Manžel dostal výpoveď a upadol do depresie: Čo robiť?
Ahojte… manžel programátor dostal vypoved. Pracuje na živnosť. Ide o to, že padol do ťažkých depresii a obviňuje z toho mna. Pretože mame male dieta a raz do tyzdna ma doobedu vozil na plavanie a počkal nas tam. Cca tri hodiny. Hovorí, že keby mohol sediet za pc 12h denne bez rozrušovania nestalo by sa to. V domácnosti mi aktuálne vôbec nepomaha. Iba sedi v pracovní a neviem čo tam robí. Kľudne do rana a potom cez deň spi. Hovorí, že je kríza a tazko si najde robotu. Prosím poraďte mi čo robiť, stále hovorí, že mám zabrať. Pracujem, starám sa o dieta, domácnosť.. už neviem čo viac mám urobiť.
chytiť dobrý flek môže aj za rok. dovtedy niečo, čo ako tak znesie a pozerat popritom ďalej..mne tiež najlepšie ponuky chodili až po čase..nikdy nie tak, že v piatok poobede končíš a v pondelok ráno o 7.00 ti volá niekto na prácu snov
nie, takto to nefunguje ani v rozprávke
Autorka - vieš dať dieťa do škôlky a ísť pracovať full time, nie brigáda? To by bola tiež podpora manžela.
pani autorka, na vasej zle terajsej situacii sa podpisli rozne zle rozhodnutia,ktor este spolocne urobili... prva je,ze manzel musel pocitat aj s moznostou straty prace. A mali ste sa na tuto eventualitu dobre pripravit. tak,ze nebudete zit nanad pomery,a nebrat taku vysoku pozicku na doma nevrazit vsetky financie tam.......A manzel musi prestat byt detinsky a dozriet rovnako ako ty a vediet,ze ak nie je naozaj spickovy odbornik a nepracuje pre stat, tak je tu naozaj moznost,ze si nenajde pracu lahko a bude musiet polavit s narokov aj financnych aj spolocneskych pri hladani prace. Ma on aj ty zavazok zivit rodinu a dieta.....
.. A ty ked vies,ze take travenie volneho casu ake si vybrala je spojene s tvojou nesmostatnostou sa o nu postarat, tak si mala byt taky vyspela a neziadat to od manzela.......Alebo ist taxikom. Tokto videl,aby niekto travil 3 hodiny cakanim pri plavarni na plavanie batolata? len aby robil taxi? A Ato zivnostnik,tory sa musi ohanat,aby zarobil ? to si odneho ziadala?
On je zd as adost labilny tiez.... A ty nezodpovedna az detinska, ked s ito vsretko tie znechala zaist tak daleko.. On doma,ty doma... a peniaze ulozene v dome,v ktorom byvate a teda je problem ho predat,aby ste mali neviazanu rezervu...
..A vziat si velku hypo nad ramec normalneho rizika.Toje velka nezodpovednost...... Aj v USA takto davali hypo. A vela rodin potom stratilo domy abyty .kedze neboli schopni splacat ,ked statili fin istotu prace....Ani sa manzelovi necuudujem,ze ma strach .. ty nemas? uz ty si mala aktivne hladat pracu rpe seba a on s dietatom tdoma.zatial.ale hladat prcu,co pokryje aspoin zakla.vydavky uz teraz..... On nieje magnat,ze je pod jeho urovenevziat inu prcu s inym platom,aku mal doteraz..
Aler viem,co ho trapi najviac. Ze z tej inej prace nezvladnete splacat hypo aj platit svoje potreby... takze diobol sa skyva v detailoch,ako sa hovori..
Ja mylsim,ze vy obaja viete,co mate robit.len to nerobite.....
Ale teraz treba konat... on aj ty musite dospiet a zacat sa spravat zodpovedne...
Môj muž pracuje z domu v IT sektore. A teda ráno sám zanesie deti do školy a škôlky. Nosí dcéru na krúžky a všetko stíha.
No a programátor si nájde prácu do mesiaca. Takže niečo tu smrdí.
Rovnako by možno dostal výpoveď aj, keby ste na plávanie nechodili, keď znižujú stavy.Je v šoku, tak zlosť ide hodiť na teba.Tak ho podpor, ale životopisy by som za neho neposielala.
Aby sa pan tvorstva neposral. Ktovie, preco realne o pracu prisiel, no idealne je pre svoje ego obvinit z toho zenu.
@janagem ak by robil na živnosť tak áno táto suma je veľmi blízko. Presnú sumu písať nebudem. On však má TPP momentálne a tiež pracuje aj keď nie len pre americkú spoločnosť.
Všetkých svojich nadriadených má v zahraničí.
A nie nerobí 12 hodín denne.
Ale aby si programátor nevedel nájsť prácu je blbosť. Zopár ich poznám. Niektorý robia na živnosť, iný nie a fakt nemajú problém s prácou.
Ok tak pre ľudí, ktorých to zaujíma, že chlap má možno trošku pravdu.l a TLDR od autorky: Chlap zarábal 7k ako SZČO pre americkú firmu. V Amerike je 12+ hodín normálne, takže ak znižovali šťavy, áno skôr si vybrali na prerusenie spolupráce niekoho kto nebol vždy k dispozícii ako niekoho na koho sa mohli neustále spolahnut.
Autorkin manžel má teraz depky ako z toho von, keďže všetko je na ňom, nakoľko majú hypoteku. Autorka síce napísala že pracuje ale nie je to tpp ale pár brigád.
Autorka nemohla šoférovať, lebo ma epilepsiu.
"kiežby sa všetci ľudia radili finančnou gramotnosťou" nuž autorka, len aby vás to neriadenie sa finančnou gramotnosťou nestálo váš nový dom. 10 tisíc sa minie veľmi rýchlo, ak ste boli zvyknutí na 7 tisíc mesačne.
@janagem robí od cca 8 do 16. Ale nie je to pevná pracovná doba, môže si ju posúvať. Má projekty ktoré majú určené dokedy to treba urobiť. A je jedno v ktorú hodinu na tom pracuje.
Potom je napríklad meeting, call ohľadne projektu. Rieši pripadne problémy, doľaduju sa veci a podobne tak to vie dopredu. Počas dňa aj telefonáty s kolegami.
Momentálne má na starosti meranie /regulácie a robotiku ja do toho nevidím až tak detailne. Ale zjednodušene aby to fungovalo samo. Projekty na ktorých momentálne pracuje nemôžem logicky menovať.
On je spokojný a ja tiež.
A áno má aj voľný deň ale výnimočné celý ak nerátam víkendy a sviatky.
Nie nemôžeš za jeho výpoveď ty, ak mal na prácu zvyšných 21 hodín z dňa.
To že má zlú náladu chápem, nie je to príjemná situácia. Ale teda mal by sa rozhýbať, tak bude teraz robiť za 3 tisíc na "horšom" mieste kým si nenájde inú prácu.
@bosorkabb ok takže prakticky načas kedy má byť k dispozícii a občasné zmeny nevadia, pravidelne by mohli - čo sa riešilo už v komentároch.
Inac to máte super s mužom 😊 autorkin muž má z tých komentárov trosu ťažšie hľadanie práce, jeho odbor má (vraj) niekoľko mesačné len pohovory.
A este jedna vec.. ako zivnostnik ako mohol dostat vypoved? To bol len naoko zivnostnikom? Oprtoze ak nemal zavislu rpvu,taknemohol znej ani dostat vypoved. Ated aneni nedostaval plat.. Ale mal obrat. Cize tych 7 000to bol obrat z jeho zakaziek? Aleob tobol uz cisty plat,co si daval on ako zamestnavatel sebe z toho obratu?
Takze popis sitacie mal znietz inak. A to,manzel stratilzakazku klienta......a inu si nevie najist......u neho ci ineho zakazkaznika....
@autorka Empatia chyba hlavne tvojmu mužovi a nie ženám na MK, ktoré nemajú odkiaľ vedieť, že ty máš epi a preto nemôžeš mať vodičak. Má na teba teraz zlosť, že si nesamostatna a musí ta všade vyvážať. Ale toto on musel vedieť vopred, že bude ťahúňom, lebo ty by sa s touto diagnózou nemala premáhat. Tiež som ako dieťa mala epi, ale našťastie som sa vyliečila. Nema preto pochopenie, inak by to nehovoril, že máš ešte zabrat.
@janagem nie nevadia ani pravidelné. Tam je podstatné aby projekt bol odovzdaný v termíne. Komunikácia je dopredu avizovaná a môže mať call alebo meeting aj v aute. Základ je internet.
Pravdaže pohovory trvajú dlhšie ale vždy je vyšší záujem o takýchto ľudí. Nemáš len jednu ponuku. Môj muž dostáva ponuky stále.
Muž autorky nevie nájsť nič čo je dosť divné.
Postoj tvojho muža je strašný. Ja chápem, že je frustrovaný zo straty práce, ale pri takej malej finančnej rezerve, by bolo veľmi žiadúce, keby vzal trápnych 3000€ a dokázal sa postarať o rodinu. Keď bude doma sedieť a lamentovať, tak nedostane nič. Alebo môže ísť vykladať tovar do Kauflandu, bude mať 800€ a bude spokojný....
@patus_2 to je dosť hnusná odpoveď. Keď sú zvyknutí na 7000€ a majú nastavené mesačné výdavky na vysoké sumy tak 800€ ich neuživí, možno ani 3000€. Nevieme aké majú výdavky.
IT sektor je aktualne v utlme. Ale v utlme z tych velkych vysin, kedy sa firmy az podkladali a skoro az prosikali aby k nim clovek siel robit.
Cize stale oblast kde clovek moze absolvovat niekolko pohovorov mesacne.
Stale oblast, kedy firmy ponukaju odmeny pracovnikom, ak vedia zohnat niekoho znameho do firmy. To hovori dost za vela, nie ?
Inak 7k na SZCO, ak musel pracovat 12hod denne - strasne slabe.
Staci otvorit profesiu, 6-7k na SZCO ponukaju bezne aj SK firmy (kde samozrejme koncovym zakaznikom moze byt dakto z Usa).
Neviem ci pravda nebude trocha inde...troska spekulacie, kedze vlastne ani nevies v com programuje atd:
on az tak nemusel travit pracou 12hodin.
Mozno nie je az taky dobry, mozno mu niektore veci az tak nejdu - a dohana to travenim viac hodin. Mozno aj isty cas preflaka surfovanim.
Potom to len vyzera ze "travi pracou 12 hodin". A pritom mu firma eviduje 8hod.
V IT sfere sa uvadza "hourly rate". Sadzba na hodinu.
To by potom robil za trapnych cca 25e superhrubeho na hodinu.
Robim v IT.
Komu sa podari programovat pre US klienta, bez slovensky medziclanok, tak to robi za cifry ako 70e-150e na hodinu, zalezi co.
Fakt staci pootvarat prac. portaly.
Vela Slovakov pracuje pre rakuske spolocnosti, za cifry ako 400e za den, 8hod. S tym ze obcas sa tam musia osobne ukazat.
Nic lahsieho pre ludi z BA.
možno aj stači okresať vydavky, ked plat klesne na polovicu..ak napriklad niekto žije nadštandard, tak v čase krizy nepoĺavi z narokov, tak sa dostane len do problemov a pojde paradoxne nižšie...možno aj pokorenie má nás niečo naučit..
@bosorkabb mas velmi obmedzeny pohlad na to ako to funguje pri hladani jobu v tejto oblasti. Autorka nepise, ze muz nevie najst nic. Z jej popisu to skor vyzera tak, ze v dej tepke este ani nic nezacal hladat, pretoze to nevie spracovat a pracu mu hlada ona. Nikto ani netvrdi, ze si pracu nenajde. Jasne, ze programator si job najde vzdy, len ten proces trva mesiace, chapes? A ked maju rezervu 10k a ona nema prijem, tak sa moze stat, ze to nestihne. Z toho podla mna prameni jeho frustracia a depresia. Ale ano, suhlasim, ze je nefer zhadzovat to na autorku. Pises, ze tvoj muz dostava ponuky stale. Tak nejak z toho predpokladam, ze ide o genericke dopyty na linkedin alebo od inych recruiterov, kde tu "ponuku" dostane dalsich 40 ludi. To nie je realna ponuka. Na to je nevyhnutnych este niekolko dalsich kol pohovoru. A ano, trva to uplne bezne niekolko mesiacov aj pri menej specializovanych poziciach. Tak asi tolko na margo tvojich dezinfo.
No chudáčik, moc to prežíva prácu si nájde tak neviem z čoho má depku..tak sa na chvíľu uskomnite alebo nech je s dieťaťom a ty do práce na plný úväzok
@bludna pohovor u môjho muža trval 2 mesiace. Presne 5 kôl a absolvoval zároveň aj iné pre iné firmy. Vybral si ktorú ponuku príjme. Tak to reálne bolo. A čo sa týka iných ponúk tie dostáva od konkurencie, je s nimi v pracovnom kontakte. Prácu ale nechce meniť.
A teda keď ani nehľadá tak jasné že nenájde. Píšem čo píše o ňom autorka. Mne tam viac vecí nesedí.
Ja by som svojmu mužovi prácu nehladala keďže tomu čo robí nerozumiem až tak veľmi. Myslím tým rôzne skratky, programovací jazyk a podobne.
@bludna podstatne ale aj je, ze ako sa mohli dostat do situacie, ze chlap programator, priamo pre US klienta ...ale fin. rezerva len blbych 10tis.
Ja co poznam ludi co su takto na freelance ...no, ...tak 10k pre nich uz fakt nie je ani peniaz.
Aj tam troska zrejme nastal problem. Troska tak nepozeranie do buducna, ...nevnimat, ze ako SZCO nebude mat vypovednu dobu, nebodaj odstupne a pod, ako clovek na TPP ...a preto z takych prijmov tam mala byt uplne ale uplne ina fin. rezerva
Len musím napísať že manželka za to nemôže. To že programátor je raz týždenne doobeda mimo domácnosť a preto dostane výpoveď je blbosť. Hlavne ak žiadnu výpoveď nedostal keďže bol živnostník. Pravdepodobne skončil kontrakt na ktorý si ho zazmluvnili.
A prácu si v prvom rade má nájsť sám a musí to chcieť. Otázke je čo robí zavretý celé dni v izbe. Len aby nehral online hry namiesto toho aby hľadal prácu.