Manipulatívny manžel
Ahojte, nemyslela som, že toto tu niekedy napíšem, ale fakt potrebujem pohľad z odstupu a asi aj nejaké rady. S mužom sme cca 10 rokov spolu, z toho 6 manželia a mame 2 malé deti. Vedela som, že má komplikovanejšiu povahu (resp nejaké asi nespracovane veci), ale vždy sme si to vedeli nejako vyjasniť.. no posledné mesiace je to otras… úplne sa zmenil.. mám za sebou veľmi škaredé detstvo (alkohol), muž o ňom vie. Cez terapie som sa cez veľa veci preniesla, no niečo stále vo mne ostalo a jedna zo spomienok je, keď som mala tak 10-11 rokov, opita mama chcela ísť za otcimom do kŕčmi a ja som ju nechcela pustit v noci, tak som zamkla vchodové dvere a vzala kľúče. Mama vyliezla na rimsu balkóna a pohrozila mi, že ak jej kľúče nedam, tak skoci. Pamätám si ten strach a tu bezmocnosť, že som sa bala, že reálne skoci a ublíži si (bývali sme na 3tom poschodí), no zaroven ten strach, že má nechá samu a pôjde sa kdesi túlať do mesta (ak by otcim prišiel domov skôr ako ona, tak by ju zbil, že kde bola bez neho..)… Muž o tom zážitku vie.. A dnes rano vyšiel manžel na balkón a ja som ho zo srandy zatvorila na balkone a dcérke (3 roky) som vravela, nech tatikovi zaklope (takto zo srandy sme sa zavrolili x krát, niekedy ja jeho, niekedy on mna). No on zrazu z ničoho nič (bol tam asi 10 sekúnd), že ak mu neotvoril, on prelezie cez balkón dole (2 poschodie) a začal liest na rimsu.. ale žiadna sranda, reálne nervy.. Mne to hneď vybavilo tu spomienku aj pocity a videla som ako dcéra so strachom na mna pozrela že “táto čo robí?”… keď som ostala sama, strašne som sa rozplakala, lebo som sa cítila zas ako to malé dieťa… potom som mužovi s kľudom povedala, že vie, aké som mala detstvo a že takto mna alebo deti nesmie nikdy vydierať, že čo ho to vôbec napadlo… jeho prvá reakcia bola hneď v zlosti, arogantným hlasom, že jeho rodičia (vraj) zatvárali do izby tak preto tak reagoval (za mna si to vymyslel, lebo kebyže to je taká trauma ako vravel, tak by mi o tom buď povedal alebo pri prvom zatvorení by sa mu vynorila a nie po 10 rokoch) a čo to má s tým, že ide lozit cez balkón? No pointa je, že sa zachoval ako v poslednej dobe často. Vôbec mna nepocuval a ani sa nesnažil pochopiť čo vravím, otocil to rovno na seba a vlastne zo seba urobil obed a ja som tá “vínna” čo to celé spôsobila… Takto prekrúca vlastne všetko.. Akykolvek moj pocit je buď vymyslený (lebo on to tak necíti), ale hneď prekrútený na neho... Cítim sa strašne zle v tomto manželstve.. A neviem ako ďalej.. rozhovorov o tom, že má nepočúva mame za sebou X, rozvod taký jednoduchý nie je (síce mám svoj byt, ale ten je prenajatý, som na RD, bez práce s dvoma malými deťmi a nemal by mi ani kto pomôcť).
Jedného takého mám doma, rozviedli sa so ženou, lebo sa nonstop v niečom rýpala. Trauma sem, trauma tam, každá sekunda života spájaná s traumami a nevyriešenými vecami, bez ochoty sa "uzdraviť". Problém A, problém B, problém C. Ona skvelá vedomá žena, ktorá postupovala presne tak kľudne... :D a on ten nespolupracujuci traumy neriešiaci magor s agresívnymi reakciami.
Po dvoch rokoch spolužitia mi stoja vlasy, keď počujem, ako mu exmanželka niečo hovorí tým kľudným tónom 🤣.
Nakoniec ešte aj toho psychológa vyskúšal, nakoľko aj ja navštevujem - žiadny problém sa neukázal. Ale keby ostal s pani riešiteľkou, tak sa raz asi aj pod vlak hodí.
Tým chcem povedať - uzdravuj sa (aj ja sa), ale nerob zo života kovbojku.
Obidvaja máte problém a nie aby ste si pomahali ešte si robíte zle...
Nečítam všetko....ty sa nebojís, že raz ťa tak vymkne dcéra na balkóne akože zo srandy?Čo si čakala, že muž bude robiť divadielko tri x zatukam a otvorte mi?Obidvaja ste mali zlý zážitok z detstva a obidvaja ste reagovali zle, lebo sa toho bojíte.Okrem tohto prečo si myslíš, že muž je manipulátor?
Obhajuj sa koľko chceš, proste si to posrala. Zvlášť po tých zážitkoch s mamou a ešte do toho Ťahať dieťa! Ty chceš empatiu a pritom máš nulovú empatiu ku komokoľvek a zvlášť k mužovi. Prečo sa on rozhodol liezť dole, vie len on a asi na to má tiež nejaký pádny dôvod. Ty vyžaduješ akceptáciu tvojej traumy a na jeho povieš, že si to výmysel?Komunikácia nula celých nula medzi vami. Namiesto koňa si sa mala s ním posadiť a bez urážania a výčitiek sa opýtať čo. Možno je problém úplne inde a uňho proste "explodoval" tlakový hrniec, ktorý má každý človek. A ten balkón bol len tou povestnou poslednou kvapkou. A zastupným problémom
Zacnite sa spravat normalne a nebudete musiet riesit take somariny, riadne trapne zatvarat sa na balkone.
My sme sa tiež občas vymkli na balkóne, človek sa pozabudne a tou kľučkou otočí aj keď vidí toho druhého na balkóne, tiež by som mohla mať traumu, ale nemám ju, lebo je to iná situácia s iným človekom..
Nemala by si si to takto brať a on je blázon, že išiel preliezať..
Mala by si sa v skutočnosti takýmto situáciám vyvarovať, keď to nemáš spracované, môže ísť o zhodu náhod, ktorú si privolávaš vlastne sama, že všetko čo urobí ti niečo pripomína, nejakú traumu.. nemusí byť on len ten bezcitný, možno si moc vzťahovačná a on je z toho podráždený..
Skús začať od seba, popracovať na tom a skús ho najskôr neobviňovať pri každej príležitosti, možno potom nebude ani on teba..
Držím palce..
Je ti to vytykane kvôli tomu ze sama vyrevujes ze mas traumu zo situácie ktorá súvisí s balkónom a pritom si s manželom robíte “srandu” ze sa zatvárate na balkon. Neviem co je na tom take nepochopiteľne a koľkokrát ti to tu ženy majú vysvetliť.
Neviem, ale akoze fakt nechapem preco sa dvaja dospeli ludia zatvaraju na balkone. Nie, nie je to smiesne a uz vobec to nie je dobry priklad pre deti.
Keď ťa proste dakto zamkne na balkóne a škerí sa cez okno a ty chceš ísť dnu, lebo ťa chytajú nervy a skrátka chceš ísť dnu a nemôžeš sa dostať, tak príde taký skrat a jednoducho začneš hľadať cestu von z balkóna. Nemyslím, že ten muž vtedy premýšľal nad nejakou tvojou traumou z detstva, že matka chcela skočiť a tak. Skrátka, chcel ísť dnu, lebo mal nervy v riti.🤷
@laila22 veď preto píšem, že ho chytali nervy, že prišiel taký skrat. No, tak ja by som nešla zliezať balkón, ale tak nevieme v akej nálade bol ten muž. Viem si ale predstaviť, že keď si na tom balkóne, máš nervy a sa niekto smeje a nechce ťa pustiť dnu, že jednoducho dostaneš skrat. Veď 70 percent násilnej trestnej činnosti páchajú muži a keď dostanú nejaký amok, zatmenie mozgu, ... tak nepremýšľajú. Veď sa ani neodporúča mať nože na stole na kuchynskej linke, lebo v hádke mužom prepne, schytia nôž a ... Netreba provokovať a potom sa čudovať, nikdy, ani po rokoch nevieš odhadnúť reakciu druhého človeka. Koľko krimi príbehov je, že muž po 20,30 rokoch zabil ženu a nikto by to do neho nepovedal.☹️
Na jednej strane mi je strašne ľúto aké si mala detstvo a ten zážitok čo popisuješ, to muselo byť niečo strašné ☹ No ale nehnevaj sa na mňa, ale zatvárať sa zo srandy na balkóne? No fakt skvelá sranda 😨 Len sa možno dosmeješ, keď ťa tam tvoja dcéra tiež "zo srandy" zamkne a pôjde sa hrať.
Fuha, veru čítam, koľko ludi s absolútnou pravdou a “hned všetko viem a mam hneď na všetko názor” sa sem zliezlo. Kašlite na tieto osoby, nemusíte sa pred nikým obhajovať, držte sa 🙏🤞

Hlavne vdaka tvojej poslednej reakcii vidno aka si sebecka a ziadny iny nazor neberies len svoj.