icon

Máme problém s dedičstvom a svokrou

danicadh
11. júl 2013

Ahojte, vytvorila som nový nick, lebo ma tu veľa mamičiek pozná a mám tu aj svagriné a sesternice a chcem tu byť utajená.
Manželova babka nám ešte pred jej smrťou napísala darovaciu zmluvu na 18.000EUR, kde je presne napísané, že peniažky (resp. predmet darovacej zmuluvy) bude patriť manželom .....(nám) po smrti pani ... atd.....proste darovacia - dedičská zmluva, že po babkinej smrti dostaneme tie peniažky z. čísla učtu toho a toho. darovacia zmluva je potvrdená mnou manželom a babkou a samozrejme notárom overená. Lenže! Po babkinej smrti uplynulo už 5 mesiacov a peniažky stále nikde. Pretože svokra disponuje babkiným účtom od jej smrti - je to jej dcéra (jediná). Zadržiava nám peniažky a nechce nám ich vyplatiť, a vyplatí ich iba pod podmienkou ak opravíme za tie peniaze babkin starý dom a nasťahujeme sa doňho. ale ten dom nebude na nás prepísaný, bude na nás prepísaný až po svokrinej smrti! čiže to môže byť aj za 30 rokov! Svokra povedala, že jej mamička si želala aby tie peniaze boli použité na opravu jej chalupy a nechce nám ich dať. Mi by sme s manželom chceli začať stavať dom, a tie peniaze by nám veľmi pomohli, ale ona nám ich proste zadržiava. Zatial, ssme na žiadnej porade s právnikom neboli, a manžel svoju mamu nechce pohnať na súd (aj ho trošku chápem). Neviete niekto poradiť, čo máme robiť, alebo ako dalej postupovať. Myslím tým mimosúdne......
Dakujem

Strana
z2
huxy
12. júl 2013

@stanislava111 to nie je celkom tak,že môžeš vybrať aj po smrti matky.ak majiteľ účtu zomrie,tak sa účet blokuje.a ak by si ty vedome vyberala z jej účtu bez toho,že by si oznámila jej smrť,tak sa z toho ešte aj môžu vyvodiť nejaké dôsledky.do jej smrti môžeš s účtom disponovať,ale po jej smrti už nie.

magica78
12. júl 2013

@huxy nemam tu skusenost :/ moja mama mala vo VUB ucet a vobec to tam tak neprebiehalo, keby ta pracovnicka nebola taka zlata a nezrusila trvale prikazy tak este do dalsi rok platime spaltky,poistky ktore nebolo treba platit :/

sissik
12. júl 2013

po smrti cloveka banka zablokuje jeho ucet az ked rodina predlozi umrtny list alebo ked notar poziada o blokaciu uctu. notar pre dedicske konanie je niekedy urceny do tyzdna a niekedy to trva dlhsie. takze ak je disponenetom na ucte a banka nedostala oznamenie o umrti, moze si s uctom robit to, na co ma pridelene opravnenia
v prvom rade treba vediet, aka zmluva to bola vlastne podpisana. ak darovacia, tak tam nemoze byt podmienka, ze nieco bude vyplatene po smrti. ak to bol zavet, tak je napadnutelny, nakolko v zavete boli opomenuti dedicia v prvom rade a ten, komu je nieco darovane, nemoze byt podpisany ako svedok na zavete.
vsetko najdes v obcianskom zakonniku, ktory je volne pristupny aj na nete

huxy
12. júl 2013

@magica78 tak aj iné banky majú možno iné postupy.ale u nás to bolo tak,ako som písala.ale aj keď sa na to človek pozrie logicky,tak by to malo byť tak,ako som písala.v banke nemôže predsa existovať účet niekoho,kto už zomrel.a banka ho musí na základe niečoho zrušiť,teda na základe dedičského konania,a rozhodnutia vyplatí dedičom,a potom môže účet zrušiť.a ak je potencionálnych dedičov viac,a zistia,že z účtu mŕtveho niekto vyberal po smrti,môžu dokonca zažalovať banku.ale to je už extrém.samozrejme,že banku musí o tom niekto informovať.teda mal by príbuzní,a nemal by smrť vedome zatajovať a vyberať z účtu peniaze.
alebo je dokonca aj možné,že dotyčná pracovníčka sa dovtedy s takým prípadom nestretla,teda ani nevedela,ako postupovať.ja som párkrát riešila taký prípad,a teda zistila som si,ako postupovať /keďže som tiež prvýkrát nevedela,ako to riešiť/.

lujza123
12. júl 2013

Mne ta svokra pride ako typ rodica ktory nikdy nepochopi ze deti ich od urciteho veku nemusia posluchat na slovo a ze su schopne sa rozhodovat aj sami.
Podla mna vas len natahuje, lebo chce aby ste byvali v dome po babke ( a predpokladam ze ma v "tajnom" plane sa tam nasackovat na stare kolena). Pockajte si na dedicske konanie, tam jednoducho robit prietahy nebude. A mozno by bolo dobre zapojit aj sestry nech jej dohovoria.

magica78
12. júl 2013

@huxy no nam ho chceli zrusit az po dedicskom ,ale niekotre banky ho zablokuju ked donesies umrtny list, tiez by mal notar poziadat o sucinnost banky ci tam ma nebohy nieco a myslis ze to robia ? nie

huxy
12. júl 2013

@magica78 áno,účet sa ruší až po dedičskom konaní a vysporiadaní.a blokuje sa po obdržaní úmrtného listu.no my sme to v banke tak robili.ale možno niekde to nerobia,neviem.ale mali by

henikav
12. júl 2013

@danicadh dedicske konanie prebehlo?? Ked Vam babicka peniazky odkazala, tak si s nimi robite co chcete. Ak chcela babka aby boli pouzite na opravu domu, mohla ich tak odkazat ze su na opravu domu. To uz len svokra si chce prilepsit a robi bububu. Na dedicskom konani by sa malo urcit kedy a akou formou na vas prevedu vase dedicstvo a to sa ma dodrzat. Zvykne sa to robit tak, ze ak na Vas napriklad napisu cast domu a v nom zije este vasa matka, mozete sa vasej casti vzdat v jej prospech, alebo jej dat dozivotne pravo tam dozit, s tym ze si narokovat cast budete az po jej smrti, alebo si mozete ziadat cast okamzite, nech vas vyplati a ak nema musi predat dom. Ale ak som dobre pochopila, Vas problem je jednoduchsi v tom ze sa jedna o likviditu, peniazky v hotovosti, tak s tym je najmensi problem to previest, ked sa chce, tak sa to da do par hodin. No a ked sa nechce tak sa treba sudit. Je to sice spatne ked chce dieta okradnut rodica, alebo rodic vlastne dieta, ale zial pri dedicstvach sa niektori ludia chovaju ako zvierata.
K tomu vyberaniu z uctov pridam len tolko: aj ked ma clovek disponibilne pravo k uctu, ale nie je spoluvlastnikom uctu, po smrti majitela s nim nemoze narabat, nemoze z neho vyberat peniaze pre vlastne potreby, je to trestne, pretoze od okamihu smrti majitela uz tento majetok patri do dedicneho konania. Peniaze z neho moze vyberat iba na trovy spojene s pohrebom zosnuleho, ktore bude musiet preukazat, cize odkladat zo vsetkeho blocky a faktury.

magica78
12. júl 2013

@huxy mozno uz ano ale nam to neurobili vtedy :/ notarom je dost jedno ci mas este niekde nieco nic nezistuju a oni su radi ked zas otvaraju dedicske lebo je to biznis ☹

huxy
12. júl 2013

@magica78 no my sme bežne tak postupovali,a to bolo pre cca 4-mi rokmi.ale možno je to tak,ako píšeš,že im je to niektorým jedno.ale aj tak si myslím,že by to tak malo byť v každej banke.len z vlastných skúseností viem,že nie všetci zamestnanci sú "riadne" vyškolení na všetky situácie.a potom nevedia,ako to riešiť a riešia to po svojom 😖

magica78
12. júl 2013

@huxy ona volala kade tade aby sa presvedcila a ako by sa to dalo riesit skor ako prebehne dedicske, ale notarka ta to mala v pazi, ked sme jej hovorili ze mama mala kuponku,... a ze to sa urobi na buduce ☹ ale urobili sme trosku krik a odlozila termin a urobila to odnova

cawes
12. júl 2013

@huxy mozem sa spytat, ze napr. ked si nechame spravit u notara testament s tym ze po smrti sa vyplatia peniaze z toho a toho uctu napr na moj tak je to platne`?

huxy
12. júl 2013

@cawes no ja ti presnú odpoveď nedám,keďže už v banke ani nerobím.ale nemyslím,že toto vlastne závisí od banky.ale ak je ten daný testament platný,tak sa to určí v dedičskom konaní a podľa toho rozhodnutia to potom banka vyplatí dotyčnej osobe.čiže v prvom rade rozhodne notár o platnosti testamentu,a potom dá len príkaz banke to uhradiť.

sailes
Autor odpoveď zmazal
stanislava111
13. júl 2013

@sailes no ja som pripísaná ako spolumajiteľ s rovnakými právami.... 🙂 mamina ten účet už mala založený a práve preto, ak by sa jej niečo stalo, aby som mala prístup aj potom a nemusela čakať na dedičské konanie... tak to mohla urobiť aj babička zakladateľky témy..... 🙂 a čo sa týka morálky, tak viem čo sa patrí a som jediná dedička.... tak jedine, že by som sama sebe ukradla... 🙂

barcelona94901
13. júl 2013

@cawes testament možu ostatní dediči napadnuť,pokiaľ nie si teda jedinou dedičkou 🙂

sailes
Autor odpoveď zmazal
stanislava111
13. júl 2013

@sailes jasné... ja som len chcela napísať, že existuje taký účet.... veď aj zakladateľka napísala, že mama im o nechce vyplatiť, tak musí mať prístup na účet... 🙂

Strana
z2