icon

Máme ísť do podnájmu kvôli babke?

19. dec 2023

Ahojte, neplánovane som otehotnela. Riešime momentálne otázku bývania. Ja bývam s babkou, ktorá bola donedávna v poriadku, aspoň som si to myslela. Odkedy zistila, že som tehotná, je to s ňou na nevydržanie. Neustále mi robí naprieky, napr. ma v noci budí, že si nevie dať nohy dole z postele(úplna somarina, behá po byte cez deň ako laň), naschvál pred blokom spadne, aby som ju zdvíhala a to nemá 50kg, prekladá moje veci, kontroluje napr. aj moje spodné prádlo, skrýva chlieb do skrine, akoby som jej nedávala jesť. Doma nič neurobí, nepôjde ani do lekárne, ktorú má 3min od bloku. cítim sa niekedy ako v ústave. Byt mi prepísala asi 5r dozadu, je to veľky 4 izbak. Ale neviem, či mi to stojí za takúto cenu. Priateľ to celkovo nezvláda, najradšej by ju prizabil. Minule ho obvinila, že ju okradol a o 20min našla peniaze.. ale ospravedlnenie žiadne.
No moja otázka znie, ísť radšej do podnájmu?
Alebo sa možno babka ešte zmení?
Nechcela som vyhadzovať peniaze na drahý podnájom, ale asi nemám inú možnosť. Ja si pri nej neviem predstaviť vychovavať malé dieťa. Akoby súperila a upútavala pozornosť. 😔

Strana
z3
natall113
19. dec 2023

Utekajte do podnájmu, bude to len horšie

zmrzlinka2021
19. dec 2023

Babka je veľké dieťa, takže buď pevné nervy, čoby som ja nemala alebo odísť s priateľom do jeho bytu.

hradnapani
19. dec 2023

babka sa nezmeni - mozno je u nej na vzostupe demencia. Ten popis by tomu aj sedel. Ale ak je to demencia, tak nechat ju samu napospas tiez nie je idealne riesenie, no treba to nejako riesit. Ale ak demenciu nema a len simuluje, tak urcite prec. No treba to odlisit od seba.

pribinak
19. dec 2023

Babka sa zmení, ale estw len k horšiemu. S pribúdajúcim vekom prichadzaju aj psychiatrické diagnózy
Toto čo popisuješ, je už diagnoza - demencia. Asi by bolo treba ísť k lekárovi a babku zaliekovat

autor
19. dec 2023

@zmrzlinka2021 ja som zatial mala trpezlivost, ale uz ma to prestava bavit. Priatel nema byt, ale znama nam ponukla bytovu jednotku v dome, za nejakych 300€.

@hradnapani Nechcem ju nechat samu, ale ani zosaliet. Mne nepride dementna, ona podla mna velmi dobre vie co robi. Akoby nas chcela s priatelom rozostvat. Len si asi neuvedomuje, ze tymto vsetkym ma od seba odhana.

zmrzlinka2021
19. dec 2023

Nebojí sa babka opustenia? Že teraz sa zvýšilo riziko pre ňu, že tvoj vzťah s priateľom už je vážny, vydas sa, odídeš od nej alebo si budúceho muža nasťahujes do bytu, kde aj ona býva?

hradnapani
19. dec 2023

demencia sa blizi pomaly, roky, nenapadne, chvilami clovek posobi uplne normalne, potom urobi nieco zvlastne (moze sa ti to zdat az zakerne) a tak dokola. Ja som to dlho "nevidela". Ak si si ista, ze vas vedome rozostvava, tak odidte, lebo to neustojite. 300 za podnajom je v dnesnej dobe vyborna suma. Ale skor si myslim, ze tam bude uz nieco chorobne. Liekmi sa to da ciastocne spomalit, trochu stlmit.

kornelies
19. dec 2023

@natall113 Uzasna rada 🙄 Babka, ktora evidentne zacina trpiet stareckou demenciou a darovala byt vnucke. Co by ludia za to dali, aby nemuseli 30 rokov splacat uver. Ak to priatelovi vadi, nech vam zabezpeci velky 4 izbovy byt a je koniec hadkam.

natall113
19. dec 2023

@kornelies a myslíš že pre nich bude výhra bývať s ňou?? Ja som nenapísala nech s ňou preruší kontakty a už nikdy sa nevidia ale ak sa o ňu nechce zostať starať čo s dieťaťom by bolo aj ťažké zostať tam ich zničí

autor
19. dec 2023

@kornelies priatelovi to vadi rovnako ako mne. Caka ma obdobie, kedy si budem musiet zvyknut na novorodenca, do toho mam babku, ktora mi kazdy den pripravi nejake prekvapenie. Neviem si ani predstavit, co este vymysli. Minule mi napriklad “nechtiac” obliala celu krabicu detskych veci cervenym vinom.

autor
19. dec 2023

A to pritom nepije🙄

pribinak
19. dec 2023

Babku by som prihlásila do denného stacionaru. Ráno ju privezies a poobede zoberieš domov.
Aby mala program, nenudila sa a nerobila to prieky
Ak nie na cely deň, tak aspoň doobedu. Robia sa tam aj rôzne cvičenia aby si seniori udržali kognitívne funkcie a boli čo najviac samostatní

Priateľ nech sa rýchlo ukludni, má holu rit a ešte bude chytať nervy na babku

rony2255
19. dec 2023

Koľko má babka rokov?

autor
19. dec 2023

@rony2255 75 r.

@pribinak Nema holu rit, ma pozemok. Ale na budovanie domu to zatial nevidim. Mozno casom.

pribinak
19. dec 2023

Aj tak nech sa krotí, lebo na gólom pozemku zatiaľ bývať asi nemôžete, teda neciem si tá prestaviť s novorodencom v stane

subartic
19. dec 2023

bola súčasťou darovania aj dohoda že sa o babku postaráš ? Ak áno , tak byt si prijala a s babkou čo ? Aj tu treba prijať takú aká je , ak sa ti zdá že to iba hrá no tak ju treba uistiť že narodením dieťaťa sa tvoj vzťah k nej nezmení . Tak rieši sa tu pes ako s ním naložiť a či ho treba dať preč alebo nie , či nebude žiarliť a drvivá väčšina na MK je pohoršená ak zakladateľka chce dať psa preč, ale babka tak tá sa môže.

autor
19. dec 2023

@pribinak nechapem…ja sa nepytam na posudzovanie majetkovych pomerov mojho priatela. Ale na situaciu s babkou. Neviem, kto by to s nou vydrzal. Ja v noci zle spavam, ona ma este budi s hlupostami. Neviem si predstavit, ze ju budem obskakovat den aj noc, aj ked sa dieta narodi.
Ja som jej vdacna, myslim, ze pre nu robim dostatok. Od nakupov, varenia, upratovania, vozenia po doktoroch. Nemusi ani prstom pohnut, aj tak mi zneprijemnuje zivot a este duplom, ked som tehotna, zle spavam a som unavena.
Ja sa o nu staram, skusam jej s kludom dohovarat. Nic nezabera.
@subartic tam je to trochu komplikovanejsie, babka mi ho sice darovala, ale ja som za nu platila dlhy, ktore jej narobil syn. Ja ju nechcem davat prec. Ale porovnavat psa s babkou? Pes vam narocky nezneprijemnuje zivot😉

pribinak
19. dec 2023

Už som ti napísala, zober babku k lekárovi, toto je už starecka diagnoza. Zaliekuje ju, aby v noci spala.
Cez deň by som rieisila stacionár

anketkarka
19. dec 2023

No babka je už ako dieťa. Nie je to ľahké. Bolo by pekné sa o ňu starať a zvládať aj dieťa. Ale ja osobne by som nezvládala. A už vôbec nie, keď by chcela robiť podraz a dusno. Babke by som vysvetlila, ze nezvladanm a odchádzam.

akbara77
19. dec 2023

Áno, zmení sa to...k horšiemu.

subartic
19. dec 2023

ale výsledok je rovnaký , náročky nenáročky .. aj pes žiarli , aj pes náročky očúra topánky, , rozdrhá niečo a nedá sa len tak preč. Tak chceš sa odsťahovať a nechať babku samú. Neviem v akej lokalite je byt ale nepredpokladám že dlhy jej syna boli také ako cena veľkého štvorizbového bytu . Babku citlivo naveď k obvodnému , psychiatrovi , zaliečiť treba.

milanemila
19. dec 2023

Ak nie jedementna ako pises a vylozene robi naschval zle, tak jej otvorene povedz to co pises tu, ze ak sa bude takto dalej spravat, ze ta iba od seba odpzenie. Su 2 alternativy, bud sa ukludni a ostanete spolu, alebo jej povedz, ze uz mas ponuku na podnajom, tak nech si vyberie 🤷🏼‍♀️

autor
19. dec 2023

@anketkarka ved som jej to aj nacrtla, ze nech sa spamata, alebo odidem. tak najprv mi povedala, ze nech idem. Lebo pri mne nema ziaden zivot. 🤦🏻‍♀️ a neskor, ze zbytocne budeme platit podnajom, ked tu mozeme byt skoro zadarmo. A ze kto mi pomoze s babom… no ona asi nie

@subartic ja babku nechcem strcit do sanatoria, aj ked by jej tam bolo urcite lepsie. Len asi spolocne byvanie nie je najidealnejsie, co neznamena, ze s nou teraz prerusim kontakt, nepojdem s nou do lekara, nenakupim jej, nedonesiem navarene…vela seniorov zije samych.

subartic
19. dec 2023

vôbec to nemusí byť starecká demencia , nevychádzajú tu svokry s nevestami , deti s rodičmi , súrodenci , robia si naprieky , zle , intrigy , oblievajú si prádlo a o žiadnu demenciu nejde. Jednoducho zlá ľudská vlastnosť, žiarlivosť, strach z opustenia aj toto môže byť.

subartic
19. dec 2023

pre koho lepšie ? ak by si ju tam predsa dala , musí s tým ona súhlasiť ak je svojprávna a ďalšia vec doplácala by si jej na to nemalé čiastky ? Ak ju tam nechceš dať tak sa treba ako píšeš o ňu starať. Upratať , nakupiť, k lekárovi, aj navariť časom. Zvládneš to popri deťoch ?

autor
19. dec 2023

@subartic ma napriklad predplatne krizoviek a rada lusti aj sudoku, rada a vela cita, dokaze fungovat na msg a pisat sestre, nepozera prihlupave telenovely ale historicke programy, o tom sme sa vela vzdy rozpravali. Mne nepride dementna, skor ta druha moznost, ze ziarli na dieta, alebo sa boji, ze bude na druhej kolaji.

autor
19. dec 2023

@subartic mozno v nejakom domove dochodcov, kde by bola medzi rovesnikmi, by sa spravala inak. A bolo by jej tam lepsie. Nevymyslala by somariny.
Neviem ci si citala, co pisem. Robim to vsetko aj teraz, len s rozdielom, ze mi ona nici veci, hrabe sa v mojej izbe, preklada moje veci, len tak nieco vyhodi, premiestni, daruje. A akych detoch? Ved este mam len jedno aj to v bruchu.

katka700
19. dec 2023

Autorka tvoja babka má asi nejakú formu demencie. Mozog degraduje postupne takže môže celkom obstojne fungovať a pôsobiť vyrovnane a inteligentne a sú chvíle keď jej prepne. Presúvanie, triedenie vecí, hrabkanie sa v skriniach je jeden z prejavov. Naschvály možno tiež ak to isté nerobila už 20 rokov dozadu. To že lusti krížovky a sudoku neznamená že je mentálne na tom rovnako ako pred 10 rokmi. Má babka kamarátky alebo je stále s tebou a priateľom? Zober ju k lekárom kým ešte vladzes nech vieš na čom si. Dajú jej lieky na spomalenie choroby a ukludnenie. Ani denný stacionár nie je zlý nápad. Z bytu sa nestahuj, ak ju tam necháš samu nevieš čo vyvedie.

nika523
20. dec 2023

Samozrejme choď do podnájmu, chceš si zničiť vzťah, chceš mať nervózne dieťa, chceš byť ty nervózna a v strese alebo sa chceš s priateľom tešiť na bábätko? Nie si povinná sa o ňu starať aj keby to tá demencia bola ak sa odstahuješ a nebude môcť byť sama čo si nemyslím tak potom budete riešiť čo s ňou. Nie každý sa dokáže starať o starého človeka na to sú domovy dôchodcov, ja by som to napríklad nezvládla žiaden byt by mi za to nestál takto žiť a ty o ten byt neprídeš

nika523
20. dec 2023

@pribinak čo tu pletieš priateľa či má či nemá holú riť? vadí to jemu aj autorke kto by chcel takto žiť?

Strana
z3