Mama tlačí na svadbu a deti: Ako reagovať?
Ahojte baby, prosim o radu kedze uz neviem ako reagovat. Mam 30, posledne 2 roky celkom dobre platenu pracu, s priatelom sme spolu 2 roky a zaciname ovazovat nad kupou spolocneho bytu, event.aj svadby a nasledne deti. Priatel je o 7 rokov starsi, vlastni garsonku, ktoru by predal. Problem je ze mama sa ma pomerne casto pyta co od zivotq chcem, ze preco uz nemam deti a ze preco neni svadba a ze preco uz nemam vlastny byt. Odpoved je lebo si to nemozem dovolit. Proste aj pri usporach ktore mame s priatelom nam to este stale nevychadza, potrebujeme vacsi cash a az ked budeme mat svoje chceme rozmyslat nad detmi. Velakrat mi dava za priklad mojich rovesnikov ale nevidi ze im kupili byty rodicia alebo ze im len tak dali 100k, alebo ze oni zarabaju 3000eur, ja zase taky plat nemam...proste velmi ma taketo debaty bolia lebo tieto veci neviem ovplyvnit...
ved presne to co si napisala tu, jej povedz. ze nemas taky financny zaklad, aby si zvladla uzivit momentalne dieta, ze chces najprv poriesit svoje byvanie atd atd..
a ked nepomoze, tak jej povedz, ze kludne pojdes do toho aj teraz, ak ti financne prispeje, ako tvojim rovesnikom :D
@0silvia0 ano ide si svoje...ze uz som stara a takymto sposobom mat dieta nikdy nebudem, ze ona uz mala 2 v mojom veku atd...proste vobec sa nezamysla nad tym ze teraz v hl.meste stoja byty v pohode aj 300k za nejaky 2izb....ze mam prijst zit domov pricom nikde v okoli by som taky plat nemala
A prečo sa s nou o tom bavíš? Mama, o tomto sa s tebou baviť nebudem, prepáč. Ďakujem za pochopenie.
@jesenzima ona stale otvara tu temu...
Veď jej povedz, nech ťa nechá žiť svoj život, že zbytočne sa stará.
Tak vždy odpovedz to, čo som ti napísala ..
no ak znova otvori tuto temu, poviem, mami, uz sme sa o tom bavili. ak nemas 100 tisic na dobry start do zivota ako podporu pre mna, tak sa nema zmysel o tom dalej bavit :D
Áno ona mala dve deti, bývanie aj manžela čo ty zatiaľ nemáš. Opýtaj sa ako ona prišla k bývaniu, vysvetli ako je to teraz a už sa s ňou o tom nebav.
Je sebecká, ide jej len o vnúčatá. Iné ju nezaujíma. Uvidíš keď tie deti budeš mať 😂😂
Veď keď ti ona vyhadzuje na oči tvojich rovesníkov, ktorí to všetko už majú, vyhoď jej na oči jej rovesníkov, ktorí svojim deťom kúpili byty, alebo dali peniaze.
@autorka tvoja mama je stara generácia, ktorá nebola zaťažená hypotékami, strachom o financie, ktorá dostala družstevný byt zdarma, a za kopcom (alebo ešte lepšie v rovnakej dedine), mala haldu rodiny vždy ochotnu pomôcť. Šli do dôchodku skôr ako pôjdeme my, nestudovali, cize nezabili min. 5 rokov mladosti nad knihami. Jej sa to povie.. Prestaň sa snou o tomto baviť, obmedz kontakt a hotovo. Ak bude veľmi doterna, tak sa jej spýtaj ze ci ti ku dieťatu bude aj chodiť pomáhať, tak ako sa patrí a ako verím, ze bolo pomáhane jej. Bodka..
Stále by som jej odpovedala to isté a ukončila tému, že sme sa už o tom bavili. Nič si z jej rečí nerob. Je to váš život a robíte si ako chcete vy dvaja.
@zoja1234 Autorka má 30, jej mama mala v jej veku už dávno 2 deti, čiže autorkina mama má krátko po 50-tke. Takže nie, nikto jej nedal žiadny byt zdarma. A ani keby bola oveľa staršia, tak sa nedávali byty zdarma hocikomu len tak, na počkanie. Ja neviem, kde sa táto častá a obľúbená dezinformácia zobrala.
@h2 ale aj tak,nič z tohto, a ani aj keby ta pani bola zo zlata, ju neopravnuje dožadovať sa svadby/vnúčat nasilu... To uz kde sme? Prečo to musí robiť? Prečo tlači dcéru do niečoho, na čo dcera ešte nieje ready? Dobre akoze pripomenúť áno, ze nemladne a roky jej idú, ale taktne, a normálne, nie ako diktator
@lonely66 bohuzial to tak nie je...sami moji rodicia maju estw hypo na niekolko rokov a po zvyseni sadzieb im to len tak tak vyxhadza plus som im na zariadenie pozicala 15 000 ktore mi splacaju ....cize aj preto nechapem ako mi mama moze vyhadzovat na oci ze nemam vlastny byt, no hold nemam ked som jej pozicala cash
@lonely66 Ja veľmi dobre viem, ako to fungovalo. Veľmi mnohým byty pridelené neboli, napriek roky podanej žiadosti. A tým "pridelené" nemyslím darované, ale poskytnutá možnosť ísť tam bývať, ako nájomca. Človek nebol vlastníkom, preto sa žiadne byty nepredávali a nekupovali, ale vymieňali sa. A prečo sa vymieňali? Lebo nikto si nemohol vybrať, aký byt a kde by chcel, ako dnes, kedy si človek určí nejaké kritériá a potom si vyberá z bytov, ktoré ich spĺňajú. Toto bolo "ber, alebo nechaj tak, iný bude rád".
Autorka, tak keď si ešte ty mame požičala, tak nemá absolútne žiadne právo ťa do niečoho tlačiť a vyčítať ti, že nemáš bývanie. Mne to príde až absurdné: Dáš niekomu peniaze a ten človek ti potom vyčíta, že ich nemáš. 🙃
Tak už ti tikajú biologické hodiny, nieje záruka že hneď otehotnies môžete mať problém môžeš otehotnieť hneď, alebo až v 40 tke. Tvojmu priatelovi ťahá na 40 tku tak sa nečuduj. Vhodný vek a zabezpečenie na dieťa nebude nikdy pri cenách dnešných potravín a nehnuteľnosti. Ale chápem ťa určite poriešime hlavne to bývanie a trvala by som na svadbe.
keď zase začne omieľať to svoje,okamžite si vypýtaj tých 15 000 plus ďalších 100 000. Že hneď potom bude byt aj dieťa.
Vážne by som chcela vidieť.ako sa zatvári.

Ved jej povedz, ze dieta chces az do vlastneho byvania. Ci povies jej tento argument a aj tak si ide svoje?