icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

Strana
zuzanockamt
3. jún 2023

On ti tiež zakazuje veci a stará sa ti do života? Mňa by to na jeho mieste veľmi nahnevalo a určite by som prehodnotila ďalšie správanie a konanie voči tebe. A spravila by som si po svojom, išla by som do toho štúdia bez ohľadu na to, čo si ty myslíš.

harrisson
3. jún 2023

Neviem si predstaviť manželku co by mi bránila vo vzdelávaní. Podľa mňa to nebolo dobre rozhodnutie. Možno teda bude tráviť voľný čas v krčme...

divokykonik
3. jún 2023

Môj muž si robil doktorát normálne po výške hneď, akože má viaceré príležitosti, čo by bez neho určite nemal, ale stále hovorí, že sa to neoplatí (má PhD. aj JUDr.). V akom odbore si chce urobiť doktorát?

listy456
3. jún 2023

ano mas mat preco vycitky.... to co je za sebecke zmyslanie ty budes sama, ty budes mat stres a co on?? on by potreboval podporit ale ty to kvoli sebe posunies na druhu kolaj to kde sme?? mne by toto prislo voci mojmu muzovi nefer a mal by moju plnu podporu a on by podporil mna.... byt s clovekom ako ty ani by som sa nepytala ved ty vo vsetkom iba seba hladas.... no daktore ste az moc sebecke a total nesamostatne

dominikamacakova
3. jún 2023

Áno, si hrozná 😀

sheila121
Odpoveď bola odstránená
lindusss2016
3. jún 2023

Ja si neviem predstavit, ze by som manzelovi kategoricky zabranila dalsie vzdelavanie 🤷 vymenovala si vsetky minusy, ktore ty vidis. Ale to, ze on sa chce dalej vzdelavat, ta nezaujima. No... Si asi hrozna... Co ti poviem?

listy456
3. jún 2023

@sheila121 prepac ze to tak poviem ale je vidiet ze slovo doktorat pocujes prvykrat a preto ti jej dovody pridu nejak pádne

autor
3. jún 2023

@sheila121 veď to. A už tak je toho na mňa niekedy veľa. Ja viem,že je to sebecké ale akosi nevidím dôvod na čo by to mal robiť ak sú v tom samé mínusy. A máme doma jeho rodičov o ktorých sa staráme. Teda hlavne ja...

mimka1402
3. jún 2023

Keby šlo o niečo iné.. Nepoviem. Ale naozaj takto ignoranstky odmietaš to, že tvoj muž chce sa vzdelávať a mať z toho titul? Namiesto vysedavania v krčme? Nie každý potrebuje kvôli iným. Možno potrebuje pre seba. Každý máme niečo iné čomu sa môže venovať popri práci. Ja by som ho určite podporila. Aj na úkor seba. Veď o tom sú aj manželstvá predsa. A takto by sa zachoval iba sebecky hňup, žeby odmietal podporiť partnera vo vzdelaní.

elviku11
3. jún 2023

"Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou...."
Tak v tom sa mýliš. Brániš mu v rozlete a on keď prijal tvoj zákaz, tak je pod papučou. Veľmi smutné vzťahy :(

jan510
3. jún 2023

ja tiez studujem externe Phd a kebyze mi toto povie moj manzel tak ho poslem do kelu, neznasam ked mi niekto brani v kariere. Autorka nepozeraj sa na situaciu az tak sebecky. Studium mu nezaberie az tolko casu, ak bude chciet tak si cas na vylety najde pocas vikendov.

listy456
3. jún 2023

toto moze byt tzv peak jeho vzdelania a tuzi po tom nie kvoli tebe abo prilezitostiam ale kvoli sebe preco nemoze byt on sebecky?? preco ty si ta na vyssom stupienku??? preco si sa do tej pozicie vobec postavila naco si v manzelstve? a presne co pisali ak to potichucky prijal tak je riadne pod papucou a mozes samu seba presviedcat ze to tak neni... je kvoli tebe submisivny a ty to zneuzivas

zuzanockamt
3. jún 2023

Autorka
Máte aj deti? Ty pracuješ? Rodičia sú ležiaci, treba ich prebaľovať, kŕmiť a umývať?

lauriik
3. jún 2023

Ja by som bola velmi smutna keby mi moj muz brani vo vzdelani. Na druhu stranu chapem, ze ak je toho na teba moc aj bez studia tak do toho moc nechces ist. A vies ako by to bolo casovo narocne? Ja by som isla na to tak, ze ok mozes si robit skolu ale ten cas mi vynahradis na nejake moje aktivity napr. 2x tyzdenne budem chodit na par hodin ja kam chcem.

nelca0510
3. jún 2023

Prečo mu branis v rozvoji? Chce sa vzdelávať,tak mu to dopraj. Aj ja si robím druhu VS a manžel nič nepovedal,je rád,že ja som šťastná a rozvijam sa.

andreakotesova
3. jún 2023

Ja som si robila DPŠ počas RD. Nemal s tým manžel problém, staral sa o deti 🙂 ja mu tiež nekafrem do vzdelania, ale ten už dosiahol, co chcel (momentálne sa "vyššie ísť nedá) 🙂

cherrystone
3. jún 2023

ja teda neviem, ale podla mna si len vyjadrila svoj nesuhlasny postoj podlozeny relevantnymi argumentami, ktore on prijal. je dospely samostatny clovek, takze ja to teda nevidim tak, ze by si mu nieco "zakazala". suhlasim s nazorom, ze pokial jeho praca nie je podmienena vzdelavanim a neplanuje vedecku karieru na akademickej pode je phd cista strata casu aj penazi. ak ma potrebu dalsieho vzdelavania, pochopila by som, ak by islo o mba, to je uz naozaj vyssia prestiz s pridanou hodnotou aj v kariere. taktiez v ramci odboru sa vzdy daju najst kvalitne kurzy.

thoughtfulweirdo
3. jún 2023

Ako môžeš kategoricky odmietnuť rozhodnutie iného dospelého človeka? Ty nemôžeš rozhodovať za neho. Je to jeho rozhodnutie a ak si od teba pýta dovolenie, máte veľmi choro nastavené fungovanie vzťahu ☹️
Namiesto zakazovania si radšej vopred priprav zoznam svojich obáv a možných komplikácii, ktoré ty vidíš a spolu to preberte. Ak by to priveľmi zasahovalo do tvojho života, maximum, čo môžeš urobiť, je vytýčiť si hranice, ktoré jeho povinnosti napríklad nemôžeš prebrať na seba počas jeho študovania. Ale svojpravnemu dospelému človeku proste nemôžeš zakazovať, to nie je v poriadku.

mimikarol
3. jún 2023

Áno si hrozna. A ja by som sa veľmi čudovala keby ťa v tomto poslúchol a nešiel študovať len kôli tomu že ty to nechces

zuzubb007
3. jún 2023

Ano si hrozna, tak muz chce aj ma zaujem a ty ho nepodporis, to ma manzelku za odmenu naozaj, inac fakt nieje pod papucou si nahovaras len ty, vobec nechapem co to s tebou rozobera mal sa prihlasit a basta

sense
3. jún 2023

Tebe by sa páčilo keby sa muž takto k tebe správa?

panonia
3. jún 2023

Aj moj bývalý chcel ist na doktorát a tiež som bola proti ale to bola socialna praca a chcel po mne napísať prácu. A plat by ma stale rovnaký.... aj ked vlastne mal problém sa vobec zamestnať v tomto odbore.

tianna
3. jún 2023

Fúha no podľa si spravila veľmi zle.. aká by som ja šťastná bola keby sa ten môj chcel niekam posunúť.. určite ak chce nech študuje, nikdy nevieš na čo sa mu to môže v budúcnosti zísť.. to že mu to nie je (z tvojho pohľadu) potrebné teraz neznamená že to nezuzitkuje o 10-15 rokov.. môj otec má po 70, stále pracuje a dokonca stále študuje nové a nové veci aby sa mohol v práci posunúť a radiť ešte aj oveľa mladším kolegom ktorí nie sú až tak húževnatí.

lelelienka
3. jún 2023

V zivote by som nebranila nikomu vo vzdelavani. A co ked mu to neprilepsi v praci? A mimochodom, to nemozes vediet, mozno raz zmeni pracu a tam to bude ine. Vzdelanie nie je len o zarobku, mozno po tom tuzi z uplne ineho dovodu. Myslim si, ze konkretne v tomto pripade je tvoje konanie sebecke.

lindous
3. jún 2023

Podľa mňa je úplne v poriadku, že si mu argumentovala svoje proti, ktoré sú aj rozumné... ono robiť PhD. len pre PhD. je náročné a nezmyslené... ale mala si ho asi nechať nad nimi popremýšľať a nech sa rozhodne on a nie kategoricky zakázať, to by ma od partnera nahnevalo... ešte mi napadá, nechcel by si spraviť malý doktorát? to by mohlo byť celkom zvládnuteľné pre obe strany

autor
3. jún 2023

@sense o takýchto veciach sa u nás naozaj diskutuje. Spoločne sa rozprávame a naozaj to nie je tak, že si niekto niečo výstupe. Celá domácnosť a takmer celá starostlivosť o rodičov je na mne. Akosi ma to v prvom rade pobúrilo. Teraz ľutujem že som takto reagovala

amel
3. jún 2023

Fu...byt nim,"zakazem" Ti vsetky kadernicky,manikerky,pedikerky.....tiez tam stravis cas,ktory vyuzit vies s rodinou a je to ekonomicky nevyhodne.
Toto nechapem a pre mna by to bol obrovsky minus vo vztahu. Mala by si byt hrda nanho a podporovat ho v tom,co ma rad.
Kolko mate deti?10?

autor
3. jún 2023

@lindous máš úplnú pravdu. reagovala som prchko. Ja si to uvedomujem. A trápi ma to.

mircalla
3. jún 2023

Uprimne nerozumiem, preco si to urobila. Je to hrozne. Ty mas ake vzdelanie, kolko financii prinasas do rodinneho rozpoctu?

Strana