icon

Máme počkať s dieťaťom?

1. júl 2022

Chcela by som vedieť váš pohľad. S mužom by sme chceli dieťa, ale zatiaľ nemáme bývanie. Myslím vlastné na hypotéku, bývame v dlhodobom prenájme. Obaja pracujeme, žijeme slušne. Alebo radšej počkať? Muž má 40 rokov, on už čakať moc nechce, ja mám čoskoro 30.

maranta_leuconeura
3. júl 2022

S dietatom by som necakala, ked mate obaja dobru pracu, su aj horsie ludia na tom.

Z praktickeho hladiska sa ale spytaj majitelky bytu ci tam moze mat dieta trvaly pobyt kvoli lekarom, skolke, skole. A vy tam mate? U nas su napriklad take podmienky na prijatie do skolky ze dieta+jeden rodic trvaly pobyt v spadovej oblasti, rovnako pediatri.

sissy27
3. júl 2022

Tak snáď si to vyriešite tak, aby ste na dôchodok mali kľud a strechu nad hlavou.

jakubrianka
3. júl 2022

tak či tak zaplatíte za hypotéku menej ako za nájom, a úroky v dohľadných rokoch dole nepôjdu, vy tiež mladší nebudete. Nerozumiem načo čakáte ... a dieťa by som nečakala tiež keď chcete byť spolu, veľa mužov má problém so spermiami a vekom lepšie nebudú.

jakubrianka
3. júl 2022

inak keď budeš na materskej, tak vám už ani nemusí vyjsť hypotéka- vzhľadom na vek priateľa a tvoj rodičák plus dieťa... takže hypotéku na vašom mieste ale že vôbec neodkladám ak niekedy chcete bývať vo svojom.

autor
3. júl 2022

@sissy27 To určite áno.

autor
3. júl 2022

@maranta_leuconeura Máme tam obaja trvalý pobyt, nemá s tým problém. Len chcela potvrdenie o tom, že nie sme dlžníci.

vero_29
3. júl 2022

Ja som otehotnela..a bývali sme v podnájme..v 3 mesiaci som podpisovala rezervacku na dom..do nášho domu sme sa sťahovali, keď krpec mal 9 mesiacov. 3 mesiace cca sme bývali a otehotnela som opäť..s tým, že naša novostavba mala ešte vady, čiže opravovali kopu veci..ja tehotná s krpcom doma a prerabali nám kupelku a tak. Ak sa obzriem späť. Tak asi by som to viac postupne spravila, že skôr dom a potom deti. Ale teraz je zlá doba ceny nehnuteľností idú hore no a vy už nemáte 20. Ako jasne dá sa ešte zopár rokov vydržať..ale je rozdiel mať dieťa v 30tke, 35, či 40tke..a to hlavne keď decká rastu a sú staršie..ako 30tka viac vladzes a stíhaš 😉

cucoriedkacucoriedka
3. júl 2022

@sasa1310 po 40 bude problém hypo dostať...keď už nie je

luccija
3. júl 2022

@jakubrianka ved pise naco cakaju...mal exekucie a hypo mu nedaju.Aj tak nerozumiem moze ziadat ona a, ked bude on cisty to doriesia.

lunademonica
3. júl 2022

@missdiva tak ono s hypotekou tiez nemas ziadnu istotu, kym ju celu nesplatis....len tie peniaze "nehadzes do kanalu".

luciaaaaa
3. júl 2022

Argument, ze v zahranici ludia ziju v podnajmoch?v zahranici predsa ludia nemaju 400€ dochodky, ako u nas. Chcem vidiet, ktory bezny dochodca na SR utiahne zo svojho prenajom, stravu, lieky. Ziadny. Zo 400€ dochodku je problem zaplatit aj DSS.
Nedavno na CT isla relacia, kde poukazovali na to, te aj zapadna europa ide trendom ako u nas, ze ludia chcu nehnutelnost vlastnit, prave preto, ze v starobe je problem utiahnut prenajom a deti musia svojim rodicom financne pomahat. mila autorka, kedze ti o par rokov uz hypo nedaju, podnajmy kvoli nedostupnosti hypotek radikalne stupnu, skus svoje rozhodnutie este prehodnotit. Kazdy erudovany ekonom ti povie, ze nehnutelnosti uz neklesnu. Ty si uz teraz vies lahko vyratat, aky cca dochodok dostanes zo svojho prijmu teraz. A vies si vyratat,ci by si dokazala vyzit z takej sumy, ak by si pozrebovala platit prenajom. Urcite nie. Ja byt tebou, riesim aspon garzonku. Sama, bez chlapa. Mozes si tam nastahovat podnajomnikov a hypoteku ti budu splacat. A o par rokov, budes mat aspon nieco. Alebo, druha moznost, urobit si tych deti viac, aby vam v dochodku boli schopni na vase byvanie financne prispievat.

jakubrianka
4. júl 2022

@luccija tak to je blbý štart/reštart.

autor
4. júl 2022

@luciaaaaa Preboha to čo je za nápad, že urobiť si viac detí aby nám prispievali? My nie sme socky aby sme si robili deti ako zdroj príjmu.

elizabet173
4. júl 2022

Urcite tych viac deti myslela ako for, ale radi ti velmi dobre. Precitaj si pozorne este raz jej prispevok. Ma vo vsetkom pravdu. Zober hypo sama, aspon na tu garsonku a prenajmi ju. Moze sa stat cokolvek. Mozete sa s priatelom rozist, mozu sa vam narodit dvojcata, najom moze skoncit do roka ani nevies ako

missdiva
4. júl 2022

@lunademonica to je jasne, vyhodia ta aj z podnajmu ked neplatis.
Myslim istotu vo forme jedneho stabilneho byvania pre dieta. Ked sa majitelka rozhodne, ze preda byt alebo ho potrebuje pre svoju rodinu budu sa musiet prestahovat do ineho podnajmu.

shee11
4. júl 2022

@luciaaaaa je pravda ze dochodky su nizke a lepsie to asi nebude, ale rozdiel medzi slovakmi a zapadnou europou je aj financna gramotnosť. Slovak nemysli na budúcnosť, iba nastrčí ruku co mu dá štát.
Autorka má este cas založiť si II., prip. III. pilier (ak by prispieval zamestnávateľ) a založiť si nejaké dobré investičné sporenie (fondy), kde povedzme v 50tke kludne môže mať 30000 na dôchodok a žiť si pohodlne. Lebo aj tak to robia v zahraničí.

aliziana
4. júl 2022

@elizabet173 "môže sa stať čokoľvek" - však ona to aj spomína, že preto nechcú hypo, že napr. "Ukrajina". Ja si myslím, že najväčšiu obavu majú z toho, že im na práve kúpený byt na hypo pristane raketa (alebo podobne) a máš po byte...
Je to síce menej pravdepodobné ako to, prečo môžu prísť o prenájom, ale nejaké % tam je 🙂
Ja by som ich nechala už tak, majú svoj rozum... Budú si síce o pár rokov (opäť, pravdepodobne) búchať hlavu, prečo hypo neriešili skôr, ale ich vec...

autor
4. júl 2022

@elizabet173 Keby som hypo brala aj sama, tak budú posudzovať nás spoločne ako manželov. A hypo žene, ktorej manžel je v registri nikto nedá.

nikasmile
4. júl 2022

Hypotéku nechcete...dieťa chcete obaja. Tu sú dve jasné odpovede. Podľa mňa najvyšší čas na dieťatko to ostatnénpríde ako príde, možno aj skôr a nečakane a ak nie tak už keď budete mať zase obaja príjem zase sa dá uvažovať o hypoteke. Držím vám palce.

sonia_wiener
4. júl 2022

V zahraničí kopec ludi žije v podnájme a nevlastnia žiaden byt a maju deti...

zuzki1
4. júl 2022

Naši susedia bývali v prenajme v 2 i byte s malým dietatom , suseda otehotnela že idu kúpiť niečo vlastne , ale nijak im to nevyšlo na to co chceli - a to co im vyšlo nechceli , z dôvodu horšej lokality alebo zlého usporiadania bytu , tak išli z prenájmu 2i do prenájmu 3i. Ja si nemyslím ze ceny bytov a hypoték pôjdu dole , maximálne to bude stagnovať a musela by prísť oveľa väčšia kríza aby to kleslo (ako napr 2007/2008), oni si práveže myslia ze byty zlacnejú o nejaký 1-2 roky . Vzhľadom na manželov vek by som išla do hypo , ak by vyšlo minimálne 3i byt, prinajhoršom pôjdete do prenájmu do menšieho a vacsi byt môžete prenajať , vždy ho môžete predať . Ak nemáte v tomto veku 2 slobodní dosť našetrené aby Vám dali hypo, tak už sa k nej zrejme nedostanete . Už len čakať ze vyhrate v lotérii alebo nieco zdedite.

zuzki1
4. júl 2022

Takze ak chcete dieťa , vzhľadom na vek manžela by som to nepodmienovala vlastným bývaním . Možno vás práveže dieťatko keď ho budete mat nakopne k inemu rozmýšľaniu😊

elizabet173
4. júl 2022

@sonia_wiener nemôžeš porovnávať zahraničie so Slovenskom, tam je to nastavené inak, ako tu. Okrem toho, kto v zahraničí má taký dôchodok ako väčšina ľudí na Slovensku? Ak ostane človek na dôchodku sám, má veľký problém nájom utiahnuť, plus sa už k tomu vzhľadom na vek pridajú zdravotné problémy, treba financie na lieky a lekárov. Čiže príjem sa zníži a výdavky zvýšia, na to treba myslieť dopredu.

elizabet173
4. júl 2022

nezachytila som, že ste manželia

autor
4. júl 2022

@elizabet173 V septembri máme naplánovanú svadbu

luciaaaaa
4. júl 2022

Tych viac deti bola ironia, myslela som, ze to pochopis. Kazdopadne, ries si vlastne byvanie, 40 rocny chlap s exekuciami bez vlastneho byvania nie je extra dobra partia, aby si nakoniec nezostala s dietatom sama a nebola jedna z tych, co tu na tyzdennej baze zbieraju rady, ako vyzit s dietatom sama bez vlastneho byvania. Z tvojho prijmu by nemal byt problem dostat hypotenku na garzonku. Budes mat istotu do buducna. Tvojmu chlapovi hypoteku nikdy neschvalia, tak si daj dole ruzove okuliare a pozeraj na seba.

elizabet173
4. júl 2022

tak ber hypo teraz, kým ešte manželia nie ste. A nehnevaj sa, neviem, či by som išla do svadby s mužom, ktorý má exekúcie.

autor
4. júl 2022

@elizabet173 Mal. Už sú splatené.

autor
4. júl 2022

@luciaaaaa Mne je jasné, že si rýpala.

elizabet173
4. júl 2022

to je dobre, že sú splatené, ale pre mňa by to bolo varovaním. Kde je záruka, že nebude mať ďalšie? Zrejme to nebola len nejaká sprostosť, že si nekúpil v MHD ako študent lístok, vykašlal sa ako mladý zobák na pokutu a prišlo to až k exekúciám. Je to samozrejme tvoja vec, ja by som nikdy do manželstva s človekom, ktorý mal exekúcie, nešla. Veď sa dá žiť pekne aj bez sobáša.