Mamina- apatia po 50tke
Chcela by som pomoct mamke ale neviem ako na to a niekedy mam pocit ze ju moja snaha otravuje. Ide o toto. Moji rodicia nikdy nemali ukazkove manzelstvo a cca pred 10 rokmi sa tatko odstahoval.Ja s bratom sme boli v tom case studenti tak sa mamka snazila "zit" kvoli nam.Rodicia sa casom rozviedli ja som zacala byvat sama mladsi brat zostal s mamkou. Vsimala som si ze bola smutnejsia a preto som jej kazdy den volala cez vikedny som ju chodila navstevovat casto som ju volala k sebe. Mala som pocit ze to pomaha ze sa odreaguje a "ma co robit". Potom sa aj situacia u nej v praci zhorsila a kedze podla jej slov to bolo neunosne dala vypoved. Zostala doma ale iba sa lutovala kazdy den som pocuvala ako si pracu nenajde, stratila zaujem o vsetko o domacnost, nechce sa jej varit, pribrala nestara sa o seba.Horko-tazko som ju dokopala k tomu aby si nasla pracu. Sice to nie je terno ale aspon nesedi cele dni doma. Je mi z toho do placu, ked pridem k nej vsade neporiadok, volam ju niekam jej sa nechce ani na prechadzku nejde stale sa len stazuje ze pribrala a ze hrozne vyzera, ale nie je ochotna s tym nic robit. Zacina sa to premietat na jej zdravi ma vysoky tlak, vysoky cholesterol, ale stravuje sa nezdravo a na tabletky si spomenie tak 3 x do tyzdna. Po praci pride domov len pozera telku. Vsade je neporiadok, nic ju nebavi netesi. Snazila som sa ju vytiahnut na nakupy, na vylet, ale sama mi povedala, ze jej sa tam nechce . Par krat som skusala vymysliet nejake akcie, s tym ze ju priveziem odveziem.Pre moje naliehanie ide ale vidim ze ju to netesi. Cez vikenddy som jej par krat isla upratat narobila som sa tam ako kon a v pondelok este vacsi neporiadok ako pred vikendom. Viac raz som ked som bola s nou na nakupe si kupovala vino. Upozornovala som ju ze alkohol a tabletky na tlak su nebezpecna kombinacia, ale len hodila rukou akoze ona je dospela nech sa nestaram. Mamka bola pre mna roky najlepsia kamaratka, vzdy som sa s nou radila, vzdy vedela prva o kazdom mojom uspechu, podnikali sme milion akcii nakupy vylety, vselico mozne. Naozaj mam strach o jej zdravie a psychicku pohodu. Velmi by som jej chcela pomoct ale jej odmietanie a negativizmus ma vycerpava viac ako usilie o celovikendove upratovanie.
Toto nezvládnete, keď jej už bordel nevadí, nestará sa o seba, to je depka ako hrom. Nešpekuluj psychiater, je to normálne, bude sa len trápiť a bude to horšie. A ešte to pitie cesta do pekla.Ak je rozumná pekne jej povedz, objednaj ju a choď s ňou. Je ešte mladá, ešte môže zažiť veľa pekného. Pomôž jej.
@karamellova toto je kombinácia syndrómu prázdneho hniezda, krízy stredného veku, hormonálnych zmien... A vyzerá, že to vyústilo do "peknej" depresie. Je veľmi pekné, že sa jej snažíš pomôcť. Musíš na to ale opatrne a tak, aby si ju dokopala k tomu, že si bude chcieť pomôcť sama. Iba tak sa to pohne. Pomôž jej nájsť niečo, čo ju bude baviť. Ak ju trápi, že pribrala, začnite spolu cvičiť, behať... Endorfíny urobia svoje. Potrebuje nájsť niečo, prečo bude zase žiť. Možno by pomohla aj nejaká "zmenáreň". Zaplať jej kaderníčku, kozmetičku, nechaj ju nalíčiť... To sú drobné radosti, ktoré ju môžu veľmi potešiť a pomôcť trochu sa nadýchnuť. V tomto stave asi nebude naklonená psychologickej pomoci, ale keby sa ti podarilo dať ju dokopy s niekým, s kým by sa dobre porozprávala, bolo by to super...
@montemotherone cvičit, behat ju nebavi, kupila som jej bycikel stoji v pivnici, zobrala som ju na do fitka ze ju klby bolia, zobrala som ju na jogu vraj to je nuda. nahovorila som jej kolegynu z prace aby sa spolu prihlasili na skupinove cvicenie- permanentka prepadla. kupila som je notebook aby si mohla hladat na internete recepry, pripadne chodiz na fora alebo spravit stranku na fb-nebavi ju to.navrhla som jej ze prerobime jednu izbu v byte spolu vyberieme nabytok vymalujeme,,,,jej sa jednoducho do toho nechce....s tou psychologickou ma poslala do certa slusne povedane...som s napadmi v koncoch
@karamellova Tak jej dobre nadaj, Niekedy to pomáha.
@karamellova to je nie na psychológa,ale na psychiatra,mamka má určite depresiu
@karamellova chod sa poradiť k psychiatrovi mama si neuvedomuje vážnosť siltuacie je moc mladá na taký život!Keď brať odíde bude to ešte horšie.A jej pitie je cesta do pekla a potom príde ešte väčšia depresia
Aj, keď odmietla psa ja by som nad tým rozmýšľala či mačku...
chod sa psychológom/psychiatrom sama, nech ti poradi ako ju tam priniest.. resp. mozno pomoze co s nou... moja mama ostala sama v 27 s dvoma detmi... ja byvam od nej 200km, uz je na dochodku, volavam jej casto no ona ma plno aktivit, nastastie nema cas sa zozierat... no ale mozno aj to pride.. drzim palce
@karamellova Tiez sa priklanam k menopauze. Zeny reaguju rozne. Ak pribera a starne, menej vladze, mozno aj horsie vidi, nema dovody sa starat a udrziavat ani byvanie ani seba. Psycholog by mohol pomoct, ak by suhlasila, ale ak ti povedala, ze sa nemas starat... uvedom si, ze aj ked to tak citis, nie si zodpovedna za to, ako sa rozhodla zit. Hoci kazdy chceme pomoct nasim rodicom. Nasa mama tiez zije nie idealny zivot uz davno pred prechodom - depresie sice nejavi, ale nie je to optimum. Dlhe roky som jej dohovarala, motivovala, presviedcala, ja som bola nakoniec viac zdeptana z jej "nesnahy", tak som to nakoniec akceptovala a neriesim. Ano, asi zbytocne umrie skor nez by mohla... co narobim? Aj ja mam pravo na svoj zivot.
@karamellova človek, ktorý má depresiu toho nebaví vôbec nič, darmo jej ponúkaš aktivity, ona potrebuje najskôr vyliečiť, no je to ťažko, ked nechce ísť k lekárovi, možno ak by sa ti podarilo ju dostať k obvodnej lekárke a tá by ju tam poslala, tak by sa dala presvedčiť, u nás to tak bolo s dedkom, obvodák ho prehovoril, predsa len je to lekár, vie ako na tých starších pacientov zapôsobiť, skús
@karamellova určite vie, že má problém, ale sa hanbí priznať alkohol.Su ženy čo pijú roky rokúce a dobre sa im darí tajiť to.Tie čo majú muža majú aspoň pre koho navariť, pokecať, pohádať sa...mama vychovala deti a prišla nuda...a to je krok k pasivite alkoholu...iné ženy sa vrhnú na cvičenie, prácu, záhradu, vnúčatá, kúpia si psa a ten im nahradí deti, samotu majú pre koho....
Mama ani nemusí vedieť, že má depresiu sú rôzne stupne.Toto je taký život bez cieľa zo dňa na deň...
Nemá kamarátku, čo ju baví?knihy?
Vnúča by jej prinieslo nový vietor do života🙂
Určite to nenechaj tak a skús s ňou aj napriek hádkam a odmietaniu pohovoriť.Je mladá na také živorenie a život.
@elzena2 Dlhy dedis iba do vysky dedicstva, to mam zasa v rodine ja 🙂
Samozrejme treba rodica obcas skontrolovat, povzbudeit, ale iba tolko, aby to cloveka sameho nevtiahlo do apatie, ci inych negativizmov.
Pokial je tu princip nastaveny tak, ze iba ked deti sa krutia okolo rodica, ma zivot zmysel, tak to tazko, pretoze deti z hniezda vyletia a treba sa prisposobit, ze pridu bars iba 1x za tyzden, ci 2. Davat to tomu dietatu pokazde najavo, aku ja mam blbu naladu, ze ste tu neni, to sa mi nepaci. Dieta proste nie je zodpovedne za rodicovo stastie.

Ak ti mama povedala že si psíka neželá, tak by som jej ho určite nedopratala. No píšeš že miluje tvojho, skús jej ho častejšie na pár hodín nechať v opatere. Zvieratká dokážu robiť zázraky s ľudskou dušou. Tvoja mama sa cíti očividne opustená,nemilovaná, nepotrebná, nespokojná so svojím výzorom, má depku. Možno by pomohol psychológ No a možno by stačila i dáka nová priateľka, radšej abstinentka. .Najviac sa mi na tom nepozdáva to popíjanie.Skús požiadať brata, aby si mamu viacej všímal, občas sa jej venoval. No určite by som s ňou zašla k odborníkovi.Ak bude ochotná ísť.