Mama potajomky pije a ja mám z toho nervy

3. júl 2021

Ahojte.
Žijem sama s mamou, oco ten chodí iba na týždňovky domov. Nerieši. Nemám na vlastné bývanie, nemám súrodencov, nemám rodinu bližšiu. Len starú matku 87rocna senilna. Ta s tým nič neurobí. Ja žijem s matkou ktorá sa schlastava vkuse. Príležitosť neprilezitost kazdy deň má vypite riadne, ale potajomky a myslí si že som sprostá a nevidím, neraz som ju videla ako ide do pivnice a potajme pije všetko čo vidí. Keď sa bavím s otcom on to aj vidí a je mu jedno. Že šak nech si dá keď chce dačo že však nepadá ozrata ani ju nemoce. On si vyzzere tiež niekedy ale malo. Oni sú také typu žiak že není čo oslavovať s chlastom ale no čo je sobota tak oslavné sobotu.vkuse u nás párty záhradné grilovačky mama vždy stará ako doga Nice sa hej jazyk nevie artikulovaf pije už aj tým do koláčov čo smame. Nemá žiadne problémy nudí sa celé dni nerobí nič práca nič tatko ju živí. Strašne popíja hodne často a potajomky. Ja cítim z nej že píla ona tvrdí že nieeeala rumovu pralinky a pod. Zvasty. Problém je ale vo mne ja keď ju vidím ožratý tak ja mám hneď hnačku mám nervy trasiem sa mám závraty. Uplne mi je na tyčku z toho. Mám stres čo bude vyvádzať je príručná drzá ku mne hrozne útočná vykrikuje stále niečo neviem čo mám robiť vazne. Samozrejme ona problém nemá a nepije ...len čo prídem domov napr.od babky keď bola sama už z nej tiahne mora sa jej jazyk a tak ma úžasné kamošky čo ju v Tom podporujú a chlastaju s ňou.valstbe všetci pijú u mňa doma aj zo známych. Beri to ako niečo módne či čo..ja neviem..ja nechcem takto žiť. Čo mám robiť s tou nervozitou a napätím čo cítim. Ja som v úplnom kŕči a len hnackujem.takto už rok a ona proste stále slope a jej je vsetko jedno..ja som rok už na PN a aj budem s chrbticou. Nemám nikoho..neviem čo robiť..matka není veriaca nemám sa teda na koho obrátiť ani jej dohovarat kvôli viere. Ona vždy píla hodne ale toto už posledný rok je extrém.poca covidu sa nudí tak slope. Je to hrôza. Iné matky zarábajú sú milé usmiate doma vždy navarené starajú sa o dcéry..chodia na nákupy do cea ona slope a vadí sa so mnou psychicky to nezvlfam

Zažívate to dakto tu ? Čo mám robiť aby mi to aspoň tak neskodilo na psychiku ? Stále vravím jej..slopanie skodi..a pod..ja nemám slov som z toho enormne smutná. Ja neviem čo robiť.na liečenie nepôjde veď ona nepije..ona má rumove pralinky stále.
Preto páchne alkoholom..normálne vstupom do jej izby ráno a smrad z chľastu až ma hneď napne ale ona nepije

Odídem z domu na nákup už chlasta. Ale ona nemá problém..a to ja cítim halucinácie a vidím asi .veď vidím evidentné že pila.

ysseba
3. júl 2021

Napísala si to tak, že mám pocit, že piješ aj ty 😖

andreatytler
4. júl 2021

Zial s mamou nenarobis nic. Nema zmysel sa snazit ju zmenit, dohovarat jej, hadat sa s nou, posielat ju na liecenie... jej zalezi na tebe a trapi ju ze ti svojim pitim nici zdravie, ale je uplne v moci alkoholu. Nema ziadnu vlastnu volu. Nedokaze to zastavit. Jedinne co mozes urobit, je nechat ju tak. Ak sa rozhodne s tym prestat a ist na liecenie, tak ju urcite podpor a pomoz ale dovtedy je pre teba prakticky mrtva. Je to velmi krute, ale je to tak.
Ak sa od nej neodstrihnes, podla mna budes mat stale vacsie problemy. Nielen fyzicke, ale aj psychicke.
Najlepsie by bolo keby sa otec odstahoval a ty mohla zit s nim. Skus sa s nim o tom porozpravat. Povedz mu o svojich problemoch. Neviem kolko mas rokov, ale ak si este prilis mlada na to aby si sa osamostatnila, mal by ti otec zabezpecit bezpecne a zdrave byvanie a nie odist na tyzden a nechat ta doma samu s mamou.
Ak si uz dost stara sa osamostatnit, tak to je tvoja jedinna cesta von z pekla.
Vravis ze si na PN a ze nemas financie sa osamostatnit. Nepoznam detaily a tak je mozne ze je to pravda, ale bola som v takej istej situacii (az na to ze moja mama nebola agresivna) a roky som s nou zila aj napriek tomu ze ma jej pitie nicilo. Mala som pocit ze nie som schopna sa osamostatnit. Nemala som peniaze a nemala som odvahu. Az potom ked som naozaj odisla, som videla, ze som to mohla urobit ovela, ovela skor.
Preto radim aj tebe, odid. Skus to aspon na par mesiacov. Ak to skutocne nepojde, vzdy sa mozes vratit.

miadi
4. júl 2021

Neries mamu Ta by sa musela chciet liecit, Ty sa mas postarat sama o seba. Si dospela. Daj si do poriadku psychicke a fyzicke zdravie. Pracu financie a osamostatni sa. Tvoja mama je nestastna zavisla . Pije lebo nema rada svoj život, Hlada unik. Realne aj ty by si mala hladat unik z jej domu, Zameraj sa na seba v prvom rade tvoje zdravie a financie,Da sa to len treba nieco pre to urobit. S mamou si neporadis. Ale so sebou by si mala.

oli18
4. júl 2021

Preco by nemala riesit mamu? To alkoholikovi nema pomoct najblizsia rodina? To sme kde dospeli, ak v jednej rodine si clenovia nemaju pomahat? Mate niektore divne nazory. A zvlast, ak to dcera zle psychicky zle preziva.
Autorka, nepises, kolko mas rokov. Ty sama s tym vela nezmozes, ale povedz otcovi, co to s tebou robi a otec by mohol mamine dohovorit, alebo to nejak s nou a jej kamaratkami poriesit. Povedz mu o svojich pocitoch a nech s tym nieco urobi. Nemozes zit v takomto prostredi, ak ta to psychicky nici.

bambibam
4. júl 2021

@ysseba a možno nie - len sa nevie vyjadriť, myslím si, že dobrý psychiater by pomohol. Možno obom stranám.

dmk_1
4. júl 2021

@oli18 je velmi tazke, ak chcu s alkoholom riesit problem vsetci ostatni, len nie alkoholik sam. Stoji to vela psychickych sil a navzdy z toho budu nasledky. Moja mama strasne pila (dospela uz chapem preco, ale nedokazem jej odpustit, mala to riesit inak), kolko som sa pri nej naplakala, prosila, kricala, vzdavala, zase plakala, prosila...vsetci dohovarali, prosili, oco skusal po dobrom aj po zlom (viac po zlom, co asi znegovalo vsetko prosenie). Mama pila, odkedy si ako decko pamatam, kolkokrat som ju videla holu, ozratu, kolkokrat som sa hanbila pred kamaratkami, ako sme ju videli niekde sa tackat, ci susedia, co jej museli zavolat sanitku na vyplach.. alebo ako ju oco za to mlatil. Mama sa upila na smrt, ked som mala 18 rokov. Bolo to tazke obdobie,mam tazke spomienky na detstvo, dodnes mi stavaju vlasy dupkom, zaludok sa obracia a tlak na 200,ked pocujem bitku alebo cinkanie flias o seba. Ak by som mohla vratit cas, odstrihla by som ju uplne zo svojho zivota (aspon v hlave, pre nastrocnu vela moznosti nie je) a nesnazila sa jej pomoct, usetrila by som si vlastnu depresiu, polovicu sivych vlasov v 30tke a chorobny strach z alkoholu, ozranov, bitiek.

Ak alkoholik sam nechce a nevidi problem, ani najlepsi psychiater nepomoze. Alkoholici su sebci, nikdy ma uz nikto nepresvedci o opaku, ze su chori a potrebuju pomoc (okrem toho, ak sami chcu, ale aj v tom pripade im nikto nezacal nasilu s nozom pod krku liat alkohol, samy sa rozhodli, ze prepadnu slabosti), sebecky nicia svojich blizkych, rodiny a ludi, ktorym na nich zalezi.

oli18
4. júl 2021

@dmk_1 to mi je luto, co si musela prezit.
Lenze vy v rodine ste sa aspon pokusi jej pomoct. Nezatvarali ste pred tym oci. To je chvalyhodne. Alkoholizmus je choroba a nemoze sa alkoholik nechat v tom sam, ak rodina tym trpi. Musia sa pokusit s tym nieco urobit. Lebo neriesit je to najjednoduchsie
Zase sa neda zovseobecnovat, ze ziadnemu sa uz pomoct neda.

janinah
4. júl 2021

Prečo je mladá osoba rok PN kvôli chrbtici? si invalid? to by švihlo každému byť rok doma zavretý s takou matkou.Potrebuješ ísť čím skôr do práce,budovať sociálne kontakty,mať kamarátov,frajera,potom budeš ako tvoj tatko,budeš si žiť svoj život a mamu nebudete riešiť.Hoc aj to by bolo treba,ale na to má ona manžela,ktorý na situáciu kašle ,bohužiaľ.Zachraňovať mamu môžeš začať v momente,kedy budeš na to mať dosť sily a energie.Radím ísť sa porozprávať so svojim obv. lekárom,môže ťa usmerniť kams a obrátiť,aby si bola čím skôr zdravotne ok a to fyzicky aj psychicky.

dmk_1
4. júl 2021

@oli18 babka dodnes place, ze mama bola taka dobra zena - ja o tom neviem. Kym som sa dostala do veku, ze som zacala veci vnimat, pamatam si len to zle. Vsetci sa snazili pomoct, preco pomoc nechcela prijat? Chory clovek predsa o pomoc stoji, hlada ju, chce sa vyliecit. Nesuhlasim s tym, ze je to choroba, je to iba sebeckost, co nici vsetkych. Ak alkoholik nechce pomoct, radu, skusit to zmenit, stale len hlada vyhovorky, ze problem nema, prosim, nech sa znici, ale sam. Preco by pre to mala trpiet slecna, co zalozila temu, jej blizki. Nema na vyber, pokial sa jej nepodari postavit na vlastne nohy, odist a odstrihnut, co si z toho odnesie, len utrpenie. Pre sebeckost vlastnej mamy.
Vravis, ze sa neda zovseobecnovat, ale ja ine priklady nevidim. Byvaleho mama zacala slopat, lebo bola nestastna z muza, kto trpi? Jej deti. Manzelov otec pije, ani neviem preco, proste zivot na vychode na dedine, kto trpi? Svokra sa psychicky zrutila, dcera radsej odisla a trapi sa kvoli mame, moj manzel ako je rok dlhy, nepotrebuje pit, lebo ma odpor. Moj otec - taky velky pomocnik v boji s alkoholom - pije kazdy vecer piva a vodky, stale sa dakde nacamca a rano nema problem o 5 sadnut do auta a ist do roboty. Preco? Akou chorobou trpia?
Ale to som sa uz nechala uniest, nic z toho slecne nepomoze, len jej drzim prsty, nech je silna.

0silvia0
4. júl 2021

@dmk_1 ano, mas pravdu...alkoholik musi chciet. Podat pomocnu ruku a ak odmietne, treba ho v tom nechat utopit. Nech sa otravi alkoholom jeden clovek v rodine ako otravit jednym alkoholikom celu rodinu s dozivotnymi nasledkami.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cacianka
4. júl 2021

@elizabet173 ja takych poznam veľa. Dohovarali alkacom a isli na liečenie. A nepiju 5 10 aj 30 rokov.
Ale pravda je ze sami sa museli rozhodnúť

katkati
4. júl 2021

@oli18 Žiaľ, autorka veľa možností nemá. U nás je liečba dobrovoľná a musela by seba alebo iného ohrozovať na živote, aby bola liečená nariadenou nútenou liečbou.

july0
4. júl 2021

@oli18 Alkoholikovi sa pomôcť nedá totižto.

kitycat
4. júl 2021

Odstahuj sa, lebo aj ty zacsnes pit.

Mohla si mat davno inac zariadeny zivot v lepsej praci vlastnom bytiku alebo aj izbe, najst si nejake kamaratky je vela ludi takych ako ty, staci napisat do inych diskusii ako sem.. Zmen prostredie, najdi si partaka/partacku na sport alebo na vylet a vrat sa do svojho domova, nie tam kde sa ti nepaci a kde polovica tvojej vyplaty ide na toaletak lebo mas z nervov sracku.. 🙄

srnqqa
4. júl 2021

@oli18 kto nezazil, nepochopi. Ja som bola ta, co nasla flase v skrini. Nechapala som, ale tusila, ze to nebude dobre. Mala som max. 8. Cele dni kriky, sceny, facky, utekali sme k babke, lebo tam bol klud, alebo oco volaval babku/dedka ku nam, aby mu s mamou pomohla, raz ju mama kopla do brucha v zachvate a pod babkou krv; pamatam si, ako sla z prace a tackala sa a vravela mi, az ju riadne drzim. Ta hanba. Od tych cias som chodila s hlavou dole. V podstate mi to ostalo dodnes. Roky sme takto zili. Potom sla na liecenie a 15 rokov vydrzala. Narodil sa mi syn a po 3 mesiacoch som prisla na to, ze je zasa v tom. A bolo to este horsie. Policia ju parkrat z podniku doviedla domov, niekedy sla von a par dni sa proste neukazala. Oco ju umyval, lebo sa dogrcala, dosrala.. Mam svoje dieta, svoj byt, pracu, fajn priatela. Ale stale nezijem tak, ako by som si zasluzila. Casto som musela riesit vztah mojich rodicov, mojej matky ku chlastu, dohovarat, ukludnovat atd. Neni som slobodna. Ked prechadzam okolo podnikov, kde moja matka vystrajala a ludia sa na mna divaju, vzdy mam pocit, ze je to kvoli nej. Nenavidim cinkot flias, neznasala som, ako si odpija z kavy, az par rokov dozadu som pochopila, preco - lebo ked sme boli male, mala chlast ukryty v nasej izbe a cuckala tam. Mam problem, ked priatel povie, ze skoci na pivo. Mne je jedno, preco matka pila, ze si nerozumeli s otcom, chlast nebol riesenie. Rozvod ano, no zial, nemali odvahu?
Nas ako deti nikto neriesil, pomahalo sa alkacovi a manzelovi/manzelke. Ale na deti sa uplne zabudlo a my si to nesieme celym zivotom a pasujeme sa s tym sami.

panelacikova
4. júl 2021

@ysseba presneeeee 😀 😀

panelacikova
4. júl 2021

@srnqqa to mi je úprimne ľúto :( u nás pije otec.... ale ani zďaleka nie až tak, ako tu opisujete niektoré vlastné matky :( a teda že môj otec pije často a dosť, je svätá pravda. ale oproti vašim matkám "hrá" len štvrtú ligu asi.... on je zameraný hlavne na pivo, ale tiež ho stiahne dosť a prakticky denne. občas si v krčme doprajú aj mix a vtedy len "zábava začína".... takže verím tomu, čo píšete, že to muselo byť absolútne strašné. mama by mala byť práve tá, ktorá deti ochraňuje od zlých vecí a vplyvov, nemyslím do bodky, ale chápeš.... a nie tá, ktorá pridáva deťom starosti a hanbu.
viem, že je to asi ťažké, ale nemala si chuť alebo záujem alebo predsavzatie, že ju proste odstrihneš, odstrániš zo svojho života? chápeš, že už sa s ňou nebudeš kontaktovať? možno ťažké rozhodnutie, ale asi by ti čiastočne pomohlo.... no a potom.... psychológ. viem, o čom píšem. pozostatky z tak odporného detstva sa v tebe nesú po celý život. a nech sa snažíš ako chceš, vždy niečo vypláva na povrch, čo ovplyvňuje tvoje myslenie a konanie (napríklad aj to, že muž ide na pivo a ty s tým máš problém - čomu ja dokonale rozumiem, muž možno nie).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
4. júl 2021

@srnqqa toto je fakt hrozne, podme pomahat alkacovi, podobrotky, pozlotky, prehovarat a prehovarat. A tych ostatnych, ktori su atmosferou otraveni a zniceni, teda hlavne deti a partner, ti nech sa davaju cely zivot dokopy... 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
apolka77
4. júl 2021

Autorka- koľko máš rokov?
Matku nezmenis ako písali dievčatá vyššie. Zmeniť sa musíš ty. Ak chces inak žiť.
V prvom rade daj sa dokopy fyzicky a treba pracovať. Žiadne výhovorky ale nájsť si prácu.
Potom nájsť si podnájom...keď matku nebudeš vidieť každý deň ako sa opija hneď Ti bude ľahšie.
Zameraj sa iba na seba. Na svoj rozvoj. Matku nerieš vôbec.
Mohla by si sa presťahovať ku babke?
Aj keď je senilna predsa len lepšie ako mama alkoholicka. Keď si nájdeš prácu od babky pôjdeš do podnájmu....hlavne ďaleko od rodiny ktorá ťa ničí.
Ak nebudeš nič robiť a hľadať iba výhovorky nepohnes sa.
Daj si cieľ že sa zamestnas a do 2mesiacich odstahujes...skús to...život svoj máš vo vlastných rukách.

lilly16
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilly16
4. júl 2021

Zdravím...ak si veriaca, začni sa za mamu modliť..skús Pompejskú novénu..modlitba vždy pomôže..

andreatytler
4. júl 2021

@oli18 Jedinny sposob ako sa alkoholik vylieci, je taky, ze si on sam prizna ze ma problem a ze sa bud potrebuje zmenit, alebo to sam nezvladne a potrebuje pomoc.
Dokial sa toto nestane, nikto na svete nezmoze vobec nic. Preto je dolezite sa nesnazit pomahat, kym je alkoholik v stave ze pomoc alebo zmenu nechce.
Ludia co ziju s alkoholikmi (deti, manzelia/ manzelky) sa casto stanu zavysli na snahe tomu cloveku pomoct. Dostanu sa do takeho stavu mysle, ze nedokazu vidiet veci realne. Vsetko na com zalezi, je aby ta osoba prestala pit. A toto im velakrat ostane navzdy... dievcata, co mali otca alkoholika, ktoreho sa snazili zmenit (ale nepodarilo sa) si najdu muza alkoholika a pokracuju vo svojej snahe.
Chapem ako kruto ta rada alkoholika ignorovat moze zniet, pre niekoho kto nema skusenosti, ale je to skutocne dobra rada.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. júl 2021

Oco to moc nerieši jeho rodina alkoholici. On tiež sem tam popíja..ale vie mieru. Mama mieru nevie. Ona pije potajomky on aspoň nie potajomky ale len na akciách zábavách párty on jej nikdy nedá ultimátum o rozvode. To je celé onicom. S ním sa tiež nedá dohodnúť proste. On sa tvári že ona pije úplne normálne ako každý. No nromalne to nie je. Vkuse chcieť slopat každý deň do nemoty.
A ona žiaľ u nás mama pije so susedkou ony sú doma bez práce tak slopu jedna za druhou ona len dôjde k nám na obed a už slopu do večera. Premrhany život..všetko..mama ťa nerobí pracovať nechce vôbec oco posiela peniaze a ja z biednej maródky keďže robím len na polovičný no psychopatia doma. Neviem čo robiť. Za psychiatrom idem ja. Ju nikdy nedonutim ísť. Ona problém nemá..máme ho my všetci. Ona pije normálne ako každý človek. Robí mi tým len nervy. Veď na pekný život táto ju do roboty nenúti a slope furt. Chce slopat.nudi sa strašne bola dobrá matka starostlivá ale vždy píla a tento posledny rok je to hrozne slope stále. Oco to neriešiniekedy jej v dobrom dohovori že to by si nemala až tak piť a tak to ti škodí. Však si daj malo..ale nie ona nemá mierku a neuvie sa ovládať. Keď niekedy nevypije si tak je nervózna útočná proste vkuse každý deň musí sloapt a ja nikoho nemám..a keď už vidím že ide na nákup do obchodu roztrasiem sa. Príde opitá..a tak..fľašky vezme a pod.pod pazuchou.

katkati
6. júl 2021

Prečo nemôžeš alebo nechceš ísť k babke?

autor
6. júl 2021

K babke sa nedá však ťa býva s nami omg..veď ona je už Mimo seba ja som v zúfalom stave.
Moja matka chce na všetko zabudnúť pomocou fľašky ja ju neľutujem sviňu jednu sebecku egoisticku..nikto jej nekazal ozierat sa z nudy a bez príčiny..alkoholizmus nie je choroba..je to psychopatia s vlastným zavinenim..keby bola abstinentka tak takéto patálie ja teraz nemám .
Taký kríž myslím..
Ja neľutujem ľudí kt.si choroby zapríčinila sami..obézni ľudia kt.na to umrú tiež fajčiari zomrú..a tak.
Ja toto neriešim..to si zapríčinili sami..prečo ale ja nemôžem vyrastať v normálnej rodiny prečo nemôžem žiť ako normálny človek v normálnej rodine. Ona patrí na psychiatriu sviňa a dostala tam mňa