icon

Stahovanie z mesta do dediny: Ako zvládať zmeny?

dddominikaa125
Včera o 21:13

Ahojte,potrebujem asi trochu poradit-povzbudit.Kedze aktualna situacia vramci nehnutenosti je zalostna a priatel ma posledny rok kedy mozeme riesit hypoteku,zaroven byt schopni platici, nenasli sme ziaden byt v meste,ale za to dom,ktory je vzdialeny cca 12-15minut autom.
Zijem vyse 30 rokov v meste,poznam vsetkych a vsetko,obaja tu mame rodiny. Hocico hockedy vybavim,nie som odkazana na auto ani nic ine. Dedina,kde mame ist je v podstate primestska cast, kde je len coop a skolka. Nie je tam ani len ihrisko. Za to autom sa odtial dostanem vsade a rychlo. Dom je pekny bez roboty...ale co tam budem robit neviem. Som sice introvert,ale zaroven viem ,ze v meste ked vyjdem von nastava socializacia,na ktoru sa tam spoliehat nemozem. Mame dieta ,ktore ide v septembri do skolky,co je moja dalsia dilema. Do mesta budem dochadzat 2x tyzdenne za pracou,inak mam home office. Pri dome sa nachadza aj vlakova stanica,cize je aj ina moznost prepravy nez autom, vsetky potrebne nakupne centra su vzdialene 2 minuty autom,cize si urobim nakup jednym smahom na cely tyzden.Aktualne zijeme v mikro byte,ktory sme uz davno prerastli,ale toto je presne situacia z extremu do extremu. Existuje na to nejake povzbudenie? Nechcem odrezavat dieta uz od existujucich kamaratov zaroven nechcem zit dvojity zivot. Najde sa tuniektospopochopenim,radou,priatelskym slovom?

Strana
z2
anonym_6c2ea7
Včera o 21:19

Ahoj, hovoris o Ziline, co mas aj v profile? 15min ktory smer? Je to dost podstatne, je rozdiel ci su to Horky alebo Cadca (a i), kedze ako vies, idealnych 15 minut moze znamenat v case rozvozov/odvozov rano a poobede aj 45 minut, kym sa dostanes z domu do realneho bodu B... Ale to mate asi zvazene, ak tu 30 rokov zijes...
Dalej - ste typy na pracu okolo domu? To ze dom je pekny a momentalne velke zasahy nepotrebuje je OK, ale okolo domu je stale ovela viac prace ako v byte, ktory ak mas rekonstruovany, maximalne spravis nejake velke upratovanie par hodin raz v tyzdni a prakticky neriesis nic viac. (Pisem ako clovek co sa nastahoval z bytu z centra do hotoveho domu, zabyvanej novostavby, a stale je co...)

anonym_efec77
Včera o 21:29

@dddominikaa125 ja som cely zivot zila v meste a odstahovanie sa na dedinu bolo to najlepsie, co som spravila. Tiez tu skapal pes, ale vobec mi to nevadi. Ja nepotrebjjem sa socializovat, ruch mesta mi vzdy vadil. Tu mam klud, velku zahradu a nepotrebujem ziadne obchodiky v dedine. Ja mam vela vlastnych hobby, takze otazka "co tam budem robit" mi nikdy ani nenapadla.
A ohladom dietata, najde si novych kamaratov, o to by som sa vobec nebala

dddominikaa125
autor
Včera o 21:56
@anonym_6c2ea7

Ahoj, hovoris o Ziline, co mas aj v profile? 15min ktory smer? Je to dost podstatne, je rozdiel ci su to Horky alebo Cadca (a i), kedze ako vies, idealnych 15 minut moze znamenat v case rozvozov/odvozov rano a poobede aj 45 minut, kym sa dostanes z domu do realneho bodu B... Ale to mate asi zvazene, ak tu 30 rokov zijes...
Dalej - ste typy na pracu okolo domu? To ze dom je pekny a momentalne velke zasahy nepotrebuje je OK, ale okolo domu je stale ovela viac prace ako v byte, ktory ak mas rekonstruovany, maximalne spravis nejake velke upratovanie par hodin raz v tyzdni a prakticky neriesis nic viac. (Pisem ako clovek co sa nastahoval z bytu z centra do hotoveho domu, zabyvanej novostavby, a stale je co...)

@anonym_6c2ea7 smer hricov 🙂 smiem sa opytat na tie prace okolo domu? Nemam zisdnu predstavu. Plot tam je, trava je,terasa je,to ze pozametam niekde je mi fuk,to robim bezne,ro ze pokosim ten kusok travy tiez neriesim. Sme typy co su stale niekde prec

tundra
Včera o 22:08
@dddominikaa125

@anonym_6c2ea7 smer hricov 🙂 smiem sa opytat na tie prace okolo domu? Nemam zisdnu predstavu. Plot tam je, trava je,terasa je,to ze pozametam niekde je mi fuk,to robim bezne,ro ze pokosim ten kusok travy tiez neriesim. Sme typy co su stale niekde prec

@dddominikaa125 v zasade je najdolezitejsie,ci si zvyknes na zmenu.Bude ti stacit dom mimo mesta,aj ked to je kusok autom?
Nebudes nastvana na seba,ze toto som nechcela...
Ako, ma byt, vela prednosti,tak aj dom.To,ze si zila v meste je jedna vec,ale ci si zvyknes na zapadakov,je druha vec.Zil som aj v byte aj v dome.Pre mna nie je zivot v byte celkom idealny a mesto,uz vôbec nie.Ak ta chyti zahrada,pestovanie kvetov,travnika,tak chod do toho,ak mas velke pochybnosti,tak si dobre rozmysli.
Drzim palce v spravnom rozhodnuti🍀

anonym_cfc8dd
Včera o 22:37
@dddominikaa125

@dddominikaa125 keď si zasadis trvalky ak teda chceš aj nejaké kvety tak s tým bude minimum práce 🙂 ja by som išla. Do domu

anonym_09923c
Včera o 23:27

Ak soferujes, nemas co vahat. Ak si za 10min u rodicov, parada. Oni mozu prist vlakom. Parada. Dvor je pre dieta uzasny. A mozno aj mensia skolka na dedine. Zisti si, ci nebyvaju rano zapchy. To odradilo znamu, ktora sa nakoniec po roku vratila do mesta. Ja byvam na dedine, 15min.peso od mesta.nesoferujem.kolo domu je stale co robit.ale my stihame.som mestsky typ. Casto v nakup.centrach, parku, na kazdej mestskej akcii. Mame dvor, macky, sliepky. Decka dvor. Zijeme si v takej rodinnej bubline. Chodime na vylety. K rodicom-10.min.autom. ak si typicky panelakovy typ, olutujes. Ale zase, ak soferujes, sadnes do auta a o 15.min.si pri kamoskach/rodine.to je pohoda.abo pridu ony k tebe.bazen.kava na terase.dake preliezky, hojdacky pre deti..

anonym_2a6c15
Včera o 23:51

Ja by som sa uz do mesta nikdy nevratila.Mne osobne velmi vyhovuje otvorit si branu dialkovym ovladacom,rovno si auto zaparkovat pod pristresok,kde je chranene od tepla,zimy.Nemusim cez zimu skrabat auto,urobim 2kroky do domu.
Mat svoje vajicka,kopec zeleniny.Uz rajcinu v sklenniku posadene,deti cez leto bazen.A ktomu stale vonku s detmi.Skola sice 5km od dediny ale chodia aj busom.Mesto a pracu mame obaja 13km od domu,skolka je v dedine.Obchody 2,lekaren,zubar.
No nemenila by som a to som cele detstvo az do 30tky bola len v meste.
Cez leto v altane pit kavu,grilovat s detmi a muzom.To v panelaku sa neda.Klud,nikto nad,pod nebucha ani my nikoho nerusime,nemusim deti furt okrikovat,ticho,nedup a pod.

anonym_e8a8fe
Dnes o 00:27

@dddominikaa125 este si to rozmysli. Budes zavisla na tom ze ked niekde chces ist musis sadnut do auta. A na dvore sa zabavi mensie dieta, ale starsie dieta a tinedzera dvor uz nebude zaujimat, a takisto v ramci dediny bude mat menej rovesnikov ako v meste. Dalej, rozvazanie na kruzky- dieta bude zavisle na Tebe kdezto v meste sa starsie dieta presunie mhd.

anonym_c651ec
Dnes o 03:35

Skola je aj na dedine, dieťa si rýchlo nájde nové kamošky, ksmosov, vôbec nemusíš mať z toho stres. Na dedine je božské ticho, klud, ak máte aj dvor, netreba ani detské ihrisko, vieš si na dvore zabezpečiť všetko. Ani sekundu by som neváhala.

ali_mora
Dnes o 03:44

@dddominikaa125 nebála by som sa toho, dom je super vec a uvidíš, že to nebude dlho a zvyknete si a aj pre dieťa lepšie, keď bude mať dvor, kde sa môže hrať

anonym_f8b4b4
Dnes o 05:01

Môj názor sa ti asi nebude páčiť, ale predsa budeš žiť ako normálni ľudia na dedine. Ľudia na dedine nie sú o nič menej ako ľudia z mesta. Nemysli si, že na dedine žijú iba nesocializované negramotné ovce, ktoré len prežúvajú seno a žijú nudné životy, pretože nežijú na šedom sídlisku.
Pre mňa by bol extrem žiť v ,,kralikarni" - mikrobyte niekde na sídlisku. My sme mali kupovať byt v meste (pretože sa v tej dobe nedal zohnať dom ani pozemok inde), pre mňa otras predstava, ja pochádzam z RD z mini mesta. Nakoniec sme kúpili starší domček s cca 350m pozemku asi 25 min autom od mesta a neľutujem. Práve ležím pri dokorán otvorenom okne, kde mi spievajú vtáčiky, v diaľke susedov kohút a šumí potok. V žiadnom prípade by som nemenila za mesto. Tu je ticho, kľud, čistý vzduch, ktoré sú pre nás už samozrejmosťou, avšak ktoré všetci naši kamaráti užívajú a chvália keď k nám prídu.
Susedia super, všetci si /aspoň u nás - viem, že to nie je všade/ pomáhajú, suseda občas donesie nieco napečené, chlapi z okolia nám pomáhajú, radia ako s rekonštrukciou a môj muž zasa na oplátku pomáha im vo svojom obore.. muž pochádza z bytovky, v ktorej sa ani len nezdravili susedia, toto je pre neho iný svet.
V dnešnej dobe kedy sa autom dostaneš hocikam, nevidím problém s bývaním pár minút od mesta. Do väčšieho obchodu alebo na ihrisko to budeš mať presne toľko minút, koľko by si mala, keby bývaš na sídlisku veľkého mesta a stráviš pár minút kluckovanim zo sídliska, pár minút v kolóne a pár minút samotnou cestou, ktorá síce na Google maps píše 5 minút ale trvá 15... síce teraz to máš 2 minúty ale to nie je pravidlo v každom meste a možno aj keby sa sťahujete iba do väčšieho bytu, je to v takej časti mesta, že ti cesta trvá viac ako dedinčanom.
Akože fakt tu nie sme žiadne opice, ktoré nechodia do práce a naše deti nechodia do škôl, na krúžky, nemajú kamarátov a hrajú sa s kameňmi.
Aktuálne idem spraviť kávu a vypiť ju so psom na hojdačku na dvor, kde mi uz svieti slnko a tebe držím palce.

anonym_ace916
Dnes o 05:13

Zili sme vyse 20 rokov v byte a potom sme sa este s rodicmi odstahovali do domu v da sa povedat satelite. Na zaklade toho viem, ze dom nikdy nechcem a som mestsky clovek. Okolo domu aj novostavby stale nieco behas, tam pokosis, tam dokoncujes nieco, potom treba reviziu cohosi, staras sa komplet o vsetky siete, kurenie…Autom sa sice dostanes do mesta, aj mhd moze chodit, ale to uz ides pomaly na poldenny vylet, nefunguje to tak ze len vybehnem. A ak ti aj navigacia ukaze trasu na 10 minut, realita moze byt tiez diametralne odlisna. Za velke pozitivum by som videla tu stanicu pri dome, ak teda vlak chodi castejsie ako raz za den.,,
Nemas tam castokrat nic okrem nejakeho obchodu a klud, ktori mnohi ospevuju je taky, ze namiesto dupotu nad hlavou ako v panelaku tu pocujes neustale kosacky, pilu, krik susedovych deti na dvore, mna celkom prekvapilo, ze je to ovela hlucnejsie ako v meste. Ja som si nezvykla, som rada ze sme opat v meste.

anonym_8b3c75
Dnes o 05:16

Ja by som z mesta na dedinu nešiel. Vidím kolegov čo tak žijú a denne dochádzajú. Kým ja som autom v robote pod 10 minút, on je štastný keď to dá za 40 minút a to sa trasie aby nebola havária na dialnici. Kedže bývam v novostavbe, mám tu vlastné kryté parkovanie v garáži (to na margo parkovania niekde iba v dome na dedine). O tom, že tu mám dostupnosť MHD ani nehovorím. Daľšia vec je socializovanie, mne na tom záleži aby som bol v sociálnom kontakte s ostatnými. Ľudí čo sa odrbkali na dedinu niekde 30 km od mesta, teraz už ani nestretávam. Keď máme aj nejakú akciu, veľmi málokedy prídu, lebo sa im už nechce trepať spať do mesta. Keď mi potom začne niekto rozprávať o dvore v dome, tak mu zakontrujem tým že ja mám v byte terasu ( 36 m2), kde mám veľké sedenie a grill. Takže si tam posedíme kedy chceme v lete, pogrilujeme, nemusím kosiť trávnik a ešte mam z tej strešnej terasy výhlad na mesto aj hradom 🙂 . Ono si ľudia myslia, že keď žijete v meste, musíte žit iba v malo byte niekde na komunistickom sídlisku. No sme spokojní.

mandzula
Dnes o 05:25

Mam to opacne. Isla som z dediny do mesta a nemenila by som. Lutujem, ze som dieta vychovavala na dedine, lebo dvor je naozaj malo, ak je tam dieta samo. V meste ma x moznosti najst si kamaratov, kruzky, za ktorymi netreba lietat a robit taxikara. A co sa mna tyka, nebavia ma prace okolo domu, najradsej som niekde vonku, vyjdem si do mesta, na kavu, krutit sa poobede dookola na par metroch stvorcovych ma nikdy nebavilo. Mesto je pre mna sloboda.

anonym_2a6c15
Dnes o 05:30

Musis to zazit jedine na vlastnej kozi,inac to nezistis.Vidis,ze su tu 2 tabori,2 nazori.Takze najlepsia skusenost je vlastna skusenost.

anonym_66a5f3
Dnes o 05:33

neverim, ze dom 15 min do mesta je lacnejsi ako 3 izbový byt v meste.. ja by som rozhodne uz z mesta nesla.. ja som cely zivot zila v meste .. a ked sa maly narodil sme sa prestahovali do satelitu 9 km od mesta s komplentou ob. vybavenostou, ihriskami, skolkami, skolami atd.. a ajtak som to nedala.. to dochadzanie, odkazanost na auto (aj tam bol vlak, autobus a integrovana doprava) ma proste zabijalo... s muzom sme sa rozviedli ja som odisla do mesta ako prva.. pre neho to tam tiez nemalo ziadny zmysel, predal dom kupil byt v tom dome ako ja a teraz byvame v centre v jednej bytovke, maly ma 9. skolu za domom a nemeni prostredie, ma vsade na peso svojich kamaratov..niekedy ani cely tyzden nenastartujem auto.. aj v robote som za 7 min elektrickou.. Ak ta vyslovene nelaka samota, zahradnicenie, a obrabanie pozemku - nerob to..

petik22
Dnes o 05:42

ja len toľko... ak by som sa sťahovala na dedinu vyberala by som väčšiu, kde je škôlka, škola, vlaková dostupnosť a tá dedina žije. o chvíľu ťa drbne z toho, že na obyčajné detské ihrisko sa musíš terigať vlakom, autom a pod. viem o čom píšem. teraz budeš mať škôlkarku - to máš pokryté škôlkou v obci. a čo škola, mimoškolské aktivity, krúžky a pod. Dieťa bude potrebovať kamarátov, dvor mu bude stačiť do 5 rokov.

ivett1
Dnes o 05:53

@dddominikaa125 toto je len môj názor...vždy tu budú ľudia, čo sa im páči život v domčeku, aj keď na dedine, kde nemaju takú vybavenosť a ľudia, čo budú v malom bytku, ale v meste, kde je všetko...
takže to rozhodnutie musíš urobiť ty ...sama si písala, že máte možnosť vziať úver a kúpiť väčšiu nehnuteľnosť (lebo byť je už pre vás troch malý), ale na byt v meste to nestačí, no na domček mimo mesto áno...ja by som to riskla a išla do domu...píšeš, že synček ide do škôlky a škôlka tam je...tak skôr by som volila túto možnosť...zistí si to, koľko je tam detí - menší kolektív, viac aktivít, lepšie strávený čas ...ty si na HO, to by ti nemalo potom vadiť dva- krát do týždňa sa presunúť do práce...máš k dispozícii aj vlak, možno aj autobus a auto...ak sa nebudeš s tým vedieť zmieriť, vždy sa dá dom predať a vrátiť sa do mesta....

anonym_b7b54b
Dnes o 06:00

Mali sme moznost takto byvat par mesiacov v dome, pokym sme rekonstruovali byt a chceli sme ist predtym velmi do domu. Nase predstavy narazili na realitu. Sme mestske typy a to sme obaja s muzom byvali v dome, ja cely zivot v dome v meste a on sice v panelaku, ale par rokov v dome asi 15 min od mesta. Je ine ked byvas v dome a mas 15 alebo 18 rokov a nemas dieta a vyetko sa toci len okolo teba a ked musis chodit do prace, rano a poobede riesit skolu s dietatom mimo dedinu a robit nakupy v meste a zabijes tym cely svoj den a ides sa do domu len vyspat.
Ostali sme v byte, ked nam nieco chyba, za 10 minut mam otoceny obchod. Mame tu postu, pediatra, obvodnych lekarov, nasho zubara a ked sa cokolvek stane, viem to vybavit aj na peso. Kedykolvek sa ti moze pokazit auto a tym padom si na dedine odpisana alebo odkazana na to, ze veci bude vybavovat partnee alebo ty a ten druhy ostane bez auta. My osobne mame radi, ze ked nam cokolvek chyba v ramci potravin, ci hygieny, vieme si to ist hned kupit a nemusim na to mysliet dopredu a robit tyzdenne zoznamy vsetkeho. Odkedy mame dieta, pomerne casto, aj napriek zoznamu, zabudnem v obchode nieco kupit. Taktiez ked si chcem nieco objednat, mam vedla bytu niekolko boxov prepravnych spolocnosti a viem si objednat co chcem a odkial chcem. To iste napriklad donaska jedla. Na dedine mas mozno jednu pizzeriu a tym to skoncilo. Pre niekoho su to veci, ktore v zivote nepotrebuje, my sme spokojni takto. Ja osobne som z toho pobytu v dome na dedine kde nebolo ihrisko a jeden obchod mala zle pocity, cely den sme boli doma, dieta este male, bola zima a ked som chcela cokolvek, musela som dieta so sebou vsade “tahat” vo vajci, v meste sa prejdem s kocikom alebo uz trraz zbehneme kusok peso. Neskor aj akekolvek kruzky a zaujmove aktivity pre dieta.
My osobne nemame cas a ani neinklinujeme k zahradkarceniu, ani co sa tyka pestovania zeleniny, ani okrasne rastliny a kvety.
Zalezi od toho, aky si typ, niekoho zivot na dedine naplna a nema potrebu pravidelneho kontaktu s mestom, niekto by sa na dedine zblaznil. Ty sama musis vediet, do ktoreu kategorie spadas.

anonym_b63c01
Dnes o 06:01
@anonym_66a5f3

neverim, ze dom 15 min do mesta je lacnejsi ako 3 izbový byt v meste.. ja by som rozhodne uz z mesta nesla.. ja som cely zivot zila v meste .. a ked sa maly narodil sme sa prestahovali do satelitu 9 km od mesta s komplentou ob. vybavenostou, ihriskami, skolkami, skolami atd.. a ajtak som to nedala.. to dochadzanie, odkazanost na auto (aj tam bol vlak, autobus a integrovana doprava) ma proste zabijalo... s muzom sme sa rozviedli ja som odisla do mesta ako prva.. pre neho to tam tiez nemalo ziadny zmysel, predal dom kupil byt v tom dome ako ja a teraz byvame v centre v jednej bytovke, maly ma 9. skolu za domom a nemeni prostredie, ma vsade na peso svojich kamaratov..niekedy ani cely tyzden nenastartujem auto.. aj v robote som za 7 min elektrickou.. Ak ta vyslovene nelaka samota, zahradnicenie, a obrabanie pozemku - nerob to..

@anonym_66a5f3 Tiez nechapem, ze nenasli v meste byt za cenu ako dom na predmesti...skor mi pride, ze dedina bol partnerov napad. Ale mozno to nebude az take zle.

anonym_44f4fc
Dnes o 06:05

@dddominikaa125 a okrem dochádzania do mesta je veľká téma parkovanie. Ja som sice v BA, ale toto je trend skoro všade.
Moji kolegovia riešia kde zaparkuju a za koľko, častokrát nemajú výhody ako "domáci" (aspoň 2h zadarmo). Ak si nejazdila do práce autom, zisti, ako sa parkuje....

anonym_478228
Dnes o 06:47
@anonym_8b3c75

Ja by som z mesta na dedinu nešiel. Vidím kolegov čo tak žijú a denne dochádzajú. Kým ja som autom v robote pod 10 minút, on je štastný keď to dá za 40 minút a to sa trasie aby nebola havária na dialnici. Kedže bývam v novostavbe, mám tu vlastné kryté parkovanie v garáži (to na margo parkovania niekde iba v dome na dedine). O tom, že tu mám dostupnosť MHD ani nehovorím. Daľšia vec je socializovanie, mne na tom záleži aby som bol v sociálnom kontakte s ostatnými. Ľudí čo sa odrbkali na dedinu niekde 30 km od mesta, teraz už ani nestretávam. Keď máme aj nejakú akciu, veľmi málokedy prídu, lebo sa im už nechce trepať spať do mesta. Keď mi potom začne niekto rozprávať o dvore v dome, tak mu zakontrujem tým že ja mám v byte terasu ( 36 m2), kde mám veľké sedenie a grill. Takže si tam posedíme kedy chceme v lete, pogrilujeme, nemusím kosiť trávnik a ešte mam z tej strešnej terasy výhlad na mesto aj hradom 🙂 . Ono si ľudia myslia, že keď žijete v meste, musíte žit iba v malo byte niekde na komunistickom sídlisku. No sme spokojní.

@anonym_8b3c75 Presne tak 👍 Vzdy ma pobavi, ako tu na MK sa vzdy porovnavaju domy s malymi panelakovymi bytmi na komunistickom sidlisku…ako keby v meste ine typy bytov ani neexistovali 🙈 Byvam v centre mesta vo velkometraznom byte, v okoli vela zelene, ziadny klud od susedov, klud…Naopak svokrovci - dom na dedine, nonstop stekajuce psy, cely vikend hluk kosaciek a cez leto cele dni pocuvaju pistiace deti skacuce do bazena, fakt skvele. Na dedinu nikdy v zivote.

tuniska_008
Dnes o 07:11

My sme sa stahovali na dedinu ked mala akurat nastupovala do skolky. Takze vela spoluziakov zo skolky ma.nielen na nasej ulici, ale celkovo aj v dedine. Nasa dedina je tiez mestskou castou a vacsina deti zo skolky pojdu spolu do spadovej skoly v meste co je tiez fajn. Co sa tyka obchodov, nakupim pocas obednej prestavky v robote v meste. Zvysok riesime cez vikend ked sa trajdame v meste. No a cez tyzden? Domov prichadzam s malou zo skolky o 4 tej, takze toho aj tak vela nestihame, bud sa hrame doma alebo sa bicyklujeme a korculujeme po okoli a pritom stretavame jej spoluziakov 🙂

sebulinko1
Dnes o 07:25

Ahoj, aj ja som sa odsťahovala na dedinu po 28r z mesta, bývame tu už 13 rokom a da sa zvyknúť. I ked mesto je mesto a taktiež to mam busom cca 20min, autom 16, no nechodím nim. Mame trávnik, okrasné záhradky, terasu a chodím na prechádzky. Človek sa naučí a zvykne si 🙂

anonym_0c94c1
Dnes o 07:31

@dddominikaa125 nešla by som ani za nič. Keď dáš decko do škôlky v meste a ty budeš tiež dochádzať za prácou do ZA a budeš riešiť nákupy, lekárov, všetko v meste, plus neskôr škola, krúžky, tak ešte len uvidíš aký krok vedľa si urobila. Tá logistika, presuny a cestovanie, nedajbože autobusmi a vlakmi s deckom a nákupmi ťa zabije. To mi ver. Dvor pri dome bude decku stačiť tak max do 5 rokov, potom ho uz záhrada nebude zaujímať, ale kamaráti, bycikel, krúžky akcia a ne furt záhrada. Nešla by som. Malý byt poprataš raz- dva a dom budeš strhnúť pol dňa.

petronelag
Dnes o 08:00
@anonym_0c94c1

@dddominikaa125 nešla by som ani za nič. Keď dáš decko do škôlky v meste a ty budeš tiež dochádzať za prácou do ZA a budeš riešiť nákupy, lekárov, všetko v meste, plus neskôr škola, krúžky, tak ešte len uvidíš aký krok vedľa si urobila. Tá logistika, presuny a cestovanie, nedajbože autobusmi a vlakmi s deckom a nákupmi ťa zabije. To mi ver. Dvor pri dome bude decku stačiť tak max do 5 rokov, potom ho uz záhrada nebude zaujímať, ale kamaráti, bycikel, krúžky akcia a ne furt záhrada. Nešla by som. Malý byt poprataš raz- dva a dom budeš strhnúť pol dňa.

@anonym_0c94c1 V meste je to jednoduchšie, v podstate presťahovanie na dedinu veci skomplikuje, ale všetko sa dá zvládnuť, keď chce a keď máte auto.

oceanahory
Dnes o 08:02

Ked toto je take individualne...ja by som sa na dedine zblaznila. Radsej by som brala vacsi byt v meste, ako dom na dedine, aj ked blizko mesta. Ja mam rada vsetko na dosah peso, mam rada moznosti a pohodlie, ktore mesto ponuka. Nejaka zahrada, ticho...mi je vlastne ukradnute...a vlastne ja som 20 rokov zila v malickom meste v dome s rodicmi, pre mna to bola strasna nuda. Najlepsia vec, co sa mi stala, ze som sa prestahovala do mesta do bytu, uz by som nemenila, resp. isla by som rada byvat do vacsieho mesta, ako byvam aktualne 😁.

anonym_2df321
Dnes o 08:57

@dddominikaa125 jednoducho. Nesťahovať sa, keď mi to nevyhovuje

anonym_3d040a
Dnes o 09:41
@anonym_44f4fc

@dddominikaa125 a okrem dochádzania do mesta je veľká téma parkovanie. Ja som sice v BA, ale toto je trend skoro všade.
Moji kolegovia riešia kde zaparkuju a za koľko, častokrát nemajú výhody ako "domáci" (aspoň 2h zadarmo). Ak si nejazdila do práce autom, zisti, ako sa parkuje....

@anonym_44f4fc bývam v BA, zóna PASS a napriek tomu, že som rezident po 16 tej už nemám kde parkovať a niekedy parkujem aj 1 km od bytu.

romino
Dnes o 10:46

No ked sa musis na toto pytat, .. tak to je naozaj zla situacia.
Lepsie to maju ti, co jednoznacne vedia, ze mesto / jednoznacne ze dedina .
Ja som v meste.
A uz som tak zvyknuty (nie, nie v masovom panelaku, bez zelene a zlym parkovanim ... ja tu pocujem niekedy aj kohuta od nedalekych rod. domov).

Sem tam ked sme isli niekoho pozriet, co ma rod. dom ... a vidime krasne upraveny dvorcek, sukromie, atd.. tak na chvilku cloveka napadne, ze nieco take by nemuselo byt zle.
Ale fakt len chvilkovo.
Uz to jednorazove tam a nazad autom mi pride otravne, nezvyk.
A si to zakazdym len potvrdim, ked tu odskocim napeso do lekarne, na nejaky urad, supermarket, .. alebo vybavovat doklady. Do auta sadame velkou vacsinou len cez vikend.
Alebo potesi neskorsie vstavanie, celkovo viac casu ... kedze dochadzanie a logistika rod. prislusnikov prakticky odpada. Zostava cas na konicky, ktore su ine ako zahrada, nejake to kosenie, upravy, opravy a ine prace okolo domu.

Strana
z2