icon

Manžel chce riadiť financovanie domácnosti

cecil36
7. nov 2013

Baby zaujima ma ci je v poriadku, ak muz drzi rodinnu kasu a rozhoduje o tom, ake potraviny kupit, za kolko, chce vylucne on nakupovat (zena ma spravit iba zoznam). Zena ma pristup k peniazom, ale moze z nich na potraviny zobrat a ist na na nakup iba vtedy, ak nieco nevyhnutne potrebuje a v kuchyni jej chyba. Toto nastastie nie je moj pripad, ale potrebujem poradit mne blizkej osobe a potrebujem sa rozhodnut co povedat- poradit podla viacerych nazorov, lebo len moj nemusi byt spravny. Dakujem

cecil36
autor
7. nov 2013

@henikav to u vas je ok, ale mate pristup k peniazom obaja, diskutujete co kupit, kedy kupit. A hlavne vam to vyhovuje. Ja nemam pocit, ze mojej znamej to vyhovuje byt bez financii a bez pristupu k uctu, na ktory chodi aj jej materska 😒 Mne sa toto zda byt uz trochu za hranicou... 😒

majusqa77
7. nov 2013

keby tak moj muz chcel, s radostou by som mu polozila celu moju vyplatu na stol, nech sa stara o vsetky vydavky 🙂

cecil36
autor
7. nov 2013

@kykka jasne, je uplne normalne drankat od muza aj na vlozky.... Viac sa k tvojim prispevkom nevyjadrujem.

zahradka76
7. nov 2013

@cecil36 ako citam Tvoje prispevky, tak mam dojem, ze zase sa jedna o typickeho chlapa - lakomca, ktory chce setrit na vlastnej rodine. Zial, bude sa to stupnovat dalej a budu sa hadat. Osobne poznam pripad, kde bol chlap lakomy a teraz sa po niekolkych rokoch so zenou rozvadzaju.

henikav
7. nov 2013

@cecil36 no ako vidis, nedame ti objektivnu odpoved, pretoze nepozname vsetky detaily, to musia vediet len oni ako funguju a preco funguju takto. V kazdom pripade, ak manzelia o vsetkom rozhoduju spolu, potom je uplne jedno kto drzi fyzicky kasu, ani jeden nie je nesvojpravny, tak by sa mali vediet nejako rozumne spolu dohodnut

klincek
7. nov 2013

@cecil36 veru ma..a este k tomu, co tu kocky pisu, ze ta zena moze mat nejaky problem-tak pokial by chcel manzel obmedzovat manzelku v pristupe k peniazom preto, ze by napr. bola zavislat od alkoholu, hrania a pod., tak aj na to su paky, ale zakonne, nielenze ju proste odstrihne od zdroja😉

monyccka
7. nov 2013

@cecil36 takze ma mesacne 200e na stravu a vydavky na byt, auto atd plati on? Plus ma matersku, vsak? Takze mesacne ma na stravu minimalne 400e. Pardon, ale z toho sa da vyfungovat uuuplne bez problemov. A bez frflania. Plus on robi este dalsie nakupy, ked mu napise zoznam?

Mam pocit, ze niektori ludia nechapu, ako sa da zit pri zemi, aj ked zarabaju vela. To,,ze niekto zaraba 2000mesacne predsa neznamena, ze je idiot a mecha to vsetko rozflakag manzelku za hluposti. Ked jej nic nechyba, na co sa vlastne stazuje? Rozhadze tie peniaze on? Na kamaratov, chlast, konicky?

kykka
7. nov 2013

@cecil36 Ale na druhej strane sa mi tu nepozdava jedna vec. Ona pretym pracovala, takze to znamena, ze musi mat peknu matersku. Kam ide ta materska kazdy mesiac? Ved toto su v podstate jej odrobene peniaze...

kaktusik007
7. nov 2013

@cecil36 nie je to spravne, je to ekonomicke tyranie... prec od neho.

henikav
7. nov 2013

@cecil36 no ved prave zavisi od toho, ako daleko to zachadza. Ak je to naozaj tak ze musi zobrat aj o peniaze na vlozky, tak to uz je problem. Ale on cim argumentuje? Na co drzi peniaze?? Tak ci tak to nevyriesime, to si musia urcit len a len oni. Vela mojich kolegov funguje tak, ze maju kazdy svoje peniaze a davaju len nejaku sumu na domacnost, my sme sa na zaciatku dohodli ze je vsetko spolocne, ako peniaze, tak aj dlhy a tak aj fungujeme. MM momentalne nepracuje, no neviem si predstavit zeby som ho kvoli tomu nechala hladovat

monyccka
7. nov 2013

V kazdom prispevku nam nadavkujes novu info. Najskor on nakupoval, potom mala 200e mesacne k dispozicii, teraz dranka peniaze na vlozky..tak ja neviem. Mimochodom, zmenit na urade cislo uctu, na ktory bude chodit rodicak nie je nic, co dospela zena nezvladne. A ked je taky idot, preco s nim zije?

elienka
7. nov 2013

@cecil36 myslím, že jej manžel nezvládol situáciu a že s príchodom dieťatka už jeho žena nie je finančne samostatná. tým, že má on platiť aj jej výdaje, tak sa suma na jeho účte na jeho potreby už nezvyšuje tempom ako bol zvyknutý. Sestrenka takto žila až do rozvodu, jeho príjmi boli veľmi nadštandardné. rozvodom získala výživné a povedala, že je na tom oveľa lepšie ako predtým. Takže nech si niekde zistí tvoja kamoška, že koľko by teoreticky mala nárok na výživné a s týmto by som ja otvorila diskusiu - aby sa mu nestalo, že to bude mať nariadené súdom. Aj môj manžel si po spojení účtov často povzdychol, že nie som finančne samostatná, ale zato s rodinným rozpočtom disponujem ja (samozrejme zoberie si koľko chce)

hargasova
7. nov 2013

pan manzel bude v prvom rade lakomec a drzgros ! fuj, az mi zimomriavky vybehli .. cisty despotizmus. Ak je zena doma a vedie domacnost, stara sa o deti, vari .. atd, tak najlepsie vie si nakupit a obhospodarit veci okolo domacnosti nez pan manzel... si myslim. ( ak ovsem tam nie je iny problem ) My mame dva ucty, kazdy mame svoje peniaze, manzel taha hypoteku, najom, auto... a ja zase stravu, jasle ... a ked potrebujem od neho nieoco tak proste mi da ... lebo on je cely den v praci, ako ma vediet co je doma nutne nakupit.. no neviem, mne sa to nepaci. A neviem si ani predstavit ze by manzel dal vsetky jeho peniaze mne a pytal s odomna hhihihihi ... sak ma aj svoj zivot a svojich priatelov s ktorymi ide von, svoj sport .. vsetko nieco stoji a nebude si pytat predsa povolenie ako male detsko...

cecil36
autor
7. nov 2013

@monyccka nie nepochopila si, na stravu je 200 Eur, to maju v obalke, materska chodi na ucet jemu, nie jej, z toho ona nema ani cent. Z tych 200 Eur v obalke chce nakupovat on, ona ma k nim pristup len taky, ze dokupi olej ak im dojde a podobne. Do obchodu inak nesmie, len ak nieco dojde.

cecil36
autor
7. nov 2013

@kykka nechcela som reagovat, uz je na rodicaku a 200 eur ide na ucet jemu, rovnako ako jemu chodila na ucte materska ked pracovala, lebo to vraj prispieva na stravu a chod domacnosti.

maminuska
7. nov 2013

@cecil36 čo je to že nesmie .... , to ju ako strieska ak si kupi horalku ? Alebo bude po nej hučať ? 😅 .
Toto je veľmi potupné spolužitie.

maminuska
7. nov 2013

@cecil36 pri mojej povahe by som rovno zobrala 100 EUR a rozdrbala by som ich za jedno poobedie, ak by som mala akože toto zakázané .

cecil36
autor
7. nov 2013

@monyccka teda tak by si to manzel predstavoval

elienka
7. nov 2013

@cecil36 no tak nech na sociálke zmení číslo účtu a hneď má svoju materskú na svojom účte. a ak chce nakupovať - nech chodia spolu a on potom nech zaplatí pri pokladni. a nech to všetko navláči do auta aj doma nech to vyloží. keď nemá prístup ona k jeho peniazom, nechápem prečo má on prístup k jej peniazom.

libka1
7. nov 2013

@cecil36 200 eur je na slusnu stravu podla mna malo, nehovorim o nejakom extra nadstandarde, ale proste zlaty priemer s dostatkom kvalitneho masa, ovocia a zeleniny
ak to robi jej manzel z lakomosti, tak je to pekny hajzlik... tazko povedat co sa za tym skryva. ja lakomych chlapov neznasam, stoja mi z nich vsetky chlpy na tele 😅 nie som za bezuzdne rozhadzovanie, dokonca neznasam nakupovat a do obchodu idem uz len ked nemam co na seba, ale odtial potial, lakomca by som vedla seba nezniesla, tvoju kamaratku uprimne lutujem 🙄

libka1
7. nov 2013

@elienka a to jej co pomoze? bude ma rodicovsku na ucte a on jej uz tych 200 eur neda a je tam isto ako predtym 😅

cecil36
autor
7. nov 2013

@maminuska hej bud nakrici alebo sa ofuci a nerozprava sa s nou, ak kupi nieco co je podla neho drahe. Rozumej napriklad ako ten jogurt co som pisala vyssie. Mne vtedy oci vybehli ked som to videla v obchode. Ja som najprv myslela, ze rozmysla o zlozeni a ona rozmyslala ci kupit ten za 0,30 alebo 0,40, za ktory bude menej zdrbana 😒

zuzkat1
7. nov 2013

@cecil36 a ma aj urcene typy potravin? teda ze co moze kupit? Lebo mne by 200e nestacilo.

maminuska
7. nov 2013

@libka1 akože nedá , o čom sa vy tu preboha bavíte ? veď existuje vyživovacia povinnost voči manželke , existuje niečo ako rovnaká životná úroveň manželov .... ked to nejde normálne tak treba jednoducho pritvrdiť.

libka1
7. nov 2013

@maminuska ja som len napisala ze takymto pocinom si proste nepomoze, ktory poradila elienka, nemusis ma poucovat o niecom co vie kazdy priemerne inteligentny clovek 😀

tyssa
7. nov 2013

toto sa bude asi len zhorsovat,..najskor by som zmenila cislo uctu pre matersku /potom rodicovsky a rodinne pridavky/, potom si predebatovala temu vyzivneho a nasledne si zacala otvarat zadne vratka a setrit peniaze pretoze byt je jeho, peniaze ktore don vrazila bude tazko zdokladovavat,..neviem kolko ma rokov tvoja znama, ale ak by sa moj muz zacal starat do mojho minania /ja som zgrlos, lebo setrime na byt, takze ked sa obcas rozsupnem v obchode s nakupom, ktory samozrejme plati on, kedze som na rodicovskom, manzel skace od radosti 😀 / nemalo by nase manzelstvo dlhu buducnost,..
je to ciste ekonomicke tyranie, uz podla toho ze isli na pol zo vsetkym si mala vsimnut ze chlapik nie je ok,.. /to mali aj domace prace presne na pol? a aj on nosil dieta pol tehotenstva? 😀 -trosku pritiahnute za vlasy, ale je to podla mna hnup...

maminuska
7. nov 2013

@cecil36 hm tak v mojom prípade nech kričí , nech huči , raz prestane a to bud v dobro rodiny alebo nadobro .
Ak je v rodine dostatok peňazí , tak je ozaj úbohé partnera vydeľovať.
Ja som mala kamarátku , ktorá si v zime vypchávala čižmy papierom , pretože ich nemala zateplené a manžel jej na nové nedal - bola na manterskej. Kupovala len to najlacnejšie a najnutnejšie.
Katastrofa, už spolu nie sú.

maminuska
7. nov 2013

@libka1 ja ta nepoučujem , keby ano tak by som to napísala uplne inak . Dá si posielat peniaze na svoj učet, má k dispozícii matersku + prídavky. Má takzv. " svoje peniaze " a má určitu dávku slobody, nikto nevraví že z tých penazí má iba ona financovat stravu. Takže nutne manžel bude prispievat a ked nebude, nuž bude zrejme hladný.

cecil36
autor
7. nov 2013

@maminuska
@libka1 ja som tiez vravela, ze nech si da matersku na svoj ucet, ale asi ma z toho strach ci sa nenastve, ci sa to nejako neotoci proti nej.... Mne by napriklad vadilo i to, ze by som sa citila ako nesvojpravna o nicom nerozhodovat, ani sa nepodielat na rozhodovani (lebo ved byt je jeho) a byt kontrolovana ako decko co kupim a za kolko....

libka1
7. nov 2013

@maminuska nepochopila si... nevadi...