Máme kúpiť byt, aj keď mám pochybnosti?
Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať.... Uz dlho hľadáme vlastné bývanie, už sa aj stalo, že byty, ktoré sme chceli nám nakoniec nevyšli, niekto nás preplatil alebo uprednostnili hotovostného klienta.... A teraz prišiel byt v dobrej lokalite, ktorý chce muž kúpiť, ja nie som úplne stotožnená, ale súhlasila som, zaplatili sme už aj rezervačku dnes, a ja sa odvtedy cítim hrozne, proste mám pocit, že je to drahé,je to pôvodný stav tak sa bojím na koľko nás vyjde rekonštrukcia, hoci odhad máme od firiem, ale realita môže byť úplne iná...proste sa citim otrasne, nie som s tým stotožnená, zároveň sa chceme pohnúť a založiť si rodinu tak kvázi cítim taký vnútorný tlak, že by sme asi mali.. ale momentálne si normálne želám, aby nás v tomto preplatil nejaký iný kupec a nám sa vrátila záloha za byt ako sa tomu stalo už v minulosti.... Som proste zjavne divná, nahnevaná sama na seba, že som s kúpou bytu súhlasila..... Mali ste takéto hrozné pocity aj vy? Mám vyslovene strach, že robíme chybu, nie som s tým celým ok.... Odstúpili by ste na mojom mieste od kúpy aj za cenu, že tá rezervačna suma prepadne? Rezervacny poplatok bol vysoký
@maminkadeticiek tak toto absolútne nemáš pravdu ak narážaš na to, že je to kvôli vzťahu....
Tak co, dostali ste ten byt?
@andreatytler sme momentálne pred podpisom kúpnej zmluvy, pripravuje ju realitka, čaká sa na znalecký, čiže tak, ale už som pomaly viac zmierená s tým celým, mám stále taký strach po finančnej stránke čo sa týka hypotéky a celkovo, no snáď to zvládneme všetko
Tak to uz asi bude vase, aj ked znalec stale moze najst nejaky obrovsky problem, ale pravdepodobnost je asi mala.
Ja osobne uprednostnujem kupovat nehnutelnost v povodnom stave. Pre mna je to obrovska vyhoda. Sice musim mat peniaze na rekonstrukciu, ale viem do coho idem. Tu kde zijem je velmi bezne ze ludia prerobia byt len naoko, zamaskuju problemy a clovek za to da velke peniaze, lebo je to prerobene, ale v skutocnosti problemy pridu uz hned v prvom roku a potom tak ci tak musi hladat peniaze na rekonstrukciu. Okrem toho si ten byt mozem spravit tak ako sa mne paci.
@autor no ja by som napríklad do pôvodného stavu nešla nikdy.Lebo nie som typ na nejaké extra prerábačky.To si môžu podla mňa dovoliť len takí,kto má ozaj velké rezervy.Lebo môžeš si vypočítat toto bude tolko a tolko a málokedy to vyjde.My sme brali čiastočne perobený ale dom a boli sme spokojní.Lebo tam sme doladili len čo to pár drobností ak chýbalo a mali sme pokoj.Ale hovorím, záleží aj od toho aké ste typy. Ak na prerábanie tak v pohode.Ved ak si tam nezvykneš náhodou, tak predáte.Všetko sa dá predať
Ďakujem všetkým za reakcie a povzbudenia, pomohlo mi to vedieť, že aj iní tak cítia veci 🫂 snáď to bude dobré, asi cítim aj smútok zato, že predtým sme žili aj dlho v zahraničí a zrazu toto bývanie mi prišlo ako taká trvalá zmena, že možno sa ukončuje možnosť ísť naspäť a tak, hoci sme tu spokojní... Teda tak som si to vysvetlila, lebo byt je v dobrej lokalite, slnečný, na dobrom poschodí, v tej lokalite sme hľadali pred rokom byt a nikto nepredával... Len som mala zrejme iné očakávania, že to príde v inej forme, prerobený a tak... A nejako na mňa všetko dolieha poslednú dobu
Bude to dobré, určite. Prerobíte si podľa seba, to je lepšie, než akceptovať vkus niekoho iného v už prerobenom byte.
Ak je byt v dobrej lokalite, slnečný, na dobrom poschodí bude to OK. Keď ho prerobíte, bude na nepoznanie. My sme tiež kúpili starinu v r. 2008 za 1 850 000 korún, naši rodičia sa vtedy chytali za hlavu. Prerobili sme, bývali pár rokov a potom sme ho predali za raz toľko ako sme kúpili. Ceny nehnuteľnosti nejak brutálne dole nikdy nepôjdu, nemusíte sa báť.
Autorka, my sme museli vždy kupovať byt podľa vkusu niekoho iného. Na prerábku sme jednoducho nemali, ani čo do fantázie, ani čo do financií, ani čo do času - pri našich možnostiach si naozaj neviem predstaviť platiť niekde nájomné bývanie, zároveň na našom byte hypotéku a prerábku, toto naozaj nie. Takto sme pri výbere išli ešte do väčších kompromisov, nehovorím o tom, ako to je už pri bývaní, kedy zistíš, že predsieň je fajn, ale už tam nepasuje iný nábytok, resp. pri dokupovaní musíš prihliadať na farbu a odtieň toho pôvodného obkladu, kachličiek, plávajúcej podlahy či parkety a najlepšie je, ak sa do toho správneho odtieňu ani netrafíš.. Takže pôvodný stav, ak na opravu, úpravu a zariadenie máte, ber ako absolútnu výhodu.
@andreatytler My sme sa tak popálili pri našom prvom byte. Vtedy sa rozdávali u nás dobré hypotéky, chceli sme stihnúť čas a dobre zafixovať, a z rovnakého dôvodu sa byty predávali štýlom, že prvý záujemca bral, žiadne zľavy, ukázali na PRVEJ a POSLEDNEJ rýchloohliadke, páči sa, ber či dovidenia, iní stoja v rade.. niekde nás rovno vyzvali, aby sme ponúkli cenu, vyššia vyhrávala. Končil sa nám nájom, a bolo potrebné sa rýchlo rozhodnúť, či v ňom budeme pokračovať, alebo ideme do vlastného.
Z úplnej novej rekonštrukcie sa vykľula robota Pat a Mat, čiastočne vymenené rozvody, aj to zle, neupravené steny, poškodená podlaha, a všetky "zmeny" vykonané strašne neodborne. Nehovorím, že sme kúpu oľutovali, ani že to bol hrozný byt, ale pri druhom sme už boli vyberaví aj podozrievaví - v jednom byte som dokonca majiteľa požiadala, aby mi teda odmontoval vypínač, aby sme videli do káblov, mali sme so sebou elektrikára, a potvrdilo sa, že elektrina veru menená nebola.. Znalecký posudok, pokiaľ sa robí za účelom zhodnotenia bytu á la "aby dobre vyšla hypotéka" nikdy nebude smerodajný, ten sa stále robí tak, aby dobre bolo.. Ja sa autorke ani nečudujem, pre mňa bola každá kúpa nehnuteľnosti, druhýkrát spojená aj s predajom, okorenená vybavovaním hypotéky, taká šupa, že nechápem, ako sme sa s mužom v procese nerozviedli :D
ahoj, riešime práve podobnú situáciu. síce sa nám podarilo kúpiť komplet prerobený byt (aj sa nám páči), ale za nenormálnu sumu :-/. neviem si to sťahovanie celkom predstaviť, ale to som si nevedela ani keď som kupovala tento terajší byt a teraz sa mi z neho vôbec nechce.... jediné, čo ma teší, že ideme do väčšieho. neboj, všetko sa urovná, je to len vec zvyku. prerobíte podľa svojho vkusu (ja by som v tomto tiež niečo inak chcela, ale chlap zatiaľ nechce ani počuť) a bude ti tam dobre....
@tamtamka26 Ak ťa to uteší, ja odovzdaním kľúčov od nášho prvého som nejak plynule zvykla na ten nový.. nemala som nejaké extra nostalgické pocity, hoci som sa toho trošku vopred bála.. navyše chodím popri tom pôvodnom byte dennodenne, a častokrát sa ani nepozriem do "našich" starých okien, proste sme si hneď zvykli. Keď sme už mali na presťahovanie len pár vecí, už mi to liezlo na nervy, že ani tu ani tam nie som doma, len sme furt lietali z jedného do druhého. Mne veľmi odľahlo, keď to už bolo "oficiálne" za nami. Zatvorili sme za sebou dvere a otvorili nové, lepšie. Uvidíš, že to bude fajn 🙂
@oblecenie99
Ano, je to velmi stresujuce. Ja som raz muzovi revala na ramene pocas toho procesu.
Tieto zamaskovane problemy su podla mna to najhorsie co moze byt. Nielenze to stoji peniaze ked to clovek musi opravovat ale je to obrovsky hazard hlavne ked sa jedna o fusersky spravenu elektrinu, alebo statiku. Tu uz ide o zdravie, alebo aj o zivot.
Ja som to mala úplne naopak. Keď sme hľadali byt tak sme boli pozrieť celkom dosť bytov a nič ma neoslovilo stále niečo mi vadilo a zrazu to prišlo mali sme obhliadku a keď som vošla do bytu to proste ja som sa tak dobre cítila a aj z majiteľky išlo niečo neskutočne taka dobra aura alebo ako to nazvať.a keď sme s mužom odišli ja som mu už vo výťahu povedala tento byt chcem tu si viem predstaviť, že bude náš domov..aj sme ho kúpili síce v tom dobrom pocite som si ani nepozrela kúpeľňu a videla som ju až keď sme byt kúpili celkom na zaplakanie 😁,ale nevadi prerobili sme si podľa seba všetko a už tu bývame pár rôčkov síce susedov by som menila ale to je asi všetko..Podľa mňa treba dať na ten pocit keď prídeš do bytu ako sa v ňom cítiš treba vnímať svoje pocity..ale tak keď sa ti už takto stalo ,že ste zaplatili tak ti prajem aby si bola spokojná nakoniec😊
Ojoj tak týmto som si prešla pred dvoma rokmi 🙂 pred tým sme často menili adresy (podnajmy) a cítila som slobodu. Skúsili sme si takto žiť takmer vo všetkých častiach Slovenska. Potom sme sa rozhodli usadiť a mať deti. Kým sme byt hľadali bolo to ok. V momente keď sme ho našli a kúpili prepadla ma panika. Mala som pocit, že sa idem zaviazať na konkrétne miesto a to ma desilo. Teraz tu žijeme tretí rok a som spokojná. Keď chcem "ujsť" idem na dovolenku 😀 držím palce
Kúpili sme byt veľmi ďaleko od väčšieho mesta v ktorom pracujem, veľmi draho a veľmi zle prerobený kvôli tomu že je už “hotový” a môžeme bývať hneď inak by sme asi boli bezdomovci - tlačil nás čas a malá ponuka bytov v tom čase. Ale povedali sme si že ok veď väčšina veci už je hotová tak nemusíme riešiť. Veľa vecí sme zistili až časom a skončilo to tak že sme dvojročnú kuchyňu vymenili za úplne novú -podľa seba. Dvojročnú kúpeľnu sme úplne vybúrali a urobili podľa seba. V byte bývame skoro rok a až teraz to tu začínam ľúbiť a cítiť sa tu ako u seba doma keď sme dorobili niektoré drobnosti - balkón zariadili, závesy povešali, dali koberec do obývačky.. v podstate tie najmenej dôležité veci po tom všetkom. Chcela som tým ale povedať že nie vždy sú veci tak ako sme si ich predstavovali ale keď do svojho domova vložíš lásku, čas a úsilie tak sa z neho tvoj domov stane nech už je to ako chce. Veľa veci financujeme a robíme postupne, z toho čo zarobíme popri platení dosť divokej hypotéky (mame ešte 1 dieťa + ja tehotná) takže mozno nebudes mať všetko hneď podľa seba ale sú veci ktoré sa dajú dorobiť aj neskôr.
@animus bože, presne moje pocity.... Áno, ten nájom je kvázi taká sloboda, nie je záväzok v podobe hypotéky, vedela som, že nasporené je a môžeme chodiť na dovolenky a zrazu taký strach, že to z účtu všetko odíde už na ten byt, hoci sme naň práve sporili, je to zmena no.. a tie ceny a úrokové sadzby, predsa len je to taký tlak na človeka, aspoň ja to tak cítim zrazu
Ďakujem baby za komentáre 🙏
Toho som sa aj ja obávala že sa peniaze minú a budeme sedieť len doma ale stále nám to našťastie vychádza tak že sa aj na dovolenku dá ísť 🙂 neboj peniaze boli, sú aj budú 😀 dosť napr. pomôže aj to že ti v práci vrátia za pobyt (ak máš tu možnosť) a hneď sa dá ísť aj na wellness 🙂 hlavu hore, negatívne myslenie ti nepomôže 😉
Dobry den, som v podobnej situacii,ˇ ako to nakoniec dopadlo?
@patt19 Dobrý deň, zatiaľ našťastie dobre, tie negatívne pocity som ale mala ešte dlho - počas prerábky, potom keď sme sa už nasťahovali a všetko bolo nové tak som zabudla na tie negatívne pocity. Teraz som rada, že sme byt kúpili, lebo takto keď sme si ho zrekonštruovali podľa našich predstáv tak nás to aj tak vyšlo o dosť lacnejšie ako keby kupujeme už prerobený a predsa je to podľa predstáv. Držím palce nech to aj vám dobre dopadne 🍀 a keď náhodou nie, vždy viete predať a presťahovať sa 🙂
Ako Vas moze preplatit kupca, ked ste uz zaplatili rezervacku? To je zavazne aj pre predajcu. To by musel sakra niekto preplatit, aby sa predajcovi oplatilo zaplatit Vam pokutu. Vacsinou to byva v sume ako rezervacka.
Nam sa to stalo, ale nieze to niekto preplatil, ale kupca si to rozmyslel a musel nam vycalovat 8000 eur, ale to urobi len cisty blazon.
Nie neodstupila by som. Ty tak rada vyhadzujes peniaze von oknom?
@mircalla ďakujem za tento pre mňa nič nevypovedajúci komentár... Byt sme vtedy kúpili, ako som už napísala aj vyššie. A predstavte si, že sa nám to stalo ako som už písala, rezervačka zaplatená,v rezervacnej zmluve nebolo písané, že by nam museli vyplacat viac ako rezervačný poplatok a jednoducho nám vratili sumu naspäť s potom sme sa dozvedeli, že niekto iný ten byt kúpil a ponúkol viac peňazí... A nie nevyhadzujem peniaze rada von oknom, asi preto som písala o mojich pocitoch, že mi to nebolo jedno čo sa týka peňazí.... Toto posudzovanie nepochopím, aby ste si mohli len do niekoho kopnúť a byť za každú cenu múdry namiesto empatie....
Som rada ze si dala vediet ako to dopadlo. To casto chyba v diskusiach. Urcite to pomoze ked je niekto v rovnakom probleme ako ty. Blahozelam k byvaniu.

Toto dokaze len zena.Chlapovi by to ani na um.neprislo.Nariekat.Neviem co ti povedat.Asi ze keby to bolo s milovanym.muzom sla by som aj do unimo bunky.Len ty vies kde je problem.