icon

Máme dať prababku do domova?

12. dec 2021

Morálna otázka.
Moja babka si k sebe vzala svoju mamu,lebo jej mladšie sestry ju nechceli.
Sestry a ich deti sa na prababku prídu pozrieť raz za uhersky rok jak sa hovorí.
Žiaľ, prababka je taká,že permanentne frfle, robí naprieky, ohovára moju babku,že sa o ňu nestará 🙈 pritom má každý deň teplé jedlo minimálne 2x denne + desiata, olovrant. Má vlastnú samostatnú izbu s rádiom a televízorom, čisté oprate ozehlene oblečenie. Permanentne sa háda do krvi 🙈 a pritom na o tých mladšich sestrach len v superlatívoch hovorí, a už ju asi pol roka pozrieť neboli.
Babka ju chcela dať do domova,lebo to už psychicky nezvláda, platil by sa prababkin dôchodok a doplatok asi 150€, a to sestry odmietli, lebo že zbytočne vyhodené peniaze, a oni nemajú na zvyž 50€ 😡😡😡😡
Prababka na všetky 3 dcéry napísala dom, tak ho moja babka chcela predať a z toho by sa jej platil domov....ale sestry boli proti 😏 lebo veď po smrti to bude lepšie, peniaze ostanú im.
Rozhodli sme sa babkine deti aj ja, že teda to budeme platiť my ale zase sestry nechcú o tom ani počuť 😡
Čo máme robiť?
Čo by ste robili na našom mieste?
Vďaka za odpovede

pribinak
12. dec 2021

@martinq54 ako kde. U nás - u rodičov mali toez koronu v zariadení, nikto nezomrel, všetci to zvládli super. Viac boli choré sestrička a opatrovateľky

elizabet173
12. dec 2021

na vašom mieste by som na Vianoce zvolala sestry a oznámila im, že babka je v poradovníku do DD a spýtala sa, ku ktorej ju môžem po 1.1. priviezť, ak sa budú vykrúcať, tak ju priveziem a zároveň to budem riešiť súdne. Babkine reči by som brala jedným uchom dnu, druhým von, zrejme už ide o stareckú demenciu. Viem, že je to ťažké, zažila som, ale zväčša už ten človek za to nemôže

elizabet173
12. dec 2021

@martinq54 to je tvoj názor, môj je iný, aj moje skúsenosti. Babka sa tam pred štyrmi rokmi pýtala sama, je tam maximálne spokojná, zariadenie je luxusné, niektoré sestričky poznám osobne, som s nimi v kontakte.

marsmykkok
12. dec 2021

@martinq54 súhlasím, poradovníky sa pohli veľmi vo väčšine domovov a už predtým bola starostlivosť nedostatočná, lebo jednoducho príspevky na také zariadenia hore nejdú alebo minimálne, za to energia, strava, náklady na zamestnancov idú hore stále a nemajú šancu tieto zariadenia to pokryť ak berú od klientov 400-500 eur. lepšie je to možno v tých súkromných kde je platba 800-1000 eur mesačne, ale pri nízkych dôchodkoch máloktorá rodina to bude starému človeku doplácať.

petrofka
12. dec 2021

Ak tomu dobre rozumiem, prababka ma svoj dom, ktorý je teraz neobývaný? Nie je dobre si babku po čase striedať po iných domácnostiach. Nikde nebude doma a to, čo starý človek potrebuje je práve stabilita. Takže prosím, dajte prababku do domova. Alebo dajte prababku naspäť domov a budú sa tam sestry striedať alebo jej budete platiť nejakého človeka, čo sa tam o ňu bude starať, nejakú opatrovateľku. Oznámila by som sestrám tieto tri možnosti správou s tým, že ak sa nedohodnete, budete kontaktovať právnika. V tom prípade by som ju dala do domova a doplatok na domov vymáhala cez právnika a súd.
Prababka bude frflať už stále a babka bude v akomkoľvek prípade pre ňu tá najhoršia. Tá, čo ju poslala do domova, tá, čo sa o ňu nestarala, a tak ďalej. To nikto nepochopí, kým nezažije. A tiež si to nikto, predtým ako si vezme človeka k sebe, neuvedomí. Príde možno čas, kedy bude treba prababku prebaľovať, kúpať. Ak to už babka robí, tak neváhajte nad domovom. Prababke nič zo svojich činov nedokážete vysvetliť, treba sa na to pripraviť. Babka ma tiež právo byť v pohode a šťastná a užiť si ešte život tak, ako jej sestry. Nehadala by som sa, len s kludom oznamovala. Ak by babka dostala po prababke dom, tak by som chápala postoj sestier. Ale kedze dedia rovným dielom, budu sa musiet aj rovnym dielom starat.

elizabet173
12. dec 2021

@marsmykkok niekto má aj dôchodok vyšší a dieťa alebo deti, ktoré doplatia radi. Je totiž zložité ostať zo zamestnania doma, keď taký človek potrebuje celodennú starostlivosť a potom pár rokov pred dôchodkom hľadať zamestnanie, keď sa starý človek pominie.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
12. dec 2021

@petrofka takémuto človeku ale nestačí opatrovateľka, ktorá príde na 8 hodín, aj keby poobede a večer sa postarali dcéry, ona potrebuje niekoho zrejme aj v noci.

petrofka
12. dec 2021

@martinq54 nie, su tri sestry. Takze zodpovednosť všetkých troch.

petrofka
12. dec 2021

@elizabet173 ale to nevieme. Ved pisem opatrovateľku, nie spolocnicku. Opatrovateľku ako nase zeny chodia do Rakúska. Bud budu platit, alebo smer domov alebo sa starat same, kedze nemajú penazi nazvys.

elizabet173
12. dec 2021

@martinq54 prepáč, čerpáš z nejakého dôveryhodného zdroja? Lebo ak ide o štátne domovy dôchodcov, to netuším, ale v súkromných robia všetko preto, aby šíreniu predišli, lebo ak by nemali klientov, tak skrachujú

jajo1
12. dec 2021

priznám sa, že som neprečítala všetky príspevky, len napíšem vlastnú skúsenosť. Boli sme s manželom v rovnakej situácii - jeho mama, o ktorú ďalší 3 manželovi súrodenci neprejavovali záujem (zdvorilostne ju prišli pozrieť na Vianoce a Veľkú noc, častejšie nemohli, lebo im pohľad na starého človeka - vlastnú matku - nerobil dobre - toto nám naozaj povedali), bývala s nami. Celodenná starostlivosť už bola pre nás náročná, okrem toho sme obaja v produktívnom veku, keďže manžela mala jeho mama v 45 rokoch. Ostatní súrodenci boli samozrejme tí najlepší, my sme boli zlí, útoky voči nám sa stupňovali. Tak sme jej naozaj vybavili miesto v domove sociálnych služieb. Premiestnili sme ju tam, ona celkom rada súhlasila. Každý mesiac doplácame 125 eur zo svojich peňazí, pretože samozrejme ostatní traja súrodenci nesúhlasili s umiestnením do DSS. Ale za ten pokoj mi to stojí. A poviem na rovinu, aj vzťahy medzi nami sa časom upravili, pretože manželova mama si uvedomila, že okrem nás a našich detí k nej nikto do DSS na návštevu nezavíta. A po čase sme si ju v našich voľných chvíľach začali brávať aj domov, napr. na víkend alebo spolu zájdeme do miestnej cukrárne na koláčik alebo sa len tak prejsť na malú prechádzku. Taktiež si ju brávame na všetky sviatky a oslavy.

elizabet173
12. dec 2021

@petrofka ja som tým prešla, opatrovateľka by ťa vyšla viac, ako súkromné zariadenie. Ona tiež nebude u babky mesiac v kuse, potrebuje aj voľno, čiže potrebuješ dve, aj v Rakúsku sa tak striedajú. Kto to zaplatí? My sme to nakoniec dali doma, ale s odretými ušami. Úplne chápem autorku témy.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
12. dec 2021

@jajo1 zle sa to číta, že im nerobí dobre pohľad na starého človeka, na vlastnú matku ☹

mauduska
12. dec 2021

u nás sa riešila podobná situácia, až na to, že prebabka je už demetná a robí napriek aj tak, že hovno položí na poličku a podobne. Jej syn=môj dedko ju nechcel dať do domova, starala sa o ňu jeho manželka celé roky... Dedkov brat o ňu ani nezakopol ako bol rok dlhý, furt riešil len jej peniaze.

Nakoniec moja babka mala zdravotné problémy, kvoli ktorým sa o svokru starať nemohla niekoľko týždňov a vtedy dedko pochopil, že to nie je sranda starať sa o ňu. Dali ju do domova túto jeseň a majú konečne pokoj... lepšiu atmošku doma, viac času na seba. Tých asi 150 eur čo doplácajú im za to úppne stojí.

Určite dajte babku do domova.. alebo k niektorej sestre. Každý ma právo na pokojný život a nie je okej, aby sa 70+ roční ľudia starali o svojich rodičov, keďže už sami nevládzu. Iné to bolo predtým, keď ľudia žili do 50tky a potom zomreli. Tak sa mladým ľahko postaralo o rodičov až do smrti...

Držím vám palce!

elizabet173
12. dec 2021

@martinq54 prečo by som tomu nemala veriť, keď sme tam do prepuknutia tretej vlny boli minimálne raz týždenne, rozprávali sme sa s klientami, so sestričkami, spomínaný kamarát, ktorý tam má maminu, je riaditeľov kamarát. Inak, ako dokážeš zabezpečiť doma, že sa starý človek nenakazí? Ľudia chodia do práce, k lekárovi, do obchodu, aj s tým starým človekom beháš v kuse po lekároch. Ešte taký detail, klienti nikdy neboli bez rúšok a stravu im nosia na izby.

jajo1
12. dec 2021

@elizabet173 čo ti poviem, mám s manželovými súrodencami kopec podobných zážitkov - keď manželovej mame operovali nádor a totálne vysilenú ju prepustili z nemocnice, ja som jej doma dávala lyžičkou vodu po dúškoch a tekutú stravu. A moja švagriná sa ma spýtala, že prečo to robím, či to nie je umelé predlžovanie života ... a mnoho ďalších príhod, ale už radšej nenapíšem nič ...

martinq54
Odpoveď bola odstránená
cacianka
12. dec 2021

Toto je veľmi ťažká situácia
Mali by ste zvolať rodinnú radu, pripraviť si návrhy riešení a striktne trvať na odbremení babky. Prababka vychovala tri dcéry a starať sa má iba 1 ?!?!?
Iba ona musí trpieť starecké demenciu a vystarajanie svojej mamy ? To potom iba ona zdedí dom ?
Tu ani nejde o majetok ako taký, kašľať na to, ale tu ide o starostlivosť nie 24/7 ale ako 30/7, aj to neda sama, musí mať pomocníkov. Aj tvoja babka už má asi svoj vek, nie je taká silná a agilna aby senilnu chorú mamu zvládala. Môžete vybaviť ADOSku, opatrovateľku z obce či mesta, ale to nie je všetko.
Môžete vybaviť vyšetrenie cez obvodnú lekárku u psychiatra, kt.nasadi liečbu aby sa prababka skludnila a tlmila depresie
A ako som napísala v úvode - treba riadne dupnúť na jej 2 dcéry, pozor bez mužov, chce to ostrý slušný jazyk a buchnúť po stole. To že by mali tvojej babke aspoň € prispieť, pomôcť je jasné, zaplatiť opatrovateľku.
Najprv po dobrom napr. aspoň 1 týždeň zobrať k sebe a celý mesiac mať službu kedy niekto z rodiny príde pomáhať, venovať sa babke. Druhý mesiac druhá dcéra a tretí mesiac vy.
Ak má babka viac zdravotných problémov, vybavujte hneď DD, kde to bude vybavené. Že 2 dcéry nechcú ? Ale dom áno, to slintaju, aký majetok zhrabnu,a mám tušenie že tvoju babku aj zoderu a oklamu, len aby oni mali viac. Takže ak nebudú chcieť, povedzte im alebo aj nie, že budete výživné žiadať cestou sudu, lebo všetky deti sú povinné prispievať svojim rodičom ak im príjem nestačí na základné potreby, takže áno ak by jej nestačil dôchodok na platbu DD, musia doplácať deti. Alebo na súde navrhnete predaj domu a zo zisku sa bude platiť slušný DD.
Áno môžete to urobiť, ja by som to aj urobila, môže babka mama aj ty riešiť.
Vo veľa prípadoch majú seniori majetok, byty a domy drahé 100 aj 200 a viac tisícové, ale o rodicov sa postarať, DD im prispieť 5 či 100 to nie. Ale hľadajú pochybné zariadenia , skoro zadarmo.
To by malo byť v zákone, chces DD, predaj byt a príď. Rodičia sa narobia, zarobia, kúpia byt či dom a potom ho majú vypratať lebo deti ho chcú zadarmo, a štát postaraj sa za nás. Viem že nie u všetkých a vždy to ide takto, ale drvivo áno.
Takže buchnite po stole a riešte.

elizabet173
12. dec 2021

@martinq54 my sme sa už v podobnej diskusii stretli, ak dovolíš, ja si ponechám svoj názor, ty si ponechaj svoj. Moja svokra má takmer 80 rokov, nakazila sa u lekára, švagriná, ktorá ju tam viezla, tiež. Nemusela byť ani v takomto zariadení, návšteve lekára sa nevyhneš. Súkromných zariadení poznám viac, takže mám aký taký prehľad.

elizabet173
12. dec 2021

@martinq54 inak, ak práve sleduješ STV 1. tak tam ukazovali grafy, o koľko percent poklesol počet nakazených v soc. zariadeniach oproti druhej vlne. Samozrejme, že je to najmä očkovaním. Ale toto nie je zdrojom mojich info, mám ich z iných zdrojov.

0silvia0
12. dec 2021

tu treba mysliet skor chladnokrvne a odosobnit sa. Zratat moznosti babky, jej sily fyzicke a psychicke. Ak sa ona uz neciti na opatrovanie, treba to razne odkomunikovat a razne ziadat pomoc od ostatnych surodencov. Ono je pravda, ze rodinne vztahy su vselijake a aj tie matky kedysi neboli milujuce chapajuce citlive osoby, ale castokrat panovacne prisne chladsky, tak potom aj tie deti sa k nim rozne spravaju. Ale toto treba riesit bez emocii a s rozumom.

akvi
12. dec 2021

Inak sila je aj to, ze tvoja babka ťahá to opatrovanie zo svojich zdrojov. Ak som teda správne pochopila, ze sestry nic neprispievaju ani financne, ani materiálne. Ale dom si akože podelia rovnako . U nás bolo vždy dobrym zvykom, ze kto doopatroval rodičov, dostal celý dom a to bola určite adekvátna odmena za starostlivosť. Lebo tu nejde len o peniaze, ale o život ako taký. Kto opatroval starého človeka, ten vie.

dilino
12. dec 2021

@katulienkax presne úplne s tebou súhlasim do bodky.

ejanjelik
12. dec 2021

V stredu som bola na pohrebe dedovej sestre. Bola roky v domove dochodcov. Jeden syn jej zomrel, druhy sa o nu nestaral. Aj ked mala dobru starostlivost trpela tam. Stari ludia su taki, ze frflu. Jednym uchom dnu a druhym von. Mozno by pomohol keby mala nejaky konicek. Ak je stale zavreta sama v izbe , tak jej je proste smutno

lubmar
12. dec 2021

A sama prababka co na to hovori? Je este pri zmysloch?Isla by tam dobrovolne? Neviem si predstavit, ze by ste ju isli umiestnit niekde nasilu, ak by nechcela ist... 🤔

dilino
12. dec 2021

Tvoja mama nech urobi čo uzná za vhodne.Chrápčať majetok to áno ale postarať sa o ich mamu to nie ani žiadne riešenie.A ešte aby to tvoja mama doplacala takých by bolo.A oni pridu len na hotove ak pišeš že tvoja mama je pre nu zlá a jej sestry čiže babkine dcéri dobre tak tvoja mama by mala každý víkend vziať babku ku jednej sestre a na dalši víkend k druhej sestre.A ked sa nemýlim ked by babka bola v DD a nevystačuje jej dôchodok musia deti doplacať rovným dielom aby jej vyšlo.A nie jedna doplati všetko a tie ostatne nič.Tvoja mama by mala razne zakročiť vôči jej sestram a riadne im sorry ale asi vyhubovať a naziapať lebo s takými ináč asi sa ani nedá.Tvoja mama si nielen miňa energiu ale aj zdravie si nič s toho zmätku čo vyvolavajú jej sestry.Poriadne razante zakročiť a nech si ju striedajú ak nechcú dala by som ju každý víkend pred jednej a potom k druhej pred dom a nezajem nech sa starajú a ak by to nezabralo tak by som urobila taký cirkus v rodine že by si to hned rozmysleli ale to som ja.Tvoja mama je asi veľmi mäkka na sestry.A čo na to hovori tvoj otec.

olivla
12. dec 2021

Ja, som riešila túto dilemu tento rok s mamou. Ma 85 rokov a nebudem sa rozpisovať čím všetkým som si pri starostlivosti prešla ja a aj moja rodina. Až po upozornení všeobecnej lekárky som si uvedomila, že ďalej to takto nejde... Našli sme súkromné zariadenie. So všetkými papiermi mi lekári a sociálne pracovníčky ku podivu pomohli. Väčšinu som riešila mailami, úplne bez problémov. Mama je v zariadení od októbra, aj ju tam už pred mesiacom zaockovali treťou dávkou. Asi mesiac som bojovala s výčitkami svedomia... Ale už teraz v decembri je dobre, aj ona si zvykla, ukludnila sa, lebo pre tak starého človeka je každá zmena strašný stres. Minulý týždeň doniesol môj manžel domov covid. Bol úplne bez príznakov, prišli sme na to náhodou a nakoniec ochorela dcéra. Mama, keďže bývala tesne pri nás a každý deň bola s nami, by sa asi nakazila, takže všetko je vecou náhody...Áno, v zariadení je väčšia šanca nákazy, ale už nad tým takto nerozmýšľam...Nemôžeme sa stále trápiť, vyčítať si, neexistuje ideálne riešenie. Urobte tak, ako to cítite, poraďte sa s lekármi a hlavne počúvajte svoj rozum a intuíciu, je to Vaša prababka, nie moja, ani ďalších diskutujúcich. Veľa šťastia a sil prajem😊

cimage
12. dec 2021

Jasne, ze to tym dceram vyhovuje. O mamu je postarane, nemusia nic platit, maju pokoj, dedicstvo a este su tie najlepsie. Treba razne zakrocit a otvorit im oci. Bud si budu mamu brat k sebe, alebo budu platit za domov, bodka. Nie je to fer voci vasej strane, ale tak to byva v takychto situaciach si to vzdy niekto odnesie.