Je neskoro odísť do zahraničia po štyridsiatke?
Ahojte, vzhladom na situaciu, ktora tu na Slovensku je a nie je perspektiva zlepsenia, uz dlhsie zvazujem odchod z tejto krajiny. Laka ma zivot v Prahe, toto mesto milujem, len neviem, ci nemam nerealne predstavy. Mam 42 rokov, vystudovanu VS ekonomickeho zamerania. Deti ani partnera nemam, som sama. Zijem z priemerneho platu, t.j. ani uspory bohvieake plus mam byt na hypoteku. Toho by som sa vsak nechcela vzdat, skor si viem predstavit ho niekomu prenajat. Je mi jasne, ze s otvorenou narucou na mna nikde necakaju, ale napriek tomu, je realny predpoklad sa tam v tomto veku uchytit a slusne zit?
Určite áno.Prvý krok si už urobila tým,že to reálne zvažuješ.
Môj ex ide mať tento rok 50r a o 2 dni odchádza do USA tiež zacat nový život,takže nikdy nie je neskoro.
Veľa šťastia!🍀
Praha nie je zahranicie. To ako keby si sa prestahovala z Banskej Bystrice do Bratislavy. Odporucam. Vyssie platy, nizsie dane a nevladne tam (az taka) proruska skorumpovana mafia dementnym plochozemcom.
Bacha na konkurenciu s ktorou budes musiet "sutazit" o zdroje. Takych ako ty tam bude ovela viac a vstupujes do spiraly tociacej sa smerom na dol . Musis mat nieco cim sa na trhu prace odlisujes od masy
Urcite chod. Praha je nadherne multikulturne a tolerantne mesto. Mas super vek, vzdelanie a nic ta tu nedrzi. Tu nas nic dobre necaka. Ja mat tvoje pidmienky, uz som prec z tejto gubernie.
Moja sesternica odišla po 50tke.
Deti vyštudovali v ČR, ostali tam , už si v ČR založili rodiny. Tak sa pobrala aj ona. Do Prahy. Dokonca si našla fešáka. Je šťastná.
V podstate cely zivot lutujem, ze som tam neodisla hned po skole a neuchytila sa tam. V poslednej dobe to na mna obzvlast dolieha, mam pocit, ze ak to neurobim teraz, uz to neurobim nikdy. Roky budu len pribudat a sance sa znizovat. Bojim sa len toho, ze som uplne sama, nikoho tam nemam a ani nepoznam. Povahovo tiez nie som velmi priebojna.
Ak to nevyjde, môžeš sa vrátiť. Nemáš záväzky o to je to ľahšie. Skús pozerať pracovné a bytové možnosti. Premysli si do čoho by si šla a kedy by si sa v akom prípade vrátila. Držím ti palce.
Dakujem vam vsetkym za podporu ♥️
Ti, ktori ste urobili taketo rozhodnutie, kde ste zacali? Mali ste uz istu pracu a byvanie, ked ste odchadzali? Ci najprv poriesit byvanie a pracu hladat az na mieste?
Je to vlastne jedno. Niekde v Prahe najdes pracu rychlo. Ak sa tam najskor prestahujes a mas rezervy, tak si uzijes klud a poznavanie noveho mesta 2-3 mesiace, mas cas spoznavat a chodit na pohovory. Alebo hladas najskor pracu, dohodnes nastup o 1-2 mesiace a dovtedy najdes byvanie.
ano , má to vyznam
ked nič iné budeš mat ešte dost rokov na započitanie aj cz dôchodku a možno ti to pomôže mat vyšši
osobne by som do toho šla , my sa chystáme aj s detmi sa prestahovat do čiech ..
rátaj s vysokym najmom, lietačku mhd máš vyhodnu cenu , možno bude treba viac cestovat ale zase sa da čitat alebo niečo robit ...
išla by som, ak máš rezervu , tak bez vahania aj praha
Ti, ktori ste urobili taketo rozhodnutie, kde ste zacali? Mali ste uz istu pracu a byvanie, ked ste odchadzali? Ci najprv poriesit byvanie a pracu hladat az na mieste?
@adik64 najskôr by som si poriešila byvanie
a potom lahšie zbehneš na pohovor ...
Ja som sa pred rokom prestahovala do Rakuska, to som mala 46, pracu som si nasla hned. Ale ja som to mala o to jednoduchsie, ze mne tam uz byval priatel, tak som isla k nemu. Skus uz teraz hladat pracu a ak nieco vyjde, najdes si ubytovanie.
@adik64 napísala som Ti ss
@adik64 chodievaš do Prahy?
Praha ak v nej zijes nieje o Vaclavaku a Malej Strane. Ale je to krasne mesto, byty drahsie ako vo Viedni, ale kupis aj za cenu bytu v BA s dostupnostou metra. Bude to chciet kompromisy pri hladani. Kopa ludi zije roky v prenajmoch.
@martinmmartin ale no taak, špirála točica sa nadol, masy od ktorých sa treba odlišovať… veď ona nechce preraziť v hollywoode…
Pozri. Tu ta podporia len tie, ktore bud trcia cely zivot v jednom mesta (a nemaju ani paru), alebo sa v tvojom veku niekam vyhrabali (ale vdaka chlapovi, cize uz bolo zazemie).
Je to tazke. Momentalne kriza vsade. Najst si najom sama 40tnicka (Slovenka) nebude lahke. Ako si to predstavujes, ze si tam zaplatis hotel na 4 tyzdne a budes si hladat najom a aj pracu (a mozno ti to za tie 4 tyzdne ani nevyda, tak dalsi mesiac, bude to nakladne)?
Alebo budes chodit na obhliadky bytov a pohovory na otocku (z toho sa zblaznis)?
A ak chces najprv ukoncit sucasny prac. pomer, prichadzas o prijem, mas na tento spas financnu rezervu? Do toho budes musiet riesit prenajom sucasneho bytu - mas niekoho kto by ti toto pokryl?
Tak isto nemas istotu ze ti bez pracovneho pomeru niekto prenajme byt.
Presidlenie takto sama je sakra tazke (az - podla mojich skusenosti - nerealne).
Takze byt na tvojom mieste, nie, nespekulovala by som.
Čo by si išla preč ? Máme najlepšieho premiéra v Európe. Slovensko zažíva ťažké časy kvôli Matovičovi a Sorošovi no ak budeme podporovať súčasnú vládu staneme sa tatranským tigrom . Stačí len tvrdo pracovať vystúpiť EU a pridať sa RF a budeme mať najvyššíu životnú úroveň na svete . A nie utekať
Pozri. Tu ta podporia len tie, ktore bud trcia cely zivot v jednom mesta (a nemaju ani paru), alebo sa v tvojom veku niekam vyhrabali (ale vdaka chlapovi, cize uz bolo zazemie).
Je to tazke. Momentalne kriza vsade. Najst si najom sama 40tnicka (Slovenka) nebude lahke. Ako si to predstavujes, ze si tam zaplatis hotel na 4 tyzdne a budes si hladat najom a aj pracu (a mozno ti to za tie 4 tyzdne ani nevyda, tak dalsi mesiac, bude to nakladne)?
Alebo budes chodit na obhliadky bytov a pohovory na otocku (z toho sa zblaznis)?
A ak chces najprv ukoncit sucasny prac. pomer, prichadzas o prijem, mas na tento spas financnu rezervu? Do toho budes musiet riesit prenajom sucasneho bytu - mas niekoho kto by ti toto pokryl?
Tak isto nemas istotu ze ti bez pracovneho pomeru niekto prenajme byt.
Presidlenie takto sama je sakra tazke (az - podla mojich skusenosti - nerealne).
Takze byt na tvojom mieste, nie, nespekulovala by som.
@anonym_47fa82 nemusí si vôbec prenajat hotel
v prahe sa dá prenajat cez booking garsonka , ktore jej postačí na začiatok
nájde si pracu, potom prenajom ..
píšeme tu viaceré o finančnej rezerve , neposielame ju tam že batôžtek buchiet na cestu jej bude stačit
však to isté by urobila keby sa stahovala do iného mesta .... v rámci slovenska
momentálne presa vieš si poslat životopis aj cez net, vieš si najst pracu aj z sk a len vycestovat na pohovor ...
V podstate cely zivot lutujem, ze som tam neodisla hned po skole a neuchytila sa tam. V poslednej dobe to na mna obzvlast dolieha, mam pocit, ze ak to neurobim teraz, uz to neurobim nikdy. Roky budu len pribudat a sance sa znizovat. Bojim sa len toho, ze som uplne sama, nikoho tam nemam a ani nepoznam. Povahovo tiez nie som velmi priebojna.
@adik64 Neboj sa, Praha je ako doma. Vsetkemu rozumies, kulturne podobne, tam nie je o com. A v najhorsom pripade? Vzdy sa mozes vratit.
Zacni si hladat pracu, byt, ona ta Praha je aj dost dostupna ze tam zajdes na vikend/par dni, ked treba nieco pozriet, zariadit.
Ja som povodne myslela ze chces ist minimalne na druhy koniec europy, a nie do Prahy.
Bude potrebovat nejaku financnu rezervu, a teda najst ai nejaky job, to bude asi najtazsie. Ale to das 🤞
@adik64 ešte si zbehni informacie ohladne zdravotnej poistovni, ako nahlasit pobyt , pripadne informacie na ambsade atd .. tieto naležitosti ...
kde kam ako sa odhlasit, prihlasit, na nete máš dostatok info
Práve, že osoba s ekonomickým vzdelaním si bude musieť nájsť prácu, kde nebude potrebná 100% čeština, tak isto sú tam predpisy a zákony iné ako na Slovensku.
A hlavne Praha je veľmi drahá, aj podnájmy, tam by sa dobre žilo, keby mal nadpriemerný plat. Ja som tam bola len rekreačne niekoľko krát a usúdila som, že by som nevedela využiť, to čo Praha ponúka a hlavne za aké ceny.
Celkove život a aj pracovný nezáleží od vlády, poznám dosť ekonomiek a aj mužov ekonomov v tomto veku a sú už aj vydaté, majú aj dieťa, aj miesto, na ktoré majú prax,
ani neuvažujú o sťahovaní. Nedá sa vedieť, kto o nejaký čas kde vyhrá voľby, to by sa ľudia nasťahovali, keby sa v prípade, že sa im nepáčia výsledky volieb sťahovali kdekade.
@adik64 Zacala by som pracou. Praha je obrovska, moze sa ti stat ze si najdes ubytko na uplne opacnej strane mesta ako pracu, a potom budes dlho cestovat kazdy den, a to je unavne.
Jedine ze by si mala vyhliadnutu cast, kde chces byvat, co je centralnejsia, odkial bude vsade celkom blizko.
@anonym_47fa82 nemusí si vôbec prenajat hotel
v prahe sa dá prenajat cez booking garsonka , ktore jej postačí na začiatok
nájde si pracu, potom prenajom ..
píšeme tu viaceré o finančnej rezerve , neposielame ju tam že batôžtek buchiet na cestu jej bude stačit
však to isté by urobila keby sa stahovala do iného mesta .... v rámci slovenska
momentálne presa vieš si poslat životopis aj cez net, vieš si najst pracu aj z sk a len vycestovat na pohovor ...
@sara07 Ty si sa niekedy v zivote presidlovala? Stahovala si sa? Sama!
@sara07 Ty si sa niekedy v zivote presidlovala? Stahovala si sa? Sama!
@anonym_47fa82 prečo to vidíš až tak negatívne? Akú máš skúsenosť? Zaujíma ma to, lebo tiež zvažujem život v Prahe a to nie som najmladšia. V dnešnej technickej dobe sa predsa veľa dá poriešiť z domu. Môj syn hľadal si prácu v Prahe cez net, zo Slovenska, pohovory mal všetky online. Nebol to žiaden problém. Prvýkrát v živote vycestoval do Prahy už rovno podpísať pracovnú zmluvu. Aj ju podpísal, pracuje tam dodnes už roky a je v Prahe veľmi spokojný. Na tých pár dní čo tam šiel už mal dohodnuté obhliadky bytov, veľa obhliadok, ktoré tiež hľadal z domu. Do týždňa mal prenájom. Nikto od neho nikdy nechcel pracovnú zmluvu pri prenájme. Áno bývanie je tam drahé a nie je ľahké ho zohnať lebo záujem je veľký. Ale dá sa. Akú si mala skúsenosť Ty? Ďakujem

áno. aj v prahe potrebujú ekonomky