Mama mi ničí sebavedomie kritizovaním mojej postavy
Neviem ako začať a ani čím začať, tak skúsim ísť rovno na to. Mama mi ničí sebavedomie. Ako? Neustálymi poznámkami na moju postavu. Moja váha je absolútne v poriadku, pri výške 175 centimetrov vážim 59-60 kg. Občas sem-tam kilo priberiem. Vždy ma okomentuje veľmi nelichotivo, nedávno som si u nej na návšteve obliala tričko kávou, išla som sa prezliecť a mama si všimla veľkosť trička XS. Hneď na mňa začala útočiť, že prečo nosím malé veci. Wtf? Absolútne neviem že prečo by som mala nosiť malé veci, áno občas sa stane, že je mi dobré XS, lebo proste strih a tak, ale inak nosím S, niekedy M a dokonca mám v šatníku aj jedno tričko veľkosti 40. Pretože iný strih, vlastnosti materiálu a tak. Zahanbuje ma takto aj pred rodinou, povie to nahlas a vysmeje sa mi, ostatní sa smejú s ňou. Hovorí, že to nosí moja sesternica (je maličká a chudá), takže mne to dobré byť v žiadnom prípade nemôže. Neviem celkom dobre o čo jej ide, ale vždy mám pri nej sebavedomie v koncoch a musím sa potom dávať dokopy.
Najjednoduchsie sa manipuluje dieta, ktore je traumatizovane, zahanbovane, kritizovane vlastnym rodicom. Toto je alfa a omega, zaklad ktory si musi autorka uvedomit. V tomto zila, v tomto vyrastala. Vobec neide o tvoju postavu, mozes byt akakolvek krasna, tvoja matka ta bude nadalej zhadzovat a ponizovat pred ostatnymi. Rada ako sa k tomu postavit tu uz padla od @negymama
Drzim palce.
@dahra Presne ako v mojej rodine. Mama moze urážať koľko chce, ale ty ju nie pretože je to tvoja mama a máš mať k nej úctu. Ale úcta neexistuje automaticky a musíš si ju budovať.
Mne tiež vždy každý hovorí ze som chudá 🤣 ale ja to rada počúvam 😂
@trinityf ja som bola presne takto vychovana, a tiez ma zhadzovali...takze velmi dobre viem z vlastnej skusenosti , co ucinkuje a co nie.
pre autorku su zbytocne rady, typu bud drza, hovor v reci ich kmena atd...
Takyto mlady clovek je zvyknuty na submisivitu, kazdy utok ho ochromi a zbavi slov, dodatocne ho napadne co povedat, ked uz je neskoro, ale v aktualnej situacii nie je schopny byt rovnocenny utocnikovi. Navyse kazdy protiutok, je aj signal zhadzovacovi, ze zasiahol ciel, a nabuduce vystreli este vacsi kaliber - a to nechceme dosiahnut, ze?
Navyse aj keby sa odhodlala odpovedat v podobnom duchu...utocnik sa len potesi, dostane ju tym do ringu, kde je kritik a zhadzovac doma, je v ponizovani druhych vycviceny, ma pohotovy podrezany jazyk...kym obet taky "vycvik" nema a vlastne ani nechce mat. Nechce byt cvicena v ponizovani a posmievani sa druhym...
Preto je ovela lepsie ist na to od seba, budovat si svoju spokojnost, alebo sa len skratka pre nu rozhodnut. Pri utoku su usmev, hodenie plecom, lahostajnost lahke...na to netreba vydat namahu, ako na vymyslanie pohotovych drzych vtipnych odpovedi.
Casom si to clovek zdokonali, pri odchode z navstevy sa usmieva jak slniecko, mame pochvali kolac, upratany byt, postavu...hocico. Utocnik onemie, lebo je to reakcia, ktoru necaka.
Ty možno ani nie si taka ohľaduplna ako nesebavedoma .Lebo nehnevaj sa si dospelá a keď ta urážajú a vysmievaju sa ti ,tak aká ohľaduplnosť?Véd sa zastan sama seba ,to ani dieťaťa by si sa nezastala keby sa mu toto dialo? Slušne im daj najavo ,že takéto správanie nebudeš tolerovať.
Pamatam sa ako raz svokor, utocil na mna ohladom vychovy deti, kym som sa ohradzovala ci snazila sa vzbudit lutost, reakciami typu "a to si myslite, ze my nic nerobime dobre?" ...tak mi odsekol, Ano to si myslim!
uz neviem po akom case...som presla na uplne inz styl, cestou rozhodnutia byt s tym co robim vnutorne spokojna. a opat v nejakej debate, zakoncil utok na moju vychovu deti vyjadrenim. "No tak na to mam ja iny nazor!"
a ja som sa usmiala a s kludom odpovedala "Viem s tym zit..." On normalne otvoril usta, a viac moju vychovu nikdy nerozoberal.
a este tu niekto poznamenal dobru poznamku k autorke...to ze sa das ponizovat, nie je ziadna tvoja dobra povaha ci vlastnost. Nie je to nic pozitivne.
plati to stare ceske... "Ani se nepovyšuj, ani se neponižuj"
Od toho sa oduč, davat si s**t na hlavu nie je nič dobre ani pre autorku ani pre jej okolie ako vzor /pre deti napriklad/.
@hellwant Teraz si ma rozosmial 🤣 No ale nie je odveci to skúsiť a pekne s úsmevom na tvári. A ešte najlepšie pred celou rodinou. Ďakujem za nápad 🤭
Máte pravdu, pri najbližšej príležitosti sa ozvem. Byt ohľaduplná je jedna vec, ale nechať si ubližovať je vec druhá. Mama ma vždy s niekým porovnávala a vyčítala mi, prečo som ja iná ako napríklad sesternice, prečo som vysoká a po kom, po kom mám postavu, potom zas poznamenala, že som celá po otcovej mame a to aj povahou a tak. Lenivá som podľa nej po otcovej sestre, ešte mi aj dala prezývku - meno otcovej sestry. A takto ma ponižovala stále. Pre mňa je ťažké si dupnúť. Ale nemám čo stratiť, len získať.
Nerozumiem ešte jednej veci. Stále mi niečo kupuje. Na narodeniny mi kúpila drahé náušnice. Keď v meste niečo pekné vidí, tak mi to kúpi - šaty, tričko atď. Topánky a tak. Z toho som zmätená, že teda na jednej strane ma ponižuje a na druhej ma obdarúva.
Myslim, ze toto iste si tu uz pisala tak davnejsie, nie? Ja mam 173 a vahu 59-60 som spokojna... mohlo by byt aj 58 ale v podstate mam rovnaku vahu od zakladky plus 2kg len a 2cm minus 😃
Lebo ma vycitky podla mna, preto ti kupuje darceky.
To kupovanie je presne ako moja mama. Podľa mňa to robí lebo jej to samej robí radosť a kupuje to čo sa páči jej a myslí si že by si mala nosiť, a nie to čo sa páči tebe alebo čo potrebuješ. Tvoj názor ju nezaujíma.
Moja mama mi zvykla kupovať spoločenské šaty, ktoré som nikde nevynosila, pretože toľko udalostí predsa len nie je. A vždy mi ich chcela nanútiť na nejaké rodinné oslavy aby som "bola pekná". Na som som jej povedala že nech mi už konečne prestane nanucovať šaty, pretože ich nerada nosím.
A ešte mi vždy chcela kupovať šperky, naušnice, prstnene atď., ktoré ja absolútne nenosím.
z prispevku som nevycitala, ci si potrebujes poradit, povzbudit, alebo si to len zo seba potrebovala dostat von.. tiez neviem, ci s nou musis byvat, kolko mas rokov atd. ale skusim jemne nacrtnut problematiku a aky pristup by som zvolila ja.
1. potrebujes spracovat emocie, ktore v tebe mama vyvolava (ale ktore su v tebe potlacene uz viacere roky).. skusila by vom EFT - najdes na youtube
2. aby s tebou mamine poznamky uz nic nerobili, musis zmenit seba (inych nikdy nezmenime). tvoje vnutorne dieta tuzi po maminom uznani a prijati a namiesto toho dostava opak. (to su podvedome procesy). ked uzdravis svoje vnutro, zmiznu ocakavania voci mame a vacsinou sa akoby zazrakom zmeni aj mama (alebo niekto iny, kto nam "ublizuje")..
Ked som ja ziskala sebavedomie, a mama nieco kritizovala, povedala som: "mami, dakujem za tvoj nazor, ale je to moj zivot."
prajem vela stastia
@yanka8952 Žijem s mužom, nebývam s rodičmi už dávno. Občas keď prídeme na návštevu, tak má sklony takto urážať. Rovnako ma zhadzovala pred promóciou a inými významnými udalosťami kde som si vyberala šaty, tak hneď reči, že nič obtiahnuté, že ja si to nemôžem dovoliť a také reči. Keby aspoň boli pravdivé, ale obtiahnuté si naozaj môžem dovoliť, mám na to postavu. Neviem či žiarli, závidí alebo ma naozaj vníma nejak inak ako ostatní.
Ona ti nekupuje dary, lebo ta ma rada. Ona si kupuje tvoju lojalitu. Vyvolava v tebe zmatok a tebe opravnene blikaju cervene kontrolky. Kupuje ti darceky, lebo ocakava, ze sa k nej budes spravat kvoli tomu slusne. Je to vlastne protisluzba. Nieco za nieco. Aby ti to potom mohla hodit o hlavu, keby si sa k nej spravala zle. "Ved ti kupujem krasne veci a ty sa takto ku mne spravas. Nevdacnica." Napriklad. Jednoduchy vzorec manipulatorov.
@negymama Toto si vystihla dokonale "Takyto mlady clovek je zvyknuty na submisivitu, kazdy utok ho ochromi a zbavi slov, dodatocne ho napadne co povedat, ked uz je neskoro, ale v aktualnej situacii nie je schopny byt rovnocenny utocnikovi".
Ja mám presne tento problém.
@trinityf Blikajú, pretože tomu nerozumiem. Neviem či to robí, pretože ma predsa len má rada alebo kvôli tomu čo píšeš. Lebo aj kvôli tomu k nej nechcem byť drzá, cítila by som sa byť nevďačná.
Tiež sa stále pýta, či vôbec mám nejaké kamarátky, keď nedávam žiadne fotky s nimi. Proste vždy si potrebuje do mňa kopnúť, dať mi najavo aká som ja nemožná, neschopná a moje sestrenice úžasné a perfektné. Ony cestujú veľa, tak sa pýta, že prečo nie ja. Ony dávajú fotky na FB z párty, tak prečo nie na. Jednoducho vždy reči ako môj život stojí za h**no a ich je perfektný .
Moja zlata, keby mozem, tak ta obijmem. Nie je to tvoja chyba. A nie, nie je to v poriadku, ze sa matka takto sprava k svojmu dietatu. Ak naozaj chces pochopit, v com si vyrastala a preco sa veci deju tak ako sa deju, odporucam na zaciatok knihy:
https://www.martinus.sk/931899-budu-vubec-nekdy...
https://www.martinus.sk/786049-manipulativni-ro...
Zial jedina moznost, z mojho osobneho pohladu a skusenosti, ako si zachovat psychicke zdravie, je odputat sa od takejto narcistickej manipulatorky. Ja som takto uz 3 roky odstrihnuta a ver mi, ze zivot sa mi o dost zlepsil.
Mavas uzkosti ked sa mas s nou stretnut, alebo ked s nou mas volat? Co zase bude? Red flag.
@trinityf Ďakujem, si zlatá, vážim si to 🧡 Úzkosti som kedysi mávala oveľa väčšie, pretože ma dosť kontrolovala, koľko zarábam, koľko míňam, či dosť šetrím atď vyplatné pásky chcela vidieť, korešpondenciu mi otvárala a raz aj volala do práce či tam chodím. Teraz ako som už roky mimo rodný dom, tak je to oveľa lepšie, ale stále mi dokáže ublížiť, raniť. Pre ňu nikdy dosť dobrá nebudem. Veď nedávno som si dala na svadbu bratranca šaty, ktoré sa jej zhodou okolností páčili, tak poznamenala, že "no konečne sa vieš aj obliekať" alebo "konečne si prišla k rozumu". Ako pubertiačke sa mi smiala, že aký mám štýl, nadávala keď som pozerala telenovely, zas poznámky pri sporo oblečenej herečke, že "toto je tvoj štýl". A tak. Takže takto to u nás fungovalo.
@trinityf Istého času,.ešte predtým než som mala prísť na návštevu som sa snažila schudnúť čo najviac. Dokonca som si priala byť štíhlejšia ako sesternica. Neviem ani prečo, chcela som, aby videla že som štíhlejšia než sesternica alebo naopak aby sa o mňa bála. Hlúpe, ale takto nejak som to cítila.
Vobec to nie je hlupe. To je prirodzena reakcia na traumy, ktore ti sposobila. Ano, pre nu nikdy nebudes dost dobra. Si jej len predlzena ruka. Nastroj manipulacie.
Inak pomoct vedia aj terapeuti, ktory sa venuju tejto problematike. Su uzasni a nie je hanba vyhladat aj odbornu pomoc. Je aj kopec odbornych clankov na nete. Ja viem ze hrabat sa v minulosti a vyberat stare spomienky je psychicky narocne, ale tam zacina ten proces sebauvedomenia. Stoji to za to.
@trinityf Pochopila som to, viem, že od nej nemôžem očakávať nič. Ale asi dokáže mať rada, len nie mňa..sesternicu má myslím radšej než mňa. Aj tú som istú časť života nenávidela, ale viem, že za to ona nemôže, nemá na ničom vinu.
Ďakujem za podporu 🙂
Myslim, ze cim skor pochopis, ze tvoja mama takato bola, je aj bude, tym lepsie pre teba. Necakaj, ze jedneho dna si uvedomi veci a uplne sa zmeni.
Jednoducho hra s tebou jej hry, najprv ta skritizuje, potom si rypne, potom ti nieco kupi.
Moja mama je tiez cudna osoba, priam toxicka. Ale nado mnou uz nema svoju moc. Jej ciny a reci su take priehladne, ze presne viem co za akym ucelom hovori. Ale ja to neriesim, mne je to az smiesne, v com ona este zije. Len sa pousmejem a myslim si svoje. Ked to niekedy zacne prehanat, tak ju nadrzovku stopnem. Vcera isla na mne skusat svoje natlaky v telefone, tak som jej jednoducho povedala, ze darmo mi to hovori, aj tak si urobim podla seba.
ona nema rada sesternicu, sesternica je iba jej pomocka na tvoje zdeptavanie. Keby ste boli dve sestry, robila by to tak, ze by si bybrala jednu ako obet, a druhu z vas ako idol. Ale v skutocnosti ten "idol" nie je obdivovany ci uprednostnovany... je to len nastroj na nicenie obete.
Ver mi, ze keby si dokazala sa oslobodit od tejto jej nicivej "hry" a nemala by uz dosah na tvoju osobu, sesternicu by v tom okamihu pustila z pozornosti a bola by jej totalne ukradnuta. Tito ludia vidia jedine, jedine, jedine ...seba.
A vsetky tie dary co ti kupuje, su len na udrzanie obete v blizkosti. Niet obete, niet nicenia, niet moci ...a toto jedine ho bavi.
Narcis, psychopat, manipulator...nazvi ho ako chces, to su narusene osobnosti, ktore neznesu pekne pozitivne vztahy, zazitky a snazia sa ich druhym znicit.
Závidí ti a nemá sebavedomie - preto ťa ponižuje

@hellwant presne to hovorim, nic len vlastna spokojnost , usmev na tvari ..to ich odrovna. V drvivej vacsine su posmievaci a vecni kritici, ubohe zakomplexovane bytosti. Skutocne sebavedomy clovek nema potrebu zhadzovat druhych.