icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

Strana
z12
kvietocek87
5. jún 2023

@zuzanockamt Alebo dobrovoľne nasilu

zuzanockamt
5. jún 2023

@kvietocek87 Podľa jej reakcií to vyzerá na dominanciu a panovačnosť, keďže rezolútne niečo mužovi zakázala a on poslúchol, takže asi jej to vyhovovalo - vidina pobytu doma bola asi silnejšia, len to neodhadla do budúcna. Možno nemala stabilné prac.miesto, atď.

drahomirrra
5. jún 2023

@portret7 Biotech spolocnosti sa vo vacsine pripadov venuju vede. Resp sa radia medzi vedne. Teda je absolutne v poriadku, ze kladu fokus na postgradualne vzdelanie u svojich zamestnancov. Presne na to PhD sluzi.

scorpionflower1
5. jún 2023

@kyra3 je uplne super, ze chlapa podporujes, ale tvoja podpora by nebola uz taka bezhranicna, keby si mala ty momentalne nejake osobne ambicie. Pokial ich nemas a rozhodla si sa tak sama, ze sa budes starat o rodinu a podporovat manzela tak je to tvoje osobne rozhodnutie, ktore sa neda aplikovat na ine pripady. Nie kazda sme takto nastavena.
A ak si myslis, ze ked ty teraz budes podporovat manzela, on neskor vezme za teba domacnost a ty si budes moct naplnat svoje ambície, podla mna, sa velmi sklames.
Toto je problem vela manzelstiev, zeny sa obetuju, tahaju ako kone, staraju sa o deti, rodicov, o cokolvek len nie o seba a cakaju, ze im to rodina oplati naspäť. No neoplati.XY takych zien poznam. Cela generacia nasich mam a babiek.

portret7
5. jún 2023

@drahomirrra PhD. sa da zvladnut za kazdej situacie, dizertacnu pracu som pisala a obhajovala tesne po narodeni dietata. Ale netravila som a doteraz netravim cas pred telkou, na socialnych sietach (obcas zavitam sem na MK), kvakanim s kazdou kamoskou a susedou, nelipnem na tip-top domacnosti,… mozno autorkn muz dokaze najst cas, ktory vie vyuzit na studium a doteraz nim plytval a neovplyvni tym cas straveny s rodinou. Som nazoru, ze sa netreba vzdat svojich ambicii a treba hladat sposoby, ako sa to da a nie neda.

drahomirrra
5. jún 2023

@portret7 PhD coho si dokoncila popri malom dietati? Akeho odboru?

sidicek
5. jún 2023

@euka210 tiež pozerám porovnávať cukrarku a PhD

jhalena
5. jún 2023

@tiezjedna Publikovanie by malo byt samozrejmostou.V zahranici sa uz aj upusta od klasickych dizertacnych prac, preferuju sa dve, idealne tri publikacie v karentovanych casopisoch a k nim len uvod a zaver.

tiezjedna
5. jún 2023

@jhalena Publikovanie je povinnosť, nie samozrejmosť. Rovnako ako prednášanie. Tu, resp. v našom pripade v CZ, sa od dizertačnej prace zatiaľ neupustilo a manželovu, na rozdiel od desiatok iných, mali záujem vydať knižne. Oslovilo ho priamo vydavateľstvo, ktoré sa daným odborom zaoberá. Tým som len chcela podotknúť, že dá sa aj veľký doktorát urobiť precízne a bez toho, aby to bolo na úkor rodiny a jediné na čom záleží je ten človek.

erikavesela
5. jún 2023

@sheila121 napr.pri zmene prace by to mohlo byt vyhodne

jhalena
5. jún 2023

@tiezjedna Vela ludi si robi doktorat popri zamestnani a rodine. Vy ste si to ako rodina skoro nevsimla, ale to asi nebude pripad autorky. U nej citit strach z vyhorenia uz teraz. Vela zavisi aj od oboru, ci praca vyzaduje rozsiahly vyskum, ci je clovek doma v oblasti v ktorej robi vyskum, ci vie ako sa pise odborna publikacia a hlavne time management. Preto som pisala, ze ak je typ prokrastinatora, doktorat popri zamestnani a rodinnych povinnostiach nie je pre neho.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
euka210
6. jún 2023

@roberta27 nemam nic proti vzdelavaniu, plno ludi tak robi, ale ked to ma neprimerane zatazit rodinu, tak treba porozmyslat, ci to neposunut o par rokov, ked bude stabilnejsia situacia v rodine.

portret7
7. jún 2023

@drahomirrra CV tu davat nebudem, ale jedneho z najtazsich.

majoranka24
7. jún 2023

Urobila si velmi zle. Raz bude lutovat, ze ta pocuvol. Branis mu v rozlete a chovas sa k nemu ako by bol pod papucou. Velmi smutne a neverim, ze by z toho titulu nic nemal. Ci financne, to vies ty. A ze by mal dobry pocit, to ta nezaujima. Mala by si to prehodnotit....

linduska86
7. jún 2023

@jhalena áno viem co to obnasa, branit niekomu študovať je choré... Ved sa jej iba pýtal. Keby sa jej nepýtal co by robila potom?.

drahomirrra
7. jún 2023

@portret7 Ale nik nechce tvoje osobne udaje, iba odbor. Ved ked napises strojarina, tak PhD s tymto odborom ma xy ludi, nechapem, kde je problem uviest

Strana
z12