Máme dať prababku do domova?
Morálna otázka.
Moja babka si k sebe vzala svoju mamu,lebo jej mladšie sestry ju nechceli.
Sestry a ich deti sa na prababku prídu pozrieť raz za uhersky rok jak sa hovorí.
Žiaľ, prababka je taká,že permanentne frfle, robí naprieky, ohovára moju babku,že sa o ňu nestará 🙈 pritom má každý deň teplé jedlo minimálne 2x denne + desiata, olovrant. Má vlastnú samostatnú izbu s rádiom a televízorom, čisté oprate ozehlene oblečenie. Permanentne sa háda do krvi 🙈 a pritom na o tých mladšich sestrach len v superlatívoch hovorí, a už ju asi pol roka pozrieť neboli.
Babka ju chcela dať do domova,lebo to už psychicky nezvláda, platil by sa prababkin dôchodok a doplatok asi 150€, a to sestry odmietli, lebo že zbytočne vyhodené peniaze, a oni nemajú na zvyž 50€ 😡😡😡😡
Prababka na všetky 3 dcéry napísala dom, tak ho moja babka chcela predať a z toho by sa jej platil domov....ale sestry boli proti 😏 lebo veď po smrti to bude lepšie, peniaze ostanú im.
Rozhodli sme sa babkine deti aj ja, že teda to budeme platiť my ale zase sestry nechcú o tom ani počuť 😡
Čo máme robiť?
Čo by ste robili na našom mieste?
Vďaka za odpovede
Ja som poznala jednu rodinu čo si babku vždy po mesiaci posúvali. A fungovalo to. Každý rovným dielom.
Ano, dajte ju do domova. Moja babka zila po dedkovej smrti asi rok a pol. Proste zalahla (bola slepa a ani predtym na tom nebola dobre, ale dedko ju drzal, staral sa, kazde dieta sa nejak staralo, ale hlavny bol dedko). Starali sa potom o nu vsetci traja surodenci, moja mama bola ta, co sla pomahat aj 5x denne, hlavne zo zaciatku, lebo ujo nevedel ani ako babku prebalit a mama bola predsalen jej dcera... Moju mamu to znicilo. Presne to bolo to obdobie, kedy zostarla nie o rok a pol, ale o 15 rokov. Nielenze nikdy nebudete ti dobri (pri babke boli dobri nastastie vsetci, ona take reci nemala, ale dedo z druhej strany je taky, ze byvame na 1 dvore a moj oco je najhorsi syn, aj ked sa pre neho aj rozkraja), ale Vas zivot to znici. Zivot vsetkych, ktori sa staraju a ziju s nou. Takze bez ohladu na cokolvek, ano, DD je dobre riesenie. A to vravi aj moja mama, ktora ma sama po 60tke a vie, ze pripadna buduca starostlivost o nu by nas znicila, tak ako ju znicil rok a pol s babkou (a to bola babka fakt super osoba, ktoru sme vsetci milovali).
@letfenixa
Zákon upravuje aj nárok rodiča na zabezpečenie primeranej výživy od detí (spravidla finančná výpomoc). Deti sa majú podieľať podľa svojich možností, majetkových a iných pomerov podľa toho, ako sú z tohto hľadiska na tom v porovnaní s ostatnými deťmi (Bohatšie deti prispievajú viac).
Ak niet detí, v obmedzenej miere miere prechádza vyživovacia povinnosť na vzdialenejších príbuzných.
Dať sestrám ultimátum. Buď sa striedať po mesiaci alebo súdnou cestou výživné na mamu a domov dôchodcov. Tvoju babku to zničí, psychický aj fyzický, nenechala by som to tak a začala by som to riešiť. Je to jej mama, sama sa do toho neobuje, musíš to prevziať do vlastných rúk.
Ja vam napíšem na danú vec pohľad z oboch strán. Totiž pomáham rodičom starať sa o moju babku 87 rokov, alzheimer... A zároveň pracujem v domove dôchodcov.
Pravda je taká, že nič nenahradí domácu starostlivosť, pokiaľ je tá starostlivosť dobrá, a má sa kto postarať.
Ja za svojich kolegov z domova seniorov dám ruku do ohňa, staráme sa najlepšie ako vieme, často aj nad rámec našich povinností, ale doma je doma...
Ale druhá strana mince je, že ak rodina už starostlivosť nezvláda, ono takýto starý človek dokáže zlikvidovať celú rodinu okolo svojim správaním, požiadavkami, celkovo svojim stavom... Vtedy je na mieste uvažovať nad jeho umiestnením v zariadení.
O umiestnení rozhoduje klient a ten kto sa stará, resp ten čo bude za pobyt doplácať.
Na názor dcér, ktoré sa o mamku nestarajú neberte ohľad, nemajú právo sa vyjadrovať, keď nepomáhajú.
Vyberte vhodné zariadenie a vyskúšajte, možno tam bude babka aj spokojná. To ze by tam išla, tiež neznamená, že nemôže odtiaľ odísť.
Držím vám palce a pevne nervy želám. 😉
Citam a pripajam skusenost. Svokru dali po 2mesiacoch fomov s tym, zema vyvod zo zaludka a vyvod do zaludka na stravu. Zaskolenie bolo asi na 10min, nie vsetko, poslali domov a starajte sa. Nastastie sa podujala jedna susedak, kt byva pobliz. Navsteca treva 2-3x denne. Okrem toho vyvody z obliciek a rakovina po tele. Sestry sa cudovali, ze pustili pacienta len tak domov. Nastastie silna energicka zena, tak dufam, ze to zvladne. Ale pristup zarazil i odbornikov a nieto este nas amaterov.
Dediť všetci a starať nikto.... jednoznačne predať dom a platiť starkej domov

Babka uz ma riadnu demenciu. Urcite umiestnenie do zariadenia