tym viac sa na nu naviazu a tym tazsie sa jej bude raz odist. Pomoc v nudzi ano, ale nie nahradzanie zodpovednosti rodicov
Ved to je na socialku ak nemaju co jest a oni ta budu este citovo vydierat… dvaja ludia so zdravymi rukami a ma ich dotovat sestra samozivitelka? Ty mas spasitelsky syndrom alebo preco to robis? Ani jedno € by som im nedala…nepoviem ak by boli nejaky dusevne ci fyzicky znevyhodneni, chori a podobne…. To je sila citat… ty vlastne suplujes sestre rolu manzela, zivis jej deti-super
Stopnut
Uz s tvojimi peniazmi asi aj pocitaju 🙄
Kks teraz citam ze 300-400e
To je brutal vela davat len tak
@anonym_autor to ako chces povedat, ze teraz v juli zacal chodit do skolky? Alebo kedy, ked "pred par mesiacmi mal 3 roky a zacal chodit do skolky". Dieta do skolky pocas skolskeho roka len tak nezoberu...nieco je tu divne...
Sestra keby bola chcela, uz mohla byt minimalne pol roka - rok v praci a mladsie dieta v skolke, ked nie je problem prijat dieta pocas sk. roka
Hlavne im nakup kondomy do zasoby, mozno ani 4.a 5.dieta potom nebude. Mozno...
Dávať čokoľvek komukoľvek zadarmo je absolútne chybný krok, pretože tým ho učíš, že môže dostať veci zadarmo bez toho, aby sa snažil. Podporuješ tým jeho lenivosť a nezodpovednosť.
Písala som, že mladší má tri roky a pár mesiacov ako vek, takže do škôlky chodí dlhšie, ale sestra si nevedela nájsť prácu. Chodila len na beigády, čakala som, kým si nájde niečo stabilnejšie. Sociálku na nich určite nepošlem. Čo aa týka alkoholu, tak nepojú, ale cigarety majú bohužiaľ obaja v obľube.

To ze je tehotna neznamena, ze nemoze pracovat. Ja by som pomoc stopla (financnu urcite) a volala by som deti knsebe a tam im dala jest a tak