icon

Mám zotrvať v takomto vzťahu?

10. jan 2022

Ahojte. Včera som si tu prečítala jednu diskusiu , ktorá vomne rozprúdila všelijake myšlienky. Posim , vynechať komentare , že som sprostá , naivná a pod. To už viem , Ďakujem. Tak , s priateľom žijeme spolu už 6 rokov , stoho mame dvojročnú dcérku. Neplanovali sme , vzhladom na vek , (24 a 29) ale stalo sa proste. Tak sa narodila , tešili sme sa všetci , všetko v poriadku. Už popri tehotenstvu prichádzali temy o svadbe , bývani. Svadba bokom , musíme riešiť bývanie. Fajn.. Kedže som už bola vo vysokom štádiu tehotenstva , s nastupon na MD , samozrejme že nam nedali spolu úver , (kvôli nizkemu platu , že mi to nevychadza, mesačny plat som mala cca 540e čerstvo po škole , ale snažila som sa) Tak si uver vzal sam , ručiteľ bol jeho brat. Dom je už vo výstavbe , samozrejme všetko financuje on , lebo však čo ja zafinancujem zo 400e mesačne. On robí v zahraničí. Projekt domu , pozemok (dostali sme od jeho rodičov darom) , a všetky vecí su písane len a len naňho. Keď sa ho pýgam na svadbu , odpoveď znie všelijaká , len nie to čo chcem počuť , same vyhovorky. Čiže ďalšia slobodná mamka , ktorá nea lma nič. Ako pobiem , mne nejde o to bývanie , peniaze...ale čo ak sa niečo stane jemu , tak čo budeme my? Z čoho žiť? Vlastne si aj uvedomujem , že ani druhe dieťa s ním nechcem. Načoo?? Serie ma to ve..muslím , keby som mu povedala , nech aj mňa zapíše do lista vlastníctvsmial by ma. ĺmi , že proste berie len pre seba

number19
10. jan 2022

@panelacikova Nie je to take jednoduche. Viem, ze hovoris na zaklade svojej vlastnej skusenosti. A chaoem aj tvoj pohlad.

Takze jeho rodicia darovali pozemok a este sa mali aj zarucit vlastnou strechou na synov dom. Dom, ktory mal ist na pol s jeho priatelkou, ktora pred otehotnenim zarabala 450EUR a nicim k nicomu neprispela?
AK by stratil on pracu, manzelka by nebola schopna pokryt hypoteku aj s ostatnymi rezijnymi nakladmi (zo 450EUR zarabanych pred otehotnenim). Ako matka s dietatom a minimalnou praxou velke sance na lukrativnejsiu pracu nema.....bez jazyka v zahranici uz vobec nie...zase budme realisti.
Takze rodicia by museli do toho vstupit (ak by este teda mali moznost) a mlada by porodila a bola asi na rodicovskej? A rodicia by platili.
Takze sa znovu spolupodiela na majetku len jeho rodina...

Pri rozvode by ale mamicka mala pravo na polovicu majetku...

petik22
10. jan 2022

@hopsadobrandejsa podla mna je ale sakra rozdiel prepisat polovicu bytu/domu,ktory vlastnis pred manzelstvom ako prepisat polovicu nehnutelnosti na zenu,s ktorou riesis kupu,stavbu,zariadovanie,mate spolu dieta a ste viacmenej rodina. aj co sa tyka tvojho brata,ak postavil dom pred svadbou,detmi a pod..ok. ak by bola situacia,ze rodicia dali pozemok,on mal v hotovosti napr. 20 000 a splacaju v manzelstve 80 000,tak to prrr. nemusia byt na LV predsa 50/50,kludne i podielove spoluvlastnictvo.
ja tu babu chapem,zial toto obdobie "naco papier" je vyhodne len pre muzov. neviem ci by bol jej partner spokojny, ak by pracoval na sk a ona sa vratila do prace - cim by si aj starostlivost o dieta,ocr a pod. rozdelili.

hopsadobrandejsa
10. jan 2022

@dadis

Moji rodicia to mali podobne teda okrem tych majetkov hoci otec sa dostal velmi vyhodne k bytu este kedysi ked sa pridelovali.

To je samozrejme vec preferencie lenze z mojho osobneho pohladu je to v sucasnej situacii nezopovedne nekupit nehnutelnost pri tychto rastucich cenach len aby sa buduca priatelka necitila nekomfortne lebo je "u cudzieho cloveka" a namiesto toho susit baksis na ucte.....nehovoriac o inflacii.

U cudzieho budes len ak ti to dotycny da pocitit a tu sa dostavame znova k problemu zlej volby partnera.

Ja to vobec neberiem, ze rodicia ziju u mna.....su u nas. Takisto nevravim bratovi zastav sa u mna, ale zastav sa u nas. Nebudem sa vyjadrovat v jednotnom cisle ked mam doma full house.

Dom je dostatocne velky takze ja nevidim ziaden dovod na to preco by tam nemohli zit dve generacie.

Brat ma dom s dvoma bytovymi jednotkami, byva so svokrovcami uplne safe a dom je jeho.

Ja teda neviem, mozno ze my sme cudacka rodina a prilis sa delime o zivotny priestor s inymi.

Mne to pride celkom normalne ak by sa priatelka nastahovala k nam, ze by bola u nas doma a nie na navsteve.

Kamos bol na jesen s rodinou u nas. Urobilo sa miesto v chladnicke aby si mali kde dat stravu pre seba a deti a som mu rovno povedal, ze nech sa citi ako doma aby ma neotravoval vkuse ci moze hento abo tamto lebo budem busy 😀

Teraz ale vazne. Prestante si baby vesat egoistov na krk a mozno budete mat lahsi zivot.

lutam12
10. jan 2022

Mila autorka, chapem Ta situacia nie je jednoducha a neistota ta znervoznuje. Jedina moznost je zacat pracovat a dat dietatko do skolky. Je uzasne ze si vies z RD usetrit. Mozno moje uvazovanie nie je spravne, ale ak nemas rodicov alebo rodinu, ktori by Ti pomohli Je najlepsie riesenie byvat tam kde si a ziskat financnu stabilitu. Najom je drahy, kym nezarabas tak sa nepohnes. Mrzi ma co prezivas, sle zvladnes to. Nepises ake mas vzdelanie alebo co si robila pred nastupom na MD. Moja kamaratka tak sama s dcerou odisla do Nemecka, zamestnala sa byva v najme ale je sebestacna. Pre mna je to super zena. Chcem Ta povzbudit, ze to vyriesis.

hopsadobrandejsa
10. jan 2022

@petik22 To je fer lenze z toho co napisala autorka ja neviem velmi posudit do akej miery sa spolupodielala na spolocnom byvani.

Podla mna problemom temy vobec nie su majetkove pomery, ale fakt ze sa jej priatel vyhyba ohladom svadby.

dadis
10. jan 2022

@hopsadobrandejsa No hadam take dievca stretnes. Drzim ti palce.

babulkomale
10. jan 2022

Prosim ta a to mas rodicovsky 2000€? Lebo ked tankujem tak za 80€, nakup jedla okolo stovky a o tyzden uz chladnicka zasa pyta, a kde su dalsie veci...a tebe sa to zmesti do 200€ a 200 odlozis? To ma musis naucit 👍

autor
10. jan 2022

@babulkomale a ty čo myslíš , že nakupujem pre 6 člennu rodinu ? Nakupujem pre mňa pre dcéru. Varím každý druhy deň maximalne tretí. A tankujem mesačne za 50e a ver tomu , že keď sa drahy vrati po mesiaci domov , tak ešte ma natankovane odomňa 🙂

mamadievcatiek
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
11. jan 2022

Keď som prečítala posledný príspevok od autorky, tak tam je úplne iný problém, ako dom...A viac problémov

zdenkastanka
11. jan 2022

@mamadievcatiek boze to je strasne.. ani som to nevedela docitat do konca😔takto sa správať k zene,matke svojich deti... takyto kreteni sa nemali ani narodit!je mi z takych zle...

erika_230
11. jan 2022

Ty si si ho brala preto aby ti postavil dom a dal ti polovicu z neho. Vacsinou sa ludia beru preto ze chcu byt spolu a nie ty po par rokoch riesis ako ziskat co najviac ked sa s nim rozides. Cele zle. Chalan sa snazi a tebe ide asi iba o prachy.

dadis
11. jan 2022

@erika_230 Vobec si nepochopila...

olusik112
11. jan 2022

@erika_230 tvoj nazor je uplne mimo autorka prispevku predsa rieši aj to že už teraz citi že to medzi nimi neklape ako ma a premyšla o rozchode už teraz nakolko sa partner vyjadruje že si ju vziat nechce. Kym ona musi byt doma s dietatom nemože pracovat on si hrabe len pre seba. Ona z materskej financuje domacnost on si hrabe na dom nedava jej nič. To je podla teba fer hej? Do buducnosti treba hladiet. Je dobre že rozmyšla tak ako rozmyšla. Ked pojde od neho požiada o vyživne na dieta ktore jej teraz nedava. Stale ma možnost stretnut chlapa s ktorym začne pekne poporadi. Rande svadba byvanie dieta.
Kda sa bude podielat na splacani hypoteky. Kde bude mat aku taku zaruku že neskonči na ulici aj s detmi.

21oktober
11. jan 2022

@erika_230 bože môj ty si naozaj úplne mimo . Chlap sa snaží ale pre SEBA , pre SEBA.

21oktober
11. jan 2022

@mamadievcatiek ty si mementom pre mnohé ženy čo tu niečo vypisujú o láske a neviem čo, a že je chamtivá . XY žien takto dopadne , totálne v zajatí nejakého blba. Pritom sa to dalo krásne riešiť , bez ujmy pre každú stranu .

panelacikova
11. jan 2022

@mamadievcatiek to mi je ľúto, že si s ním zotrvala do tak "vysokého" veku. vysokého v úvodzovkách, lebo už ani ja nemám od takého veku ďaleko... ale inak, mala som kadejaké vzťahy, ale takú sviňu, ako máš ty, na takú som fakt nenatrafila. alebo sa nestihla prejaviť, keďže akonáhle cítim, že mi vzťah nevyhovuje a ničí ma, idem z neho von... držím ti palce, aby sa ti podarilo "začať odznovu", hoci to bude naozaj veľmi ťažké, keďže nemáš prakticky nič. snáď aspoň deti sa "podarili"... pán podnikateľ sa raz pominie, peniaze ho neurobia nesmrteľným, deti podedia, budem ti držať palce, aby ti pomohli sa trošku zabezpečiť.

@erika_230 prv, než vypustíš hovadinu na sklo, prečítaj si celú diskusiu....

liljana
11. jan 2022

@mamadievcatiek No vies, deti mame kvoli sebe, nie kvoli muzovi. Aj keby si bola sama, chcela by si mat deti. Ci uz so svadbou, alebo bez. Tvoj problem je skor, ze si mala od toho sebca odist ovela skor ako po 20 rokoch a byt stastna sama, alebo s niekym normalnym. Teraz si nastvana vlastne na vsetky svoje chyby a na neho. Ze si si neodlozila pred detmi, ze si nesla do vlastnej nehnutelnosti a nesplacala pomalicky po 100 eur, ste nemali svadbu, ze si viac nemyslela na buducnost, ... Paradoxne, keby si bola sama s detmi, uz by si vlastne byvanie mala. Proste nejako by si si ho obstarat musela, s pomocou rodiny, proste nejako...

monane
11. jan 2022

nerieš to teraz, daj tomu čas, je normálne, že proste keď robí, zarába, je to jeho pozemok, jeho dom, ale teraz by som si s tým hlavu nelámala, najskôr to dobojujte, postavte a keď to už bude na poriadku potom riešte svadbu a všetko okolo, lebo je toho asi na neho veľa

liljana
11. jan 2022

@21oktober Nemyslim si. Proste zila v zlatej klietke, vytvorila si vlastny svet, nahnevana na partnera, ale venovala sa detom a neriesila ziadne problemy. Vztahove ani financne. Posuvala ich zial pred sebou. Keby bola s detmi sama, bola by na tom rovnako, len by nemala na koho nadavat, ze za vsetko zle moze on. A teraz je v najhorsom veku nieco riesit. Clovek pred 50 tkou uz nevladze, velke deti odide a nic nema.
Kolko zien zije samo s detmi a ziaden partner im neplati ani byvanie, ani jedlo.

liljana
11. jan 2022

Proste si treba konzistentne od 18 setrit, odkladat kazdy mesiac a nespoliehat sa, ze to druhy urobi za mna. Nehnutelnosti su take drahe, ze jeden priemerne financne gramotny clovek vo vztahu fyzicky za zivot nezvlada zarobit na dve nehnutelnosti pre pripad rozchodu. A cim neskor rozchod nastane, tym horsie sa potom vzniknuty problem riesi. Lebo dochadzaju sily, energia,... A nadavat na niekoho, ze aj mne nezarobil na moju dalsiu nehnutelnost, kym som sa venovala iba detom, aj tak potom nepomoze.

liljana
11. jan 2022

Pri dnesnych cenach byvania, inflacii a zivotnom style brat si na vsetko uvery, nazor, zena je doma, stara sa iba o deti, muz zaraba, neplati.

lolita555
11. jan 2022

Aj mňa by to stalo že žijem takto s ním,a to nechápem tie reči že kolko kto toho doniesol do manželstva ?ja s mužom sme mali holu rit a teraz máme dom ,byt proste máme sa dobre ,ale nadobudli sme to spolu nemám výčitky že som vo vzťahu kde som len ako prisavka.ked už mám dieťaťa a žijem s niekým tak by som chcela aby bolo všetko ako má byť čize všetko spoločne ,aj ti dobre aj to zle.

dadis
11. jan 2022

@liljana Ale zase nerobme si iluzie, ze muzi idu do vztahu s nasetrenymi peniazmi ako kedysi. I tento bral uver. Brala by ho s nim aj tato zena, keby neplanovane neotehotnela. Ak je pozemok darovany, tak by i tak nespadal do bsm - avsak peniaze pocas manzelstva by sli na kupu spolocneho domu. A zase nerobme zo zien "prisavky". Takmer kazda po materskej nabehne do pracovneho zivota. Ak ma muz dobru pracu a nestiha po 16 deti vozit na kruzky, brat si OCR, ci "lekarov", tak to berie na seba zena, kariera jej stoji...ved nadcasovat nemoze, sluzobky nemoze...Aj preto zeny v spolocnosti zarabaju menej, casto i na rovnakych poziciach. Takato zena berie na seba aj vascinu domacich povinnosti. Tak, ako aj v tomto pripade, je vacsina nevydatych zien v nevyhodnej pozicii, pretoze zeny vykonavaju stale viac neplatenej prace...napr.https://www.platy.sk/analyzy/aku-rolu-zohr...

liljana
11. jan 2022

@dadis Zalezi vzdy od cloveka a jeho vole. Nasa mama bola rozvedena snad 3 roky roky po svadbe, kupila sama byt, vychovala dve deti bez vyzivneho, pomahala k tomu este aj surodencom. Jej brat, stary mladenec zil zo dna na den. Keby nebolo rodicovskej chalupy na dedine, na opravu (strecha,...) ktorej mu mama este dala dalsie peniaze, tak dnes na dochodku zije pod mostom. Proste zalezi vzdy od od cloveka a pristupu, nie od pohlavia. Niekto to zvladne na vybornu aj s detmi, niekto ani bez deti. Komu sa nechce, ten si vzdy najde nejaku vyhovorku a vinnika, preco to neslo.

liljana
Autor odpoveď zmazal
lilitela
11. jan 2022

@zdenkastanka Bohuzial, takychto muzov vychovavaju zeny (rodicia), ktorym na prachoch zalezi viac ako na vztahoch, akoze preco by sa muz mal delit, vsak si to plati zo "svojich" penazi. Aj tento autorkin partner je evidentne od rodicov takto motivovany. Vacsina vztahov je financne nerovnocenna a vzdy ti bohatsi mozu mat pocit (castokrat neopodstatneny), ze si ich dieta niekto ulovil kvoli peniazom. Inymi slovami, pre jeho "dobro", mu seru zivot.
Pretoze kebyze sa on so zenou deli, ona by necitila nespravodlivost, neriesila by to s nim, tym padom by to nevyzeralo, ze jej ide o majetky, on by sa necitil ohrozeny a ona by vobec neuvazovala o nejakom odchode. A zili by stastne az kym nepomreli.

@21oktober STrasne. Mozno ti bude "utechou", a aj pre autorku! ze ani svadba ti nic nezaruci - veselo moze dom dostavat a nakoniec ho napise na svojich rodicov.

dadis
11. jan 2022

@liljana Ano, samozrejme ze zavisi aj od vole, ale aj urcite musis uznat, ze aj od inych faktorov. Ja som si pocas dialkoveho studia VS kupila byt, ale to len za polovicu, vyplatila som brata. Mala som dobru pracu, byvala som u rodicov, vacsina splatky isla z prenajmu. Kto moze povedat, ze ma take stastie? Malokto, neznamena to, ze som nieco viac. Mala som prilezitost, tak som sa jej chytila, Takto by ale konalo 95% ludi v tej chvili. Teraz som sama, samostatna, mam dobru pracu. Ale poznam zeny, ktore sa jednoducho neuchytili. S mojou skolou ponukaju plat aj 1300€. Ja zarabam dvojnasobok len vdaka tomu, ze som mala prilezitost sa naucit znalosti, ktore mi k vyssej kvalifikacii pomohli. Ale ak by som nemala stastie, robila by som marketing v inej firme, mozno by som stale mala 1300 a rozhodovala ake logo dam na aky darcekovy predmet. Alebo by som robila "len" asistentku, lebo povedzme si uprimne, ludia na 40 do marketingu velmi nechcu...toto co sa autorke stalo je nespravodlive, stalo sa to uz viacerym zenam. Nema preco suchat nohami a ticho znasat tuto situaciu. Do tej situacie sa nedostala len vlastbou vinou, dieta je oboch rodicov...podla toho co pise je skromna a dobra mama, zasluzi si viac..

liljana
11. jan 2022

@dadis Prepac, to nema nic spolocne so stastim. Mozno tretina tvori stastie. Zvysok je tvoja vola a tvrda praca, ze si nieco chcela, sla si si za tym, tvrdo si na tom pracovala. Nesedela si doma a necakala na zazrak. Najskor si si vytvorila podmienky, potom do dobrych podmienok privedies dieta.
Alebo chces povedat, ze to bola brnkacka, ani si sa moc nezapotila a do prace si chodila oddychovat, kym si sa dostala tam, kde si? Neverim.

lavender273
11. jan 2022

@mamadievcatiek velmi zle sa mi cital tvoj prispevok. Velmi ti drzim palce aby si nasla svoj pokoj a stastie ❤