Manžel ide na dovolenku bezo mňa
Dievčatá idem si k vám po radu....s manželom sme spolu cca 4 roky, máme v podstate harmonický vzťah, ja ho ľúbim on mňa, rozpisovať to nejdem, myslím, že fungujeme správne, o necelý mesiac sa nám narodí naše prvé dieťatko 🙂aj napriek všetkému peknému som ho včera vyhodila preč, lebo sa nedokážeme dohodnúť v jednej veci...on mi oznámil, že v práci vyhral súťaž a o 2 mesiace odchádza na 10 dní na dovolenku do exotickej krajiny....samozrejme bude tam viac ľudí, dokonca jeho šéfka, ktorej sa rozpadá manželstvo a bohvie čo má zalubom....ja som sa hrozne nahnevala, že ma nechá s mesačným bábom samú skoro 2 týždne, zatiaľ čo on sa bude niekde vyvaľovať...tiež sa bojím že sa mu niečo stane, že ja budem po porode potrebovať pomoc,proste x vecí....on je neoblomný, tvrdí že to nemôže odmietnuť,lebo ho to môže posunúť v kariére (haha, trapná výhovorka)....nik nechce ustúpiť, tak som mu dala ultimátum a odišiel k rodičom..myslíte že konám správne alebo som sebecká? Ďakujem za každú radu, prosím,kludne aj negatívne reakcie...
boze baby, ale to tu hrotite. vyrabate tu strasne scenare, co sa moze stat po porode. este som tu necitala, ze by jej niekto napisal, ze nie vzdy je to take hrozne a moze mat babatko v pohode a s najvacsou pravdepodobnostou aj v pohode bude.
opakujem, tu je to o ziarlivosti a zavisti. ziarlivost lebo dovolenka na plazi, kam ona nejde a este k tomu sefka nejaka kocena.
vacsina tu robite zoo zien chudery, ktore sa na nohy nepostavia a viete co? v zivote su aj tazsie situacie a stavy ako porod.
niekedy si hovorim, ze mat len tento problem, ako by mi bolo fajn.
doslova to tu hrotite, zakladatelka to hroti doma, pritom staci len normalna diskusia a dohoda- ok, chod, ale keby mi po porode bolo naprd alebo sa nieco pototo, prosim, ostan doma, budem ta potrebovat. hotovo.
@janka_h147
no pises, ze mate harmonicky vztah.... takze v prvom rade by mal teraz hladiet na potreby rodiny a nie na svoje potreby. Bude mat mesacne babatko, ako by sa jemu pacilo, kebyze odides od takeho babatka na 10 dni prec?
aj ked ho nekoji, pritomnost otca je velmi dolezita, a babatko a aj ty ho potrebujete, takze vobec sa mi tvoj postoj nezda sebecky. Porozpravaj sa s nim o tom, vysvetli mu svoje dovody... v zivote nemoze mat clovek vsetko a pri detoch su urcite obmedzenia, hlavne by novorodeniatku.
Rodicia ste obaja, len tvoje telo je pouzite na vynosenie babatka, ale ste si rovnoceni.
@janka_h147 Moj muz odisiel pri kazdom dietati na 2-3 mesiace 5000 km daleko na sukromno - pracovne pobyty - pri 4 tyzdnovom ma odviezol 1500 km k mame, pri druhom som bola sama so znamymi na telefone a v dosahu 30 minut "keby nieco ", pri tretom kombinovane u nasich a neskor znami na telefon a sem tam vypomoc... To su moznosti na riesenie, v pripade, ze chce ist a necha ta samu.... Keby ti taketo nieco zabezpeci, nie je problem - otcom nie je na tyzden ci dva, ale na cely zivot - v porovnani s tym je tyzden len zrnieckom v piesku 😉
@mima4 tak to si len myslis. lebo aky rozdiel je odist od mesacneho, aky od 3 rocneho a aky od 12 rocneho? ziadny. to len vacsina matiek tu robi dramu lebo mesacne babo. ale starostlivost si vyzaduje aj polrocne, aj pätrocne aj sestnast rocne. lebo v kazdom useku zivota dietata rodic nieco riesi.
za mna mozem povedat, kedze uz mam dve deti a nebol to med lizat ani po porodoch, ze prveho pol roka s dietatom je najlahsie. ano, aj koliky boli, aj sekcie, aj komplikacie, aj sama som bola, atd. - ALE skutocne najlahsie obdobie. to len tu si niekto bude hladat zamienku, preco je to take strasne tazke s mesacnym babatkom. ver, ze som s babatkom a neskor s babatkom a skolkarom a bez chlapa, bez kamosky, bez rodicov, bez pomoci zvladala ovela viac ako teraz, ked su deti vacsie. vyzaduju extra porcie pozornosti a riesim zase ine zalezitosti, ktore proste riesit s nimi musim.
zena, ktora je odkazana len na seba si vie podstatne lepsie zorganizovat cas. tu nejde o nic ine len o timemanagement ci uz je vsetko ok alebo nie. ale robit z poporodneho obdobia nieco taaaak strasne nezvladnutelne je proste od veci.
a ak uz by bol stav po porode nejaky velmi vazny, myslim, ze chlap by mal dost chochmesu a so zenou ostal doma. lenze zakladatelka sa uz dopredu stresuje, robi problem tam, kde neni. a este jej tu ostatne zeny prikladaju. toto je uz co?
a lutujem chlapov, ktori maju stihacky doma, lutujem. taki potom utekaju od zien prec. lebo sa nevedia ani nadychnut. prikazy, zakazy. otras. lebo zena sa vydajom zmeni na toho, kto ma pravo na vsetko, lebo dieta, lebo je matka lebo toto a tamto a chlap je len masina na zarabanie penazi a vyrabanie deti. tot vsjo. nema pravo na nic. musi si pytat povolenie. akonahle chce urobit nieco po svojom, juj zle je. a potom tu zenske vyplakavaju ako ma chlap inu. no bodaj by nie, ked si ona z neho spravila svoj majetok, ktory meni a riadi ako sa JEJ chce. aj chlap je clovek, ktory ma svoje pocity, tuzby, myslienky, prava. len na to tu, ako vidim, zeny dost casto zabudaju.
no jo, sak vacsinou na to pridu, az sa na nich chlap vysere, pooootom mozno si uvedomia, co robili zle. ze nielen ten chlap je hajzel.
no ale zaujimal by ma aj nazor muza zakladatelky. mozno by sme sa dozvedeli uplne inu verziu. lebo zase tu mame situaciu, kde chlap je za hovado, kde on odisiel a tak dalej. vsetko vsak moze byt uplne inak....
@mawka ano, zena ktora je odkazana na seba, ale zena ktora ma manzela, uz nie je odkazana len na seba. Zodpovedny muz preberie na seba rolu muza a nezdrha na exoticke dovolenky, ale vnima, ze v prvom rade tu je rodina, potreby jeho zeny a dietatka, pripadne aj starsieho surodenca.
ked ta zena vnima, ze potrebuje toho muza, tak muz by mal mat tolko chochmesu a zostat a neist na tu dovcu. Muz by mal byt prave v takych chvilach zene oporou, to je rola muza. Prave pre to je dobre, ked dvaja su jednym, ked sa vzajomne podopieraju a aj to, ze dietatu je prirodzene a biologicky dane mat mamku a otca, ma svoj zmysel.
@mima4 ano, je to ine... Mesacne babo v prvom rade potrebuje matku, ktora ho nadojci. To, ze otec na 10 dni odide, si dovolim tvrdit, si vobec nevsimne a nikdy si na to nespomenie. Kdezto to trojrocne, pokial ma s otcom vybudovany vztah si to teda poriadne vsimne a otec mu bude chybat.
@janka_h147 Len ci to nevyhral len akoze...alebo,ze by si ho vylosovala priamo jeho sefka ?
@mima4 je pravda, ak sa daco stane matke, ze nie je - otec dokaze rovnako zastupit tuto ulohu a s pohladu vyvinu je to lepsie, lebo pre dieta je to znama osoba - ale NIE JE MATKA - tu ide o pocity , vnemy, cuchy, pachy, istoty - kdezto ci otec o dide alebo zostane alebo pride neskor je pre dieta irelevantne...to, ze nie je matka s nim si vsimne na 100%, to ze otec nie je s nim v tomto veku absolutne nepociti...
@mima4 vies, ked ho potrebuje, tak potrebuje... Mne to oride trosku nezrele, aby takto niekto dospely, co sa rozhodol mat vlastne dieta dusil partnera a nikam ho nepustil na par dni, lebo ho potrebuje. Opat sa budem opakovat, dnes sa da telefonovat a skypovat hodiny za lacnu korunku, predpokladam, ze na danom hoteli bude wifi v pohode dostupna.... Nemusi to byt vzdy fyzicka pritomnost, ktora moze vyzerat obcas aj ako sediaca nema postavicka pred telkou s pivom v ruke vecer po tazkom pracovnom dni 😉 hlavne ze sa nerozvaluje pod palmou 😉
@vevesh
neviem ci to tak je...ale myslim si, ze dieta sa nafixuje na hocijaku osobu, ktora sa mu venuje a stara sa on. Ked mi das svoje tyzdnove dietatko a budem s nim den co den... vobec nebude vnimat pachy, ani nič podobne... zvykne si na moj hlas, usmev, casom tvar, dotyky...
myslim si, ze 9 mesiacom v bruchu sa priklada az prilisna dolezitost..
@sirinka modelovy priklad: Zena kade chodi, tade sa vysiera, aky je jej muz sikovny, aku ma karieru, ako maju kde byvat a co vsetko maju (vdaka nemu), chodia si na dovolenky, vsetko je super, caka sa babatko, vybavicka nakupena, izbicka zariadena (vdaka kariere chlapa). Chlap vyhral zajazd v motivacnej sutazi v praci, lebo je vo svojej robote dobry a co sa stalo? Zena ma s tym problem. Zrazu ten chlap, s ktorym sa chvalila a na ktoreho bola hrda je hnusak, lebo chce ist na firemny zajazd, ktory vyhral za svoju snahu. No ako si to mohol dovolit???? 😉
myslim si, ze tu je uuuplne jedno, v akom case ten zajazd vyhral, ona by s tym mala problem ci tehotna, ci netehotna, ci mesiac po porode alebo s 15 rocnym pubertakom. Totiz nie je problem v konkretnom zajazde. problem je v zene, ktora to nevie predychat, slabe sebavedomie, hormony tehotenske robia svoje, nevie sa s tym proste zmierit. a ze pojde v case, ked babo bude mat mesiac, tak to je len vhodna zamienka na vyrabanie teatra. ani nevie, ako si podkopava takym pristupom sebavedomie este viac, nehovoriac o tom ako chlapi neznasaju doslova hysterky. dievca si proste zaraba na slusny problem. len to este nevidi.
@mima4 opravim ta: su krajiny, kde aj otec musi ist na matersku (aby si tiez vyskusal starostlivost o dieta a vedel sa postarat), a vo vacsine pripadov z ekonomickych dovodov tak padne na prve 2 mesiace, lebo vtedy obaja dostanu viac penazi - ale to nema nic spolocne s tym, ze otec nie je nenahraditelny....je a veeeelmi lahko, kdezto matka ma inu poziciu...
@janka_h147 pekne ho zavolaj domov..TOTO UROB AKO PRVEE.. povedz mu ze sa odpravedlnujes za tie hormony, ale ze ti to mohol podat citlivo..nech pochopi aj teba..a ze suhlasis s tym, ale ze ak by boli komplikacie atd nech pocita s tym, ze budes mozno potrebovat pomoc..ale ze inak ak nic, s radostou ho pustis.. 😉 nehadajte sa kvoli tomu..uzavri to..nevracaj sa k tomu.. bud hrda a usmievaj sa... predsa na tomto nezosype vas vztah... banalita.. 10dni... vyziadaj pomoc..nech vybavi kamosa ze co ak nahodou nejaky odvoz treba.. a ze ho budete cakat.. a ratas s tym, ze cez leto minimalne pojdete spolu ako rodina niekam na pobyt.. nech vam to vynahradi...
My zvykneme absolvovat oddelene a spolocne dovolenky... ked je moj prec... mavam volny rezim doma.. upratujem sporadicky..nevarim..chudnem..kozmetika..masaze..kino..nakupy.. bordel..oddychujem doslova.. a potom den predtym vyluxujem byt, navarim a usmevom ho cakam.. a samozrejme mu davam vyzrat sexi smskami na dovolenke, krasne sms.. aby nezabudol.. ked siel prvy krat,tiez mi to nebolo jedno..ale otocila som to ..nebudem sa zozierat chujovinami... doprajem mu to..a je velmi vdacny...aj teraz po rokoch mi povie...ze aky som stastny ze ta mam..si tolerantna..neobmedzujes ma.. keby si robila naopak, tak by som na truc robil..naschval..a just... asi na tom nieco je..
Chapem aj to ze tato situacia nie je bohvieco.. mesacne dieta.. ja som tiez bola sama vtedy takto..cele dni v pyzame, spala zarovno s nou, motkala sa po dome, venovala sa iba jej..varila jednoduche jedla na 3dni.. a pohoda.. vsetko je to v hlave...
@mima4 nie, ty si mylis povinnost s narokom, ktory maju cerstvy otcovia v niektorych statoch a tusim ide o maximalne dva tyzdne, urcite nie mesiac a viac 😉 primarne je myslim tato otcovska dovolenka urcena na starostlivost o surodenca, kym je rodicka v nemocnici a kym je sama schopna sa uz o deti postarat.
@sirinka neivem, ja by som tiez od muza ocakavala, ze bude so mnou, lebo ja ho potrebujem. Nemam chut sa hrat na nezavislu silnu super zenu a super matku... to by bolo zbytocne sa vydavat a byt vo vztahu. Vztah berem tak, ze stojime jeden pri druhom a zalezi nam na tom druhom. A ak je zakladatelka prvorodicka, ani sa jej necudujem, urcite to je ine, ako ked zena rodi nevime kolkykrat.

@janka_h147 nejde o tl, co si vydupes (ajked povedzme si v prave), ale co dokazes mudro presadit.
obojim dosiahnes, ze tu dovolenku si teraz vyriesite.
ale to prve ti nezabudne a v prihodnom case (manzelskych kriz), to voci tebe pouzije.
vid xy blogov, kde manzelka riesi krizu a pise: on roku pana neviemktoreho mi vtedy povedal/urobil/odmietol...
a to vies, chlapi tiez nemaju na krivdy kratku pamat.
tak opatrne s rozhorcenim, nech si nezamiesis na buduce korene manzelskeho odcudzenia.