icon

Manžel dostal výpoveď a upadol do depresie: Čo robiť?

18. jan 2025

Ahojte… manžel programátor dostal vypoved. Pracuje na živnosť. Ide o to, že padol do ťažkých depresii a obviňuje z toho mna. Pretože mame male dieta a raz do tyzdna ma doobedu vozil na plavanie a počkal nas tam. Cca tri hodiny. Hovorí, že keby mohol sediet za pc 12h denne bez rozrušovania nestalo by sa to. V domácnosti mi aktuálne vôbec nepomaha. Iba sedi v pracovní a neviem čo tam robí. Kľudne do rana a potom cez deň spi. Hovorí, že je kríza a tazko si najde robotu. Prosím poraďte mi čo robiť, stále hovorí, že mám zabrať. Pracujem, starám sa o dieta, domácnosť.. už neviem čo viac mám urobiť.

bludna
18. jan 2025

@autorka ak by som ti mohla poradit, tak sa ho nesnaz nahovorit na to, aby vzal akukolvek jednoduchsiu poziciu, pretoze sa moze stat, ze z toho bude frustrovany a nebude podavat vykon a casom to moze skoncit rovnako ako teraz. Na tvojom mieste by som ho podporila v hladani prace, ktora mu bude vyhovovat aj za cenu, ze to potrava dlhsie. Chapem financnu narocnost takehoto rozhodnutia ale long-term je to lepsia investicia nez by teraz vzal cokolvek len preto aby bolo. Co sa tyka hladanie prace, tak januar je snad najhorsi mesiac(spolu s decembrom), tiez som to zazila. Tvoj manzel urcite pozna linkedin a moznosti, ktore ma. Vie, co ma robit. Poradila by som ti, aby si ho najblizsie mesiace brala trochu s rezervou a optikou toho, ze za citi zle z toho, ze zlyhal. Drzim palce v tom nech si super pracu najde sim skor 🤞

larisa
18. jan 2025

No ja tomu akosi tomu neverím, že ho vyhodili preto že vás vozil, keď ste to potrebovali. V tom bude niečo iné. A chce to len na teba zvaliť, že ty za to môžeš. Ale veď sa nemal potom ženiť a mať dieťa. Aj on je rodič nech sa stará o svoju rodinu. To by sa mu páčilo ty aby si sa starala o rodinu a domácnosť a on len za počítačom celé dni sedieť. Že sa nehanbí obviňovať manzelku.Niečo na tom smrdí...

gribka1
18. jan 2025

No na to, že zarábal 7t tak ste si urobili úbohú rezervu.. Ak ste všetko minuli do domu, tak ste boli hlúpi obaja. Na vine ste obaja teda.

autor
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
18. jan 2025

Autorka tiezjedna ma pravdu. To je taky probkem chodit na olavabie s dietstom sama? Predstav si zr by mal.robotu kde by si nemohol toto dovolit. A potom co?

oriesocek
18. jan 2025

Moj manžel robí HO a vodí deti na krúžky. Zoberie PC a robí pri káve… a 12 hodín je veľa…

autor
Autor odpoveď zmazal
guudy
18. jan 2025

@bludna no mozno budu donuteni, aby vzal nieco docasne. Uspory moc nemaju, nevieme, ake maju vydavky…len to, ze kupili dom..

bludna
18. jan 2025

@autorka akurat citam tvoj koment o prijme. Ak mal 7k na zivnost, tak urcite nepadne na 3k 🙂 Plat, ktory mal, je uplne bezny pre developerov aj v slovenskych firmach. Mozno si to len neuvedomuje, pretoze zatial nerobil research?

autor
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
18. jan 2025

ja aj muz robime v IT (uz cez 20 rokov) a viem ale su platy 😉
3000 som myslela v cistom na TPP ak by siel na zivnost tak samozrejme je to ina suma
neviem ja by som rozhodila siete a oslovila agentury specializujuce sa na IT (grafton a spol) plus aj s presahom do viedne a varsavy

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
18. jan 2025

Ale to nebolo rozumné sa vytriasť zo všetkých peňazí. Jasné, že je v depke.

autor
Autor odpoveď zmazal
bludna
18. jan 2025

@autorka hm, ake prace mu vlastne pozeras na linkedine, ked ani nevies co presne ovlada? Skus mozno nanho prestat tlacit. Ked je vyvojar, urcite vie ako sa to pohybuje v tejto sfere s hladanim jobu. Na grafton sa vykasli a rovno mu odporuc titans, aj ked predpokladam, ze o nich urcite vie.

gribka1
18. jan 2025

Lenže vo vašom prípade, ak ste závislí len na ňom, jeho šoferovani, tak dupľom bola blbosť ísť od mesta tak ďaleko.

bludna
18. jan 2025

@gribka1 mam pocit, ze uplne zbytocne podprahovo zhadzujes a deptas autorku. Pise, ze ziju v BA a a neviem ci si vobec niekedy pracovala na zivnost ale vies kolko ti zostane zo 7k po zaplateni vsetkych odvodov? Nie je to dostatocne na to aby ti po zaplateni hypoteky na nejaky trojizbak s dnesnymi cenami a zabezpeceni rezie pre 3 clennu rodinu zostalo este par tisic na to budovat si vysoku rezervu. Trocha reality.

gribka1
18. jan 2025

@bludna Trocha reality v tom je. Ak nepozeráme na to, koľko zarábajú, a potrebujú sa často presúvať kvôli dieťaťu a môže len manžel, logika nepustí a bohužiaľ 30 km je fakt ďaleko. O tom to je.

domkakvet
18. jan 2025

12 hodiin denne by chcel pracovat, moze byt rad, ze sa takej prace zbavil.

zuzanaa239
18. jan 2025

Autorka a nechce navstivit odbornika a predpisat AD?Lebo ak ma fakt depku je mozne, ze padne do vacsiej depky. My sme na tom boli z druhej strany muz robil v nemecku za slusny plat ja doma s detmi, ja som chytila depku, ze uz nedavam domacnost sama a muz sa vratil domov, tiez za mensi plat, ale holt taky je zivot, raz si hore raz dole a treba si drzat psychicky balans, zbytocne sa neobvinovat.

oriesocek
18. jan 2025

No ale zase povedzme si, že malé dieťa za každú cenu nemusí mať krúžky a detské plávanie, ak to máte 30 km…. V It si nájde prácu rýchlo, len musí hľadať…manžel robí taktiež z HO pre indickú firmu.

autor
Autor odpoveď zmazal
slecnazkosic
18. jan 2025

no z 7000€ zrazu 0, vôbec sa nečudujem, aj ja by som mala depku. To je chyba, že ľudia si berú obrovskú hypotéku, žijú na maximum lebo veď žijem pre dnešok a keď vypadne príjem tak celá rodina v hrozbe je. Rezerva sa rýchlo míňa, žiaľ.

bludna
18. jan 2025

@autorka a on sam ta o to poziadal? 😮 pretoze to ma celkom prekvapuje. Kazdopadne pokial nebol na teba takyto neprijemny predtym, tak by som to brala len ako docasny dosledok frustracie zo straty prace a snazila by som sa nejaky cas ventilovat to co povie. Ak by to pre teba uz prekracovalo unosnu mieru, tak potom by som to s nim zacala riesit. Je to dost pecka pre jeho ego zrazu dostat vypoved. Urcite sa citi zle z toho, ze zlyhal aj ako muz v zanezpecovani rodiny. Ale ked zacne riesit tie pohovory a dostavat pozitivne spatne vazby, urcite sa to zlepsi. 👌

simona92101
18. jan 2025

@oriesocek ja som chodila s detmi cvicit vojtovku aj plavanie v ramci fyzio,a dochadzala som s nimi 2x do tyzdna vyse 30km k odbornikovi,ale teda mam vodicak a vozila som ich sama,ich zdravie mi za to stalo.pokial je na to zdr.indikacia a moznosti,preco to nespravit pre to dieta.predpokladam,ze jej manzel je svojpravny,a pokial pracoval,tak mu to neprekazalo ich vozit,a dovod vypovede si vymyslel.keby mu to prekazalo a branilo v dodrziavani deadlinov,tak ma hadam usta a mohol sa ozvat..

guudy
18. jan 2025

Autorka, no bude ho treba vytiahnut z tej pracovne. Donutit ho zacat aspon na prechadzky chodit, nejaky rezim dna nahodit naspat. Ak by tomu bol otvoreny, tak zajst aspon na konzultaciu k psychologovi.

vlastnynazor
18. jan 2025

@luccija môže aj nemusi to byt pravda. Ak by som mala stanovene prac.hodiny, kt.musim byt k dispozicii a som tom čase každý týždeň 3 hodiny offline, tak šéfovi sa to nemusí páčiť.
Ale tiež si myslím, že ako IT aj keď ako veľmi špecifický, by mal zvládnuť i iné IT-ulohy (tie vseobecnejsie) a teda tuto poziciu hľadajú vo veľkom.

lucia147852
18. jan 2025

@slecnazkosic on je zivnistnik. Tam je to o dohode. Žiadnu pracovnú disciplínu nemá. Sú rôzne projekty. Muž kedysi tiež robil ako živnostník na začiatku. Ešte nebol v tyme. A jediná jeho povinnosť bol meeting v stredu od 10-12. Ostatnú prácu mohol robit aj o polnoci. Nedá sa to takto zovšeobecňovať.

yoxinka
18. jan 2025

Jediné, čo sa mne nepáči je postoj tvojho muža. Že je to tvoja vina, že on teraz nemá prácu. Toto by ma fest vytočilo. Mám remote programátora pracujúceho pre zahraničie doma 10 rokov. Máme tri deti. Kým som bola na MD/rodičáku, starala som sa o deti ja. Odkedy chodím do práce, povinnosti okolo detí si delíme. Ja mám fixnú pracovnú dobu, on zas musí spraviť všetku prácu, ktorú musí, nikto nerieši kedy. Sú však situácie (cally, online meetingy), kedy proste musí byť doma. Muž chodí s deťmi aj na krúžky (niektoré), aj ich bráva zo školy … máme všetko podelené a mesiac dopredu naplánované. Nikdy nesedel za compom 12 hodín denne. Áno, boli situácie, že musel robiť veľa, aj do noci, ale to bolo nárazové. Známej muž pracoval pre Američanov a robil to preto, aby robil po nociach, cez deň jej pomáhal s deťmi. Tvoj muž sa správa ako malé decko. A to, že je hanba klesnúť zo 7000 na 3000€ … to nie je hanba. Hanba je opľúvať a zahadzovať 3000€ lebo má zranené jeho ctené ego a ešte hádzať vinu za všetko na svoju ženu a dieťa.