Manipulatívna svokra nám nakúpila do bytu ozdoby
Ahojte. Píšem anonymne, aby ma niekto ''nebonzol''.
Moja svokra nám nakúpila do nového bytu ozdoby, doplnky. Nie vyslovene škaredé ale úplne iný vkus ako mam ja. Samé kvetinové retro veci, ja mam rada čisté geometrické tvary (mužovi je to jedno aké ozdoby). Dala ich manželovi, ten si ich poslušne zobral a pokladal tam kde mu povedala.
Keď som prišla domov, skoro ma porazilo. Vybehla som na manžela, že čo to má znamenať a on, bolo vidno ze absolútne totálne nechápe, čo mi vadí. Ze ''ved sú pekné. Tak jej zavolaj, že sa ti nepacia'
Na to ale ja nemám žalúdok (vysvetlím prečo). Najradšej by som ich proste odložila do pivnice, dala si svoje a ak sa raz opýta, tak poviem, že som si dala svoje a hotovo.
Moja svokra je manipulativna, podľa mňa má disocialnu poruchu osobnosti. S nou sa rozumne nedá. Keď som ju rozumne poprosila, aby deťom nedávala sladkosti, tak sa 2 týždne nebavila s nami a skončilo to tak, že na narodeniny obom deťom kúpila tašku sladkosti.
Co by ste robili? Nechali by ste si tie ozdoby alebo dali svoje? Ak svoje, volali by ste svokre? Podľa muža je to slušnosť.... Ďakujem
@anega79 mam to v garáži vo vreci, ktoré ide cez víkend do kontajnera, ak nezabudnem počas dňa, tak ho pôjdem vytiahnuť a urobím foto. Škoda, že sa nedá video, keďže je to taka spevava hračka. Niečo ako ti gycovi Santa clausovua, čo keď tledknes, hýbu bokmi a spievajú vianočné piesne 🙈
mne toto bežne robila svokra 20 rokov. Všetko som pozbierala a posunula ďalej. Na otázku kde to mám , povedala som, že sa mi to nepáčilo a dala som to niekomu komu sa to páčilo. Po 20 rokoch pochopila a nekupuje mi už nič. Radšej dá peniaze a kúpim si čo potrebujem
Ou, toto by som "nedala". Myslela som si, že také svokry sú len vo filmoch 🤭
K veci - ozdoby by som zozbierala, slušne jej ich vrátila so slovami, že ďakujeme za snahu, no nie je vhodné zariaďovať inú domácnosť ako tú svoju. A prepáč ale manžel je co za truľka? To sa nevie postaviť vlastnej mame? Veď nie je normálne niekomu dekorovať byt bez záujmu druhej strany. V podstate ide o prkotinu ale toto si nesmie dovoliť. Co bude nabudúce? Možno sa vám aj ona nasťahuje ako taká dekorácia so bytu 🤔😉
Mne sa nikdy nepodarilo nastaviť svokre hranice, len čo sa vždy urazila a po case urobila to isté.. a nerobí to len moja svokra, ale aj moja sestra..
nejde o doplnky domov - nepamätám si že by som také čosi riešila.. ale o sladkosti, hračky, oblečenie pre deti atd, atď.. ona je dobrá žena a ako dieťa nikdy nemala nič, preto sa snaží mojím deťom nahradiť pozornosť vecami (s mojimi deťmi nie je často, lebo ma toho mnoho s dcérami a ich deťmi a ešte pracuje)
Ja som časom úplne rezignovala - prijmem všetko čo nám dá.. všetko vezmem a roztriedim - niečo darujem, niečo si nechám, niečo malo zjeme, niečo zje niekto iný.. mám časom pocit že som zavalená vecami, hoci som to tak nikdy nechcela, ale proste mi nevyšlo urobiť takú hranicu aby s tým prestala.. je mi jasné že keby som sa prezentovala naozaj rázne a hnevom, tak sa mi to podarí, avšak jediný kto by na to naozaj doplatil by som bola ja, cítila by som sa hrozne ak by som bola príliš voči nej nahnevaná.. a tak sme mali len výmeny názorov, následne jej urazenie a aj tak v tom pokračuje.. kedze sa ale vidavame malo, tak je toho o dosť menej ako v minulosti..
dam taký príklad - moje deti majú veľa hračiek, lebo po bratrancoch, sestrrniciach podedili, babka kúpila, sestra kúpila.. ja im kupujem vyslovene len na sviatky a aj tak sa mi nepodarilo ustrážiť to.. dcéra mala asi dva domceky pre bábiky, jeden som darovala a jeden som jej nechala.. babka sa neskor pýtala čo by jej mohla doniesť, ja že knižku, alebo MALICKOST lebo ma toho vela.. a keď prišla, doniesla OBRODOM pre bábiky.. žiadna dohoda neplatí.. dcéra keď to videla samozrejme sa potešila, nemohla som jej ho trhať z ruky.. a tak som jej ho nechala dva dni, kým sa hrala.. keď sa na tretí denhrala s niečím iným, tak som to proste vzala a darovala dalej.. do.detskeho centra - tam sa s tým hrajú dodnes.. neviem či to je fér, ale keď mňa nikto nepočúva, ani ja nebudem..
Deťom samozrejme vysvetľujem svoj postoj a sami hračky daruvavaju ďalej.. včera dcéra darovala všetky barbiny čo mala a nechala si dve..
Toto som ja dlhé roky riešila.. Niekedy so mala pocit, že také opachy musela normálne hľadať.. Vždy som si dala svoje ale jej to ani netrklo a kupovala ďalej, ale naozaj ohavy- taký látkový obraz s jeleňmi, prehozy na gauč od ukrajinky hádam z osemdesiatych rokov, zlatý servis šálok, no otras.
@cocolino234 kup ty jej aké sa tebe páčia. Milo jej povedz ze to z vďaky ze ona kúpila tebe a uvidíš čo bude dalej
Moja svokra mala vo zvyku kupovať rôzne dary - niektoré vhodné, iné menej vhodné či úplne nevhodné, častokrát stáli dosť peňazí... snažila som sa jej veľakrát vysvetliť, že nech to nerobí - nielen mne, kupovala blbiny všetkým v rodine, aj na okrúhliny svatovcov napr. - chcela "dobre", videla v obchode napr. mechanický mlynček na orechy či strúhanku, uzdalo sa jej to ako skvelá vec, tak kto mal najbližšie sviatok, dostal ho, bolo jedno, či som to ja nevesta alebo moje dieťa - neurobila tým nikomu radosť, a sklamaní boli všetci - ona, že sa nikto nepotešil jej drahému daru, deti ani nehovorím, kto sa už len poteší tomu, čo sa "hodí mame" /ktorá má v kuchyni drahého robota, a fakt nepotrebuje komunistické mlynčeky na orechy či ríbezle/, pubertiakom oblečenie - to nerobím ani ja už, syn si vyberá sám....
postupom času pochopila, že je lepšie dať radšej peniažky, prípadne ak už mala ozaj strašnú chuť niečo kúpiť, šli sme spolu aj s deťmi, tie si vybrali, čo sa páčilo im. Chcelo to čas, aby zmena nastala .
I tak sa ale sem-tam stane, že ju ešte prepadne chuť kúpiť niečo, hlavne mne, pretože ja som z jej neviest tá, čo v rámci pokoja v rodine na ňu nevyskočí s tým, čo zasa doniesla za blbosť,a reaguje mierne, naposledy na moje narodeniny pred mesiacom blúzku s nohavicami z nejakého lacného výpredaja - aký super nákup, gate za 3 eurá :D , absolútne pre mňa nevhodné strihom, materiálom - som jej ich vrátila, s tým, že mne budú zbytočne stáť v skrini, že mi to oblečenie jednak nesedí, jednak sa mi nepáči, nech si ho nechá, prípadne daruje tomu, komu sa viac zíde. dúfam, že to bol len nejaký momentálny skrat, a že do Vianoc ju už táto chuť kupovať a robiť darmi radosť opustí.
poslala by som ich po muzovi a vratila jej ich , ze dakujes ,ale mate vlastne dekoracie, to ze sa ona urazi je jej problem a ak bude do toho este rypat, tak jej slusne vysvetit, ze dakujes, vazis si ,ze sa zaujima a chce pomoct, ale dekoracie mas vlastne a uz dalsie proste nepotrebujete . a ak stale neprestane tak normalne povedat, ze asi by sa ani jej nepacilo, keby jej niekto nakupi do bytu dekoracie ktore si sama nevybrala, pretoze to nemusi byt jej styl, ze si proste svoje chces zariadit po svojom , a kaslat na to co si pomysli
Mne to pripomína ten film Babovresky, keď iniciatívne babky doniesli do nového bytu bývalému farárovi a jeho žene kadejaké serepeticky z povaly, hrnce obrazy, sošky, hodiny a podobne. A potom ona vraví s plačom "diva zver v obyvaku" 😁
K téme, proste to pozbierať a bud daj do pivnice alebo vyhod. Nič viac nevysvetluj, hotovo, nechceš to , je to váš byt.
Bud by som ich vylozila a neriesila, alebo by som si povyberala, co sa mi paci a skombinova s mojimi alebo by som ich odlozila a dala svoje a povedala jej ze si to vazis, ale nech ti veci do bytu nekupuje, lebo ty mas trochu iny vkus...naco sa hadas s muzom a riesis to tak.
autorka, nenahnevaj sa, ale asi si len kratucko vydata, ked takto reagujes. Toto su fakt kraviny a to totalne. Nepaci sa mi, tak to neinstalujem, nedam si to a bodka a uplne v pohode vychadzam so svokrou.
Uvedom si jednu veci, svokra je matka tvojho manzela, vychovala ho, lubila a aj lubi, vaz si ju, spravaj sa k nej s uctou. Urcite chces aby tvoj muz si vazil tvojich rodicov.
@zmrzlinka2021 presne. Ja vôbec nechápem tieto zabomysie vojny, co vedú nevesty so svokrami a je toho plny koník. Je predsa logické, že ak muža ľúbim a záleží mi na nom, je v mojom najväčšom zaujme vychádzať dobre s jeho rodičmi a vážiť si ich. A stavať manžela do pozície, kde si on musí vyberať medzi matkou a manželkou je veľmi nešťastné ba priam az hlúpe.
@elizabet173 lenze ja tieto veci vobec neriesim. Nechces tacku s vianocnym motivom? 😉 Ja to proste rozdavam a neriesim a vobec, ale fakt vobec to neberiem ako manipulativne spravanie, ci vnucovanie vkusu. Proste u nas to svokra uz nenajde, a uz vobec nie vystavene a ani sa na to nepyta. Ona to nerobi zamerne, ani nechce nikomu ublizit, proste snazi sa, ako vie ale mame rozdielny vkus a aj pristup k zivotu - ja som minimalistka. Ako pise @konikkon su to fakt zabomysie vojny, zbytocne energeticke vydaje, proste kraviny... potom sa ludia na tom vybijaju a ked pridu realne problemy, tak koncia....
Najvacsi problem vidim, celkovo vo vztahoch -strach jednej strany, ze budu zlé ak povedia, odmietnu (opacna strana sa urazi.....)
a druha strana skusa pevnost hranic tej prvej strany.
Neurob rovnaku somarinu, ako ja asi dva mesiace po svadbe-tiez diametralne odlisny vkus od svokrinho - som vsetky veci od nej zabalila do velkej krabice a s usmevom som jej to odniesla a povedala: dakujeme velmi pekne, ale toto uz nebudeme potrebovat🙂🙂🙂 nebol to dobry napad….mala som tu krabicu dat do pivnice a neriesit to…velmi sa urazila a asi sa jej ani necudujem
Ako spomínali dievčatá vyššie....nerieš a šupni do pivnice. Ale ruku na srdce dievčatá....99% z vás neznáša svokru už len preto, že je to "svokra", aj keď pre polovicu z vás je to len matka vášho frajera...Hádzať všetky svokry do jedného vreca je však prinajmenšom choré...
@mandarinka555 u mna to robi aj mama a svagrina (svokru nemam), a robim to iste ako keby mi to dala svokra. Proste to posuniem dalej alebo dam do letnej kuchyne. Uz som im viackrat hovorila, ze zato ze oni maju pocit, ze mi nieco chyba, neznamena ze mi to realne chyba. Ak aj nieco kupia, su to ich peniaze, ich rozhodnutie minut ich. Ja som od tych veci uplne odosobnena. Ak viem, ze to nevyuzijem, posuvam dalej. Po kazdych vianociach je to tak a vobec ma to netrapi.
To su problemy, stava sa mi podobne, ale tak ked odide, schovam ich a neriesim. Netreba nic hovorit nikomu, peoste si urob jak chces
Nič nerieš, svokre nič nehovor. Ak to nie je práve ultra gýč predaj v bazári alebo ponúkni za odvoz. Len to prosím nehadz do koša ako 'hrdinsky' radia niektoré tu, odpadu je na skládkach viac než dosť.
Keď sa bude svokra pýtať kde to je a nebudes vedieť zmeniť tému bez vysvetlenia, odpovedz, že sa ti to nehodilo a darovala si.

@zafir01 sa tu smejem na tom bykovi, aj do googlu som to dala a nic mi nenaslo...🙂 Mne moja svokra varovala deti, vzdy mi vyvarila kanvicu s nejakym smradom, tak som ju pred jej prichodom vyvarila, a ked sme sa vratili kanvica bola uz vyhodena a kupila novu (otrasne velku opachu co sa mi nepaci)