icon

Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?

28. dec 2022

Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.

Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina

- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika

oli18
28. dec 2022

@janage ved si precitaj, co pise o manzelovi. Ze z dedinskej slovenskej skoly to dotiahol do svajciarskej banky🙉. V zahranicnych skolach nikto detom nenalieva vedomosti lievikom do hlavy. Vsetko je o nadani a huzevnatosti dietata, nie o skole.

akvi
28. dec 2022

@autorka si skor vycerpana zo zivota ako takeho, mas male deti, robis milion veci, vobec sa ti necudujem. Ale to nie je problem toho, ze ste v zahranici, to je proste nieco, co postretne asi kazdeho, kto ma rodinu, deti a ma uz plne zuby vsetkeho. Na SK by si padla do toho isteho kolotoca, plus by sa k tomu pridali tie nase typicke SK "choroby", ktore kazdy, kto pricuchol k zahraniciu, tak mu rozum zastava, ze ako je mozne, ze sa tu take nieco stale deje, to "nieco", co si bezny Slovak vobec neuvedomuje, ze tak byt nema - obzvlast ta slusnost a korektne vztahy, obchodmi pocnuc, uradmi, lekarmi, skolami konciac. Mozno pre niekoho nepochopitelne, ale ja presne viem, co tym ludia myslia, kedze toto casto rozoberam s tou mojou rodinou. Ja som uz s nimi behala po uradoch, doktoroch, lebo oni maju doslova strach z toho. Na slovensky nehovoriaceho clena raz kricala na chodbe polikliniky upratovacka, ako na nejakeho psa, pritom nas len cakal na chodbe.. Akoze mala som dost a on tiez.. To su take kazdodennosti, ktore nejde prehliadnut, ked si zvyknuty na nieco ine.. A nepovazujes ich za malichernost, pretoze to malichernost nie je, len Slovac je proste zvyknuta.. Ja dodnes lutujem, ze som neostala v zahranici, bola som tam len par mesiacov, ale citila som sa vyborne a to som ani jazyk poriadne nevedela. Nevravim, ze by to bolo ruzove a ze tu sa dobre nemam, ale ide o ten pocit, ako ma @jamimo , presne ta chapem..

jamimo
28. dec 2022

Aj som si myslela že to bude Švajčiarsko. Dialekt sa naučíte, veď aj cez vojnu ľudia utekali, nemali IG, FB, neboli internetové noviny, youtube jazykové kurzy a žili, pracovali, založili úspešne firmy. Švajčiari samo o sebe si držia odstup, ako aj francúzi, nemci, angličania. To je proste fakt a je to všade. Niečo na štýl, slováci versus maďarská otázka. Mňa sa nemecká domáca na začiatku pobytu opýtala či nemám problém s nemcami kvôli vojne, že fašisti, nacisti a podobne. Pozerala som ako puk a odpovedala že každý národ má svoje hriechy, minulosť a kostlivcov v skrini, bola to hrôza, ale že predsa ona za to nemôže čo navystrájal malý mužíček s hustým fúzom. Vidíte?

mackamizjedlaskrec
28. dec 2022

Neviem mne to pripada ze nevies co od dobroty ...nepoviem keby povies nestihame platit vydavky a ba inu pracu sanca nie je ...Ale povedala si ze tam je kraasna priroda tak tam ostan ...Lebo za mladi si asi vyletela skoro z hniezda a nemala si cas spoznat kuty Slovenska !

sense
28. dec 2022

Žijem v CH cez 15 rokov, à teda na svk by som sa nevrátila nikdy. Prvé roky si náročné ale dá sa to. Rodina môže prist, tak ako aj vy môžete íst ku nim. Ak muž robí v bankovníctve neviem síce akú pozíciu ale zas finančné nemôžete byť na tom tak zle. Áno vlastniť tu nehnuteľnosť je zložitejšie lebo potrebuješ min 20perc v vlastných prostriedkov, niektoré banky žiadajú až 35perc. Plus keďže ste tu len 6 rokov tak máte zrejme stále len povolenie B, keďže C sa dava alebo dávalo pre Slovákov až po 10 rokoch. A takisto aj o pas si môžete požiadať, ak máte povolenie C a ste tu 12 r (aspoň teda nás Kanton ma podmienku 12 rokov) a prejdení celej byrokracie.

A polož si otázku? Co budete robiť na Svk? Mate prácu? Vlastne bývanie? Lebo rodina je fajn ale aj na Slovensku treb až niečoho žiť.
A to ze sa ľudia pýtajú odkiaľ si lebo nemáš dialekt je normálne. Aj mňa da pýtali a aj pýtajú keďže nemám nemecké priezvisko, ale ze som cudzinec mi za tie roky nedal nikto pocítiť, až Stiefvater môjho partnera, lebo je v Einbürgerung Komisii a mysli si ze všetcia cudzinci túžia po ich červenom pase. A tomu som hneď povedala keby mi ide o pas už dávno ho mam a nepotrebujem k tomu ich syna.

janage
28. dec 2022

@oli18 nie je škola ako škola ani na SK. Nie, lievikom ti nik nenaleje rozumu. Ale je veľký rozdiel, či ťa učia v škole kriticky myslieť, spájať súvislosti, aký je system hodnotenia, či majú vybavenie, aby sa dieťa mohlo rozvíjať v tom čo je dobré a čo ho baví napr. IT vybavenie, labky, odborné učebne atď. Aby sa dieťa mohlo posúvať. Už také veci ako učebnice, prístup k domácim úlohám, krúžky....
Nie je škola ako škola. Preto je na niektoré školy nátresk iné nie.
Mimochodom už aj do škôlok a niektorych ZŠ je problém dieťa umiestniť. BA zvlášť.
A nepopieram aj dedinská ZŠ môže mať vysokú úroveň ak je tam kvalitný učiteľ. Ak je žiak nadaný a pracovitý vypracuje sa aj sám. Ale faktom ostáva, že úroveň školstva ide rok od roka dolu. Preto tí najšikovnejsí idú študovať a neskôr ostávajú v zahraničí.
Ja to vidím na dcére teraz. Robiť pokus pozorovaním videa a priamo v labaku s vybavením a učiteľom, ktorý je výborný vo svojom odbore je niečo neporovnateľné.
Môže byť ona húževnatá jak chce, sú oblasti, kde práve pedagóg a vybavenie potrebuješ, aby si mohol rásť.

jamimo
28. dec 2022

@jamimo Zle mi odoslalo príspevok, pokračujem v písaní...Bola to veľmi milá, vzdelaná a inteligentná žena, nevyvršovala sa na mne za to, že som zo Slovenska, východného bloku. Vidíte, situácia môže byť aj opačná, všetko je to len o ľuďoch. Dosť ma v príspevku prekvapuje postoj k vzdelaniu detí. My deti nemáme, avšak ak, tak by to bola alfa omega. Máme mnoho známych s deťmi, 90% detí sa učí od malička 2 svetové jazyky, 8 ročné gymnázia, študijné pobyty v USA, Švédsku, Dánsku, Holandsku, Veľkej Británii. Niektoré deti sa vyjadrili už ako stredoškoláci, po pár mesiacoch štúdia v zahraničí, že na Slovensko sa nechcú vrátiť (a to sa doma nemali zle). Samé tie deti vidia rozdiel v možnostiach vzdelávania, raste a napredovaní. Ak uvažujú o VŠ, tak minimálne Praha a ďalej. Ešte sa skúste zamyslieť nad tým, koľko jazykov ovládajú švajčiari a to v každej vekovej kategórii, koľko krajín precestovali, aký mali pracovný život, podmienky, zaobchádzanie na pracovisku. Skúste osloviť dôchodcu v Trenčíne, Snine, Vranove nad Topľou...Takže?

fiffinkaa
28. dec 2022

Môžete vyskúšať ako Vám radili vyššie, vráť sa len ty s deťmi, na určité obdobie, najlepšie také aby si nestratila nárok na š.obcianstvo.
A uvidíš či je reálne aby sa na Sk naplnili Tvoje očakávania, možnosť vrátiť sa k manželovi máte stále.
Ťažko radiť keď nepoznáme vaše majetkové a finančné pomery, ale na Sk je to ako všade inde, žije tu veľa bohatých rodin, ktorí majú prosperujúce firmy, domy, auta, dovolenky, nadstandard. Myslím že manžel by nemal problém sa dostať na vysokú pozíciu bankového sektoru, práca s deťmi je tiež dobre ohodnotená podotýkam v súkromnom sektore..kurzy pre deti by si mohla realizovať aj tu vo svojej linii. Aké staré máte deti?A kam by ste sa na SK vrátili?

jamimo
28. dec 2022

Ešte mi nedá, myslíte si, že takto by dievčina rástla (vedomostne, profesijne ) v nemocnici v Novom meste nad Váhom, Ilave, Žiline? Odpovedzte si sama.
https://www.forbes.sk/neurovedkyna-skuma-v-hola...

dankanka
28. dec 2022

Ved toto zaziva vela rodin aj tu len s tym ze...to nie je taka pekna, slusna a na urovni krajina aku popisujes Ty. Samozrejme, este stale sme na tom lepsie ako mnoho inych krajn, ale svetlo na konci tunela vidim. Deti podrastu a bude lahsie..

oblecenie99
28. dec 2022

V podstate si opísala aj náš život, ibaže my sme doma, na Slovensku 🙂 Máme síce rodinu, relatívne blízko (cca 120 km ďaleko), ktorí sú ochotní pomôcť, ibaže tiež majú len jeden život, jedno zdravie, jeden voľný čas a všetci pracujú, ako my dvaja. Čiže prakticky sme na na všetko takisto ako vy: dvaja. Život sa točí okolo toho istého, ranné naháňačky, státie v zápche, utekanie s dieťaťom do škôlky, do práce, tam makačka, termíny, nestíhačky, potom späť do bláznivej premávky po dieťa do škôlky, nákup, utekať domov, domáce práce, varenie, večerná rutiny, nejaká práca ešte z domu, odpadnutie do postele, a keď dieťa ochorie, tak naháňačky za lekármi, očr (čo je u nás bieda, neviem ako inde). alebo home office okorenený starostlivosťou o choré dieťa.. nateraz niet času ale najmä chuti a ochoty na voľný čas, kamošky, pomaly ani slabý šport typu doma si zaskackám pol hodinu - že ti to je to cca skoro všetko povedomé? ;) Možno sa vrátite domov a zistíš, že na vašom živote sa nič, naozaj že nič nezmenilo. Ja by som na tvojom mieste naozaj zvážila všetko.

jamimo
28. dec 2022

@akvi absolútne súhlasím, to čo je v zahraničí štandard je na Slovensku vzdialená galaxia, alebo TOP správa na Markíze... heuréka švajčiari nám darovali vyradené polohovateľné postele z nemocníc.... a takto tu môžem pokračovať v písaní do budúcich vianoc.

alenka58
28. dec 2022

ak ste ozaj vyčerpaní tak skúste mamu na mesiac na výpomoc ak môže a uvidíte, lebo takto vyčerpane žiť je naozaj zlé a je jedno kde ste

mamelka
28. dec 2022

Rozhodnúť sa musíš ty s manželom. Ale keď už máš teraz pochybnosti si na odchode a stojis pri hraniciach, len manžel ta brzdí.

My sa napríklad chceme vrátiť a poznám veľa rodín ktoré sa aj vrátili a su naozaj šťastné a spokojné.
Ak sa chcete vrátiť tak najlepšie je riešiť nehnuteľnost aby ste sa mali kde.

A toto máš ako v zahraničí, buď si to budeš môcť dovoliť alebo nie. To isté je aj na SK, bud si budeš môcť dovoliť nehnuteľnosť a auto alebo nie. Chudoba je aj v zahraničí a áno musíš sa obracať ak sa chceš mať dobre. Pečene holuby do úst nikomu napádajú a my tiež šetríme kde sa dá, manžel dve práce ja pred materskou tiež dve. Plus som si robila 3 roky školu keďže Nemecko mi neuznalo VS ...

My osobne nepreferujeme ,,chceme sa vrátiť kvôli rodine,, my proste chceme a chcú to aj dievčatá. Vrátiť sa chceme kvôli nám, robíme to čo my chceme. No stále sa nám to odsúva ten odchod, ale s rekonštrukciou finisujeme pomaly.

Jednu vec teda s manželom troška ľutujeme, nie kúpu nášho domčeka, ale to,že sme sa netahali skôr smer Trnava a okolie. Ale toto už len keď by ste chceli nehnuteľnosť aby ste pozreli naozaj miesto kde by vám to vyhovovalo.
My sa nespoliehame na pomoc. Dom si tiež my obriadujeme, neotravujeme nikoho. A obracať sa budem musieť aj na SK, to robíme aj teraz. Na začiatok manžel zostane ešte tu, kým sa odhlasime, atď. Niekedy povie ,,joj Schatz ako to zvládneš s babami sama a v dome,, tak vždy mu poviem ,,ako keby teraz mam počas dňa pomoc,, 😁 dokonca viac porobím keď je v práci od rána do večera ako keď je doma-ako teraz cez sviatky.
Drzim palce v rozhodovaní.

guiseppinka
28. dec 2022

@oblecenie99 ocr je na svk bieda? Tak pod do at, kde mas s malym detmi presne 5+5 dni ROCNE!!! S vacsimi detmi 5 dni rocne ocr...

Tiez ma podla popisu napadlo svajciarsko... Urcite je tam vyssia uroven ako aj v at alebo de... Kazda krajina ma svoje plusy a minusy. Ale ostavat v nejakej krajine len preto, lebo je tam krasna priroda je ciste sialenstvo... Raz sme mali debatu s kamosmi a jedna kamoska, ze ona by sla zit hned do at... Na to ju druhy kamos, ktory ma na svk uspesnu firmu, hned zastavil, ze nech si zrata naklady na zivot v zahranici (vsetko od energii, poistiek za auto, koncesionarske...) A zisti, ze na svk sa s ich prijmom ma ako prasa v zite... Muz je v at uz 12 rokov, ja som 9, uz sa dohovorim, vybavim si co treba, ale nie je to dialekt, niekedy sa nechytam absolutne... Mam slovenske priezvisko, takze kazdy hned vie, ze nie som domaca... Neriesim... Muz mal v lete taky napad, ze prestahujme sa naspat na svk do jeho rodneho mesta (je z neho prec vyse 20 rokov a nema tam ziadnych kamosov). Tak som kukala na neho, ze to urcite... Kedysi si chcel vybavit trvaly HO, dosla korona a huboval po tyzdni... Tu sme doma, mame tu priatelov - aj slovakov aj domacich (v mensej miere, ale su)... Deti sa tu narodili, chodia do zariadeni... Rodine je daleko, ale kym nie su zatvorene hranice, tak sa to da stale...

elam1234
28. dec 2022

Záleží akú máte situáciu na Slovensku, ja mám úžasných rodičov , takže pre mňa nebol problém sa vrátiť , taktiež mám dobrú prácu a na konci mesiaca, keď všetko poplatim, tak mám to isté ako keď som bola v zahraničí. Tiež som sa tam cítila sama a ako cudzinec s niektorí ľudia mi to dali aj pocítiť, takže ja osobne som omnoho šťastnejšia naspäť doma , aj moja psychika sa zlepšila 🙂 takže sama musíš vedieť.

dankanka
28. dec 2022

@guiseppinka ano, 5+5 v at, ale 100percent..a dieta moze ist aj so soplikom do skolky..toto zase vnimam ako plus. Tu Ti raz zakasle a uz vyvolavaju aby si dieta zobrala domov :D.

sense
28. dec 2022

@jamimo nie každý Švajčiar ovláda niekoľko jazykov sú taký ktory ovládajú len ten jeden, ten ich dialekt a hochdeutsch nula bodov

jamimo
28. dec 2022

@sense spisovnou nemčinou sa im nechce rozprávať, prípadne musia nad ňou viac rozmýšľať a loviť v pamäti, keďže používajú celý život dialekt. Tak ako aj na Slovensku na východe hútoria, a vedia po slovensky zo školy, médií, novín. Skúste si vypočuť rozhovor z okolia Šariša a nechytáte sa. Ja čo som stretla švajčiarov, rozprávali sme sa hochdeutsch, anglicky. Vedeli aj po francúzsky, taliansky - záležalo od rodiny, pôvodu a v akej blízkosti hraníc žili. Chodíme lyžovať do Talianska, stará tvrdá tirolská škola, domáca pani vyše 60 rokov v pohode hochdeutsch, taliansky, anglicky. Stretávame aj jej vnučku 11 ročnú, detto prepína v jazykoch automaticky. Dá sa toto povedať o našich dôchodcoch, deťoch? Všetci sa učili po rusky, kto sa plynule dohovorí rusky? Všetci sa učia po anglicky, a kto sa dohovorí? Moja sestra keď bola za mnou v Londýne, 6 rokov angličtina, čistá jednotkárka, nevedela kúpiť lístok na metro. Bála sa otvoriť ústa. Ak dieťa na Slovensku nenapočúva z youtube, nemá vynikajúceho učiteľa a nevydrie to doma s rodičmi, nikdy mu nebude prirodzené prepínať medzi 3-4 jazykmi. Písala som o možnostiach. Ja razím cestu, koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom...

evelyn246246
28. dec 2022

.. mas to tazke ... mne to pripada , ze si len vyhorela, kedze male deti ... ak chybaju len 4 roky k obcianstvu.. bola by skoda to zahodit ..daj tomu sancu aspon tie 4 roky .. obcianstvo sa bude hodit, deti podrastu a uvidis ci to bude ine ..za mna by bola skoda zahodit nieco take ..

ella238
28. dec 2022

Ahoj, úplne ti rozumiem. My sme žili v zahraničí skoro 9 rokov, všetko bolo Ok prvé 4 roky kým sme neprišli na sk. Tu som videla rodinu a všetko to čo mi utekalo a chýbalo. Po tej prvej návšteve to s nami išlo dole vodou. Každý rok depresie vždy na Vianoce, plávanie do vankúša, stále pn. Ale strach opustiť istoty nás držal na tom istom mieste. Kúpili sme na hypo dom a začalo byt ešte horšie, už ma to viac ťahalo domov už sme mali kam sa vrátiť. No stále manžel vravel že tam je ťažko, všetko zlé, nízky plat, teror od zamestnávateľov. No a potom mi povolila psychika a vyskočila mi platnicka, nevedela som robiť nič, iba som revala ešte aj v práci. Mala som ju v takom stave že som mala ísť na operáciu. Plat išiel dole lebo som nezvládala robiť ani part time a z jedného platu sa to ťahať nedalo. Našetrené sme nemali nič. No s vtedy to prišlo. Odisli sme zo dňa na deň za posledné peniaze. Prišli sme na Slovensko s 300£ do prázdneho domu s dvomi psikmi.
Neľutujem. Jasne bolo to tažké na začiatku, veľa nám pomohla rodina. Ale sme doma. Platnicka zázračne uzdravená bez operácie, spodok domu sme dali na prenájom ako turisticky apartmán. Takze hypotéku nám platí v podstate prenájom. Ale ten pocit že som doma je na nezaplatenie. Kedykoľvek sa zoberieme a ideme k našim na pól dňa, bývame od seba 100km doma už mame namiesto 2 psov 8 😂 dve deti z detského domova ako profirodicia a popri tom fotime a točíme svadby. Náklady mame vysoké ale to koli tomu že mame veľmi veľký dom 360m2 no žijeme. A poviem ti že ak si raz nastavená že rodina je pre teba dôležitá tak to neprekryješ ničím. Ja som sa s tým bila 5 rokov a som rada že som sa nedala obalamutiť peniazmi. Všade je život o dvoch kôrkach. Počúvaj svoj vnútorný hlas. Za mna pocit že som doma a že mám rodinu nablízku je na nezaplatenie.
Držím Vám palce ❤️

ivana11232
28. dec 2022

My sme sa pred vyse rokom vratili na Slovensko.. mysleli sme si, ze v zahranici je nam zle, ale ked sme sa vratili na Slovensko, zistili sme, ze nam bolo az pridobre..momentalne sa do zahranicia nevratime, ale obaja po tom velmi tuzime...ja ten odchod velmi lutujem

gabriela_obzerova
28. dec 2022

Ja by som kvoli detom a ich detom atd. zostala… maju lepsie skolstvo, predpokladam aj zdravotnictvo, oni sa zaclenia uz ako domaci, nebudu hrdlacit na Slovensku. Mam 3 male deti a ide to tu ozaj do zahuby, my prave zvazujeme odchod, aj ked zaciatky budu tazke

bluka2
28. dec 2022

Myslela by som na deti a ich vzdelávanie a ostala by som v zahraničí, s tým, že by som sa snažila urobiť nejaké zmeny, aby si nebola stále vyčerpaná. Ja som si po dlhom hľadaní našla prácu, kde je šéf v pohode, nečaká krkolomné výkony, ja mám viac pohodu. Zisti, čo presne sa dá urobiť v tvojom prípade. Dlhodoby stres je cesta do hrobu, ale ísť žiť do slovenského politického a celkového prostredia podľa mňa nie je dobré riešenie , skôr krok späť. Na Slovensku to ide z 5 k 0. Ak sa cítiš ako cudzinec (ja sa tak nevnímam napríklad), tvoje deti to budú mať inak. Ja sa identifikujem ako Európanka, takže všade som doma 😀 je to len o postoji a nastavení.
PS: celkový stres išiel za posledné roky hore v každej krajine, zrejme aj na SK by si cítila za posledné roky viac nátlaku a stresu ako bežne (predtým)

bluka2
28. dec 2022

@guiseppinka mne tých 5 dní OCR v Rakúsku na rok vždy stačilo. Vlastne som mala ako samoživiteľka 10, ale nikdy sa mi ich (našťastie) nepodarilo minúť

bluka2
28. dec 2022

Ako som minule zistila, existuje priamy vlak z BA do Zürichu. A aj celkom lacné tarify má (treba pozrieť vždy cez ZSSK aj OEBB, často je jedno z nich na konkrétny vlak o polovicu lacnejšie). To sa dá s rodinou často navštevovať. Aspoň dokým sú deti v škole. Ak máte nejaký home office, ideal.

bluka2
28. dec 2022

Deti vo vašom veku vo vlaku zadarmo...

kluska
28. dec 2022

iDE aj o to, ze autorka ma male deti este, ktore su pravdepoodbne doma, skolka pan boh vie ako, ale napr v irsku je az od 3 rokoch dietata zadarmo 3 hodiny a zvysok si platis nenormalne peniaze, takisto skola len 4 a pol hodiny a druzina neexistuje alebo je velmi draha. Takze je asi s nimi sama doma a po veceroch pracuje a robi aktovity. To je vela na kazdu zenu, do toho vianoce a choroby, no necudujem sa. Podla mna treba zvolnit, trochu sa zastavit. Deti povyrastu, bude lepsie, ale pokial vnima to tak, ze na sk je super, tak musi zmenit aj nastavenie, ze je ok aj v zahranici, lebo takto dlho to nepotiahne..

kluska
28. dec 2022

@danieladugard len je rozdiel byt nastavena tak, ze vydrzime, nasetrime a vratime sa a rozdiel zit v danej krajine tak, ze ok, moze byt, je tu dobre, mozno v dajakej vzdialenej buducnosti sa tam vratime

bluka2
28. dec 2022

Ešte by som si do kritérií pridala kvalitu vzduchu, čo je pre zdravie celkom dôležité. Čo je pre mňa ďalší bod pre CH