Máme ísť do podnájmu kvôli babke?
Ahojte, neplánovane som otehotnela. Riešime momentálne otázku bývania. Ja bývam s babkou, ktorá bola donedávna v poriadku, aspoň som si to myslela. Odkedy zistila, že som tehotná, je to s ňou na nevydržanie. Neustále mi robí naprieky, napr. ma v noci budí, že si nevie dať nohy dole z postele(úplna somarina, behá po byte cez deň ako laň), naschvál pred blokom spadne, aby som ju zdvíhala a to nemá 50kg, prekladá moje veci, kontroluje napr. aj moje spodné prádlo, skrýva chlieb do skrine, akoby som jej nedávala jesť. Doma nič neurobí, nepôjde ani do lekárne, ktorú má 3min od bloku. cítim sa niekedy ako v ústave. Byt mi prepísala asi 5r dozadu, je to veľky 4 izbak. Ale neviem, či mi to stojí za takúto cenu. Priateľ to celkovo nezvláda, najradšej by ju prizabil. Minule ho obvinila, že ju okradol a o 20min našla peniaze.. ale ospravedlnenie žiadne.
No moja otázka znie, ísť radšej do podnájmu?
Alebo sa možno babka ešte zmení?
Nechcela som vyhadzovať peniaze na drahý podnájom, ale asi nemám inú možnosť. Ja si pri nej neviem predstaviť vychovavať malé dieťa. Akoby súperila a upútavala pozornosť. 😔
@tamta ona mi ho v prvom rade prepisala lebo nabrala synovi pozicky a byt by jej casom vzali exekuciou. 😉
@janagem v konecnom dosledku aj keby zrusila darovaciu zmluvu, zdedil by ten byt moj brat a ja. Kedze mama ani jej syn uz neziju.
Za predpokladu, že to nedaruje "dobrej duši"
Zazila som to s mojou babkou - toto je jednoznacne nastupujuca demencia. Moja babka bola zo zaciatku tiez viac menej OK, ale obcas rozpravala z cesty. Postupom casu sa to zhorsovalo. Asi po roku uz nemohla byvat sama, lebo hrozilo, ze by nieco vyviedla. Takze v prvom rade to neber tak, ze to robi naschval, ale vezmi babku k lekarovi. Na zaklade diagnozy by som potom zvazovala umiestnenie babky do domova dochodcov. Cakacie doby su tam velmi dlhe, cize aj keby teraz este mohla byvat sama alebo s vami, urcite to treba zacat riesit, aby si bola pripravena na cas, ked sa to zhorsi. A ono sa to zhorsi...
@janagem Ach tieto dohady. 😀
Nema ani len najmensi dovod, ja ju nebijem, netyram, nezanedbavam. Nemusim byt pravnik ale na to treba poriadny dovod a aj dokazy.
Presne toto som chcela napísať ak by si neplatila tie dlhy tak by o byt prišla a skončila na ulici, určite nie so nevďačná, babka tam môže ďalej bývať a nie že ju chceš vyhodiť
Presne tak nie je dôvod na zrušenie
@nika523 syn jej narobil dlhy cez 24 000. ja som jej to splacala, aj ked som nemusela. Ak by som nesplacala- teda ona, byt by jej mohli zobrat. Mohla som mat za to krasne nove auto. Alebo nasporene, co velmi nemam, pretoze som ju nenechala s 300€ splatkou 😉 vy vidite len to,ze mi dala byt, tak trp, este 20 rokov jej skac okolo zadku, ty nevdacnica jedna. Dala ti byt, vsetko je vedlajsej kolaji, len babka na prvom mieste.
Neviem, koľko máte času. Ak babku vyšetria, predpisu lieky, môže sa jej stav i zlepšiť a možno by sa to dalo zvládnuť i pri bábätku. Získali by ste čas.
No pokial by si odišla, tak na ňu určite nebuď len ty sama. Treba ešte niekoho k starostlivosti zapojiť.
@tiika som v 5 mesiaci, termin mam zaciatkom maja.
Skús aj ten domov dôchodcov, aspoň ju zapísať na čakaciu listinu.
Tiez mame babku v domove, nieje to ziadne odloženie nechceného dôchodcu ani nevďačnost deti. Roky sa jej chodilo sa pomáhať, potom aj bývala striedavo u svojich deti, nikto to nedával. Rozhádali sa koli nej nielen vsetci súrodenci ale aj ich manželia/manzelky skoro na rozvod v každej rodine.
Ma aj zdravotne problémy ale je aj psychiatrický pacient, o takéhoto človeka sa musí starať školený opatrovateľ ktorý ma nadhlad a vie ako s ním pracovať.
V domove sa jej celkovo polepšilo, personál rešpektuje, tak aj zje obed aj lieky. Ked ma svetlejšie dni zúčastňuje sa všetkých aktivít a krúžkov ktoré tam majú
Utekajte odtial a.pekne rychlo babke vybavte opatrovanie.. to nie je prostredie pre babetko.zblaznis sa tam..
Ja si myslim ze ako sa dozvedela ze si tehotna spustilo to v nej taketo spravanie, ze sa boji ze u sa o nu nebudes zaujimat, ale je to uz nejaka choroba asi starecka demencia podla mna. To treba riesit, naj s lekarom, a neviem ci by bolo umiestnenie do zariadenia riesenim, ci by tak chcela ist.
Porozpravaj sa s babkou, ze sa nemusi bat opustenia, aj ked si tehotna a ani vtedy, ked sa dieta narodi, ale ze sa necitis dobre takto pri jej spravani.
@ema22270 presne, ak nie je nesvojprávna a ako-tak je schopná fungovať, do DD nebude chcieť ísť.
Moja babka je rovnako trafena ako tvoja a nezlepsi sa to.
Byvala so svojou dcerou a vystupnovalo sa to fo uplneho extremu, baba volala policiu, ze ju chcu zabit a podobne.
Moja mama sa odstrihla, uplne, lebo by ju to znicilo.
Ked raz prisla baba v papuciach k nam domov, ze ju vyhnali z domu, byvala chvilu u nas a nasi jej kupili byt, mama s nou odmietla byvat. S tou druhou dcerou sa sudila 10 rokov - chcela zrusit darovaciu zmluvu, aj sa jej to podarilo. Mama sa o tom dozvedela len tak, ze ju predvolali svedcit, co odmietla.
Za tu chvilu co u nas byvala, rozkazovala, prerabala domacnost a vymyslala si kadeco...
Doteraz je to herecka hodna oskara, vola si sanitky pre somariny, lebo sme uz vsetci odmietli o 1dnej v noci utekat na pohotovost, kde sa ukazalo, ze jej nic neni... alebo ze zjedla kapustu na noc a to ona ma prisne zakazane...
ohovara, vymysla si po celej dedine. Ludia, co ju nepoznaju si myslia, ze my, jej rodina, sme bezcitne monstra... ale s nou sa neda inak. Mama by z nej skoncila na psychiatrii, negovoriac o tom ako nasledky by to malo na nas deti...
Moja rada - odstahuj sa a urc pevne hranice vasho vztahu.
@banalu aj my máme jednu takú v rodine, preto autorke radím tak ako radím, bude to len horšie, inak naša je taká už 15 rokov, nemyslím si že je to demencia skôr nejaká psychiatrická diagnóza ale k psychiatrovi ju nedostaneme, je taká od svoji 60 rokov, teraz má 75 a býva sama lebo nikto s ňou nevydrží už v 60tke nevládala a že nemôže byť sama a nikto jej nepomôže atď a aha prešlo 15 rokov a funguje
@nika523 kto si to nezazije nepochopi. Prilis normalna na diagnozu, prilis trafena pre rodinny pokoj. Nehovoriac, ze by ju nik na vysetrenie nedostal... lieky by nebrala..
Do domova ani omylom, do denneho stacionaru tiez nie. Ona sa s kazdym po case vsade rozhada. Uz nechodi ani na liecenia lebo sa vsade dohadala a je pre nich "znama firma" a odmietaju skakat ako ona piska. Priklad, sla na liecenie s astmou a ked tam prisla, tak im nakazala nech ju liecia na nieco uplne ine 😂 jasne, ze ju poslali kade lahsie 🫣
Jednoznačne ísť do podnájmu. Priateľ ti urobil dieťa, nemá kde rodinu ubytovať a má drzosť povedať, že tvoju babku by prizabil. Ked je taký frajer, nech zabezpečí bývanie rodine na vlastnú päsť, alebo choďte bývať k jeho rodine, ktorá je zjavne lepšia. Chápem ťa, úplne rozumiem, že to máš s babkou na nevydržanie, preto jednoznačné riešenie je podnájom. Priateľ nech sa spamátá.
@nicegirl369 on to nepovedal, ale vidim ake ma na nu nervy. jeho tu ale vobec neriesme. Myslim, ze by s nou iny chlap uz davno nemal trpezlivost ako on.
@banalu ona akoby mala jeden den ok, druhy den jej prepina. Dnes som mala poradnu, tak chcela ist so mnou. Aj mi prisla ze sa tesi. Ale co zas vymysli zajtra netusim😏
Zoberte babku k lekárovi asi je dementná a možno bude potrebovať opateru, ako keď to bude najhoršie bude musieť do zariadenia...podnájom by som určite neriešila. Koľko má rokov?
@nicegirl369 priateľ jej urobil dieťa? Neurobili si ho spolu? A že nemá kde rodinu ubytovať, veď chcú ísť do podnájmu, či čo každý ma hneď svoj byt?
@nika523 ja tiez nechapem, co s tym ma moje tehotenstvo, moj priatel, ci ma byt alebo nie. Pracuje v nemecku, nepotreboval nutne byvanie na Slovensku. Kupil si pozemok. Aj to je palka.
Casom by sme chceli dom, ale nie hned.. a vobec nechapem, co to s tym ma..
riesite uplne nieco mimo mojej otazky, vobec tu nejde o priatela, ale o moje dieta, babku a jej prepinaky.

@nika523 ja nehovorím, že je. Zase ľudia čítajú medzi riadkami. Ale dnes je na Slovensku veľa dobrých ľudí, ktorí môžu dávať babke rozumy