Mame prekáža, že môj priateľ je neveriaci
Moj priateľ je nepokrstený a ateista, nebol vedený k viere a rešpektujem to, nemá problem isť so mnou do kostola ale mojej mame to prekáža, vždy mi vyčita tieto veci,.. niesom taký “silny krestan” že je mojou podmienkou byť pokrstený ano bolo by to super ale keď toho človeka milujem a je naozaj správny tak nechapem prečo sa s tym nevie mama zmieriť, vždy sa pomaly pohadame keď je reč o tom
Vyberáš si partnera pre seba alebo pre mamu?
Mamu nezmenis, ale asi skutocne musis razne pri najblizsej diskusii mamu - zabrzdit- hore spomenute, ze ty si si uz manzela podla vlastneho presvedcenia vybrala, teraz to nechaj na mne... rozhodujes sa srdcom a hlavou v rovnakej miere a "viera" je len o tom, ako to pomenujes, podla mna ma spravny chlap tieto hodnoty do zivota dobre nastavene aj bez toho, aby mu to prikazovali nejake Bozie prikazania... ci co si predstavuje, ze ateista bude "hresit" kade chodi a stiahne ta na zlu cestu 🙄 Myslim, ze ked to mame takto povies, tiez jej to prijde absurdne... dufam teda.
Tvoja mama ma v jednom velku pravdu, ked pominie zamilovanost, tak tento rozdiel sa casom stane tercom ustipacnych poznamok, narazok, posmechu. Toto nie je o tvojej mame, to je skutocnost a fakt, ktory uz prezili desatisicky manzelstiev, kde jedna stranka pred manzelstvom podpisovala a vyhlasovala, ze nebude branit veriacej stranke praktizovat jej vieru a ani nebude branit vychove deti v jej nabozenstve no a po sobasi si urobila z tohoto cestneho vyhlasenia zdrap toaletneho papiera. Tvoja mama to vie a preto ti to hovori. Nehovori ti to preto, lebo ta nema rada, ma ta rada viac ako ta ma rad a bude mat rad tvoj manzel, je to mama a bude ta branit dokedy bude dychat. Pamataj na to a pocuvaj jej zivotne skusenosti a rady. Ak sa chces vyhnut utrpeniu neskor pre svoju vieru, tak povedz na rovinu svojmu buducemu manzelovi, ze pre teba je aktivny krestansky zivot na prvom mieste a trvas na tom, aby ste takpovediac tahali spolu za jeden povraz, cize aby spoznal tvoju vieru, vzdelaval sa v pravdach viery, v ktore veris aj ty a ak s tym suhlasi, aby pristupil ku sviatostiam este pred vstupom do manzelstva. V manzelstve uz na to nepristupi-ved uz si takpovediac jeho a on rozkazuje, aby to nebolo o tom, ze ty s detmi pojdes v nedelu na omsu a budu sa deti pytat, preco ocko s nami nechodi? Preco ocko rozprava skaredo o niecom co sa tyka nasej viery? Pozeraj dopredu, ked stavias dom, pamatas aj na strechu, ze raz bude aj prsat. Aj ty pametaj, ze romantickou svadbou sa manzlestvo a spoluzitie s clovekom na najblizsich cca 50 rokov iba zacina. Tak sa na to dobre a rozumne na tieto dlhe roky priprav. Mudry sa uci na chybach inych a hlupy na svojich. Tak bud mudra, aby tvoje manzelstvo nebolo peklo na zemi, ale raj na zemi.
@majkabambulik 👍👍
@majkabambulik Moj otec bol veriaci, mama ateistka a ohladom viery teda nikdy problém nemali.
@majkabambulik ja poznam takych zmiesanych parov niekolko a teda problem nemaju ziaden...deti absolvovali vsetko od krstu az po birmovanie... muzi su s tym v pohode, lepsie sa nezhodnut v tomto , ako v politike ci nejakej ockovacej teme, to su vacsie nervy vo vztahu asi 😂
Tak je to mamin chlap alebo tvoj?! Žije s tebou, nie s mamou. Nech si dá pohov, môže vyjadriť svoj názor ale načo to stupňovať až do hádok. Nechápem. Keď bude šťastné moje dieťa, budem aj ja, aj keby bol teplý alebo konvertoval alebo čokoľvek...
Aj mojej svokre to prekazalo, ze som nepokrstena a ateistka, silno odhovarala svojho syna, aby si taku nebral. Akoby som mala mor. A pritom kazdy den sedi v lavici v kostole a stina ruky...toto je pokrytectvo...a zevraj miluj blizneho svojho. On sa za mna pobil, lenze vztah so svokrou je naruseny.
Ja som tiez veriaca a muz ateista. A nikdy sme problem nemali s vierou, praveze ma podporuje v nej. Nema problem so mnou ist do kostola, aj sme sa brali v kostole. Momentalne som tehotna a uz planuje, koho pozveme na krst, aj do cirkevnej skoly syna kludne zapise. A uz mi aj navrhol, ze bude castejsie so mnou chodit v nedelu na omsu, aby sa mohol viac starat o syna pocas nej a ja si ju mohla vychutnat. Takze ono to nie je o viere vztah, ale o respekte. Ak aj tvoj priatel respektuje tvoju vieru a nema problem s nou a podporuje ta v nej, nebala by som sa 🙂 Vsak to, ze je ateista neznamena, ze je hned proti Bohu a nabozenstvu. Len tak nebol vychovavany a nema k tomu vztah. Mama sa podla mna ken boji, ze ta od nej bude odhovarat. Ale vytrvaj, ked uvidi, ze suhlasi so svadbou v kostole a u teba sa nic nezmeni, tak prestane. Treba to len ignorovat 🙂
@majkabambulik ale prosím ťa, netrep. Sama píše, že nie je silný kresťaň. Čo znamená, že stačí, aby sa presťahovali zo zaprdenej dediny, kde je chodenie do kostola veľká udalosť a pravidelný, často krát jediný program ako kultúrne vyžitie do väčšieho mesta a úplne zabudne na nejaký kostol a jeho návštevu. Otrhne sa od vplyvu a začne žiť normálny život bez toho, aby si niekto na ňu ukazoval prstom. Vo väčšom meste si aj diabla môže vyznávať. Ľuďom je to jedno, tam je iná zábava a na také koniny nemajú čas, aby to riešili. Najväčší intrigáni a farizeji ohľadom viery a tlačenia do "kresťanského života" sú starší ľudia, ale tí zachvíľku pomrú a vystrieda ich iná generácia, ktorá to čoraz menej rieši.
@autorka - mame vysvetliť jasne, prečo ho máš rada, miluješ. Určite je lepšie mať muža, ktorý je k tebe dobrý, nepodvádza ťa, zarába, vedia slušný život a bude dobrým otcom aj keď bude ateista ako alkoholika, násilníka, ktorý sa raz do týždňa hádže do kostola. Potom sa ženy boja ho opustiť, lebo čo by povedalo na to ich okolie - dedina. Farár je v takýchto chvíľach často krát nanič a život s tyranom prehliada. Zastaralé názory z prvej polovice 20. storočia ešte v cirkvi prevládajú. Vo vzťahu je dôležité, aby ste sa navzájom rešpektovali. Ty, že nebude chodiť do kostola a on, že tebe nebude brániť, aby si do kostola chodila. Pri svadbe a výchove detí by ste sa mali dohodnúť ako to poriešite vopred. Vždy treba nájsť kompromis, s ktorým súhlasíte obaja.
@majkabambulik Práveže sú to skôr kresťania, čo majú potrebu rozširovať naokolo svoju ideológiu. Ja ako neveriaci mám úplne na šunke, kto čomu verí. Som zo silne kresťanskej rodiny, ale neverím v Boha od mojich 15-tich rokov. A vieš koľko ľudí som v živote presviedčal o svojej pravde? NULA
Zato napríklad moja sestra a mama sa ma snažili obrátiť k Bohu, čo je márna snaha, lebo ja už som počul všetky argumenty a svoj názor som si urobil... A tuším som zažil pokusy aj od cudzích ľudí. Ale nestarám sa do nikoho, nech si každý verí, čomu chce. Moja manželka je veriaca, podporujem ju v tom, nepresviedčam ju na svoje. Deti pokrstené, majú (budú mať) prvé sväté prijímanie, ak chcú, môžu ísť kedykoľvek do kostola. Len proste nie so mnou.
@majkabambulik Prosím ťa, aký fakt, to si odkiaľ zobrala, že sa viera jedného stane terčom posmechu druhého? Je to blbosť. Navyše, ja teda vôbec nemám z autorkinho príspevku dojem, že by pre ňu bol aktívny kresťanský život na prvom mieste, ako píšeš ty. Ale keby aj náhodou bol, tak prečo by mala trvať na tom, že on musí spoznať vieru, vzdelávať sa v nej, prijímať sviatosti? Akým právom? On ju vari núti, aby prestala s vierou, lebo on má s tým problém? Akým právom povyšuješ vieru jedného nad nevieru druhého?
autorka, tazko povedat. zavisi aj od toho, ako velmi je viera pre teba dolezita a ci veris uprimne a uvazujes nad pravdami viery. lebo ak ano, potom mozno tusis, ze v predmanzelskom aj manzelskom zivote su urcite ano/nie situacie - je partner ochotny ich respektovat?
su rodiny, ktore sa hlasia ku krestanstvu, chodia do kostola, ale ziju v podstate tak, ako keby Boh neexistoval. v takych rodinach je potom jediny problem - bude s nami chodit manzel do kostola?
ale ak zijes hlboku vieru, tam to bude s neveriacim tazsie. zavisi teda od vas dvoch.
ja som mala dva vztahy s neveriacimi a potom som si nasla veriaceho manzela a teda rozdiel obrovsky, takze teraz uz viem, ze s neveriacim by som nemohla slobodne zit a mysliet.
moja teta ma tiez neveriaceho muza a sice slubil, ale potom robila prijimanie a birmovku tajne, aj oblecenie detom zhanala tajne. teraz su synovia dospeli a ziju slobodne svoju vieru, uz sa nemusia skryvat.
tu by som sa nepytala, tu ti nikto neporadi, co mas robit, ved urob tak, ako chces a vies.
skor mi ako dovod opat pride len rozduchavanie vasni s vymyslenou temou, krestanstvo je vdacna tema
Keď ma mama výhrady voči priateľovmnu nastaveniu, asi by za za priateľa mama vydávať nemala. Pokiaľ jeho nastavenie vyhovuje tebe a vieš s nim žiť, treba to tak mame povedať a skončiť ďalšie diskusie na túto tému. Ak je pre teba životnou prioritou kresťanský život, tak je neveriaci partner problém. Ak máš iné životné priority a ani jeden z vás nie je militantne presvedčený o svojej pravde, je to vec dohody a rešpektu, nie problém.
@majkabambulik medzi inteligentnými ľuďmi tento rozdiel nikdy nemôže byť terčom uštipačných poznámok, narážok a posmechu. A somár si nájde niečo aj keby boli obaja veriaci, alebo obaja ateisti. Je tu kopa tém, kde sa manželia brali v kostole, veriaci obaja a s manželstva je peklo.
@h2 to je u veriacich taký šport tendencia nerešpektovať iných.
No,ono to nemusí byť taký problém pre teba,lebo vieru neberies zrejme vážne. Čiže je ti to jedno,či chodí,či bude chodiť,či budete deti vychovávať vo viere,či nie,či čokoľvek.
Z toho pohľadu ťa chápem.
Ale viera je veľmi vážny dôvod zamyslieť sa nad spolocnou budúcnosťou,praktizovanim,atď,atď. To,čo je teraz "nepodstatne a ľahko prekonatelne"môže byť v budúcnosti vážnym problémom.
Jasne,ty zrejme nie si extra veriaca,tak nie. Sem tam zájdete do kostola,svadbu tam urobíte,neskôr možno tam nepôjdeš ani ty,lebo načo.
Čiže v tomto prípade nezáleží na názore mamy.
Ale pokiaľ máš v podvedomí chrobacika,ber ho vážne....
Lebo to nie je o nijakej bigotnosti,nenávisti veriacich,atď,je to vec,kto.vie hlboko zasiahnuť do života praktizujuceho človeka.
Viem,čo píšem. Moja sa so mnou nehadala,ale veľakrát mi rozprávala,nech si zvážim dôsledky. A nepočúval som pár rokov,no bohužiaľ,aj keď chalan bol skvelý,obaja sme zistili,že to nepôjde. Mne vo vnútri bolo veľmi ťažko. Rozišli sme sa.
To je vec vnútorného presvedčenia...
A na záver,veriaci nie je ten,čo chodí iba do kostola. Nie je ani lepší,ani horší ako neveriaci. Ale je to nesúlad pohľadu na svet a je to vážny problém pre spoločnú budúcnosť. Takéto manželstva končia poväčšine tak,že do kostola prestane chodiť aj veriaci z páru po čase.
Nedavno tu bola tema kde otec bol neveriaci a zakazoval ist synovi na prijimanie aj ked on a mama si to priali.
Vydiskutujte si tieto medzi sebou a ked sa zhodnete tak nikto iny vam do toho nema co kecat
Ci uz je to vieru, alebo cokolvek ine, co sa tvojej mame nepaci, ale ty si s tym spokojna, treba jej hned na zaciatku stanovit hranice, za ktore v tvojom zivote nepojde. Cim skor jej ukazes, ze ti uz nema riadit zivot, tym lepsie.
@majkabambulik neviem, odkial beries toto bohorovne presvedcenie, ked svoj nazor prezentujes, ako jednoznacny univerzalne platiaci fakt.
Brat so svagrinou su spolu cca 35 rokov, ona praktizujuca evanjelicka, brat konvertoval na jej vieru (povedal, ze je mu to fuk, ze bude aj mohamedan, len aby si ju mohol vziat - sme neveriaca rodina) a ziju spokojny zivot, lebo sa vzajomne toleruju, deti nechali, aby sa samy rozhodli, akou cestou pojdu. Toto je o laske, inteligencii, empatii a nie o viere.
@majkabambulik ja sa tiež pridávam do skupiny "zmiešaných" manželstiev. Ja do kostola nechodím, muž má všetky sviatosti ale nie je "silný kresťan" ako autorka príspevku. Brali sme sa na úrade, nikdy ohľadom tohoto nebol problém. Syn je pokrstený, na prijímanie už ísť nechcel, chodí na etiku. Moja svokra a mužova babka sú silne veriace, ale naučili sme sa spolu žiť. Ja rešpektujem ich, ony zase mňa. A dovolím si tvrdiť, že svokra je spokojná, že syn má dobrú ženu. 🙂
Baby,ale je rozdiel vnútorné a úprimne prežívanie akéhokoľvek nabozenstva-,to potom zásahuje do celého života a chodenie do kostola sem tam,"verenie",,či nevychovavat deti vo viere,nechať to na nich.
Pokiaľ človek silno prežíva vieru,je pre neho dôležitá a nebude vo vnútri šťastný v takom vzťahu.
To vôbec nie je o Tom,že veriaci sú dobrí,neveriaci zlí.
Ide o presne také vnútorné nasmerovanie ako je to pri iných našich predstavách,hodnotách,kt.v živote vyznavame. Jednoducho cez to cesta nevedie,lebo sa utrapime.
Čiže ak autorka nie je praktizujuca veriaca,tak nijaký problém nemá.
Lenže,pokiaľ jej vŕta v hlave,čo mama hovorí,hmmm....
Divná doba,keď sa tak selektujeme od najbližších,nikto nesmie nič povedať,zakázať,poukázať na problém. Lebo čo?podupem nozkami,že mi nikto nebude rozkazovat?
No veď asi ťažko rodič dospelému niečo rozkaze,aj prečo by to robil. Ale kto iny poukáže na potenciálny problém,keď nie rodič.
Že ho nebudeme brať vážne?kľudne môžme. Je to náš život,naše rozhodnutie a budeme niesť následky.
Možno menej vzťahových problémov by bolo,keby sme tých rodičov aspoň vypočuli,či zamysleli sa.
@majkabambulik ľudia bez rešpektu a úcty k hodnotám iných (a ateista ma iné hodnoty) dokážu narobiť zo spolužitia peklo. A to peklo vyrábajú hlavne tí zapálení obracaci na vieru. Mne stačia zážitky tu z MK, koľko sa tu takých našlo, aby ma obrátili, poukázali na to, že nie som dosť dobrá. Neviem si toto predstaviť v reálnom živote. A presne taký istý postoj ma aj mama zakladateľky. Jej potencionálny zať nie je dosť dobrý, lebo je neveriaci.
@terezka1947 Ale tu je tou, ktorá silno prežíva vieru, tá matka. Nie dcéra. A dcéru to netrápi preto, že by mala mama pravdu, ale preto, že sa kvôli tomu hádajú a mama nechce akceptovať dcérin výber partnera.
@h2 áno,ja som pochopila. A mama to pochopí tiež.
Hoci,osobne si myslím,že autorke to v hlave tiež vŕta😊
Inak by napr.nenapisala,že by bola tiež radšej,keby bol pokrstený aspoň,atď,atď.
Toto je vec,kedy si každý musí urobiť poriadok sám v sebe. Ona s ním bude žiť. A asi mama sa len boji,čo prinesie život.....
Tak by ti to malo byt jedno. Tvoja mama moze mat nejake predstavy, ale to je asi tak vsetko. Ty s tym muzom zijes, planujes buducnost, tak by si v tom mala mat jasno
@terezka1947 možno jej to, čo mama hovorí, nevŕta v hlave z dôvodu, že pochybuje o svojom rozhodnutí, ale preto, že "mama sa s tym zmieriť, vždy sa pomaly pohadame keď je reč o tom" a s rodičom sa hádať nechce asi nikto, resp. dospelé dieťa chce, aby bolo akceptované. Nehovorím, že rodič nemá právo vyjadriť svoj názor, no ak mu raz dospelé dieťa povie, že si za svojím rozhodnutím stojí, rodič má pochopiť, kde sú jeho hranice a nie si "podupat nozkami", že bude po mojom, lebo ja som rodič a mám právo donekonečna rozhodovať o tom, čo je správne pre moje dieťa. A to pokojne môžeme tú vieru vynechať, platí to pre všetky aspekty života.
@mandzula súhlasím,kľudne to môže zo života vynechať. A myslím,že mama to zvládne 😉
Ide o život autorky,nie jej mamy.
@majkabambulik mas vo vsetkom pravdu🙄 Muz, ktory tyra zenu a deti, podvadza, klame, ALE je veriaci a sucha kolena kazdu nedelu v kostole, je plnohodnotnejsi clovek ako taky ateista. 🤦♀️ Lebo ma na to papier, ze je lepsi clovek. A ze je takych pozehnane.
Autorka, si si ista, ze si dost dospela, ked riesis, co chce tvoja mama v tvojom vztahu? Ktora s nim bude spavat? Ty, ci ona?

Tvoja mama je žiarivý príklad toho kresťanského Miluj blížneho svojho... Žiaľ, asi je pre ňu niečo iné dôležitejšie ako šťastie vlastného dieťaťa.