Mám zlý vzťah s mamou
Potrebujem sa asi len niekomu zdoverit. Odjakziva mam zly vztah s mojou mamou. Co si pamatam, to ma mlatila za kazdu hlupost. Na stvorrocnej na mne zlomila cirokovu metlu, lebo som si nechala na dvore hojdacieho konika. Kazdu sobotu sme mali upratovaci den a bola schopna ma zmlatit aj kvoli tomu, ze som hracky z kinderka mala v krabici a nie vystavene na policke, ze babika mala zlomenu nohu. Vzdy som ju prosila maminka nie, ale aj tak ma zmlatila ako hada. Niekolkokrat tak, ze som bola cela fialova a nesla som do skolky, kym mi modriny nezmizli. Vacsinou som odpadla od strachu alebo vycerpania z placu, zaspala a zobudila som sa na to, ako ma kontrolovala. Vzdy jej to bolo luto, nikdy sa mi neospravedlnila. Ked som bola starsia a chodila som do skoly, bola schopna mi v sobotu otvorit skolsku tasku a zmlatit ma aj za to, ze som v peracniku nemala pozastrkovane pera a pastelky, zosity a knihy podla velkosti v doskach. Uz ked som videla, ze mi ide do tasky, raz som v zime v snehu iba v tielku a v pancuskach vybehla na ulicu, myslela som si, ze ujdem za ocinom do sluzby. Raz ma dokonca zbila kablom od vysavaca, tou castou, ktora sa strka do zastrcky. Ked som prisla do puberty, mala prveho frajera, ponizovala ma, vysmievala sa mi, ci si odpluva na ulici a ci sa mi potom nehnusi dat mu pusu, ked prisla na to, ze som v 17 mala prvy sex, nadavala mi do prasivych filciek, pic, ako budem mat retardovane deti a ze ich ani nechce poznat. Uz odmalicka mi vykrikovala, ze budem svina, ktora bude iba na peniaze a nic viac, ze sa zalubuju a vydavaju iba hlupe zeny. Viem z coho to prameni, jej otec bol alkoholik, mlatil ich doma hlava nehoava, robil s nimi cirkusy, potom sa vydala a moj otec tiez nebol zrovna monogamny, vybijala si svoju frustraciu na mne. Niekolkokrat ma v puberte dohnala do takeho zufalstva, ze som si dorezala ruky ziletkou, ktore mi potom bez slova obvazovala. Vystudovala som tazku skolu, mam skvelu pracu,dnes uz s nimi nebyvam a snazim sa domov chodit co najmenej, no aj tak zakazdym, ked pridem na dlhsie ako dva dni, nieco si najde. Mam 27, na Velku noc sa po mne zahnala panvicou, tak som jej povedala, ze ak sa ma dotkne, tak volam policajtov. Este viac ju to rozculilo, ale dala mi pokoj. Velmi ju lubim, je to moja mama, ale vzdy mi takymito cirkusmi zlomi srdce. Ja jej odpustim, kolkokrat si poviem, ze budem chodit domov este menej, aby som toto nemusela znasat, ale potom aj tak pridem a aj tak si najde nieco, za co do mna moze vyryvat, hlada moje citlive miesta, ako mi ublizit a potom, ked vyvolava hadku, je rada, pretoze je to jej sposob ako sa odfiltrovat. Ale mne to ublizuje. Neviete si predstavit, kolkokrat som pocula, ze ma mala radsej potratit ako porodit, ze som pica kurva a pod. Strasne sa kvoli tomu vnutorne trapim. Nechcem ju len tak odstrihnut, ved je to moja mama preboha, nebola vzdy len takato, no uprimne bojim sa chodit domov, vycerpava ma to.
kristepane, ty TOTO nazyvas maminka?!! ved to je netvor, chcela som napisat, ze hyena, ale hyeny su vzorne dobre matky pre svoje steniatka.
a nespravedlnuje ju ani to ze ona sama mala tazke detstvo a bili ju. Poznam miminalne osobne troch ludi co prezili tazke detstvo, jeden s oboma rodicmi alkoholikmi, co ich mlatili a nutili od mala driet, boli viac biti ako syti, dalsia zena otec ju mlatil so sestrou az kym sa nedocurali. mlatil aj ich mamu, dokonca ho susedia udali a bol za to 5 rokov v base, po navrate mu museli vsetci na kolenach odprosovat, a tyrania pokracovala. Raz ju nechal ako trojrocnu v lese a "zabudoL" ju tam, nech skape. Je doteraz na AD. Dalsi clovek vyrastal s otcom psychopatom, tvrdy bezcitny, ako skala, mlatil ich, vysmieval sa ponizoval.
ani jeden z tych troch ludi v dospelosti svoje deti nebije a netyra... i ked nasledky su, na ich psychike. je tazke sa s tym vyrovnat.
suhlasim s tym, co odznelo vyssie. Ale jednu vec si potrebujes uvedomit. To, ze svojim rodicom odpustas je jedna vec a je to spravne, ale skus si odpovedat na otazku : Cjces, aby sa tvoja mama takto spravala k tvojim detom ? odpoved by urcite znela, ze nie. To, co robi tvoja mama a aj otec je zle. Ak to oni nevidia, tak to potrebujes vidiet ty a zacat chranit seba a svoju rodinu pred ich skodlivym vplyvom. Su to tvoji rodicia a mas ich rada , ale myslim si , ze stale si este neprezrela v tom, ze , to co robia je velmi zle. Jasne potrebujes v sebe upratat svoje detstvo. Potrebujes vidiet, ze si obet ich nezreleho spravania a zacat sa spravat dospelo v tejto oblasti a nastavit spravne hranice.
Mozno by bolo dobre to prebrat s niekym, kto ti pomoze uvidiet, ze mas pravo sa proti tomu postavit a nemaju pravo takto sa k tebe spravat.
Tvoje uzdravenie duse bude az vtedy, ked ty sama uvidis to zlo, ktore na tebe spachali a postavis sa tomu. Verim, ze keby ktokolvek takto jednal s tvojimi detmi, tak to nedovolis a nieco urobis a rovnako sa postav na obranu toho tyraneho dietata v sebe.
@andreatytler mamina mi bola velakrat oporou vo chvilach, ked som to najviac potrebovala. Napriklad ked som zo dna na den zostala bez prace, tesila sa so mnou, ked som si nasla tuto pracu, bola na mna hrda, bala sa o mna, ked som bola v nemocnici, mala covid atd. Ja viem, ze ju to vsetko niekde vnutri mrzi, mozno by mi stacilo, keby sa mi za to ospravedlni, ze nechcela a uz to viac nerobi. Jej problem je, ze ona si takto filtruje svoj hnev, strach, vlastnu frustraciu. V praci je vo veducej pozicii, uz sa nu raz jedna kolegyna stazovala, ze kvoli nej chodi v strese do prace a ma bolesti hlavy, lebo proste vrieska v praci a myslim, ze tejto raz povedala, ze je sprosta pi*a. Ked nie som doma, skusa rypat do otca alebo do sestry, lenze ti su flegmatici, vysmeju ju, zatvoria sa v inej izbe alebo idu prec z domu, kym sa ukludni. Hoci sestra v skorej puberte bola rovnako zufala, ako ja, nevedela kam sa ma pred nou skryt, vsade za nou chodila a vrieskala po nej, mlatila ju kade-tade, az sestra nakoniec chytila hysak a nevedela sa nadychnut.
@panelacikova ked som chodila do skolky a mala som viditelne odtlacky jej ruk po tele, nechala ma vzdy par dni doma, kym mi nezmizli. V skole to vobec nikto neriesil.
Ako sa takto vôbec môže niekto k deťom chovať. Je mi ľúto toho aké si mala detstvo, no som rada, že si sa vedela aj po tomto všetkom postaviť na vlastné nohy
Ja riesim nieco podobne. Rodicov. Tiez bojujem s tym, ze by som mala mamu odstrihnut, ale nejde to. Teraz s nou nekomunikujem, a aj tak sa mi neulavilo. Zeny, nie je to take jednoduche. Vo svojej podstate sa cloveku ulavi az ked odpusti vnutorne. Mne sa to zatial nepodarilo. Ja ale neriesim, ze ma bila, bil nas aj ju otec a ona mu donekonecna chyta stranu. Dodnes. A ja s tym neviem zit. Tak sa snazim od oboch odstrihnut, no zatial je to tazke. 4x do tyzdna sa mi s nimi sniva, mam neustale zdravotné problemy, riesim svoje vnutorne ja. A verte ci nie, nejde to. Takze ta chapem. Ale snazim sa. Chcem tu byt pre nase deti, nechcem sa utrapit.
@oslo1 kedy vtedy? myslíš pred 30 rokmi? to áno, ale autorka má 27... čiže ide o rozpätie možno 17 rokov dozadu a menej..... +/-
Ty si pamatas co ti robila ked si mala 4 roky?Je toto slohova praca?
@malva123 prosím? Áno, pamätám. Bohužiaľ, na takéto niečo sa nedá zabudnúť.
Nemam slov...
Najkomplikovanejsi vztah je ten nas s vlastnymi rodicmi.
Vela si si vytrpela. Asi odstup by pomohol dat sa do kopy. Teraz nemysli na matku, mysli na seba. Pre seba. Nie si jej nic dlzna.
@malva123 samozrejme ze si stvorrocne dieta pamata, hlavne traumaticke zazitky sa hlbokov vryju do pamate. Ja si pamatam aj zazitok medzi 2-3 rokmi, ked som bola od rodicov prec v liecebnom ustave na niekolko mesiacov. vtedy v 70tych rokoch sa to tak robilo, ze tam boli deti bez rodicov sami. A bol tam aj laskavy personal, ale niektore osoby co si dovolili voci detom bez pritomnosti rodicov, ...😢 hadzali nas o postele, nechavali pocikanych, cele hodiny sme sa kyvali a prosili o misu na vykakanie...ti ludia vedeli ze deticky vdaka veku sa nevedia branit ani slovne vysvetlit co sa tam dialo... ale obrazove spomienky mam zachovane, a to bol velmi utly vek. A ti ludia sa v pritomnosti rodicov vyskierali, este im mnohi pchali uplatky a z "vdaky" ze sa o ich deti staraju.
@negymama Ja mam tiez spomienky ked som mala 2-3 roky. Na stastie nie take frustrujuce ako ty.
Som bola u starkych a starky siel nakupit. Tak ma nechal na gauci a zatarasil to kreslami, aby som niekam nevybehla. (Tiez inac super napad 🙄) Ale mne sa chcelo velmi k.... A plienka nevydrzala, nejak sa to dostalo na gauc. Novy a svetlo-bezovy! A ja som sa to snazila vycistit tak, ze som cely gauc oboma rukami "vycistila". Nikdy nezabudnem na reakciu starkych (vtedy 50 rocnych?) Starka panika, ved novy gauc a starky rehot na 2 hodiny, tak mi velmi odlahlo. Ale ta momentka...nikdy som nezabudla.
Ale uprimne, si pamatam ten stres, ked som to "cistila", takze spomienky sa uchovavaju aj v takom veku.
@number19 no my sme tam boli vyse 9 mesiacov /ja a dvojca/ a mama mamla doma este male babetko. Kazdy jeden vikend nechali babetko u babky, prespali v obyvacke na dlazke u znameho ktory byval blizko liecebne a chodili za nami. Paradoxne z tych peknych spomienok som si nezachovala takmer nic. Vraj s nami chodili do lesa, do prirody , liecebna bola v Tatrach, jazdili sme v lanovke... tu jedinu si pamatam, ze som v strachu z vysky visela celu cestu otcovi na krku.
@number19 co ti poviem, mali sme hospitalizmus ako vysity. chude, vyhladovane...nasilu nas krmili mixovanou stravou z flase, lebo boli lenivy krmit tolko deti, pritom my sme boli vyspele inteligentne deti, ktore uz davno vedeli jest. z tej stravy nas davilo, fuj, dodnes ma napne z kazdej mix. stravy Mama nam na vikend doniesla kuracie nohy a my sme ich spraskali hladne ako vlky.
@negymama Ja si pamatam vela veci z veku 2-3r ako sme boli na pohotovosti mala som laryngitidu a chceli si ma tam nechat na noc. Strasne som sa zlakla a nechcela tam byt. Sestricka mi nukala čaj. A ja ze nechcem vas hnusny caj Ja mam doma lepsi ! Chcdla som is domov bolo mi fuk ze ich urazim. Mama sa smiala ze som tam robila cirkus tak nemali chut si mà tam nechat a poslali nas domov . Pamatam si na obdobia v postielke v noci vsetci spali len Mne sa nedalo tak som drzala mreze a lomcovala nimi kym som sa neuspala. Ako som neznasala ked mà mama prezliekala Hlavne silonky biele. Raz som v nich isla u starenky pred dom a spadla na chodnik a rozbila si obe kolena. Cervena krv na bielych silonkach .. mama ma dala do vane ako som bola a tam mi ich stiahla dole. Prilepili sa do rany.Ano take traumaticke zazitky sa zavrtaju v pamati. Z dovolenky v Bulharsku v 2r si pamatam ze som nechcela jest oblezenè” chlebicky ze po nich nieco lozilo. 😂a v jedalni som chodila na stage tani tani 😂a ludia mi tlieskali.
Autorka ty nemas zly vztah s mamou . Ty mas zlu mamu. A ked sa nechces odstrihnut nic sa nezmeni vekom su ludia len horsi. Dostanes panvicou po hlave aj v 40ke ak sa jej otočiš chrbtom. Ine to nebude. Komu niet rady tomu niet pomoci.
@miadi no veru mozem potvrdit, moj svokor psychopat, mlatil synov a urazal ich ako deti, a nemal problem pribit po hlave dospelemu zenatemu svagrovi uz otcovi dvoch deti, ze krv tiekla. ze si dovolil mat iny nazor okolo technickeho postupu na vlastnom dome.
A ako tu niekto pisal, ze aka bolo matka, taka bude aj babka...mozem potvrdit ze to plati, a my sme ale nase deti uchranili. nedam si deti ani bit ani ponizovat, este to.
Mila autorka, vidim ze mama sa dokaze spravat aj ako ludska bytost. Ale to dokaze aj vela vrahov. Maju svoje pekne chvile a maju svoje zle chvile. To ma kazdy clovek.
Tvoje chapanie sveta je zial maminou vychovou pokrivene. Sice ta nepoznam ale odhadujem ze ty chorobne tuzis po tom aby sa mama zmenila a prestala mat tie zle chvile. Vravim chorobne preto, lebo si na tom prilis upnuta. Je to ciel tvojho zivota, lebo veris, ze keby sa to stalo, tak by vsetka tvoja bolest odisla a mohla by si byt stastna. Veris tomu, ze jedinny sposob ako mat stastny zivot, je zmenit mamu. Zial to sa nikdy nestane. Mama umrie a ty prenesies tu tuzbu na svojho buduceho muza... vacsina tyranych zien si najde muza, ktory ich bude tyrat a je to prave koli tomu ze maju tu obrovsku nenaplnenu tuzbu zmenit zleho cloveka na dobreho.
Prosim, porozpravaj sa o svojom probleme so psychologom. Pomoze ti vidiet veci v realnom svetle. Alebo si aspon nieco precitaj o tyranych detoch.
Vela stastia ti prajem, zasluzis si lasku.
@andreatytler praveze to nie je moj ciel. S mamou som sa o nej spravani skusala rozpravat mnohokrat. Vzdy to skoncilo hadkou, pretoze si odmietala predo mnou priznat, ze by nieco robila zle. Nie je mojim cielom tuzba, aby sa zmenila. Bola by som rada, ale uz som dost stara na to, aby som vedela, ze ludia sa len tak lahko nemenia. To, ze rozumiem, z coho vychadza jej frustracia bohuzial este nie je ospravedlnenie jej spravania. Obmedzila som svoje navstevy doma, udrzujem s nou iba telefonicky konktakt aj to mozno raz za tyzden, pretoze ked jej volam mam pocit, ze ju obtazujem. Uz nedufam, ze ta moja mama sa zmeni, len presne viem, akou mamou nechcem byt. Svojmu dietatku dam mnoho lasky, nebudem problemy riesit krikom a najma nan nikdy nezdvihnem ruku, aby malo to, co ja som nikdy nemala. Pocit bezpecia v naruci vlastnej matky. O psychologicke uvazujem uz dlhsie, len sa bojim, ze nenajdem nejaku dobru, ktora mi bude vediet pomoct preniest sa cez tuto traumu. Dakujem vam vsetkym za rady a podporu. Ste uzasne.
@panelacikova
@oslo1 presne takého spolužiaka som mala aj ja, pamätám si že raz prišiel do.skoly po týždni, modriny mal fialové, obrovské po celom tele, úplne strašné.. sám nám ich ukazoval a vravel že otec ho zbil a že skôr ísť do skoly nemohol lebo nevladal.. učiteľky nič, nestarali sa, tak to proste vtedy chodilo.. prišlo mi to už ako decku úplne strašné ja som dostala od mamy jednu jedinú facku v živote a aj to preto lebo sa omna hrozne bála.. tak som si to nevedela ani predstaviť..
Ahoj. Veľmi ma mrzí čo si si musela zažiť. A o to viac, že to neskončilo. Nie som odborník ale skús si nájsť videá Spoznejte sveho psychopata. Točí ich Ján Dvorak. Môžes mu skúsiť aj napísať. Určite Ti poradí, resp. Ta nasmeruje ako ďalej. Držím Ti palce. Verím, že si s tým poradis a nájdeš svoj pokoj. Drž sa ♥️
Veľmi smutné a ťažké. Len nerozumiem, prečo niečo takéto napíšeš na modrom koňovi. Prečo s tým nenavštíviš psychologičku? Tam by bola pomoc odborná, veci vysvetlené. Je to silné a bolestivé narušenie vzťahovej väzby. Rieš to prosím na odbornej úrovni nie na koňovi, kde to číta každý. Drž sa.

@panelacikova tiez som mala v skole spoluziaka, co chodil fialovy. Nikto nic neriesil. Vtedy bolo normalne otlkat deti. Este sa mu aj ucka v skole smiala, ze zas bol zly, ked dostal vyplatu.