icon

Manžel ide na dovolenku bezo mňa

janka_h147
19. feb 2016

Dievčatá idem si k vám po radu....s manželom sme spolu cca 4 roky, máme v podstate harmonický vzťah, ja ho ľúbim on mňa, rozpisovať to nejdem, myslím, že fungujeme správne, o necelý mesiac sa nám narodí naše prvé dieťatko 🙂aj napriek všetkému peknému som ho včera vyhodila preč, lebo sa nedokážeme dohodnúť v jednej veci...on mi oznámil, že v práci vyhral súťaž a o 2 mesiace odchádza na 10 dní na dovolenku do exotickej krajiny....samozrejme bude tam viac ľudí, dokonca jeho šéfka, ktorej sa rozpadá manželstvo a bohvie čo má zalubom....ja som sa hrozne nahnevala, že ma nechá s mesačným bábom samú skoro 2 týždne, zatiaľ čo on sa bude niekde vyvaľovať...tiež sa bojím že sa mu niečo stane, že ja budem po porode potrebovať pomoc,proste x vecí....on je neoblomný, tvrdí že to nemôže odmietnuť,lebo ho to môže posunúť v kariére (haha, trapná výhovorka)....nik nechce ustúpiť, tak som mu dala ultimátum a odišiel k rodičom..myslíte že konám správne alebo som sebecká? Ďakujem za každú radu, prosím,kludne aj negatívne reakcie...

pragmaticka
19. feb 2016

Moj muz chodi casto na dovokenky resp vylety bezomna. Napr. tento weekend je s kamosmi v dubline, v juni je tyzden vo francuzsku na majstovstvach vo futbale, tiez s kamosmi a pod. Ja tiez podobne. Ale vzdy aj spolu vela dovolenkujeme! A muz vzdy predtym ako nieco planuju s kamosmi sa ma spyta ci moze, ci by mi to nevadilo. Minuly rok boli kamosi v New Yorku, on nesiel ze to bude dost drahy vylet a ze tie peniaze radsej minie s nami! A to ja som ho nahovarala dokonca aby isiel,no nechcel.Takto fungujeme my a obom nám to vyhovuje. V tvojom pripade by mi sice trosku vadilo ze je to akurat mesiac po porode ale zase na druhej strane on to sam takto neplanoval, ale vyhral! Zadarmo? Urcite by som mu to dopriala! A na tych 10dni by som si proste zavolala sestru/kamosku /mamku k sebe nech mi samej neni smutno. Na sefovu si len zbytocne ziarliva! Nedoverujes svojmu muzovi? Preco? Myslim si ze ak by ta s nou chcel podviest, urcite by si nasiel aj inu prilezitost ako toto. Co sa ma stat sa stane a ak sa raz partner zalubi do niekoho ineho, sa mozeme aj na hlavu postavit, aj tak to nezmenime. No a ak ta s nou ci inou podvedie, este k tomu mesiac po porode, tak aspon dost zavcasu zistis co je to za Charakter a usetris si s nim zbytocne roky zivota! Skor ci neskor by to totizto taketo chlap urobil tak ci tak 😉

jana_eyre
19. feb 2016

ja zasnem nad niektorymi odpovedami.. ked si predstavim ako som sa citila po porode prveho syna, aka strasna zmena to bola hlavne prve tri mesiace, ako strasne reval az bol bordovy a jedine na co som cakala bolo, kedy moj muz pride domov a porozprava mi nieco uplne ine ako som zazivala cely den, ako som plakala, bala sa o dieta a muz bol ten, co mi dodaval silu... neviem si predstavit, ze v takomto stave by ma opustil na dva tyzdne a nechal ma trapit sa.. viem, ze nie kazdy tak preziva prichod prveho potomka, ale ja som to tak prezivala a preto sa zda sebecky prave postoj muza..

moj muz mal ist na sluzobnu cestu v termine narodenia nasho druheho dietata a viete co? on to odmietol, nebol to problem ani v praci - pretoze aj ti ludia, ktori ho zamestnavaju su rodicmi a vedia, ze nie iba matka je ta, ktora sa ma starat.. na sluzobnu cestu poslali ineho kolegu, on potom isiel na inu, ked bola dcera starsia a vsetci sme uz vedeli ako zvladam dve deti a ake je to babatko.. viem, ze sluzobka nie je dovolenka, ale nechapem, preco by mal byt muz v takejto zasadnej chvili vzdialeny od rodiny a trvat na svojom..

a to vyhodenie z domu - osobne by som to asi neurobila, skor by som odisla ja, ale aj trocha chapem - ked ma clovek strasne nervy, nevie si predstavit ani to, ze je niekto v rovnakej miestnosti a kona skratovo..

janka_h147
autor
19. feb 2016

@paris3 lebo si myslí, že sa tam dostane medzi vyššie postavených ľudí a kariérne mu to pomože...úplne sa ide vyrútiť z jeho plytkých argumentov

motovidlo
19. feb 2016

Podľa mňa sa nedá povedať, či je to OK alebo nie, každá sme iná a každá má iný vzťah. Fakt je, že tebe to vadí a tvoj muž to nevie/nechce pochopiť. To samozrejme mrzí ☹ Škoda, že sa to tak vyhrotilo, viete sa ešte v pokoji porozprávať? Alebo sa to hneď zvrtne? Ja by som tu tému na tvojom mieste už neotvárala, v najhoršom aj tak pôjde, očividne čím viac do neho budeš hučať, tým bude viac zaťatý.

bubelko
19. feb 2016

@mamutka moj muz sa raz do tyzdna staral o 5 tyzdnoveho a 2,5r sam. sice len ca. 4h, ale vecer - co je podla mna najtazsia cast dna. ale odooved na tvoju otazku neviem, nebola som v takej situacii.

jeannna
19. feb 2016

Nemozem si pomoct, ale pride mi ako pubertiak, ktory chce ist z domu na lyziarsky vycvik so spoluziakmi. Mrzelo by ma, ake ma priority, jedna posrana dovolenka s kolegami mu je prednejsia ako rodina. Ja som z prispevku pochopila, ze jej to oznamil ako hotovu vec, pochybujem o tom, ze vo firme pripustil tu moznost, ze v pripade nepriaznivych okolnosti na tu dovolenku nepojde a jeho miesto prepadne.

lauricka
19. feb 2016

@janka_h147 pride mi to prehanane. Mas dovod na to, aby si si myslela, ze ma za lubom si s niekym nieco zacat? Mozete sa dohodnut, ze si tyzden, dva vezme dovolenku, ked sa vrati a vynahradi ti, ze si bola sama. Ze zostane potom chvilu s vami. Ano, chapem, ze tebe sa to casovo nehodi, ale oni to neorganizovali podla tvojho terminu porodu. Co sa tyka babatka, hm, ja si myslim, ze sa to zvladnut da a cez den ti moze prist niekto pomoct, ked budes potrebovat, mamina, kamoska, a tak. Ja si myslim, ze rozpad vztahu, do ktoreho prichadza babatko, za takuto hlupost nestoji, ci? Este raz si sadnite, povedzte si uprimne veci tak ako ich mate a najdite spolocne riesenie. Riesenie bez porazeneho.

ivetz
19. feb 2016

Necitala som vsetky predchadzajuce komenty - za mna: "truc podniky" neuznavam. Ja by som to mojmu dopriala (bol na 3 tyzdnovej dovolenke so synom v Turecku, v case ked som ja nemohla ist - trocha iny pripad, ale tiez mi bolo trocha luto ze som nevidela to, co oni, nemala s nimi spolocne zazitky...). Poprosila by som o pripadnu pomoc niekoho z rodiny alebo kamosku. Co by si robila, keby musel sluzobne odcestovat alebo by ho museli hospitalizovat? - situacie, ktore prinasa zivot a mozu nastat. Neviem mam pocit, ze Teba najviac irituje jeho sefka. Akakolvek osoba by predsa harmonicky vztah negativne ovplyvnit nemala. Skoda kazdeho dna ktory prezijete odlucene... Ja by mu zavolala, afekt "hodila" na hormony, povedala mu svoje obavy a rozhodnutie nechala na neho - a aj by som ho bez vycitiek akceptovala!

alaguema
19. feb 2016

@jana_eyre v termíne pôrodu by nikam nešiel ani môj muž. Ale tu nejde o termín pôrodu. Nakoniec, ak by sa po pôrode vyskytli nejaké komplikácie, alebo by bolo bábo mimoriadne uplakané a ona totál rozhodená, tak vždy môže jednoducho neodletieť. Ak je mesiac po pôrode zásadná chvíľa, tak pre takú ženu tie zásadné chvíle nekončia nikdy...lebo keď dietko začne loziť, je to iný záhul, potom môže prísť obdobie vzdoru, ktoré mamička tieź nebude zvládať, potom možno ďalšie dieťa a zrazu tu budú dve, ktoré bez neho nebude zvládať...a potom puberta? 😀

katka708
19. feb 2016

čítala som len poslednú stranu ale verím že po pôrode si to manžel rozmyslí. Môj si tiež celé tehotenstvo nejako neuvedomoval že už to dieťa "máme" ale akonáhle ho uvidel,dotkol sa ho, tak sa mu otočil celý svet a nepohol by sa od neho ani na 2 dni. dokonca prvý mesiac sa mu od 12 v noci venoval 2-3 hodiny lebo ja som bola po cisárskom a pernamentne nevyspatá a synovi pravidelne začínali koliky o 11 h v noci a hučal bez prestávky do 2-3 rána ☹
Ale ak by naozaj dokázal aj po tom odísť od mesačného bábätka s kľudom angličana, vážne by som pochybovala o celom vzťahu.... bohužiaľ, aj ja som taká

jana_eyre
19. feb 2016

@alaguema netusim ako pre ine zeny, ale premna boli vzdy najzasadnejsie prve tri mesiace babatka.. moj manzel chodi na sluzobky relativne casto, daleko, a ja sa o neho aj opodstatnene bojim - ale nikdy nevyvadzam ze chodi - pretoze deti su uz dostatocne velke a nikdy som nevidela problem v tom, ze dieta zacne lozit, alebo ma obdobie vzdoru - v takom pripade nepotrebujem az taku strasnu psychicku podporu ako par mesiacov po porode..

ale mat male nove babo /co aj mesacne stale nove je/ je dost zasadne.. pokial som spravne citala uvodny prispevok, tak ustupit nechce a nechat tehotnu zenu v takomto rozpolozeni pred porodom je podla mojej mienky dost sebecke.. ziadne, "ved uvidime ako to pojde" v prispevkoch nepadlo, ale trvanie na svojom..

vejula
19. feb 2016

@alaguema Kedže robím v materskom centre, som s mnohými mamičkami v kontakte a viem aké je to pre drvivu väčšinu namahavé prvé mesiace. Tá zmena, nočné budenie, mnoho detičiek prvé mesiace len plače, zufalstvo mamičky, ked ho nevie utišiť. Viaceré sa mi proste rozplaču od unavy a nevyspatia. Žena, najmä prvorodička, prvé mesiace po pôrode potrebuje skutočnu oporu a pochopitelne ju očakava od manžela, kedže to dieťa je ich spoločné. Už len ten pocit, že je tu niekto, kto ma podrží, kto je v tom somnou, je na nezaplatenie. Ano, manžel, otec, by mal byť ten, ktorý nenecha svoju ženu, matku ich dieťaťa tak krátko po pôrode samu. Pre mna je takýto postoj muža proste nepochopitelný.

sirinka
19. feb 2016

@janka_h147 skus sa s nim dohodnut, ze pokial by doslo k nepredvidanym problemom po porode, ostane doma pomahat. Ale vazne si myslim, ze skusena mamina by ti bola napomocnejsia ako neskuseny cerstvy otecko. Moja mama nema problem lietat po celej europe za vnucatami, mozno aj ty sa hudes vediet s tvojou dohodnut, ved aj tak iste bude chciet vnuca vidiet a pomoct dcere s orvym dietatkom iste neodmietne. Neodsudzuj svojho muza za to, ze ma svoju pracu rad a je pre neho dolezita. Muzi tieto veci okolo narodenia mimina prezivaju intenzivne, ale predsa trochu inac, im sa pracovny a spolocensky zivot zastabi naozaj len na par dni, tak to je, ci sa nam to paci a ci nie. Muz ked bude citit tvoju podporu, bude aj omnoho viac nakloneny najst kompromisne riesenie. Drzim palce, aby si nasla rovnovahu a aby ste opat fungovali v tej harmonii. Akceptuj, ze pre tvojho nuza je aj kariera dolezita, co conkoncom neznamena, ze vy jeho rodina ste az na druhom mieste. Podla mna sa to da vo vasom pripade pekne sklbit, mesiac po porode uz nie je tak kratka doba.

timea7
19. feb 2016

@vejula súhlasím, aj keď moje dieťa spalo os štyroch týždňov celú noc, nemalo problém s jedením, bolo to veľmi pokojné bábätko, neviem si predstaviť, že by som bola s ním doma sama a muža mala niekde v Tramtárii. Nie preto, že som potrebovala pomôcť, to vôbec nie, ale nikdy sme si neboli takí blízky, ako v prvých mesiacoch života nášho dieťaťa. Možno sme to príliš prežívali, sedeli sme v objatí a čumeli na bábätko a stále ešte nechápali, že je fakt naše. 😎 😎 😎

majulino
19. feb 2016

na jednej strane ta chapem, tehu ormony a strach robia svoje, na strane druhej si (prepac) tukam po cele, ako toto moze niekto urobit, vyhodit muza z domu kvoli dovolenke? ako sorry ae zamyslela si sa co si urobila? teda neviem al enas vztah by to nastrbilo a riadne, aj ked sa to upokoji a vy sa udobrite, stale si bude pamatat ze si ho vyhodila( skus sa vcitit do jeho koze)

a teraz k teme, asi by som sa bala rovnako ako ty, no poviem ti ze aj ja som bola sama s mesacnym dietatom sice len 5 dni a nemala som tam nikoho moji rodicia, aj ked byvaju iba 100 km od nas a vlaky im codia kazdu hodinu, boli u nas rvykrat ked mal syn 3 mesiace aj to iba moja mama, svokor pracuje denne lieta po slvensku, svokra nezije, jedna sestra tehotna, druha v rakusku a manzelov brat byva 300 km daleko a mal doma tiez 4 mesacne babo, zvladla som to aj ked sa syn budil v noci kazdu hodinu a cez den takmer nespal, dokonca som zvladla aj sama na buse ist na sono klbikov ci do poradne, nakupit a ak, uvarila som si na viac dni, my zeny sme silne, co by si robila, ak by napriklad nerobil tam kde teraz ale niekde za linkov a mal by nocne? budila ho cez den laska pomoz? alebo ak by robil na kamione, zakazala by si mu ist do prace?

maca_p
19. feb 2016

@janka_h147 prosim ta nehysterci. je to iba 10 dni. dieta bude mat uz mesiac ked odide, to ho uz budes mat nastavene na akytaky rezim.
spomen si na zeny kamionistov, na zeny chlapov co robia na stavbach v zahranici, na zeny co maju muzov po misiach. ano, aj tieto zeny by mali radi castejsie muzov pri sebe a viedia ich raz za 3 tyzdne, raz za 3 mesiace, raz za pol roka alebo raz za rok. tvoj odide na 10 dni.
ako si spominala je to kvazi teambuilding, cize aj ked je to dovolenka, az tata dovolenka to nebude.

k ostatnym histerkam, co ti tu radia, matkam desatrocia sa vyjadrovat nebudem, je to zbytocne... ☹ a vykasli sa na horove scenare, co ti tu opisuju.

ine je, ak nechces aby isiel, pretoze dovod Nomero uno je jeho sefka... 😲

maca_p
19. feb 2016

@vejula matka novorodenca moze spat, skoro vzdy, ked spi dieta. nema fixnu pracovnu dobu. problem?
z mesacneho dietata tu niektore robite rovno energetickeho upira... 😝

petulda333
19. feb 2016

Vyhodila si ho a co si tym dosiahla?!bojisa ze ako to zvladnes 10dni bez muza s babom ale vyhodila si ho a uz sa nebojis ze sa nevrati a ty ostanes mozno rok dva sama?podla mna len ziarlis,zavidis ze on ide a ty nie a ze ta podvedie..toto harmonicky vztah nie je a nikdy nebude

timea7
19. feb 2016

@maca_p myslím, že tu babám nejde o pomoc pri novorodencovi, veď to stovky žien zvládajú samé, aj s viacerými deťmi - slobodné mamičky, ženy mužov, ktorí chodia na týždňovky....tu ide skôr o to, že muž prišiel s hotovou vecou, že ani nezaváhal, či na dovolenku ísť alebo nie. 😖 😖

vejula
19. feb 2016

@maca_p hovorim zo skuseností. Ano su deti, ktoré aj počas dna spia 10 minut vkuse maximalne a takto to kuskuju celý den ... To sa matka akurat tak fajne rozbije, ked akurat zaspí a už sa musí budiť. ale nejde tu o to, proste chcela by som vidieť chlapa, ako by sa ksichtil, keby mu žena odišla po mesiaci na dovolenku a nechala novorodenca nech sa stara. A ktorá "matka" by toho bola schopná.
Chlap, ktorý odíde od mesačného dieťaťa na dovolenku je proste sebec. Iné je, ked ide zarabať a inak sa nedá. Ale uživať si dovolenku???? Na hlavu celééé.

sirinka
19. feb 2016

@vejula moj nazor ako viacdetnej matky je, ze pokial nema mimino extremne koliky, tak prave prve mesiace su najlahsie... Ze sa babo casto v noci budi? Treba spat spolu a dojcit mimino po leziacky, s prvorodenym sa da pospinkat kedykolvek cez den, co budu prosim ta tieto maminy robit, ked im pribudne druhe, tretie...? Co budu robit, ked budu mat niekolko deti v skolke a budu musiet nastupit do prace a zrazu stihat vsetko, co dovtedy na materskej?

petulda333
19. feb 2016

@timea7 ale ved je to z prace,asi na vyber nemal,moj tiez chodi na ,,vylety,, a musi..to nie je ze ho kamosi pozvali!

timea7
19. feb 2016

@petulda333 myslím, že to bola odmena, nie pracovná cesta, takže na výber mal.

jana_eyre
19. feb 2016

@maca_p no neviem, mne sa prave zda, ze sa radis k matkam desatrocia ty, ked mas taky uzasny pocit ake jednoduche a easy je mat prve mesacne babatko a byt na neho sama doma 10dni.. 🙄

je dost velky rozdiel mat muza, ktory chodi zarabat /predpokladam, ze ani tym zenam to nie je jedno, ale ich muzi idu za zarobkom/ a nemoze inak a muza, ktory si ide oddychnut s kolegami..

ale kedze viem, ze my dve asi nikdy nenajdeme spolocnu rec, tak ti prajem pekny vecer uz popredu..

maca_p
19. feb 2016

@vejula preco by mal byt sebec?
-vyhral teambuilding v praci
-moze ho to posunut vyssie
v konecnom dosledku moze zarabat neskor viac prachov, z ktorych bude mat vyhody aj jeho manzelka 😉
proste cast prace...

tiez mam dve deti a prezili sme, chlap stale v praci. jeden vikend v mesiaci volny. mala som mu dat ultimata? nech zoberie robotu, kde bude mat kazdy vikend volny? ano mohla, ale nemali by sme to, co mame, nemohli by sme si dovolit to, co si dovolime. a to si nezijeme zivot milionarov, ze ano...
to uz co musi byt za zenu, ze si s mesacnym dietatom neporadi dva tyzdne? (samozrejme, pokial jej nepojde o zivot)

vejula
19. feb 2016

@sirinka ja zas z osobnej skusenosti môžem povedať, že prvé mesiace po prvom pôrode boli pre mna omnoho ťažšie ako ked mam teraz tri deti. Absolutne nová situacia, kedy som potrebovala opopru omnoho viac ako potrebujem teraz. Najmä psychicku a najmä od môjho muža. Mne sa zmenil svet, bol tu tvorček, ktorý bol 24/7 zavislý na mne, na mojej pritomnosti, na mojich prsiach. Absolutne nová situacia, samozrejme istým spôsobom stres, kedže som také niečo pred tým nepoznala, napriek tomu, že syn nebol to uplne extremne náročné dieťa, aké niektoré su.
Neviem si predstaviť, že by ma v tej situacii manžel nechal samu a odišiel by si dovolenkovať. Ako mne by to prišla hrozná zrada z jeho strany.

timea7
19. feb 2016

@maca_p jasné, lebo veď prachy sú v živote najdôležitejšou métou 😖 😖 😖 😖

petulda333
19. feb 2016

@timea7 ona sama pise ze ho to moze posunut vyssie,a ze to je take motivacne..aj moj ma v praci vylety ako odmenu ale MUSIA ist!!a prepac ale ona mi pride sebecka a hystericka,len ja ja ja...aky harmobicky vztah...on sa bude vyvalovat a ona chuda doma,vobec mu neveri..naco sa vydavala a ma dieta?!!

petulda333
19. feb 2016

@timea7 nie su najdolezitejsie...ale z lasky sa nenajes,nezaplatis seky ani lieky...ale ved nech da vypoved a sedi pri jej zadku

maca_p
19. feb 2016

@jana_eyre co je to 10 dni? ziaden extrem, iba 10 dni.
mam kamaratku, ktora takto zila 10 rokov!
zoatial co jej manzo pracoval v zahranici, ona vypiplala 2 deti, riadila stavbu domu a to popri tom mladsom, s ktorym zostala teho. cize ano, su zeny co to beru normalne ako fakt.