icon

Máme predať dom?

la_bambulka
8. nov 2012

Ahojte 🙂 chem sa opýtať na Váš názor, resp. na osobnú skúsenosť, ak takú máte .......
S manželom sme si zobrali hypotéku a kúpili si domček, veľmi sme sa tešili a boli sme presvedčení, že všetko zvládneme! Presťahovali sme sa a začali sme rekonštruovať (bolo a ešte je potrebné zrekonštruovať a vymeniť skoro všetko - od podlahy až po strechu), v tom čase som zistila, že som tehotná ... veľmi sme sa tešili 🙂 teraz už máme 1,5 ročného synčeka 🙂
Keď som pracovala a ešte aj počas MD sme to finančne relatívne zvládali, aj keď rekonštrukciu nám financovali rodičia. Po nástupe na RD sa situácia zhoršila, sme radi, že vyžijeme od výplaty do výplaty - aj to si ešte niekedy musíme požičať od rodičov :(
V poslednom čase sa s manželom často rozprávame o predaji domu, o podnájme, o návrate do rodného kraja, rozbehnutí podnikania ...... Manžel stratil prácu a tak som do práce nastúpila ja (synčeka nechceme dať do jaslí). Na druhej strane, už som si na domček zvykla, prežili sme tam v podstate tie najkrajšie a zároveň aj najťažšie chvíle v našom živote (zatiaľ), neviem si ani celkom predstaviť, že by sme sa vrátili do rodného kraja - už som odtiaľ veľmi dlho preč!
Neviem, či je predaj domu to najlepšie riešenie????
Budem vďačná za každý názor, či najmä skúsenosť!
🙂

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
luci78p
8. nov 2012

niekedy je lepšie začať odznova, ako zbytočne predlžovať trápenie, nepoznáme nikto z nás detailne vašu situáciu,tak sa nedá ani poradiť,ale ja by som zo svojho domu neodišla...našťastie sme sa pôžičkám vyhli, už nám veľa nechýba do ukončenia,ale radšej rok alebo dva počkáme,ako si požičiavať draho peniažky

bets
8. nov 2012

ja sa citovo k nehnutelnostiam neviazem. doteraz sme boli v cykle, stahovat sa kazdych 6 rokov, aj ked som si vzdy hovorila, ze toto je posledne riesenie nasej bytovej otazky. teraz si znova myslim, ze uz nic lepsie nemoze byt a ze uz definitivne mame vyriesene byvanie v dome. ale dom nie je dovod neist za moznostami, ktore sa ponukaju. pre mna je dolezitejsia rodina, vztahy. takze v prvom rade by som si zvazila, ci chcem vobec odist z daneho kraja, ake moznosti prace sa ponukaju, ake financne zlepsenie a pod. a keby vsetko hovorilo v prospech odchodu, nehnutelnost by bolo to posledne, co by ma drzalo na starom mieste.

simca06022011
8. nov 2012

Ja nie som naviazana na hmotne veci, ale nevzdavala by som sa... ved si vezmite kolko budete musiet vydrzat - kym maly nezacne chodit do skolky a budete pracovat zase obaja... ak chcete podnikat, mozete aj z vasho domceka 🙂 Ak naozaj nie ste na "vysstahovanie na mizine", tak by som sa to pokusila nejako zvladnut. A podla mna jaslicky su lepsie riesenie ako predavanie vysnivaneho domu a stahovanie sa niekam uplne inde, kde zacnete od znova.. alebo byvanie v podnajme... znovu sa Vam to zas raz vrati.. lebo pojdete do vlastneho a potom ked nebudete mat peniazky, zase predate? 🙂))) Je to az take zle?

matozazzo
8. nov 2012

Tazka otazka... Prehodnotte si vsetky za a proti. Mate sancu, ze sa to zmeni? Manzel si najde pracu? My sme nieco podobne prezivali pred rokom... Uz ze dom predame, ale pomohli nam rodicia, ale zaroven mame obaja pracu a rozbehnuty biznis. Ak by si manzel nebol nasiel pracu, predali by sme to. Nevladali sme to financne tahat (hypoteku) a stale sa zadlzovat nejde. Je to zacarovany kruh. Nie je to ani teraz lahke, lebo rodicom vraciame peniaze, ale da sa to. Ale ak by sme boli len v minuse a sanca na dalsi prijem nulova, urcite by som volila predaj. Stahovali sme sa 13x (kvoli manzelovej praci), tu sme 4 roky a mame k domceku silny vztah, hlavne, kolko sme toho prerobili, co urobili. Bola som z toho nervozna a potom aj deti a najviac trpel nas vztah s manzelom...

hradnapani
8. nov 2012

@la_bambulka tak v prvom rade: nie ste v takejto situacii sami 🙂 Je fakt vela ludi s detmi, ktori takto ziju a je potrebne si uvedomit, ze je to hlavne docasny stav. Presne odpovedat na tvoju otazku sa snad ani neda, lebo je vela faktorov, ktore vstupuju do hry. Ale na jednej strane ste do domu uz vela investovali a zapustili korene. Ak pojdete do podnajmu budete viacmenej odkazani na milost a nemilost majitelov bytov. (Mna osobne prave toto na podnajmoch velmi ubijalo, ze sme mali zmluvu vzdy len na pol roka a nie vzdy sa podarilo predlzit, bolo to stresujuce). Takze sa kludne moze stat, ze sa budete stahovat aj kazde dva roky, mozno viac, mozno menej. Ak su takto ludia bez deti, je to ok, ale s detmi je to ovela tazsie. Ja osobne takyto "kocovny" zivot velmi neuznavam. Mam sesternicu a bratranca, ktori s rodicmi takto "kocovali" kvoli otcovej praci a dodnes tvrdia, ze nevedia, kde maju domov.
Na druhej strane, zivot s hypotekou na krku a z ruky do ust je fakt strasne tazke a aj ja mam obcas uz toho plne zuby a cierne myslienky. Ale verime, ze sa to zlepsi, ked zacnem znova pracovat. Vela zavisi aj od toho, v akom kraji zijete teraz, a kde by ste sa chceli posunut.

elise
8. nov 2012

@la_bambulka keby ste išli do prenajmu platite niekomu do vačku sumu možno rovnaku aku máte splátku hypotéky, taktiež podnájom by som nrišila. v prvom rade bežte do banky a požiadajte o platenie iba urokov alebo o odklad splátky. maleho by som riešila s jasličkami aby mohol isť manžel pracovať. nás ked porovnávam bývanie v byte a v dome dom nás vyjde ovela lacnejšie my mám hypotéku, som na dlhodobej pn a idem na matersku pracuje manžel po materskej mi rozi výpoved ale nikdy to nie je take zle ako sa nám to teraz zdá. vždy je to len dočasne. my ako sm skončili viazanosť úroku sm zisťovali ake su uroky v iných bankách a prešli sme do takej ktoá mali nižšie uroky aj splátky aj dobu splácania zostatku.tým sme si skrátili o 4 roky splácanie. aj ked nás stál niečo znalecký posudok aj výpis z katastra. ušetrili sme celkovo 8000 euro. držim palce🙂

lila77
8. nov 2012

ahoj ked som bola na materskej bola materska 2900 korun tusim v roku 2001 a nedalo sa z toho vyzit a platit hypoteku tak som isla do prace a manzel tiez pracoval maly bol v jasliach od 10 mesiacov ale usetrili sme peniaze maly mal krasne detstvo doteraz na to spomina ze by chcel byt skolke a my sme dobre zarobili niekedy sa to proste inak neda mozte tiez prenajat vas dom a ist k rodicom na rok alebo jeden do zahranicia alebo zacat podnikat kasa nikdy nie je taka horuca ako sa navari vsetko bude dobre

lillika
8. nov 2012

@la_bambulka Ahoj.Boli sme v podobnej situacii ako vy.Dokonca sme dali dom do ponuky a mali sme aj vaznych zaujemcov,ale...vsetko sme to znova prebrali a dosli sme k zaveru,ze predat domcek,po ktorom sme tuzili,narobili sme sa na nom ako kone a deti su tu stastne by bola obrovska chyba.Tak sme si v banke poziadali o 6 mesacny odklad splacania hypoteky a schvalili nam to takmer hned.Skuste to tak aj vy,urcite je to lepsie riesenie a za tych 6 mesiacov si snad manzel pracu najde 🙂 .Drzim palceky.

dionyzka
8. nov 2012

chvilu by som pockala, ci sa situacia nezlepsi. Hladala by som riesenia. Ak nie, dom predam. Nebudem predsa zit z ruky do ust kvoli tomu, ze musim splacat vysoku hypoteku. Nikto predsa netvrdi, ze sa zrovna musis vratit do rodneho kraja, ked Ta to tam netaha a nikto tiez netvrdi, ze potom si uz dalsi dom nikdy nekupite.

geenna
8. nov 2012

@la_bambulka No zalezi od viacerych faktorov. Keby to malo kratkodobo trvat tak by som dom ponechala. Ale keby ste sa mali takto trapit nie je o com radsej si zivot uzit ako sice vo vysnenom domceku ale kazdy mesiac mysliet co ako pokryt. 😵

viera27
8. nov 2012

@la_bambulka neviem v akej lokalite ste, ani v akom stave je dom. Ale
1. nemozete dom prenajat za splatku hypoteky?
2. nemozete odlozit splatky hypoteky?
3. nemoze manzel zohnat lepsie platenu pracu, ako mas ty? Aj za cenu tyzdnoviek (aspon na prechodne obdobie)?
4. naozaj nezvazite jaslicky, teda prispevok od statu + zamestnany manzel?

dada1212
8. nov 2012

@la_bambulka ja by som porovnala hlavne vyhliadky do budúcnosti čo sa týka práce, kde sa vy dvaja máte reálnejšiu šancu uplatniť a mať prácu, či tam kde žijete teraz, alebo kde ste žili predtým.
ak je to miesto neperspektívne a obávate sa, že sa tam neuplatníte je lepšie ísť bývať inde ako mať celý život existenčné problémy.

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@matkamirko dakujem za odpoved 🙂 aj manzel sa nad tym trapi, nie zeby sedel doma len tak ..... hlada si pracu, ale zatial sa nedari. Uvazovala som aj nad tym, ze by som maleho dala kamoske, co je doma s detmi - aspon na nejaky cas ...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
la_bambulka
autor
8. nov 2012

@simca06022011 ved to, ze sme si vysnivali, ako si dom prerobime, ako si upravime zahradu, kde bude miestecko pre deti 🙂 len uz teraz sa nam tazko funguje, ked väcsiu polovicu nasho prijmu dame na hypoteku :(

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@luci78p
@bets
@hradnapani momentalne sme na zapade, no keby sme sa mali stahovat, tak na vychod ..... ja viem, asi Vas hned napadne, ze tam je malo moznosti - ano, to je pravda, no tam by sme rozbehli to podnikanie, len ten cas, kym sa to rozbehne a ci vobec, co dovtedy??? a sama ani nie som presvedcena, ci sa chcem vratit, tu sa citim akosi "slobodnejsia", ale mozno je to vsetko ovplyvnene tou situaciou a tym, ze nad tym vela rozmyslam .....

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@matozazzo tak to je obdivuhodne, tolko krat sa stahovat, myslim tym zvladat to!
sanca by bola, keby si manzel nasiel dobre platenu pracu, ale zatial tomu nic nenasvedcuje, aj ked uz poposielal x zivotopisov ............... a prave to je ten problem, ze ak si ju cim skor nenajde, tak to bude len horsie a horsie ....

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@elise
@lillika dakujem za rady 🙂
nam konci viazanost az o 3 roky, to je este dost dlha doba. U financneho poradcu sme sa uz informovali o odklade splatok, ale poradil nam, ze pokial nemusime, tak aby sme to nerobili, ze je to varovny signal pre banku a ze potom tie peniaze navysia pri dalsich splatkach a co ak ani potom nebudeme mat? tak sme to radsej dalej neriesili a do banky sme ani nesli ......
lillika - ako to prebiehalo u Vas?

denduska
8. nov 2012

@la_bambulka ahoj, my sme boli v lete v podobnej situácii 🙂 odišli sme pred 5 rokmi - z východu na západ (teda konkrétne stred) kvôli manželovej práci...tam sme si kúpili domček, na dome máme hypotéku, ktorú sme zvládali ale mm sa musel fakt obracať a vôbec sme sa nevideli..ja som už 5 rokov doma už na druhej RD..teraz sa mu naskytla paradoxne lepšia ponuka naspäť na východe..veľmi dlho sme zvažovali a nakoniec sme sa vrátili do rodného kraja..poviem ti že som doslova preplakala asi mesiac, čo mi bolo tak smutno za našim domčekom..prerábali sme ho od základov, pôvodné sú na ňom už len múry a strecha...ale zvykli sme si nakoniec na východe a teraz som tu spokojná a decká tiež. Domček je síce v predaji, ale zatiaľ čakáme ako sa nám podarí vykryť náklady. No my máme tú vyhodu, že zatiaľ môžeme bývať u mojich rodičov (občas výhoda, občas na porazenie 😀 ) a uvidíme ako sa situácia vyvŕbi. Z vlastnej skúsenosti asi toľko, že nič sa neoplatí plánovať na viac ako mesiac-dva dopredu, u nás sa už veľa zásadných vecí zmenilo doslova zo dňa na deň. Držím palce k správnemu rozhodnutiu 😉

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@dionyzka
@dada1212 vyhliadky do buducna? vsetko zalezi od toho, ci si manzel najde pracu a aku ....... dakujem za odpoved 🙂

la_bambulka
autor
8. nov 2012

@denduska ahoj, dakujem krasne za odpoved 🙂. To je prave to, ze si neviem celkom predstavit vratit sa na vychod, ale mozno by som nakoniec bvola aj ja spokojna - asi clovek naozaj nikdy nevie ... tam by sme nemali problem s byvanim, mohli by sme byvat u rodicov (mojich alebo manzelovych) - privitali by nas obe strany s otvorenou narucou, len ako pises - bolo by to skor, ci neskor na porazenie!
Inak domcek, co si teraz prerabame, ma vlastne povodne iba mury 😉 aj strecha je uz nova 🙂
Nech sa celej rodinke dari a ste nadalej spokojni 🙂

denduska
8. nov 2012

@la_bambulka Ďakujeme 😉 No my tu u našich samozrejme nechceme ostať naveky..síce máme vlastné poschodie, ale je to malinké a z dlhodobého hľadiska nereálne. Ale je to veľká pomoc, a to vidím až teraz, boli sme vlastne 5 rokov úplne sami na tie deti a občas to dalo riadne zabrať...teraz je to fakt obrovská výhoda a pravda je že aspoň aj ja pomôžem trochu mojej mame s babkou (má 87 rokov) Ale za naším domčekom je nám smutnooo a akurát zajtra tam ideme na víkend strašne sa teším! 😵

matozazzo
9. nov 2012

@la_bambulka nestaci len posielat zivotopisy... vela miest uz je vopred obsadenych, ale navonok sa vypise vyberove konanie. .. Mate urcite znamych, nech sa nehanbi a popyta sa, ci niekto o niecom nevie. vacsinou sa dobre platena praca len posuva medzi znamymi... Aj ten moj si tak nasiel. Na prechadzke sme stretli znameho a len medzi recou sa manzel opytal, ci nevie o niecom a on hned na to, ze jeho brat zhana vypomoc do firmy. Zacal ako vypomoc a teraz uz ma prac. pomer... Takze nadej umiera posledna 🙂

lillika
9. nov 2012

@la_bambulka ten poradca asi nebol uplne kompletny 😠 ,nenavysia sa splatky,ale predlzi sa doba splacania o tych 6 mesiacov.my sme to riesili pred 2.rokmi a hypoteku mame 4,takze tiez este neskoncil fix (my mame 5 rocny).do banky sme priniesli potvrdenie z UP,ze mm je nezamestnany,potvrdenie ze ja som na MD a priamo v banke sme s tou pani spisali ziadost o odlozenie splacania hypoteky.Po pol roku sme zacali splacat tak,ako predtym.my sme to pokladali za najlepsie riesenie a nelutujeme to 😉 .daj vediet,ako ste sa rozhodli. 🙂

lauraa
9. nov 2012

@lillika ako v ktorej banke , mam dali odklad na 6 mes.ale splatka sa zvysila a obdobie zostalo nezmenene, asi zavisi od banky a podmienkom v zmluve.....

lillika
9. nov 2012

@lauraa ja som sa sekla 😒 ,oni sa nas v banke pytali,ci to chceme potom navysit,alebo predlzit.uver sme brali v SLSP.treba sa asi predsa len pytat priamo v banke,je to najistejsie

la_bambulka
autor
9. nov 2012

@lillika dakujem, urcite dam vediet 🙂