Manžel chce ísť bývať na dedinu
ahojte dievcata potrebujem od vas radu. Ide o to ze s manzelom riesime aktualne otazku byvania kedze sme 3 roky v podnajme. Ja som aktualne na materskej no pracu mame obaja v meste kde byvame. Pozerame sa po bytoch aj domoch a manzel chce ist byvat niekam na dediny blizko nasho mesta a nikde inde. Ostat v meste uplne odmieta pre ceny nehnutelnosti. On auto ma soferuje roky jemu je jedno ze bude musiet denne cestovat. Obaja mame prace kde musime byt denne neexistuje moznost robit z domu. Mame kvoli tomu aj dost velke hadky kam ist byvat. Ked som si spocitala cestovne, splatky uveru, popripade kupu parkovacieho miesta ku bytu na dedine vychadza mi v konecnom dosledku suma ako za byt v meste. Prace mame tak ze prejdeme aj peso , ked sa mu v lete pokazilo auto bol rad ze moze prejst peso a pracu ma v mieste svojho bydliska. A to nehovorim o tom ako nervacil to obdobie bez auta ked sme isli niekam na vylet vlakom alebo autobusom. Strasne sa obavam ake to bude po skonceni materskej to denne cestovanie, skolka, skola, praca kazdy nakup ci lekar , zubar stale vsade do mesta autom. Prosim neberte to v zlom ale je vela zienok ktore taketo rozhodnutie olutovali a pokial by sa dalo rada by som v meste ostala. Ja sice vodicak mam od 18 ale auto nemam. Tu som auto ani nikdy nepotrebovala nakolko vsetko mame kusok od domu. Co robit? Riesili ste taku situaciu nezhody ohladom byvania vo vztahu? Ďakujem
@sandra9 podla mna nejde vobec o auto. a dam ti radu z mojej praxe - kedze robim v realitach. Ak sa partneri zhodnu, alebo rozhodne o byvani zena, partneri su nakoniec spokojni. Ak sa byvanie prisposobi IBA muzovi, nikdy to potom nefunguje, aj tak sa casom prestahuju (v lepsom pripade). Ty si zena, robis "teplo domova", tazko ho vytvoris niekde, kde ti to bude vadit.
Dalsia vec - ak uz dlhsie byvate v meste, nebude uplne jednoduche si navyknut na dedinu (Aj manzel do istej miery mozno len fantaziruje a realita by ho prekvapila). Ako sa hovori - z dediny na mesto si zvyknes rychlo, z mesta na dedinu si nezvyknes nikdy uplne.
Posledna vec - s tymi presunmi, detmi, skolkou atd mas uplnu pravdu. Je to narocne aj pre akcnych a dynamickych ludi aj v meste, nie to este na dedine.
Ja by som tvojmu manzelovi navrhla ist na dedinu mozno vo vyssom veku, ked budete moct zit pomalsie bez toho, aby vas to obmedzovalo v kazdodennom zivote.
@sandra9 toto treba fakt rozobrat, plusy a minusy. My byvame na dedine, ale 10min.autom od mesta, od vacsieho 30min. My sme dovtedy ani auto nemali a moja podmienka bola mat auto. Ked sli deti do skolky, uz som aj ja potrebovala auto na rozvoz deti skolka, skola, dr., teraz Zus, moja praca. Niekedy mam aj 3 jazdy denne do mesta a spat. Niekedy si pripadam fakt ako taxikar.
Keby som mala byvat 30min.od mesta, tak urcite nie.
A o dom a okolie sa treba aj starat. Hoci v dome mas viac sukromia. Ja som vyrastala a zila 26r v panelaku, neskor ako vy v podnajme a potom sme sli na skusku na dedinu k svokrovcom. Fungovalo to, ako deti rastli, tak postupne som sa zapajala do zahrady, chovu zajacov a pod. a teraz je to pre mna relax a miesto sebarealizacie.
Pre male deti je dom a dedina vyhoda, vacsie uz chcu "zit' a mesto budu preferovat, kde je viac moznosti.
S rukou na srdci - ja som pre toto zo vzťahu odišla, on silou mocou dedina a pritom obaja sme mali robotu v meste. Ešte keby sme robili v rovnakom čase tak OK ideme spolu. Ale on robil 4/2 síce aj ja 4/2 ale opačne alebo úplne iná smena kde sa ráno ťažko dostať do mesta a po skončení to tiež nie je Žiadna sláva. Nedalo sa inak. Kompromis žiaľ nebol možný keďže tvrdo stal za svojím
@sandra9 mesto mesto mesto. Som žila na dedine celý život a teraz v meste a super
@sandra9 byt na dedine? ....snáď zle čítam
Keď idem bývať na dedinu tak kvôli záhradke, zelení....nie sa odpratat niekam kde dávajú líšky dobru noc a mat maximálne balkón....
@gejb to je pravda ale aj u nas v dedine su bytovky,nazaciatku dediny aj na konci,pekne uz zateplene.
Ja som za bývanie na dedine...ale treba všetko zvážiť...mi máme obaja autá, lebo práce máme obaja v meste...máme tú školu, aj škôlku..obchod, aj lekáreň...aj busy chodia....takže mi to vyriešené máme....ale bývanie je miliónové oproti bytu...takže za mňa jednoznačne dom na dedine....👍
Veľmi závisí aj aká je to dedina. U nás chodia autobusy, vlaky (aj rýchliky tu stoja), máme obvodných doktorov, lekáreň, niekoľko obchodov, komplet MŠ, ZŠ atd.. Do mesta je to asi 10 minút.
Este len hladate, mozno najdete i dom na dedine,15min, a so zastavkou blizko domu... Dalej nez tych 15min autom by som uz nesla. My byvame na velkej dedine,som na skok do centra, dokonca skor ako zo sidliska v meste.. Sme max spokojni.
Ak chodíte do práce kazdy den, bude to náročné kým dieta vychodi základku a strednu...dokym nebude cestovať samo. Rano skoro vstávať. Zápchy ráno, poobede zápchy. Dieta bude chcieť chodit s kamarátmi von. Je to ok ak by ste mali skolu blízko domu a bude tam mat kamošov. Ale ak ma mat skolu v meste, nebude to take jednoduché ist s kamošmi von, vzdy sa budete musiet dohadovat kto kedy pride po dieta. To je ďalšia vec. Vzdy lepsie mat skolu v mieste bydliska. Inac nebudu mat nijde zazemie. Budeš potrebovať vlastne auto. Dalsi naklad. My byvame na dedine. Jedna vec nam odpadla a to ze dieta tu ma skolu a chodi sama do/z skoly. S kamosmi von kedy chce . Kruzok ma priamo v škole je ZUŠ. Ja som na homeoffice a ked idem do prace idem mimo rannej špičky. Ak by som mala chodiť fyzicky kazdy den do prace, neostala by som tu. Zabiješ cas cestovaním a logistikou. A dom nie je jednorazova kúpa, stoji to extremne vela peňazí, kedze stale nieco treba riešiť. Musíte si nastaviť presne pravidlá lebo ak to budeš ťahať ty, myslim logistiku okolo dietata tak budete sa v kuse hádať. Chodte na týždeň na dane miesto a skúste si cestovanie.
A tu by ma fakt zaujímala reakcia autorky na komentáre.
@sandra9 nieco podobne sme riesili aj my, ale dom sme chceli stavat (2017/2018). Rozhodovali sme sa, ci okolité obce alebo mesto (ceny pozemkov neporovnatelne). Nakoniec sme zvolili okraj mesta, presne kvoli dochadzaniu do institucii, kruzkom, lekarom, obchodom... Kym som bola doma na RD, tak by sa to nejako dalo. Ale teraz, ked je jedna v MS, druha v skole plus praca, kruzky, obcas je to casovo dost narocne. Manzel vela sluzobne cestuje do zahranicia, ja nesoferujem, takze toto bola najlepšia moznost. Vsade sa dostanem peso, pripadne mhd.
Kamarati, co sli do dedin to lutuju (ako maju školopovinné deti, kedze musia tak ci tak voziť dieta do mesta) a obzeraju sa po nehnutelnostiach v meste....
Samozrejme, su ludia, ktorym dedina vyhovuje a dochadzanie im nevadi. Nam vyhovuje okrajova cast 😊
@sandra9 aj na dedine sú škôlky, školy, krúžky, lekari je to dobré, že deti prejdú kúsok a sú doma.Vsetci sa poznajú.Podla mňa trocha prehanas.Nemozete chodiť do práce spolu?Na strednú aj tak budú dochádzať a možno pôjdu do iného mesta má internát.Ale, ak nechceš tak neustúp.Ja si neviem predstaviť leto v byte.Deti sú celé dni na ulici a na dvore a my tiež.Plusy v dome platíš menšie poplatky a vieš si niečo vypestovať.My sme v dome od covidu a nikto by ma už do mesta nedostal.Ale, ak nevidíš jedine plus tak to zamietni.
@sandra9 aj na dedine sú škôlky, školy, krúžky, lekari je to dobré, že deti prejdú kúsok a sú doma.Vsetci sa poznajú.Podla mňa trocha prehanas.Nemozete chodiť do práce spolu?Na strednú aj tak budú dochádzať a možno pôjdu do iného mesta má internát.Ale, ak nechceš tak neustúp.Ja si neviem predstaviť leto v byte.Deti sú celé dni na ulici a na dvore a my tiež.Plusy v dome platíš menšie poplatky a vieš si niečo vypestovať.My sme v dome od covidu a nikto by ma už do mesta nedostal.Ale, ak nevidíš jedine plus tak to zamietni.
@anonym_3b7ca9 Oni chcu kupit byt na dedine, nie dom.
Je uplne jedno, kolko ma dom plusov, ak nemas vodicak a druhe auto, nikam nechodte. Iba si skomplikujete zivot a nielen sebe ale aj vasmu dietatu. Nic moc dochadzat z dediny autobusom do mesta kazdy den.
Byvam na dedine ale som aktivny sofer bez toho by som o tom ani neuvazovala.
@sandra9 choďte sa do nejakých dedín pozrieť je rozdiel fakt dedina a satelit s plnou vybavenosťou.
Aj v meste môžeš cestovať do práce 15-30 min.ak byt na dedine to už vôbec nie, ale píšeš, že zvažujete aj dom.A druhá vec je, že dom vie pekne stúpnuť na cene môžete tam byť, pokým sú deti malé a potom ísť zase späť do mesta.Vies sibpredstavit pustiť deti samé v meste na ihrisko, bicyklovať okolo domu, samé autobusom na krúžok, do školy?Mne už anonymita mesta vadila a na balkóne som sa cítila ako v klietke.Stale vymýšľať kam s deťmi von vypadnúť cez víkend.Bude to ťažké rozhodovanie
@sandra9 Hádkami nič nedocieliš. Pekne si spolu sadnite predlož mu svoje výpočty a návrhy. V prípade presťahovania na dedinu Ty potrebuješ mať vlastné auto. Pretože presne tak, ako tu viaceré píšu, "logistika" dopravy v tomto prípade musí byť flexibilná aj z Tvojej strany, no a teda to sú zase peniaze navyše, takže uvidíš, či bude súhlasiť. Ak by sa Vám podarilo dospieť k zhode, tak Ti poviem, že aj bývanie na dedine je pre rodiny s dvomi autami veľmi príjemné. Dnes je to dokonca trend, že sa z miest sťahujú na dediny. Dokonca v dedine, z ktorej pochádzam, už nepoznám asi polovicu obyvateľov. A môj manžel pochádza z veľkého mesta a dosť často sa necháva počuť, že už nikdy by sa tam nevrátil. Samozrejmosťou je, že máme 2 autá, takže totálna flexibilita.
Tak budem úprimná. Akékoľvek bývanie či už na dedine alebo v meste bude pre vás lepšie ako s deťmi v podnájme. Všetko ostatné závisí od toho, čo si môžete dovoliť. Pravdepodobne má manžel lepšiu predstavuu o stave vašich financií a podľa toho asi aj rozmysla. Treba si k tomu sadnúť a reálne naozaj prerátať čo vám z dlhodobého hľadiska vyjde najlepšie
@sandra9 No, u nas na tomto zrejme krachne manzelstvo. Ja chcem byt v meste, muz dom na dedine (je to ale jeho rodna dedina, mam tu teda aj svokra a svagra). Ja som povolila, kedze muz bol presne ten typ co v byte v meste by nevydrzal, on je uplne ten dedinsky typ co sa musi kolo domu a zahrady motat a ked nie okolo svojej tak okolo rodicovskej a tak dokola. A teda lutujem to velmi, neznasam ten dom (kedze je to stale nedokoncene, neupravene), zijem pomaly jak na stavbe uz necelých 9rokov a lezie mi to tu fest na nervy. Ja pochadzam z mesta a ovela lepsie sa citim v meste. Kde si skoro vsetko viem vybavit pesi. A to nevravim kolko nafty prevozime kedze deti do skoly chodia v meste, sportove treningy maju v meste atd. takze robime len taxikarov a stracame cas a peniaze za naftu. Pritom keby sme boli v meste tak by si deti uz davno mohli sami dojst na trening/z treningu. No niekto sa v tom najde, na tej dedine. Napr. kamoska, tiez pochadza z mesta, sla byvat k muzovi na dedinu a ona si to tam rada zveladuje, obnovuje, nevadi jej zrejme ani ten nekonecny bordel co okolo takeho klasickeho nedokonceneho domu, dvora, zahrady je. Takze jej to napr, vyhovuje aj ked zas susedov maju o nicom. Takze je to rozne, dolezite je aby ste sa s muzom v tomto zhodli, lebo ked chce kazdy naozaj tvrdohlavo nieco uplne ine tak to naozaj strasne vztah poznaci.
S rukou na srdci - ja som pre toto zo vzťahu odišla, on silou mocou dedina a pritom obaja sme mali robotu v meste. Ešte keby sme robili v rovnakom čase tak OK ideme spolu. Ale on robil 4/2 síce aj ja 4/2 ale opačne alebo úplne iná smena kde sa ráno ťažko dostať do mesta a po skončení to tiež nie je Žiadna sláva. Nedalo sa inak. Kompromis žiaľ nebol možný keďže tvrdo stal za svojím
@sszuzu8 Odisla si do mesta ? Kupila si si svoj byt ? Deti ste mali ?
@sissy27 hej, keď nikdy nešoférovala, treba jej rovno luxusné SUV, prečo by mala rozbiť starú C3? Koruna by jej z hlavy nespadla, ak by rok- dva jazdila na nejakom lacnejšom staršom aute. Rozmláti nové auto a zadĺži sa na roky rokúce.
@anonym_abb164 radsej rozmlatit drahsie auto ako ryskovat jej zivot a zivot deti...
Väčšina z vás píše že by neišla bývať na dedinu lebo stráca čas a peniaze vyvážanim detí do školy a krúžky. Nemusí to tak byť všade. Ja bývam na dedine a máme všetko po ruke. Končím v práci idem pre deti do školy a 15:15 sme už doma a to všetko obeham peši. Na druhej strane kamarátka býva v meste, končí v práci vyzdvihne deti a dôjdu domov 16:30 lebo v meste všade zápchy, autobus stále mešká. Takže viac času mám ja čo bývam na dedine. Keď sú deti choré, od 6:45 nám ordinuje detská doktorka, v meste začnú až od 8:00 hod ordinovať lekári. Škola a krúžky všetko máme pod nosom.
Najstarší syn chodí na strednú školu do mesta a často chodia ku nám spolužiaci z mesta lebo u nás to tu žije na dedine vždy je čo robiť ako sa zabaviť, xy podujatí pre deti. Máme tu aj lekáreň, aj knižnicu, veľa obchodov. Jedine čo mi tu chýba je Lidl, ale to chodím do mesta na väčší nákup.
Takže neni dedina ako dedina.
Väčšina z vás píše že by neišla bývať na dedinu lebo stráca čas a peniaze vyvážanim detí do školy a krúžky. Nemusí to tak byť všade. Ja bývam na dedine a máme všetko po ruke. Končím v práci idem pre deti do školy a 15:15 sme už doma a to všetko obeham peši. Na druhej strane kamarátka býva v meste, končí v práci vyzdvihne deti a dôjdu domov 16:30 lebo v meste všade zápchy, autobus stále mešká. Takže viac času mám ja čo bývam na dedine. Keď sú deti choré, od 6:45 nám ordinuje detská doktorka, v meste začnú až od 8:00 hod ordinovať lekári. Škola a krúžky všetko máme pod nosom.
Najstarší syn chodí na strednú školu do mesta a často chodia ku nám spolužiaci z mesta lebo u nás to tu žije na dedine vždy je čo robiť ako sa zabaviť, xy podujatí pre deti. Máme tu aj lekáreň, aj knižnicu, veľa obchodov. Jedine čo mi tu chýba je Lidl, ale to chodím do mesta na väčší nákup.
Takže neni dedina ako dedina.
@anonym_2c4791 Tak ano, ked je to taka vacsia dedina kde mate takmer vsetko, tak je to zrejme ine. Samozrejme ze kazdy to ma inak. Kamoska ma 3 deti aní jedno nechodilo na zoaden sport, nikde do ZUS , tak to je hned ina situacia. Ale ked mate deti ktore sportuju a kluby sportoviska su v meste to je zas nieco uplne ine. Pracu mame kazdy uplne inde. Deti su v meste v skole (cca 7km od nasej dediny), muz v praci denne 6-14h v mensom mestecku od mesta cca 9km a ja som v praci od mesta cca 40 km, tiez denne. No je to o drzku to prevazanie nekonecne. Ak mate pracu priamo v dedine (u nas napr. ucitelky v skolke, nejaka predavacka v jednote) tak je to uplne hned ina situacia. My sa nabehame neskutocne. Otacame do mesta denne niekolkokrat tam a spat.
Ani z jedného dieťaťa neubudne keď bude dochádzať busom alebo vlakom
Ani keby ma z kože drali, tak by som na dedinu neišla.
Dochádzanie je denno denná oštara. Minimálne 2x denne (tam a naspäť), často aj viac. Na veky vekov. A ešte k tomu, keď máte obidvaja prácu v meste.
@sandra9 kup si auto a jazdi tiez

@sandra9 Tak by som mu povedala,ok. Ale auto si beriem ja a dochadzat spojmi budes ty,ked tak velmi chce byvat na dedine.